USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tosyalı Holding 5 yılda 5,5 bilyon dolar envestisman planlıyor

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, iklim içi ve haricinde doğacak 5 yılda 5,5 bilyon dolar mecmu envestisman yapmayı ve üretimlerini 15 milyon tona derece çıkarmayı planladıklarını belirtti.

Tosyalı Holding 5 yılda 5,5 bilyon dolar envestisman planlıyor
21-02-2022 11:56
İstanbul

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, taşınmazlar içi ve haricinde doğacak 5 yılda 5,5 bilyon dolar mecmu envestisman yapmayı ve üretimlerini 15 milyon tona derece çıkarmayı planladıklarını belirterek, "İhracat odaklı stratejimizi önümüzdeki çağda şimdi da geliştirmek, hassaten Çin'in şimdi aşırı iç pazarına yönelmesi kararı kürevi pazarlarda yaşanmış bulunan boşluğu elleme kıymetlendirmek istiyoruz." dedi.

Fuat Tosyalı, "İş Dünyası Sohbetleri" kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmeleri ve 2022'den beklentilerini paylaştı.

Salgın zımnında ertelenen ilginin çelimli olabileceği ve pazarın devim bilimi seyredeceği öngörüsüyle 2021'e tedarikli girdiklerini tamlayan Tosyalı, düşündüklerine koşut beraberinde sene geçirdiklerini ve planlamaları doğrultusunda iç pazarı destekleyecek boyutta ehemmiyetli beraberinde yetenek ayırdıklarını söyledi.

Tosyalı, Türk şirketleri yardımıyla iç pazarda ortam polat ve solmamış fiyatlarının, evren fiyatlarının altında kaldığını, bunun kararında taşınmazlar süresince yükselen ilginin özlük satışlarını ağır miktarda artırdığını anlatım etti.

Geçen sene hem taşınmazlar içi bununla beraber taşınmazlar dışı operasyonlarında ihracatlarını artırmaya bitmeme ettiklerini aktaran Tosyalı, "İhracat coğrafyamızı değme sabık sene şimdi da genişletiyoruz. Avrupa'dan Asya ve Afrika'ya derece nice coğrafyaya hariç satım gerçekleştiriyoruz. dışsatım yaptığımız abuhava sayısı 100'ü aşmış durumda. Bu kapsamda sabık sene ihracatımız 1,5 bilyon doların üstüne çıktı. dışsatım odaklı stratejimizi önümüzdeki çağda şimdi da geliştirmek, hassaten Çin'in şimdi aşırı iç pazarına yönelmesi kararı kürevi pazarlarda yaşanmış bulunan boşluğu elleme kıymetlendirmek istiyoruz." sanarak konuştu.

Tosyalı, Holding namına 2020'yi 3,5 bilyon dolar, sabık yılı ise kısaca 6 bilyon dolar ciroyla tamamladıklarını vurgulayarak, istihdamlarını da ağır miktarda artırmayı başardıklarını kaydetti.

"İskenderun yatırımımız 4 bilyon dolarlık ithal ikamesine ulama sağlayacak"

Fuat Tosyalı, Türkiye'deki yatırımlarının temelinde sürdürülebilirlik odaklı, ek bedel yaratacak kalifiye verim üretmeye müteveccih beraberinde manzara bulunduğunu belirterek, bunun en dobra örneklerinden birinin, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşama geçirdikleri 2,5 bilyon dolarlık polat yatırımı bulunduğunu söyledi.

Söz konusu yatırımı bu senenin böylelikle devreye edinmeyi planladıklarını aktaran Tosyalı, salname 4 milyon tonluk beraberinde üretimle devreye girecek bu tesiste ortam polat hassaten kazanmak az daha kalifiye polat üretimine odaklanacaklarını bildirdi.

Tosyalı, İskenderun Sarıseki tesisiyle şimdi az canlılık enerjisi tüketimi sağlayıcı Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye'deki geçmiş kullanıcısı olacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"2 parça dev, kuantum teknolojili çelikhanesi olacak. İki limanıyla bu tesisimiz, şimdiki tutarları temel alırsak kısaca 4 bilyon dolarlık ithal ikamesine ulama sağlayacak. Türkiye'nin ek kıymetli ihracatına ve akan açığın daraltılmasına ağır beraberinde katkıda bulunacağız. Bununla baş başa işleyim ve işleyim yerleri yönetimi ve işletmesinde arsıulusal ölçüde bilgelik birikimine erbap beraberinde ekip olarak, sanayide biriktirim modelinin ve bütünleşmiş işletmeciliğin de mecmu ek kıymeti artı ehemmiyetli unsurlardan bir tanesi bulunduğunu düşünüyoruz. Bu tatlı liman işletmeciliği ve işleyim bölgelerinin yönetimine müteveccih yatırımlara şişman beraberinde ehemmiyet veriyoruz. Bu kapsamda Türkiye'de İskenderun'da bulunan liman işletmemiz ve Erzin'de de hazırlıklarını tamamladığımız beraberinde liman yatırımımız bulunuyor. Ayrıca, Filyos Endüstri Bölgesi'nin yönetimini üstleniyoruz. Yurt dışındaki yatırımlarımızı da düşünürsek önümüzdeki 5 yılda 5,5 bilyon dolar mecmu envestisman yapmayı planlıyoruz. Biz şu anda tonaj ve istihsal namına 6 milyon titrem civarındayız. Devam fail dünkü yatırımlarımızla baş başa önümüzdeki 5 yılda üretimimizi de 15 milyon tona derece çıkarmayı planlıyoruz."

"Ciromuzun yarısı, üretimimizin yüzdelik 60'ı taşınmazlar dışı tesislerimizden geliyor"

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı, holdingin Karadağ, Cezayir, Senegal ve Angola'daki yatırımlarına değinirken, cirolarının yarısının taşınmazlar dışından geldiğini, kaba polat üretimlerinin de kısaca yüzdelik 60'ının buralardaki tesislerde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Demir-çelik sektöründeki istihdamlarının da yarıya yakınının taşınmazlar dışı tesislerindeki çalışanlardan oluştuğunu aktaran Tosyalı, kürevi başarılarının temelinde taşınmazlar dışındaki geçmiş yatırımları Tosyalı Cezayir'in arazi aldığını söyledi.

Tosyalı, temelleri 2011'de atık ve 4. hamle yatırımı bitmeme fail Cezayir'deki yatırımları Tosyalı Algerie'nin, ülkenin en şişman tesisi ve ihracatçısı konumunda bulunduğunu belirterek, "Tosyalı Algerie, topu topu evreler tamamlandığında 7,5 milyon tonu bütünleşmiş eroin tesisinden kazanmak az daha 8,5 milyon tona vasıl ortam ve levent boylu işlenmiş kapasiteli beraberinde işleyim tesisine dönüşecek." dedi.

Holding namına Afrika'daki yatırımlarını Cezayir'den sonraları Senegal ve Angola'ya taşıdıklarını hatırlatan Tosyalı, şöyleki bitmeme etti:

"Afrika'daki ikinci yatırımımız bulunan Senegal'de hem yapım demiri bununla beraber filmaşin çıkmak düşüncesince aşırı fonksiyonlu tasarıma erbap olacak beraberinde çelikhane ve haddehane yatırımımız bitmeme ediyor. Ayrıca, Senegal'de hususi Ekonomik Bölge statüsünde işleyim bölgesi peyda etmek düşüncesince icraat yapıyoruz. Her çeşitli enfrastrüktür sağlanmış halde bulunan bu bölge, Türkiye'den doğacak yatırımcılara da bariz olacak. Bunun haricinde Angola'da, polat üretimi düşüncesince kaba bap hazırlık etmek, solmamış metal yatırımı gerçekleştirmek az daha çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Angola'daki en şişman solmamış cevheri rezervlerinden bir tanesi bulunan Kassinga alanında bulunan solmamış cevheri madenlerini çalıştırmak amacıyla bölgedeki yatırımlarımıza başlamış bulunuyoruz. 2 bilyon titrem solmamış cevheri rezervi bulunan bölgede, ilkin 2 milyon titrem türap mücevher ve zerre mücevher üretmeyi planlıyoruz. Devamında da salname 5 milyon titrem kapasiteyle mütekâsif edilmiş efdal tenörlü mücevher üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Uzun çağda ise burada salname 10 milyon titrem solmamış cevheri el işi kapasitesine ulaşacağız."

"Yapılacak yatırımlarla akan bariz vermeyen beraberinde ekonomiyi mensur edebiliriz"

Fuat Tosyalı, değme şeyin evcil üretilmesinin hesaplı olmayabileceğini belirterek, mühim ve ek kıymeti efdal bölgelerde evcil istihsal yapmanın hem mali kaynakların taşınmazlar süresince kalmasını bununla beraber ülkeye döviz girmesini sağladığını, bu tür yatırımları destekleyen teşviklerin bedel yarattığını söyledi.

Tosyalı, Proje Bazlı Teşvik Sistemi'yle şişman istidatlı dev planların yaşama geçirildiğine ayraç ederek, KOBİ'lerin de bu dönüşümün beraberinde parçası durumuna gelmesinin ekonominin hepsi düşüncesince aşırı önemlice bulunduğunu vurguladı.

Geçen sene aralık malların mecmu ithalattaki payının yüzdelik 77,4 olduğunu, bunun aşırı şimdi aşağıya çekilmesi icap ettiğini aktaran Tosyalı, "Sadece taşınmazlar süresince üretmenin hesaplı anlamda manalı bulunmadığı aralık mallarını ithal ettiğimiz, diğerlerini ise taşınmazlar süresince ürettiğimiz beraberinde modele geçmemiz gerek. Bu yöndeki dayanak ve teşviklerin tabana yayılmasıyla şimdi da çelimli neticeler alacağımızı düşünüyorum." değerlendirmelerinde bulundu.

Tosyalı, ithalatın 200 bilyon dolar civarındaki kısmının aralık mallarından oluştuğu düşünüldüğünde, aralık mallara odaklı mühim yatırımların da devreye girmesi yerinde akan açığın ağır miktarda beraberinde dava olmaktan çıkabileceğine dikkati çekerek, "Yapılması müstelzim aşırı beraberinde tomar mühim envestisman var. Demir-çelik, petrokimya, sınai tarım, basma ve şimdi nice sektörde aşırı ağır kapasitelerde mühim yatırımlara gerekseme var. Bunların evleviyet sırası belirlenip elleme beraberinde sefer haritasıyla ilerlediğimizde, yapılacak yatırımlarla akan bariz vermeyen beraberinde ekonomiyi ferah ferah mensur edebiliriz." dedi.

"Tedarik zincirlerinde Çin kaynaklı boşluğu firmalar aşırı elleme değerlendirdi"

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, kürevi salgının geçmiş döneminden sonraları Türkiye ekonomisinin, kürevi çapta iş ika becerileri efdal bulunan firmaların öncülüğünde dünkü devre çabucak ahenk sağladığını anlatım etti.

Esnek ve enerjik biçimde cereyan ederek hem taşınmazlar içerisindeki gereksinimler düşüncesince yetenek ayırılabildiğine, bununla beraber aut pazarlara hariç satım yapılabildiğine aksan önleyen Tosyalı, şirketlerin, hazırlık zincirlerinde Çin kaynaklı boşluğu aşırı elleme değerlendirdiğini kaydetti.

Tosyalı, bu süreçte şimdi ilkin hariç satım yapılmamış pazarlara girilirken Avrupa'nın taleplerinin de çabucak karşılandığını anlatım ederek, laflarını şöyleki tamamladı:

"Tedarik zincirinde yaşanmış bulunan mesail bizim düşüncesince elleme beraberinde fırsattı ve bunu aşırı elleme değerlendirdik. Şimdi bunu ek değerli, sürdürülebilirlik kriterlerine akıllıca beraberinde hariç satım yapısıyla 2022 ve ondan sonra kalımlı duruma getirme zamanı. Baktığımızda, hazırlık zincirlerinde yaşanmış bulunan sorunlar, bağıl 2022'nin belli beraberinde bölümünde de bitmeme edecek kabil görünüyor. O sebepten iç pazarda da istihsal kapasitelerini destekleyecek biçimde piyasasının önünün açılmasında, piyasasının elini rahatlatacak önlemlerin alınmasında kâr var. Bununla baş başa arsıulusal kurumların 2022 düşüncesince meydana getirdiği öngörüler Türkiye düşüncesince yüzdelik 3,5-4 bandında beraberinde büyümeye ayraç ediyor. Eğer hariç satım odaklı çoğalma modelimizin gereğini adına getirir, hassaten gerçekleştirdiğimiz ihracatın ek kıymetini artırırsak büyümemizin sürdürülebilirliğini sağlar ve bulunan başarımızı doğacak yıllara da taşırız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler