USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

THY'den senenin evvel yarısında 737 milyon dolarlık net kar

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, "Özellikle Avrupa havalimanlarında yaşanmış olan aksaklıklara karşın kalan geçici talebini başarıyla karşılamamız sonucunda Avrupalı emsallerimizin önüne geçtik." dedi.

THY'den senenin evvel yarısında 737 milyon dolarlık net kar
12-08-2022 21:06
İstanbul

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, "Tüm dünyayı ektisi dibine düzlük efdal pahalılık seviyeleri, harekât yaptığımız gelişigüzel istasyonda ağırbaşlı maliyet artışlarına faktör oldu. Bu sayede yükselen fuel oil maliyetlerine karşın senenin önceki altı ayında 737 milyon dolar net kar elde ettik." dedi.

Ahmet Bolat, firmanın 2022 yılı 6 maaş göstergelerine bağlı icra ettiği değerlendirmede, sonuç 10 yılda karşılaştıkları krizlerde attıkları çabuk adımların ve enerjik hile anlayışlarının elden rakamlarla açıklanmaması icap ettiğini söyledi.

Dünyanın ciharıyek indinde iklim yolu şirketleri ve havalimanlarının krizden depar belgesi tedbiri kendisine çalışanlarıyla alternatifleri ayırmayı yeğleme ederken kendilerinin çalışanlarla beraberce yürümekten vazgeçmediğini dile getiren Bolat, müstevli tedbirleri zımnında kürevi manada etkin sayısının iklim yolu şirketlerinde sayı farkı yüzdelik 10, arazi hizmetlerinde ise yüzdelik 29 azaldığını aktardı.

Bolat, bahis konusu devirde THY düşüncesince bu oranın yüzdelik 1'in altında kaldığını kaydederek, bu ayrılıkların asliye sebebinin de tekaütlük ve çalışanların kişi tercihi bulunduğunu bildirdi.

Salgın engellemelerinin mükemmel anlamıyla sona ermediğini ve dünkü müşterek krizin şimdi bulunduğunu aktaran Bolat, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Biraz evvela bahsettiğim işten çıkarmalar ve grevler zımnında hassaten Avrupa peyda etmek neredeyse havalimanlarında kalifiye personel bulunamıyor. Oralarda sonu gelmeyen boarding kuyruklarıyla, devasa portbagaj yığınlarıyla karşılaşıyoruz. Yolcularımız uçağa müşterek zamanlar gelemediği neredeyse havalimanları da uçaklarımızın hızına yetişemiyor, müşterek zamanlar kalkış oranlarımız düşüyor. Bu gidiş operasyonlarımızı aksi etkiliyor. Avrupa'dan müşterek zamanlar cereyan edemediğimiz düşüncesince ülke içre de gecikmeler yaşıyoruz."

"Aynı anda gökyüzünde bulunan THY uçağı sayısı tek görülmediği denli fazla"

Ahmet Bolat, THY'nin 2020 ve 2021'de network taşıyıcıları ortada Avrupa'da en aşırı pervaz yapan ve en aşırı sığa sunan iklim yolu olduğuna değinerek, "8 Ağustos bakımından 2022 senesinde sayı farkı 1.206 günce pervaz sayısıyla network taşıyıcıları ortada 1. mükemmel arazi alıyoruz. Avrupa'daki aksaklıklar cihetiyle iptaller yaşıyoruz he lakin ortaklığımızın pervaz bozma oranları Avrupa averajının ince altında." niteleyerek konuştu.

Kovid-19 sonrası geçici talebinde bekledikleri artışın gerçekleştiğini dile getiren Bolat, "Hem kalifiye ekiplerimiz tıpkı zamanda gelişigüzel devir büyüyen çağdaş tayyare filomuzla bu talebi en efdal verimlilikle yönetiyoruz. Filomuza dünkü eklenmiş bulunan uçaklarımız var, onları boyayacak zamanı caba ayıramıyor gelişigüzel mevrut uçağı en çelimsiz müddette operasyona karışma ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bolat, filolarındaki çağcıllaşma ve gençleşme yardımıyla 2019'a nazaran şimdi az fen sorunla karşılaştıklarını kaydederek, ayrımsız anda gökyüzünde bulunan THY uçaklarının sayısının tarihte tek görülmediği denli müşterek tomar bulunduğunu vurguladı.

Kademeli kendisine artırdıkları arsıulusal geçici kapasitelerinin haziran bakımından 2019 verilerinin yüzdelik 22 üstünde çıktığını aktaran Bolat, "İkinci çeyreğin tamamında ise kürevi ölçekte 2019'un ayrımsız zamanına mucibince arsıulusal kapasitesini en aşırı zait network taşıyıcısı olduk." biçiminde konuştu.

"Dünyada en aşırı arsıulusal kırmızıfener sığa sunan üçüncü iklim yoluyuz"

THY Yönetim Kurulu Başkanı Bolat, şu an dünyada en aşırı arsıulusal kırmızıfener kapasitesi sunan üçüncü iklim yolu olduklarını belirterek, Avrupalı iklim yollarının 2019 kapasitesinin yüzdelik 81'ine, kürevi iklim yollarının ise fakat yüzdelik 65'ine eriştiği bu zamanda iri müşterek ayırt ortaya koyduklarını söyledi.

Bolat, "Pandemide şayet pervaz kadrosundan vazgeçen iklim yolu şirketlerinden olsaydık bugün bu kapasiteyi ortaya koyamazdık. Ekiplerimizin dinamizmi ve misafirperverliği de bizim düşüncesince aşırı değerli." niteleyerek konuştu.

Enerji ve tepkili tayyare yakıtı fiyatlarının arttığı bu zamanda fuel oil giderlerinin yüzdelik 51 yükseliş gösterdiğini aktaran Bolat, "Toplam giderlerimiz ayrımsız devirde yüzdelik 13 yöresinde çoğalma gösterdi. Maliyetlerimiz üstünde ağırbaşlı edisyon yapan bu masraf baskısını, riskten sığınma gayeli yaptığımız mali işlemler ve ensesi kalın network yapımızın getirmiş bulunduğu gelirle giderilmiş etmeye çalıştık." değerlendirmesinde bulundu.

Bolat, Türkiye'nin hem gönüllerde tıpkı zamanda bellik araştırmalarında en kalburüstü firması unvanı taşıdıklarının bilincinde olduklarını kaydederek, bu manalı rollerin kendilerine ehemmiyetli sorumluluklar yüklediğini, Türk bayrağını gururla taşırken, ülkeye en iyisini vermek istediklerini anlattı.

"Stopover" ve "Touristanbul" planlarına yer veren Bolat, "Ülkemize transit uçuşu düşüncesince mevrut ecnebi yolculara 'gel çelimsiz müddet de olsa İstanbul'u yaşa' diyoruz. Hiçbir ek ecir istemiyoruz bunun için. Bir geceleyin otelde konaklattığımız da oluyor. Yeter ki müşterek görsün, görsün ki sonraları şimdi derinliğine devir ayırması icap ettiğini görsün." ifadelerini kullandı.

"THY, ülke içi piyasa payını senenin önceki yarısında yüzdelik 64'e yükseltti"

Ahmet Bolat, küsurat kapasiteyle beraberce ikinci çeyrekte mecmu geçici talebinin 2019'un ayrımsız sürecinin yüzdelik 12 üstünde gerçekleştiğini, doluluk oranlarının 2019 seviyelerini yakaladığını söyledi.

Bolat, "Uluslararası aracısız geçici sayımız Ocak-Haziran 2022 devrinde 2019'a mucibince yüzdelik 8,3 artarak mecmu arsıulusal geçici değişiminden 11,9 benek efdal gerçekleşmiştir." niteleyerek konuştu.

Haziranda 2019'a mucibince arsıulusal aracısız geçici artışının yüzdelik 39, temmuzda yüzdelik 44 bulunduğunu kaydeden Bolat, THY'nin ülke içi piyasa payının 2022'nin önceki 6 ayında 2019'a mucibince 3,3 puan, 2021'e mucibince ise 10 benek artarak yüzdelik 64'e yükseldiğini aktardı.

"İkinci çeyrekte 4,5 bilyon dolarlık mecmu gelir"

THY Yönetim Kurulu Başkanı Bolat, kargo faaliyetlerinin de yardımıyla ikinci çeyrekte mecmu gelirin 2019'un ayrımsız zamanına mucibince yüzdelik 43 artarak 4,5 bilyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüm dünyayı ektisi dibine düzlük efdal pahalılık seviyeleri, harekât yaptığımız gelişigüzel istasyonda ağırbaşlı maliyet artışlarına faktör oldu. Bu sayede yükselen fuel oil maliyetlerine karşın senenin önceki 6 ayında 737 milyon dolar net kar elde ettik. Ortaklığın akçe çoğaltma potansiyelini yayınlayan FAVKÖK (faiz, vergi, amortisman ve icar önceleri kar) kıymeti önceki yarıda 1,8 bilyon dolar, FAVKÖK marjı ise yüzdelik 24 seviyesinde gerçekleşti."

Bu senenin hassaten ikinci çeyreğinde beklentilere koşut kendisine geçici operasyonlarında toparlanmanın gerçekleştiğini aktaran Bolat, "Yılın önceki yarısında, ortaklığımızın geçici gelirleri 2019'un ayrımsız zamanına mucibince yüzdelik 8 artarak kısaca 5,4 bilyon dolara ulaşırken, kargo gelirleri ise 2,5 katına çıkarak 2 bilyon dolar seviyesini aştı." biçiminde konuştu.

"2022 genelinde THY'de 2 bin 600 dünkü personel istihdamı hedefliyoruz"

Ahmet Bolat, müstevli devrinde korudukları devim bilimi ekipleri yardımıyla operasyonel göstergelerde bulunduğu neredeyse mali metriklerde de rakiplerinden ayrışmaya bitmeme ettiklerini bildirdi.

Özellikle Avrupa havalimanlarında yaşanmış bulunan aksaklıklara karşın küsurat geçici talebini başarıyla karşılamaları sonucunda müstevli önceleri dirimsel seviyesini ve karlılığını ehemmiyetli seviyede aşarak Avrupalı emsallerinin önüne geçtiklerini vurgulayan Bolat, şu açıklamalarda bulundu:

"Temmuz kocaoğlan gidiş geliş sonuçlarımıza mucibince bildirme edilen kapasitemizi 2019'un yüzdelik 18,5 üstünde çıkardık. Yolcu talebinin kısaca yüzdelik 23 arttığı bu ayda, geçici sayımız ve doluluk oranımız pandemi önceleri seviyelerini geçti. Ülkemizin turizmine katkıyı gaye edinerek yaptığımız çalışmalarımız sonucunda Türkiye'ye mevrut aracısız geçici sayımız kayda bedel müşterek biçimde terfian 2019'un yüzdelik 44 üstünde çıktı. Alacağımız dünkü kararlarla önümüzdeki devirde de yatırımcılarımızı başarılarımıza kuma etmeye bitmeme edeceğiz."

Bolat, bu sene hassaten THY ve Turkish Technic'in insanoğlu kaynağını büyüteceklerini kaydederek, "THY'ye önceki 6 ayda 963 dünkü emek vermek arkadaşımız katıldı. Yıl sonuna denli bu sayıyı 2 bin 600'ün üstünde çıkarmayı hedefliyoruz. Uçak iş tamirat tarafında da benzeşim müşterek aksiyon mevcut, önceki yarıda orada 498 emek vermek arkadaşımız bizimle çalışmaya başladı, ikinci yarıda bu rakamı 1.000'in üstünde taşıyacağız." açıklamasını yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler