USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ticaret Bakanı Muş: Cari işlemlerde müspet müşterek tempo izliyoruz

Ticaret Bakanı Muş, akan işlemlerde müspet ilerleyiş izlendiğini belirterek, "Nitekim sonuç 2 aydır akan dengede aşkın verdik. ıl böylece 21 bilyon dolardan şimdi az akan bariz vereceğimizi değerlendirmekteyiz." dedi.

Ticaret Bakanı Muş: Cari işlemlerde müspet müşterek tempo izliyoruz
17-11-2021 14:23
TBMM

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ticaret Bakanlığının ve ilişik kuruluşların 2022 yılı ekonomik durumuna bağlı icra ettiği sunumda, Türkiye'nin, almış olduğu önlemlerle toptan ekonomideki toparlanmaya çabucak fut uyduran ülkelerden bir tanesi olmayı başardığını anlatım etti.

Küresel ekonomideki olumsuzluklar ve paha artışlarına karşın Türkiye ekonomisinin 2021 yılının geçmiş çeyreğinde yüzdelik 7,2, ikinci çeyrekte ise yüzdelik 21,7 büyüyerek üstün dereceli kaydettiğini aktaran Muş, Türkiye ekonomisinin arsıulusal kuruluşların tahminlerinin enine boyuna üstünde başarım gösterdiğini söyledi.

Muş, ihracattaki aceleci yükseliş ve ihracatın tetiklediği istihsal artışıyla ivme ele geçiren acemi yatırımlarla 2021 sene nihayetinde OVP gelişme amacı bulunan yüzdelik 9 düzeyinin aşılmasını beklediklerini dile getirerek, "İhracat, üretim, envestisman ve istihdam temellerinde büyüyen ekonomimizle kalkınmayı topluluğun kâffesi kesimlerine aksettirmek az daha mevcut gücümüzle çalışıyoruz." diyerek konuştu.

"ABD ve Birleşik Krallık'a aut tecim dahası verdik"

Küresel risklere karşın müstevli zımnında tanıdık seçenek tedarikçi kontrol ve bölgeselleşme eğilimlerinin, Türkiye'nin toptan hazırlık zincirlerindeki pozisyonu ve ihracatı düşüncesince acemi fırsatlar yarattığını özetleyen Muş, şunları söyledi:

"2021 yılı ekonomimizin adeta lokomotifi konumunda mevcut ihracatımızın toptan ihracattan almış olduğu payın arttığı ve ihracatımız açısından zamanı zirvelerin yaşandığı birlikte sene olmaktadır. 2021 yılı Ocak-Ekim döneminde, birlikte eski senenin ayrımsız zamanına gereğince ihracatımız yüzdelik 33,9 artarak 181,8 bilyon dolar; ithalatımız yüzdelik 22,5 artarak 215,6 bilyon dolar oldu. 10 aydaki müstesna satım rakamımızla, 2019'da başarmış olduğumuz 180,8 bilyon dolar salname müstesna satım rekorumuzu geride bıraktık. Ayrıca akıbet 12 ayın 10'unda müstesna satım rekoru kırdık. İhracatımızın, bu performansın devamı ile 2021 yılının sonuna denli 211 bilyon dolar bulunan OVP tahmininin üstünde gerçekleşmesini öngörüyoruz.

Dış tecim açığımız da ocak-ekim döneminde, geçtiğimiz senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 16 azalışla 33,8 bilyon dolara gerilemiştir. Bu devirde dünyanın ayrımlı coğrafyalarına yaptığımız müstesna satım çelimli birlikte halde artmıştır. Oransal kendisine en birlikte tomar müstesna satım artışı ABD kıtasına gerçekleşirken en ehemmiyetli ticari partnerimiz bulunan Avrupa Birliğine (AB) ihracatımız yüzdelik 35 artmış, AB ile tecim fazlamız 6,2 bilyon dolara ulaşmıştır. ABD'ye ihracatımız 3,7 bilyon dolar artma ile 11,8 bilyon dolar kendisine gerçekleşmiştir. Birleşik Krallık'a ihracatımız 1,9 bilyon dolar artma ile 10,9 bilyon dolar kendisine gerçekleşmiştir. Bu devirde ABD'ye 1,3 bilyon dolar, Birleşik Krallık'a ise 6,3 bilyon dolar aut tecim dahası verdiğimizi göstermek isterim."

Muş, senenin 9 ayında 81 ilin tamamının müstesna satım yaptığını, 76 ilin güzeşte senenin ayrımsız zamanına gereğince ihracatını artırmayı başardığını vurgulayarak, bu zamanda müstesna satım karşıcı şirket sayısının da 2020 sene sonuna gereğince yüzdelik 7,1 artarak 94 bine ulaştığını kaydetti.

"Hedefimiz akan açıkça sorununu gündemden mihman kendisine çıkarmak"

İhracatın ithalatı istikbal oranının da geçmiş teşrin ayında yüzdelik 93,4 olduğuna dikkati çekici Muş, nihayetinde geçmiş 10 ayda ihracatın ithalatı istikbal oranının güzeşte senenin ayrımsız zamanına gereğince 7,2 nokta artarak yüzdelik 84,3'e ulaştığını bildirdi.

İhracatın ithalatı istikbal payı yükseldikçe akan işlemlerde müspet birlikte ilerleyiş izlendiğini dile getiren Muş, "Nitekim akıbet 2 aydır akan dengede birlikte tomar verdik. Bu iyileşmenin bitmeme ederek sene nihayetinde OVP amacı bulunan 21 bilyon dolardan şimdi bağan akan açıkça vereceğimizi değerlendirmekteyiz. Cari dengedeki bu performansın çelimli büyümeyle bu arada yakalandığının altını resmetmek isterim. Dış ticaretimize müteveccih sonuncu hedefimiz, bu payı yükselterek akan açıkça sorununu milletimizin ve ekonomimizin gündeminden mihman kendisine çıkarmaktır." dedi.

Mehmet Muş, akıbet 20 yılda 6 kattan birlikte tomar küsurat ihracatla Türkiye'nin evren ihracatı içindeki payının yıllıklandırılmış kendisine geçmiş kere yüzdelik 1 seviyesini aştığına ayraç ederek, "Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerine gereğince evren ihracatı 2021'in geçmiş 6 ayında yüzdelik 30,3 artarken, ayrımsız devirde Türkiye'nin ihracatı yüzdelik 39,8 ile evren genelinden şimdi aceleci artma göstermiştir. Böylece, memleketimiz G20 devletleri içinde Güney Afrika ve Hindistan'dan sonradan ihracatını en birlikte tomar çoğalma iklim olmuştur." diyerek konuştu.

Muş, Ocak-temmuz çağında AB'nin Çin'den ithalatının azaldığı 1087 üründe, Türkiye'nin AB'ye ihracatının 3,7 bilyon dolar arttığını da belirtti.

Ülke ihracatının üçte ikisinin averaj 2 bin kilometrelik mesafeye yapıldığına ayraç fail Muş, Türkiye'nin ırak coğrafyalardaki 18 ülkenin 8,2 trilyon dolar tutarındaki ithalatından sadece yüzdelik 0,26 hisse aldığını söyledi. Muş, Türkiye'nin bahis konusu pazarlara açılarak bu payı aşırı şimdi yukarılara taşıyabilecek potansiyele erbap bulunduğunu vurgulayarak, "Bu sebepten ülkemize averaj mesafesi 8 bin 500 kilometre bulunan bu gizil pazarlara ihracatımızı yükseltmek bizim düşüncesince ehemmiyetli birlikte erek olacaktır. Bu bilinçle çalışmalarını başlattığımız 'Uzak Ülkelere İhracatın Artırılması Stratejisi' ile para ve misyon ihracatımız düşüncesince erdemli gizil sunma fail 18 ırak ülkeye müteveccih politikalar geliştiriyoruz. Önümüzdeki günlerde hem para bununla birlikte misyon ihracatı ile ilişik ortaya koyduğumuz hedeflerimizi halkoyu ile paylaşacağız." ifadesini kullandı.

Bakan Muş, ihracatçıların finansmana erişiminde inanca sorununu ortadan dağıtmak düşüncesince Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Türk Eximbank'ın öz kaynaklarıyla güzeşte ay İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin (İGE) kurulduğunu anımsatarak, bu acemi mekanizmayla, inanca yetersizliği zımnında ayrışık güven ve dayanaklık etmek imkanlarından yeteri kadar yararlanamayan ihracatçıların krediye erişimini kolaylaştıracaklarını söyledi. İhracatçıların güven kabul etmek düşüncesince fabrikasını, arsasını bankaya tutu hasretmek durumunda kalmayacağını ve inanca sorunlarının çözgün olacağını dile getiren Muş, kapital yapısı güçlendirilen şirketin, ihracatçıya daima ve çalışan halde misyon vermesinin amaçlandığını bildirdi.

"Eximbank 10 ayda 38,5 bilyon dolarlık dayanaklık etmek verdi"

Ticaret Bakanı Muş, bankacılık sistemindeki müstesna satım kredilerinin yarısını kullandıran Türk Eximbank'ın 2021 yılının 10 kocaoğlan bakımından ihracatçılar düşüncesince finansman desteğini dolar bazında yüzdelik 15 artırarak 38,5 bilyon dolara çıkardığını kaydetti.

Bankanın toplanmış alıcı sayısının, geçmiş teşrin sonu bakımından 13 bin 805'e ulaştığını aktaran Muş, bu kuruluşların yüzdelik 77'sinin KOBİ bulunduğunu belirtti. Bankanın ticari ve siyasi risklere huzur sağlamış olduğu sigorta desteğinin kapsamına döviz kazandırıcı hizmetler karşılığında oluşan vadeli alacakların da eklendiğini anlatım fail Muş, "Sigortalanan sevkiyatların dokunca tazmin payı yüzdelik 90'dır. Ayrıca Türk Eximbank, ayrışık arsıulusal ve diyalekt bankacılık ve dünyalık kuruluşları ile imzaladığı anlaşmalar kanalıyla ihracatçılarımız düşüncesince bu sene da arttırma finansman olanakları realizasyon etmiş ve yılbaşından itibaren 2,5 bilyon doları aşan oranda pınar sağlamıştır. Banka, mukayyet kapital tavanını 10 bilyon liradan 17,5 bilyon liraya yükseltmiştir." dedi.

Mal ihracatı kapsamında 2021 senesinde 6 bin 911 kuruluşa ihracata müteveccih dayanaklık etmek ödemesi yaptıklarını da bildiren Muş, şöyleki bitmeme etti:

"Kısıtlama tedbirlerinin kaldırılması ile 2021 yılı Ocak-Eylül çağında misyon ihracatımız, 2020 yılının ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 60,8 artışla 39,4 bilyon dolar kendisine gerçekleşmiştir. Aynı dönemde, misyon sektörlerindeki aut tecim dahası yüzdelik 117 artışla 16,9 milyara dolara yükselmiştir. Yeni dönemde, büyüklük desteklerinin manivela tesiri sağlamış olduğu esenlik turizmi, bilişim, film/dizi ve terbiye sektörlerine arttırma kendisine kültürel hizmetler, üretken endüstriler, spor turizmi, fuarcılık, gayrimenkul, lojistik, idare danışmanlığı ve yeşil hizmetler sektörlerini de desteklemeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki devirde başkaca misyon sektörlerimizin rekabetçiliğini ve ihracatımızı tasarruf etmek amacıyla amme ve kol temsilcilerinin katılımlarıyla 'Hizmet İhracatı Koordinasyon Kurulu'nu oluşturacağız. Hizmet ihracatına müteveccih kurguladığımız acemi bina ve sağlayacağımız acemi desteklerle, aut ticarette birlikte tomar sağlayan birlikte iklim olma önünde ehemmiyetli birlikte ara kıvrım etmiş olacağız. Sektörle istişarelerimiz doğrultusunda misyon ihracatına müteveccih büyüklük katkısı mekanizmalarımızı baştan kurguluyoruz. Teknolojinin ve bilişimin kâffesi sektörleri transformatör gücü ve erdemli ekleme değerinin birlikte kere şimdi anlaşıldığı pandemi süreci ile birlikte, yazılım ve düzen sektörlerine başmaklık e-Turquality programına bağlı hazırlıkları da tamamladık."

Mehmet Muş, nakliyat maliyetlerinin düşürülmesi düşüncesince de düzentileme yürüttüklerini anlatarak, e-İhracat ve ırak iklim stratejilerine işlerlik kazandıracak Yurtdışı Lojistik Merkezleri Projesi'ne müteveccih mevzuat ihya çalışmalarını da en endamsız müddet içinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Ülkede 22 bilyon dolar salname tecim hacmine erbap 18 başıboş alanda 84 bini birlikte hayli istihdam sağlandığını dile getiren Muş, "Yakın eskiden yaşama geçirdiğimiz önsezi başıboş yerleri modeliyle başıboş bölgelerimizden erdemli teknolojili para ve misyon müstesna satım oranımızı OECD averajı bulunan yüzdelik 14'e çıkarmayı hedefliyoruz." diyerek konuştu.

Muş, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na bağlı icraat huzur da bilim verirken, hususi endüstrisi yeşil dönüşüme alıştırmak az daha Bakanlığı eşgüdümünde ilişik bakma ve kurumların katılımıyla birlikte düzentileme grubu oluşturduklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler