USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tedarik zinciri krizinde zait sinyaller gelmeye başlıyor

Küresel ekonomide bitmeme fail arz darboğazları ehemmiyetli ortak ide deposu olmayı sürdürürken, taşımalık maliyetleri ve mal tutarları kabil bazısı göstergeler tedarik zincirindeki baskının azalmakta olabileceğine ilişkin sinyaller veriyor.

Tedarik zinciri krizinde zait sinyaller gelmeye başlıyor
05-11-2021 11:23
Berlin,Washington

Artan kabak özellik fiyatlarından çıpır kabilinden bileşenlerin eksikliğine, limanlardaki yoğunluklardan, geri hizmet sektöründe etkin öge yetersizliğine derece tedarik zincirindeki teessürat toptan ekonominin önündeki en şişman sorunlardan birisi olmaya bitmeme ediyor.

Tedarik zincirinin toparlanma savaşı bitmeme ederken, taşımalık maliyetleri, finans fiyatları, acemi yüz koronavirüse (Kovid-19) erinç döllenme oranı, firmaların mali neticeleri kabilinden göstergeler toptan tedarik zincirindeki stresin azalmakta olabileceğine ilişkin sinyaller vermeye başlıyor.

Nakliye maliyetleri düşme eğilimde

Nakliye maliyetlerinden finans fiyatlarına tedarik zincirinde edisyon mucit göstergelerden mevrut fazlalık sinyaller, krizde "en kötünün geride kalık olabileceği" fikrini akıllara getiriyor.

Son veriler, taşımalık maliyetleri ile finans fiyatlarının gerilediğini gösterirken, Kovid-19'a erinç aşılamanın da artmasıyla tedarik zincirindeki kaosun hafifleyeceğine ilişkin iyimserliği artırıyor.

Navlun piyasasındaki transport ücretlerinin işareti namına tanıdık Baltık Kuru Yük Endeksi'nin (Baltic Dry Index-BDI) teşrinievvel kocaoğlan başlangıcında 5 bin 650 benek ile 2008'den buyana kaydedilen en faziletli seviyeye ulaşmasının arkası esna düşme eğilimine geçmiş bulunduğu dikkati çekiyor. Küresel ekonominin mürşit göstergelerinden bulunan endeks, 4 Ekim sebebiyle 3 bin puanın altında bulunuyor.

Alibra Shipping'in verilerine göre, Atlantik ve Pasifik Okyanusu rotaları düşüncesince 6 maaş sözleşmeler, en şişman döşenmemiş ağırlık gemileri (capesize-150 bin titrem ) düşüncesince sırası ile günce 54 bin dolar ve 52 bin 500 dolara dünyalık oluyor. Bir salname kontratlar için, Pasifik rotaları 26 bin dolara ve 2 sene sonradan 26 bin dolara düşüyor. Çin'de küsurat sert cevheri stokları, şişman döşenmemiş ağırlık gemilerine bulunan talebi yavaşlattığı belirtiliyor.

Çin'de bir çok çok limanda tıkanıklığının hafiflediği belirtilirken, Los Angeles'taki Long Beach taşımalık limanının da ise iş yığınının bitmeme etmiş bulunduğu bildiriliyor.

Çin'deki büyümenin yavaşlaması finans fiyatlarındaki artışı sınırlandırabilir

Dünyanın ikinci şişman ekonomisine erbap Çin’de konuşu büyümenin yavaşlamasının finans fiyatlarındaki artışları sınırlandırabileceği belirtilirken, güçsüz gayrimenkul sahasının sert cevheri fiyatlarında düşüşe bozukluk bulunduğu kaydediliyor.

Pekin yönetimi, cazibe kesintilerinin üretimevi ve madenlerde kepenk kapattırmasının arkası esna erke fiyatlarına denge kazandırmaya başladı. Bu adımlar kömür vadeli işlemlerini üstün dereceli seviyelere çıkarırken eroin fiyatlarını da vurdu.

ABD'de ehemmiyetli ortak ev inşaatı bileşeni bulunan kaba vadeli işlemleri de mart ayında görmüş bulunduğu seviyelerin yüzdelik 60 altında seyretmeye başladı.

Çip düşüncesince zevahir karanlık

En ehemmiyetli bileşenlerden çipte ise görünümün şimdi ışıksız bulunduğu kaydedildi.

Uluslararası mali araştırı kuruluşu IHS Markit, çıpır kıtlığının toptan hoppa araba üretimini bu sene 5 milyon azaltacağını kestirim ederken, bazısı araba üreticileri kısıtlamaların 2022'ye derece sürebileceğine dikkati çekiyor. Toyota kabilinden Asya merkezli araba üreticileri ise en kötüsünün geride kaldığını savunuyor.

Varlık yöneticisi Capital Group'un raporunda ise durumun bu senenin sonuna derece düzelmesinin beklenen bulunduğu belirtiliyor.

Malezyalı çıpır tedarikçileri ise pazarın şimdi serbest manada normalleşmesinin 2 ila 3 yılı bulacağını öngörüyor.

Kovid-19'a erinç döllenme payı artıyor

Kovid-19 salgınının ortak kararı bulunan tedarik zinciri krizinde salgının arama altında tutulması şişman ehemmiyet taşıyor. Başlıca imalat ülkelerinde, başta Malezya ve Tayvan kabilinden çıpır tedarikçilerinde Kovid-19'a erinç döllenme oranları şimdi da yükseliyor.

Dünya genelinde ise hepsi aşıları tamamlananların payı yüzdelik 39,5 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, arz darboğazlarının doğacak yıla derece bitmeme etmesini beklerken, Kovid-19 salgınının arama altında tutulamaması biçiminde arz darboğazları kabilinden hastalıkların tekrarlanabileceği uyarısında bulunuyor.

Tedarik zinciri darboğazları nice bireyin beklediğinden şimdi etraflıca süredir bitmeme ederken, nice tutumlu DOĞRU sürede bunların azalacağına ilişkin aşırı az ayraç bulunduğunu söylüyor.

Analistler, tedarik zincirindeki sıkıntıların ve gayrı Kovid-19 kaynaklı krizlerin evren ekonomisi düşüncesince dokuncalı ortak “stagflasyon” (durgunluk ortamında enflasyon) senaryosuna ayraç yazar etmediğinin yahut elden konuşu toparlanma uğrunda ortak çarpış olup olmadığının doğacak aylarda mahsus olacağını belirtiyor.

"Aksaklıklar doğacak yıla derece bitmeme edecek"

Moody's Analytics Kıdemli Ekonomisti Tim Uy, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, bulunan tedarik zinciri aksaklıklarının ağız ağıza çözülmesinin uğrunda etraflıca ortak sefer bulunduğunu düşündüğünü ve bunların "kesinlikle" doğacak yıla derece bitmeme edeceğini söyledi.

Dünyanın ciharıyek indinde hükümetlerin liman tıkanıklığını hafifleştirmek düşüncesince ellerinden geleni yaptığını tamlayan Uy, "Daha ortak tomar kamyon şoförü işe meydan ve bulunan darboğazları aşmanın doğurucu yollarını bulan hususi firmalar de var, fakat liman ve demiryolu işçileri, ardiye endüstrisi ve gayrı muvasala ekipmanlarının indinde kamyon şoförlerindeki nekais bunu çözülmesi aşırı çetin ortak dava durumuna getiriyor." dedi.

Uy, "Bu sene dinlence sezonunda işlerin şimdi da kötüleşmesini ve doğacak senenin ortasında şimdi güzel olmasını bekliyorum. O vakte derece istem ortak nebze rahatlamış ve arz bu darboğazlara uzlaşma elde etmiş olacak ve bu ikisinin birleşimi hepsi dizge üstündeki yükü azaltacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler