USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk iş dünyası koyu Afrika mesaisi ile yatırımlarını artırmaya odaklandı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, "Sadece buradan oraya dış satım gerçekleştirmek namına bire bir sürede evcil yatırımlarla kendimizi destekleyelim Afrika'daki piyasa payımızı lehimize çevirelim." açıklamasında bulundu.

Türk iş dünyası koyu Afrika mesaisi ile yatırımlarını artırmaya odaklandı
16-10-2021 14:09
İstanbul

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erte başlamış olacak 4 günce Afrika turu, 21 Ekim'de İstanbul'da düzenlenecek Türkiye-Afrika III. Ekonomi ve İş Forumu (TABEF) ve boşluk ayındaki Afrika Yatırım Forumu ve Ortaklık Zirvesi ile Türk iş dünyasının Afrika'daki yatırımlarını ve ticaretini artırmaya azimli bulunduğunu dile getirdi.

Olpak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi ziyaretleri kapsamında, iş dünyası temsilcileri alegori gerçekleştirecekleri Afrika temasları öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin hem resmi şirketler hem de iş dünyası gözetiminde derin ortak Afrika gündemi bulunduğunu tamlayan Olpak, "1 ay öncesinde Afrika Birliği çevrim başkanı Demokratik Kongo Cumhurbaşkanı'nı ilkin Cumhurbaşkanımız sonraları kılıç ağırlamıştık. 2 hafta ilkin gine Afrika Birliği Komisyon Başkanı'nı İstanbul'da ağırladık. Cumhurbaşkanımızla demincek 4 günce ortak Afrika ziyaretine çıkıyoruz. evvel Angola, sonraları Togo ve Nijerya'ya gideceğiz." diyerek konuştu.

Olpak, ziyaretin detaylarına bağlı şu detayları verdi:

"Ziyaretimizin evvel ayağı Angola hassaten toprak altı zenginlikleriyle öne çıkıyor, mecmu tecim hacmimiz 178 milyon dolar. Bunun 174 milyon dolarını kılıç satıyoruz. Togo ile 153 milyon dolarlık düet ticaretimiz var. 11 milyon dolar dış alım yaparken, 142 milyon dolarlık ihracatımız var. Nijerya'ya ise 611 milyon dolar ihracat, 129 milyon dolar dış alım yapıyoruz. Böylesi ortak tablonun süresince hem yatırımların aykırı tanınması anlaşmaları, ihtimal ayrımlı bölgelerde toy anlaşmalar müdahale kazanmak neredeyse hazırlıklar yapıyoruz. 20'si akşamı dönüyoruz, 21 Ekim tarihinde İstanbul'da 3. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nu (TABEF) gerçekleştireceğiz. Ticaret Bakanlığımızın ev sahipliğinde DEİK alegori dayanak noktası verdiğimiz ortak organizasyon. Hem Cumhurbaşkanımız hem de Demokratik Kongo Cumhurbaşkanı katılacak."

"Afrika'da keyif dalında ehemmiyetli yatırımlarımız var"

Türk yatırımcılar düşüncesince tavsiyede mevcut Olpak, "Afrika'da Türk yatırımcılar düşüncesince en rüçhan sektörler tarım, enerji, umumi anlamıyla enfrastrüktür ve sağlık. Sağlığı nice yönüyle görüyoruz. Macaristan, Türkiye ile beraberce Gana'da keyif dalında ortak envestisman başlatıyor; 160 milyon ekü değerinde. Dikkate alınacak ehemmiyetli ortak yatırım." diyerek konuştu.

Yoğun Afrika gündeminin bitmeme edeceğine yer veren Olpak, şu biçimde bitmeme etti:

"Aralık ayında da derin ortak Afrika gündemimiz olacak. 1-3 Aralık tarihleri ortada Fildişi Sahili'nin başkentinde Afrika Kalkınma Bankası'nın ortak Afrika Yatırım Forumu olacak. Ticaret Bakanımızla Macaristan'da 'Go Africa' programımız var. 17-18 Aralık'ta da İstanbul'da Cumhurbaşkanımızın himayesinde Türkiye-Afrika 3. Ortaklık Zirvesi var. mühim başlıklarımız var. Gıdanın bu müstevli devrinde ne denli ehemmiyetli bulunduğunu gördük, ekincilik gine buradaki ehemmiyetli başlıklarımızdan olacak. Yatırımlar gümrük donanması çerçevesinde ağır biçimde ele alınacak. Dijitalleşme, enerji, keyif ve keyif turizmi, balıkçılık, altyapı, bankacılık ve mal mevzularını daima beraberce değerlendireceğiz."

"Yerel yatırımlarla Afrika'daki alışveriş payımızı lehimize çevirelim"

Olpak, Afrika ülkelerinin kişi içlerinde elan himayeci ortak tutum geliştirdiklerini anımsatarak, "Afrika Birliği güzeşte sene sonu bakımından Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması (AfCFTA) imzaladı. DEİK alegori AFCFTA'nın sektörler bazında Türkiye'ye ne getirdiğini araştıran ortak dışa vurum hazırladık. Buna mucibince Afrika'ya dış satım eden devletler bazında baktığımızda evvel fırsatta bizlere 50 milyon dolarlık dış satım azalması getiriyor. Toplam Afrika ile iş kütlesinin 25 bilyon doların üstünde bulunduğunu düşünecek olursak boşlama edilmektedir rakam." biçiminde konuştu.

Raporun detaylarını aktaran Olpak, "Afrika kişi içerisinde himayecilik kalkanlarını geliştiriyor ve bu evvel adım. İlk hassaten 50 milyon dolar kabil kestirim edilen bu eksilme artabilir. Sadece buradan oraya dış satım gerçekleştirmek adına bire ortak sürede domestik yatırımlarla kendimizi destekleyelim Afrika'daki alışveriş payımızı lehimize çevirelim. Rapor en herşeyden ilk olarak diyor ki ego sınırlarımı dışarıya elan ortak tomar kapatacağım. İçerde elan ortak tomar envestisman yapılmasını istiyorum. Kendi aramdaki ticareti elan başıboş duruma getireceğim. Toplam 80 bilyon dolarlık ortak ticaretleri var, evvel etapta bunu 90 bilyon dolar ve üstüne çıkarmayı düşündükleri ortak safiha bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bundan asgari etkilenecek ülkelerden bulunduğunu kail Olpak, şunları kaydetti:

"Uzun vadede bakılınca bizim ihracatımızın artışının ivmesinin de azalabileceği riski var. Bunu aşmanın yöntemleri Afrika ile bizim de yapacağımız aykırı STA'lar olacaktır ancak onun haricinde Türk yatırımcılarının belli devletlerde yatırımlarının çoğaltması gerektiği ortak tabloyla dirlik karşıyayız. Bunu yapmazsak bizim açımızdan risktir. Diğer tarafıyla da oradaki yatırımlar düşüncesince buradan gönderilecek hammaddeler ve açıklık mamulleri düşündüğümüzde ihracatımızı ve ülke dışı yatırımlarımızı imar etmek açısından da baş döndürücü ehemmiyetli ortak fırsat. TABEF'de bunlar enine durmaksızın masaya yatırılacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler