USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye-Afrika Zirvesi 50 milyar dolarlık ticaret hedefine katkı sağlayacak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu'nda baş döndürücü ehemmiyetli görüşmelerin gerçekleştirildiğini ve ciddi iş birlikleri düşüncesince kararlar alındığını belirterek, '3. T?

Türkiye-Afrika Zirvesi 50 milyar dolarlık ticaret hedefine katkı sağlayacak
23-10-2021 11:08
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu'nda baş döndürücü ehemmiyetli görüşmelerin gerçekleştirildiğini ve önemlice iş birlikleri düşüncesince kararlar alındığını belirterek, "3. Türkiye-Afrika zirvesi 50 milyar dolarlık ticaret hedefi düşüncesince izlemsel hamle oldu" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde DEİK organizasyonunda 21-22 Ekim'de İstanbul Kongre Merkezi'nde planlı "Türkiye-Afrika III. Ekonomi ve İş Forumu"na bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Afrika'nın Türkiye düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli olduğunu, bu kıtaya daim "kazan-kazan" felsefesiyle yaklaştıklarını dile getiren Karanfil, nüfusu 1,3 milyara yakın kıtanın hesaplı anlamda öneminden bahsetti. Karanfil, kıtadaki 56 ülkeden 43'ünde Türkiye'nin büyükelçiliğinin bulunduğunu, THY'nin 39 ülkede 60 noktaya uçtuğunu belirterek, 2000 sonrası Türkiye-Afrika ilişkilerinin baş döndürücü çabuk geliştiğini anlattı. Afrika ilişkilerinde Türkiye'nin "kazan-kazan" prensibini benimsediğini ve "kardeşlik" hukukunu öncelediğini anlatım fail Karanfil, sonuç 20 yılda bu kıtadaki ülkelerle kurulan ilişkilerin evren genelinden de yakın izlem edildiğini bildirdi.

50 MİLYAR DOLARLIK DIŞ TİCARET HEDEFİ

Karanfil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 günce Afrika ziyaretinin peşi sıra İstanbul'da gine kendisinin katılımıyla meydana gelen Türkiye-Afrika III. Ekonomi ve İş Forumu'nun çapraz münasebat açısından önemlice birlikte ciddiyete erbap bulunduğunu söyledi. Murtaza Karanfil, şu detayları verdi:

"İki gündüz devam eden zirveye bin 600'ü 45 Afrika ülkesinden edinmek az daha 3 bini fazla Türk ve Afrikalı iş insanı katıldı, 4 bin 900 çapraz iş görüşmesi gerçekleştirildi. Etkinlikte baş döndürücü ehemmiyetli görüşmeler gerçekleştirildi ve önemlice iş birlikleri düşüncesince kararlar alındı. Türkiye'nin alana uhuvvet hukukuyla yaklaştığının altı birlikte defa şimdi çizildi. Afrika'nın değişik ülkelerinden mevrut yukarı düzem yetkililer ile meydana gelen görüşmelerde ehemmiyetli kararlar makbuz ve iş birlikleri düşüncesince eş düşünüm ve kuvve oluştu. Hatta birileri iş birlikleri düşüncesince konkre adımlar atılmaya başlandı. Türkiye-Afrika arasındaki aut ticaret kütlesi sabık sene 25 milyar doları aşmıştı. 3. Türkiye-Afrika zirvesi 50 milyar dolarlık aut ticaret hedefi düşüncesince izlemsel hamle oldu.”

"LİBYA İLE EKONOMİK İLİŞKİLERİN ARTIRILMASI KARARI ALINDI"

Murtaza Karanfil, zirvede sonuç senelerde baş döndürücü dobra gelişmelerin yaşandığı Türkiye-Libya hesaplı ilişkilerini de baştan ele kabul etme şansı yakaladıklarını söyledi. Zirveye Libya'dan eklenmiş olan yukarı düzem astronomi ile hususi görüşmeler de gerçekleştirildiğini dile getiren Karanfil, hesaplı iş birliğini açık açık çoğaltma sonucu aldıklarını anlattı.

Karanfil, Türkiye'nin Libya'ya ihracatının senenin 9 ayında 2020'nin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 60 artarak 1 milyar 717 milyon dolara yükseldiğini kaydederek, "Türkiye-Afrika zirvesinde Libya'nın Afrika'ya oluşturulan birlikte bap bulunduğunu yeni baştan dile getirdik. Libyalıların Türkiye'den beklentisi büyük. Bu ülkede baş döndürücü ağırbaşlı avantajlar ve fırsatlar barındıran, dobra repo sağlanabilecek sektörler bulunuyor. Libya'da 10 milyarlarca dolarlık envestisman potansiyeli Türk yatırımcıları bekliyor" ifadelerini kullandı.

"LİBYA, 50 MİLYAR DOLARLIK HEDEF İÇİN KİLİT ÜLKE"

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, Libya'nın Türkiye düşüncesince yegâne başına birlikte diyar adına düşünülmemesi icap ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye ve Avrupa'ya endamsız kükremek mesafesinde bulunması, yakıt, gayrimenkul, erişim ve icar maliyetlerinin düşüklüğü Libya'yı bizim düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli kılıyor. Libya'da Afrika'nın kâffesi ülkelerine karayoluyla 2-3 günde ulaşılabiliyor. Yani Türkiye'den kükremek eliyle çıkma birlikte verim en geç 3 gündüz süresince Libya'da ordan da karayoluyla 2-3 günde Afrika'nın kâffesi herhangi birlikte adına gönderilebiliyor. Bu sebeple Libya Türkiye düşüncesince Afrika'ya oluşturulan birlikte bap niteliğinde. Bu ülke, Türkiye-Afrika ilişkilerinde hedeflenen 50 milyar dolarlık ticaret kütlesi düşüncesince anahtar konumda."

Karanfil, Libya'da elden hoppadak herhangi birlikte bölgede envestisman olanağı olduğunun ve bu ülkenin katiyen boşlama edilmemesi icap ettiğinin altını çizerek, burada yaşama geçirilecek geri hizmet merkezinin ihracatçıların işini kolaylaştıracağını, bu yöndeki girişimlerinin sürdüğünü anlattı.

Türk iş adamlarını Libya'ya yatırıma ve bu diyar marifetiyle kâffesi Afrika ile ticaret hazırlamaya çağırma fail Karanfil, Türkiye'nin, Afrika'nın geleceğinde ehemmiyetli birlikte gır sahibi olabileceğini laflarına ekledi.

KORONAVİRÜS SONRASI YAKIN BÖLGELERLE TİCARET ÖNEM KAZANDI

Murtaza Karanfil, koronavirüs pandemisi sonrası geri hizmet maliyetlerinin arttığını belirterek, navlun fiyatlarındaki artışın ırak yerler arasındaki ticareti zorladığını söyledi.

Türkiye’nin bu anlamda ilkin Avrupa, Afrika ve Orta Doğu devletleri düşüncesince atasözü kazandığını kaydeden Karanfil, “Lojistik maliyetleri dolayısıyla yakın bölgelerle ticarette artma yaşanacak. Türkiye’nin öteki yerler düşüncesince ehemmiyet kazanılmış olduğu kadar Libya da bizim açımızdan baş döndürücü şimdi kalburüstü bir duruma geldi” halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler