USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TİM Başkanı Gülle: İhracatta acemi birlikte lige çıktığımızı birlikte el hâlâ tescilledik

TİM Başkanı İsmail Gülle, "Eylülde tarihimizin en efdal maaş ihracat rakamına imza atarken, ihracatta toy birlikte lige çıktığımızı birlikte el hâlâ tescilledik." dedi.

TİM Başkanı Gülle: İhracatta acemi birlikte lige çıktığımızı birlikte el hâlâ tescilledik
01-10-2021 18:19
İstanbul

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "İhracatçılarımız müsterih olsunlar, mallarına güvensinler. Şu an kusursuz yetenek çalışmamızla mevrut taleplere yetişemememiz elan toy yaşadığımız olaylar. Bu evrede ağır birlikte istihdam gereksinimi da Türkiye’nin herhangi birlikte ilinde karşımıza çıkmakta." dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla ilkgüz kocaoğlan aut tecim rakamlarına ilişikli bakanlıkta planlı matbuat toplantısında mütekellim TİM Başkanı Gülle, baş döndürücü hususi birlikte gündüz yaşadıklarını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde geçmiş kere 20 bilyon dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği birlikte ayın yaşandığını kaydetti.

Eylül kocaoğlan ihracatının, sabık senenin ayrımsız ayına göre, yüzdelik 30’luk artışla, 20 bilyon 783 milyon dolar bulunduğunu tabir fail Gülle, şunları söyledi:

“Eylül ayında tarihimizin en efdal maaş ihracat rakamına imza atarken, ihracatta toy birlikte lige çıktığımızı birlikte mesnet elan tescilledik. Yılın geçmiş 9 ayında ihracatımız, yüzdelik 36 artışla 161 bilyon dolar oldu. Son 12 ayda ise 212,2 bilyon dolar ihracat gerçekleştirerek, salname ihracat maksadımız bulunan 211 bilyon dolara aşmayı başardık. Son 13 ayın 11’inde ihracat rekorları kırdık. Böylelikle, Orta Vadeli Program hedefini şimdiden eline geçirmiş durumdayız. Sıradaki maksadımız en birlikte tomar 5 sene içinde 300 bilyon dolara erişmek. Bu zikıymet performanstan ötürü iri ihracat ailesini birlikte mesnet elan içten kutluyorum.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 18 Eylül’de katılmış bulunduğu TİM Genel Kurulu’nda ihracat ailesine verdiği müjdelere yer veren Gülle, ihracatçılardan mevrut finansman ve fuar bölgeyi taleplerini Ticaret Bakanlığı'na ilettiklerini, bu anlamda, müjdeler ortada arazi meydan “İhracat Geliştirme Fonu”nun iri birlikte ivmeyle yükselen ihracat düşüncesince enikonu ehemmiyet bildirme ettiğini söyledi.

Gülle, elan baş döndürücü ihracatın, mali açıdan elan birlikte tomar gereksinimleri da yanı esna getirdiğini anlatarak, laflarını şu şekilde sürdürdü:

“Sadece ihracatçılarımızın erişimine belirgin şekilde oluşturulacak bu ehemmiyetli fon, ihracatçılarımızın gücüne kuvvet katacak. Bu ehemmiyetli adım, ihracat süreçlerini kolaylaştıracak, inanca mektubunu ortadan kaldırarak maliyet olumlu yanları ve itibar genişlemesi olanakları sağlayacak. Eximbank’ın sermayesinin ve kaynaklarının artırılacak olması ise ihracatçımızın itibar hacmini artıracak, krediye erişimini kolaylaştıracak, ihracat desteklerini ve finansman gereksinimlerini akla yatkın birlikte zemine taşıyacaktır. Bir öbür ehemmiyetli erim ise fuar merkezi ile ilgili.

Üretimimizle, ihracatımızla, iç ve aut pazarlardaki başarılarımızla büyüyen ihracat ailesi olarak, geldiğimiz noktada bulunan fuar kapasitemizin gelişen ekonomimizi kaldırmadığı belirgin şekilde gözüküyor. Son 20 yılda, ekonomimizi 4 kıvrım büyütmeyi, aut tecim hacmimizi 5 katına çıkarmayı daim bu arada başardık. Bu dönemde, İstanbul’daki fuar alanlarının kapasitesi ise çabucak yüzdelik 20 arttı. Bu mizan bundan sonra bu sıkleti çekmiyor. Büyüyen ve gelişen ihracat ailemizin kaydettiği başarıların, elan iri birlikte fuar merkezi vitriniyle taçlandırılmasına müteveccih atılmış bu adımın baş döndürücü ehemmiyetli birlikte evolüsyon olduğuna inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız, bu husustaki taleplerimizi de umumi kurulumuzda müjdelediler.”

“İhracatı ve ihracatımızın hepsi paydaşlarını inovasyonla buluşturmaya gururla bitmeme edeceğiz”

Asya, Avrupa ve Afrika’nın iltisak noktası bulunan İstanbul’u, global birlikte fuarcılık merkezine dönüştürecek projenin çabucak Türkiye’ye kazandırılacağını vurgulayan Gülle, “TİM şekilde tığ de sürece lazım katkıyı sağlayacağız. İhracatçılarımıza modern, bol ve enli fuar merkezleri kazandıracağız. Bu üç ehemmiyetli etap ile inşallah, 300 bilyon dolara revan ihracat yolculuğumuzda ehemmiyetli kilometre taşları olacaktır.” dedi.

Eylül kocaoğlan içinde lazım hesaplı güvenlik endeksi verilerinde gerekse TİM’in fariza gücü içinde bulunduğu global inovasyon endeksi sıralamalarında enikonu müjdeli gelişmeler bulunduğunu anımsatan Gülle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleri ve kurumların katkıları ile global inovasyon endeksinde Türkiye bu sene 10 derece sıçrayarak zamanı zirveye çıktığını dile getirdi.

Gülle, TİM şekilde hazırladıkları Türkiye Yol Haritası ve Eylem Planı’nın bu başarıya sağlamış bulunduğu katkılardan alım çalım duyduklarını belirterek, “Bu sene 41. sıraya yükseldiğimiz endekste, en iri sıçrama kaydeden devletler ortada ise ikinci olduk. Bu başarıyla orta-üst sağlık grubunda 4. sıraya yükseldik. TİM olarak, eskiden bulunduğu gibi, bundan sonra da türkiye endekste adalet etmiş bulunduğu yere gelene derece ihracatı ve ihracatımızın hepsi paydaşlarını inovasyonla buluşturmaya gururla bitmeme edeceğiz.” niteleyerek konuştu. .

Gülle, İmalat Sanayi Kapasite yararlanma oranının 78,1 puanla sonuç 40 ayın, hesaplı güvenlik endeksinin ise 102,4 puanla sonuç 41 ayın en efdal seviyesine geldiğini hatırlatarak, “Endekslerdeki bu yükseliş, ihracatta, istihdamda ve yatırımlarda da yükselişe ayraç ediyor. Üretiyoruz, ihracat yapıyoruz, istihdam sağlıyoruz, bedel üzerinde bedel mensur ederek, bu topraklarda toy yatırımlara mefruşat hazırlıyoruz.” halinde konuştu.

“Eylül ayında 23 bu piyasanın ihracatı artırdı”

Gülle, ilkgüz ayında ihracatın detaylarına bakılınca sektörlerin performansında ehemmiyetli birlikte çoğalma gördüklerini belirterek, ilkgüz ayında kusursuz 23 bu piyasanın ihracatı artırdığını bildirdi.

Çelik, apiko giyim, tekstil, makine, hububat, mobilya, madencilik ve meyve-sebze mamulleri sektörlerinin karışma bulunduğu 8 bu piyasanın tarihlerinin en efdal maaş ihracat rakamını gerçekleştirdiğini tabir fail Gülle, şunları kaydetti:

“Eylülde 2,6 bilyon dolarlık ihracat meydana getiren polat sektörümüz geçmiş mükemmel arazi alırken, 2,5 bilyon dolara yakın otomotiv sektörümüz ikinci ve 2,3 bilyon dolara vasıl Kimyevi Maddeler sektörümüz ise üçüncü oldu. Çelik sektörümüz, geçtiğimiz senenin ilkgüz ayına uyarınca ihracatını 1,5 bilyon dolar artırarak kesim listesinde tarihinde geçmiş mesnet birlikte numara mükemmel arazi aldı. Diğer nazarıitibar çeken artışlar ise, geçtiğimiz yıla uyarınca ihracatını 677 milyon dolar artı kimyasal maddeler, 401 milyon dolar artı sert ve sert dışı metaller ile 257 milyon dolar artı yapı sektörlerimizde yaşandı. dışsatım ünite ihracat ünite fiyatımızda da enikonu artı birlikte ivme görmekteyiz.

Birim ihracat değerimiz ocak-eylül zamanında yüzdelik 14 artışla 1,22 dolara yükseldi. Eylülde ünite ihracat kıymetini en baş döndürücü artı sektörlerimiz, yüzdelik 102 artışla sefine ve yat, yüzdelik 71 artışla polat ve yüzdelik 27 artışla kimyasal maddeler sektörlerimiz oldu. Katma altın ve markalı ihracatımız arttıkça, ürünlerimizin kıymeti elan da artacak. Eylülde, hacim bazında ihracatımız sabık senenin ayrımsız ayına uyarınca yüzdelik 23,7 artarak, 17,5 milyon titrem şekilde gerçekleşti. İlk 9 ayda ise yüzdelik 19,5 artışla 131,7 milyon titrem ihracat gerçekleştirdik.”

“170 ülkeye ihracatımızı belirgin bariz tezyit başarısı gösterdik”

Gülle, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, “Herkes düşüncesince ihracat” vizyonuyla cereyan ettiklerini belirterek, bu zevahir doğrultusunda, TİM KOBİ ihracat seferberliği programımız çerçevesinde Anadolu’nun ciharıyek tarafındaki ihracatçılar ve dışarı satımcı adaylarıyla buluştuklarını, 17. programlarını Malatya’da gerçekleştirdiklerini, ihracata mahsus sıkı ilgi, ilkgüz ayında dışarı satımcı şirket sayısına da yansıdığını, 1.558 firmanın, ilkgüz ayında geçmiş mesnet ihracat yaparak ihracat ailesine katıldığını bildirdi.

Yeni firmaların, ilkgüz ayında 83,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Gülle, “Yıl esasen beri 13 bin 600’ü geçmiş kere ihracat yapanlar iktisap etmek kıl oranı yekûn ise 84 bin firmamız bu ihracatın gerçekleşmesinde hız gösterdi.” dedi.

Gülle, ilkgüz ayında ihracatçıların Türk bayrağını 218 dünya ve alanda dalgalandırdığını aktaran Gülle, laflarını şu şekilde sürdürdü:

“170 ülkeye ihracatımızı belirgin bariz tezyit başarısı gösterdik. Aralarında ABD, İspanya, Belçika, Kolombiya ve Şili’nin de bulunduğu, 27 ülkede, maaş ihracat rekorlarına imza attık. Eylülde ihracatçılarımızın en baş döndürücü ihracat gerçekleştirdiği geçmiş 3 ülke; 1,7 bilyon dolarla Almanya, 1,4 bilyon dolarla ABD ve 1,3 bilyon dolarla Birleşik Krallık oldu. İhracatımızı meblağ bazında en baş döndürücü artırdığımız ülkeler, 450 milyon dolarlık artışla ABD, 278 milyon dolarlık artışla Belçika ve 257 milyon dolarlık artışla İspanya oldu.

Ülke gruplarına uyarınca ihracata baktığımızda ise en iri pazarımız bulunan Avrupa Birliği’ne (AB-27) ihracatımızın yüzdelik 26 artışla, 8,5 bilyon dolarlık birlikte hacme ulaşarak yüzdelik 41 hisse aldığını görüyoruz. AB haricindeki öbür Avrupa topraklarını de topladığımızda, Avrupa kıtasının, ilkgüz kocaoğlan ihracatımızdaki oranı da yüzdelik 55 oldu. Eylül ayında öbür dünya gruplarında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,4 bilyon dolar, Afrika Kıtası’nın tamamına 1,9 bilyon dolar, Kuzey ABD ülkelerine 1,6 bilyon dolar, ve Uzak Doğu’ya ise 1,5 bilyon dolar ihracat gerçekleştirdik.”

İsmail Gülle, Türkiye İhracatçılar Meclisi şekilde Avrupa’nın yanında, öbür pazarlarda da etkinliklerini bırakmak yerine var kuvvetleriyle çalıştıklarını aktararak, “Küresel navlun tutarları hepsi ihracatçılarımızın malumu. Bizler, global ölçekte yaşanmış bulunan geri hizmet problemlerine hal bilmek kıl oranı ihracatçılarımız ile geri hizmet endüstrisi ortada sayısal birlikte güreşçi köprüsü vazifesi görecek bulunan Türkiye Lojistik Portalı çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah, 11 Ekim’de portalımızı ihracatçılarımızın kullanımına sunarak, bu global sorunla mücadelede toy birlikte devri başlatmış olacağız.” niteleyerek konuştu.

Eylülde 66 ilin ihracatını artırdığını tamlayan Gülle, 16 ilin İstanbul, Kocaeli, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Adana, Samsun, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Eskişehir, Zonguldak, Karabük, Balıkesir, Uşak, Aksaray ve Edirne tarihlerinin en efdal maaş ihracatını gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

Gülle, ilkgüz ayında en baş döndürücü ihracat meydana getiren geçmiş 3 ilin sırayla 8,5 bilyon dolarla İstanbul, 1,7 bilyon dolarla Kocaeli, ve 1,3 bilyon dolarla Bursa bulunduğunu tabir ederek, geçmiş 3 ilimiz dışında, en dikkati çeken artışlara imza atan illerin ise ihracatını 343 milyon dolar artı Hatay ve 239 milyon dolar artı İzmir bulunduğunu kaydetti.

Eylül ayında Avro/dolar paritesinde yaşanmış bulunan düşüşün ihracata tesirinin menfi cepheli 55 milyon dolar olduğuna ayraç fail Gülle, senenin geneline bakıldığında, artı cepheli 3,9 milyarlık dolarlık birlikte ağırlık bulunduğunu söyledi.

“180 ülkeye yekûn 6,1 bilyon TL ücretinde Türk lirası ile ihracat gerçekleştirildi”

Gülle, Türk lirası ile oluşturulan beyannamelere göre, 180 ülkeye yekûn 6,1 bilyon TL ücretinde Türk lirası ile ihracat gerçekleştirildiğini bildirerek, “TL ile ihracat ilkgüz ayında yüzdelik 24 arttı. 7 bin 521 şirket ihracat işlemlerinde Türk lirasını yeğleme etti. TİM, düet ticarette yerel mangır birimlerinin kullanılmasını desteklemeye bitmeme edecek.” niteleyerek konuştu.

Salgının, dünyada milyonlarca cana servet olmasının yanı esna global ticaretin dengelerini de madun yukarı ettiğini anımsatan Gülle, şunları kaydetti:

“Mal ticaretinin eğlenme noktasına gelmesini, lojistikte navlun bedellerinin çoğalması ve taşımalık krizi izlem etti. Paralel şekilde mangır fiyatlarında zamanı artışlar yaşandı. Salgın kaynaklı krizler demin de erke piyasalarında kendini göstermeye başladı. Tüm bu gelişmeler ışığında global ticarette, hazırlık zincirleri eksenli koyu birlikte dönüşümün içerisindeyiz. Her platformda, ürettiğimiz herhangi birlikte içerikte bu dönüşümün altını çizdik. Yıl başlangıcında yayınladığımız dışsatım 2021 Raporumuzun odağına Küresel Tedarik Zincirleri’ndeki dönüşümü yerleştirmiş olmamızın ne derece mutabık bulunduğunu gördük.

Salgına huzur tahsil edilen tedbirlerin gevşemesiyle beklenenden elan birlikte tomar küsurat erke talebini bildirme karşılayamıyor. Salgın zamanında 20 dolara sakıt petrol, 80 doları gördü. Küresel piyasalarda tabii taş yağı lambası yağı fiyatı birlikte yılda 7 katına, kömür fiyatı 3 katına çıktı. Avrupa’da taşıl yakıtlardan kaçış ve yenilenebilir enerjiye bulunan istem artışı ile canlılık ve doğalgaz fiyatlarında sıçramalar yaşandı. Bu sebeple hükümetler erke tutarları ile ilişik önlemler kabul etmek durumunda kalırken, İngiltere’de erke kaosunu kumanda etmek düşüncesince kalabalık görevlendirildi, Çin, dünya genelinde canlılık kesilmelerine gidiyor. Karbon emisyonunu kapamak düşüncesince başlamış bulunan canlılık kısıntıları başta istihsal tesislerini zararlı etkiliyor. Buna ilişikli şekilde Çin’in uran PMI verisi ilkgüz ayında 50’nin dibine inerek daralmayı gösterdi.”

Gülle, erke dalında yaşanmış bulunan bu gelişmelerin emin tedarikçi ihtiyacını en efdal seviyeye çıkardığına ayraç ederek, Türkiye’de erke bildirme güvenliğine müteveccih atılmış adımların önemini bu zamanda elan birlikte tomar hissedeceklerini söyledi.

“Her ne derece global erke krizinden etkilenecek olsak da rakiplerimize uyarınca avantajlı birlikte konumda olacağız.” diyen Gülle, sonuç çağda faaliyete sabık yatırımlarla, Yenilenebilir erke kaynaklarından canlılık üretimin 3 katına çıktığını, Türkiye’nin dünyada jeotermal erke dalında en birlikte tomar istihsal artışının kaydedildiği dünya olduğunu, canlılık üretiminin yüzdelik 43'ünün yenilenebilir erke kaynaklarından elde edilmekte olmasının kazanım bulunduğunu dile getirdi.

TANAP, Mavi Akım, Türk Akımı, Ceyhan borazan hatlarıyla Türkiye’nin erke ve başta tabii taş yağı lambası yağı mevzusuna özek olmayı başardığını vurgulayan Gülle, “Ayrıca, Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de keşfedilen erke yatakları da benzeyen gelecekte erke piyasasında hem dışa bağımlılığımızı azaltmasının yanı esna ihracatta maliyet olumlu yanları sağlayacak. Bu sayede el birliğiyle aut tecim ilavesi verici Türkiye hedefimize ulaşacağız.” niteleyerek konuştu.

Gülle, ihracatçılar sayesinde, hepsi bu krizler silsilesinde üretimini aksatmamayı, siparişleri yetiştirmeyi başaran birlikte tane dünya şekilde Türkiye’nin öne çıktığına ayraç ederek, şunları kaydetti:

“Dünya bunun farkında, fuarlarımızda görüyoruz ki eller mükemmel bekliyor. İhracatçılarımız müsterih olsunlar, mallarına güvensinler. Şu an kusursuz yetenek çalışmamızla mevrut taleplere yetişemememiz elan toy yaşadığımız olaylar. Bu evrede ağır birlikte istihdam gereksinimi da Türkiye’nin herhangi birlikte ilinde karşımıza çıkmakta. Kritik 200 bilyon dolar eşiğini aştıktan sonra, ihracat artışında vites yükselteceğimizi nice mecrada, defalarca dile getirdik. İnşallah 2026’da, 5 sene kıl oranı çelimsiz birlikte müddette 300 bilyon dolara ulaşacağız. Bu rakamı, hesaplı verilere, hayattaki gelişmelere isnaden ölçülü birlikte zeminde tabir ediyoruz. dışsatım ailesi olarak, bu badirelerin böylelikle aydın birlikte geleceğe ulaşacağımızın farkındalığıyla, üretime ve ihracata boşluk vermeden, eklenmiş değere, markaya, teknolojiye, inovasyona odaklanarak yarınlara hazırlanıyoruz. Yarınlara müteallik umudumuz yüksek. zira biliyoruz ki Türkiye ihracatla yükselecek.”


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler