USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk ve Bahreynli iş kullanmakta olanları ticareti yükseltmek düşüncesince İstanbul'da buluştu

DEİK/Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Bilgün Gürkan, 'Özellikle Körfez ve Orta Doğu'da derinliğine zamandır bu yüz aktiviteler yaparak farkındalığı arttırıp uygun iş danışıklıklarını artırmaya çalışıyoruz.' dedi.

Türk ve Bahreynli iş kullanmakta olanları ticareti yükseltmek düşüncesince İstanbul'da buluştu
15-10-2021 12:04
İstanbul

DEİK/Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Bilgün Gürkan, Bahreyn ile yaşanmış olan ara sınav sorunu ile ilgili, "Bahreynli iş insanları, ara sınav problemimizin çözüldüğünden bahsettiler. Bu probleminin çözülmesinin ticaretimizin artmasında baş döndürücü iri yardımı olacağına inanıyorum." dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Bahreyn İş Adamları Derneği yöneticilerinin Türkiye ziyareti kapsamında Türkiye-Bahreyn Çalışma Yemeği’ni, Bahreyn İş Adamları Derneği (BBMA) Başkanı Ahmed Bin Hindi ve beraberindeki heyetin katılımlarıyla DEİK/Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Bilgün Gürkan ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

Mandarin Oriental Bosphorus Otel'de meydana gelen görüşmede AA muhabirine açıklamalarda mevcut Gürkan, Bahreynli iş insanlarının Türkiye'de değişik sektörlerde de iş gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Bahreynli iş insanlarının özen duyduğu sektörlere müteveccih bilgiler sağlayan Gürkan, "Yazılım, otomotiv, gıda, ayakkabı, uygulayım bilimi ve sayısal derece değişik mevzularda da şirketlerle müşterek araya neşet etmek istediler. Aynı sürede mobilya, tekstil, besin derece mevzularla da görüşmeye bitmeme ettiler. Buraya gelmeden evvela Anadolu'da bazısı şehirleri görüşme ettiler. Orada da değişik sektörlerde şirketleri görüşme ettiler. Bahreyn iş müşterilerini bugün itibarıyla gene Türkiye ile ilişkileri arttırmanın ne denli ehemmiyetli bulunduğunu bizlere söylediler." sanarak konuştu.

İki senedir Türkiye ile Bahreyn ortada ara sınav sorunu yaşandığına yer veren Gürkan, "Bahreyn, Türklere ara sınav vermiyordu. Bahreynli iş insanlarının bahsettiğine uyarınca 2-3 hafta evvela Manama Büyükelçimiz Esin Çakıl, Bahreyn kralını görüşme ediyor. Bahreyn Kralı ego bu sorunu çözeceğim diyor ve iş insanları, ara sınav problemimizin çözüldüğünden bahsettiler. Bu probleminin çözülmesi biz düşüncesince baş döndürücü önemli. Bu probleminin çözülmesinin ticaretimizin artmasında baş döndürücü iri yardımı olacağına inanıyorum." dedi.

Amaç dü diyar arasındaki tecim hacmini artırmak

İki diyar arasındaki tecim hacmine değgin bilgelik sağlayan Gürkan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"2020'de 201 milyon dolar ihracatımız var. 178 milyon dolar da ithalatımız var. Yani 379 milyon dolarlık müşterek tecim hacmimiz var. Körfez ülkelerinin bütünü genel anlamda ithalatla dönen ülkelerden oluşuyor. Bahreyn yüzölçümü kendisine ıvır zıvır müşterek diyar ve ayrımsız sürede ada bulunduğu düşüncesince istihsal hâlâ baş döndürücü alüminyum tarafında yoğunlaşmış. Onun düşüncesince gayrı sektörlerdeki üreticiler hâlâ baş döndürücü firmaların dağıtıcısı kendisine ithalatla dönüyor. Türkiye'nin ithalatı eksiksiz koy vatanlarında ve Bahreyn'de de yüzdelik 5'i geçmiyor.

Bahreynliler, Türk ürünlerini baş döndürücü seviyor ancak senelerce Amerika, İngiltere ve Çin'in markalarına alıştıkları düşüncesince bu trendi hâllenmek baş döndürücü emeksiz olmuyor. O sebepten kılıç hem DEİK/Türkiye-Bahreyn İş Konseyi olarak, hem de DEİK/Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri kendisine ilkin Körfez ve Orta Doğu'da etraflıca zamandır bu yüz aktiviteler yaparak farkındalığı arttırıp yerinde iş danışıklıklarını artırmaya çalışıyoruz. Böylece dünkü markalar ve dünkü şirketlerle tanıma arttıkça bizim de tecim hacmimiz artıyor. Bahreyn’in Suudi Arabistan ve ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması bulunuyor. Türk şirketlerinin de Bahreyn ile iş ilişkisini geliştirmesi önemli. İş Konseyi olarak, Ticari Diplomasi mottosu ile iş ilişkilerimizin iş ve envestisman sahalarında gelişim göstermesi düşüncesince çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz."

Gürkan, Türklerin Bahreyn'de tekstil, besin ve möble sektörlerinde hâlâ baş döndürücü menfaatlerini gösterdiğini belirterek, "Bahreyn'deki şirketler, Türkiye'deki yazılım ve bankaların ifa sistemleri derece mevzularda baş döndürücü ilgililer. Onlar da devir içinde bu mevzularda ülkemize envestisman yapabilirler yada bizim bu bölgede iş özne şirketlerimiz orada envestisman yapabilirler" biçiminde konuştu.

İhracat ve dış alım alanlarını bollatmak istiyoruz

Bahreyn İş Adamları Derneği (BBMA) Başkanı Ahmed Bin Hindi ise, etkinliğin en iri amacının Türk şirketlerle iletişime geçmek, fırsatları bahsetmek ve Türkiye’de iş dünyasının işleyişini idrak etmek olmadığını söyledi. Bahreyn kendisince Türk iş insanlarına bilgelik verdiklerini tamlayan Bin Hindi, "Bahreyn'de iş dünyasının nite bulunduğu ve iş yapmanın ne denli emeksiz bulunduğu üstüne iş insanlarına bilgiler verdik. Türkiye besin sektöründe baş döndürücü ehemmiyetli müşterek ülke. Bu da bizim gereksinimlerimize makul müşterek şey. Biz baş döndürücü müşterek tomar besin ürünü ithal ediyoruz. Daha sağlam baş döndürücü mahsul ithal ediyoruz. Şu anda Türkiye’den anlaşılan ürünlere dış alım baş döndürücü sınırlı. Türkiye’den 4-5 bölgede dış alım yapıyoruz sadece. Biz bu alanları bollatmak istiyoruz. Biz de Türkiye’ye hoppadak yer yağı ve alüminyum derece anlaşılan ürünleri ihraç edebiliyoruz. Bu sebepten ihracatımızı da bollatmak istiyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler