USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TCMB Para Politikası Kurulu: Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, ihracattaki çelimli artma eğilimiyle senenin art kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesinin beklendiği belirtildi.

TCMB Para Politikası Kurulu: Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi bekleniyor
28-10-2021 15:44
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, ihracattaki çelimli çoğalma eğilimiyle senenin arka kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesinin beklendiği belirtilerek, "Bu eğilimin güçlenerek bitmeme etmesi eder istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme etmektedir." denildi.

Para Politikası Kurulu'nun 21 Ekim'deki toplantısına ilişikli özet yayımlandı.

Özette, ilkgüz ayında mahveden fiyatlarının yüzdelik 1,25 arttığı, salname enflasyonun 0,33 nokta yükselişle yüzdelik 19,58 namına gerçekleştiği hatırlatıldı. Bu gelişmede, işlev ve erke gruplarındaki eder artışlarının tesirinin hissedildiği tamlanan özette, yazları eder artışları hızlanan besin grubunda ise salname enflasyonun hudutlu müşterek halde gerilediğine ayraç edildi.

Tedarik zincirindeki mesail ile mal piyasalarında ve gayrimenkul içre erke fiyatlarındaki artışların devamıyla yetiştirici enflasyonunun efdal seviyelerde seyretmeye bitmeme etmiş yer aldığı dökme özette, "Bu manzara altında B ve C endekslerinin salname enflasyonları yükselirken, yaklaşan fasıl eğilimleri müşterek misil gerilemiştir." denildi.

Küresel ekonomik faaliyette senenin önceki yarısında yaşanmış bulunan toparlanmaya karşın yaklaşan çağda açıklayan emniyet endekslerinin, salgının etkisiyle gerilemeye başladığına aksan meydana getirilen özette, şunlar kaydedildi:

"Aşılama programlarında inkişaf kaydeden ekonomiler kısıtlamaları hafifleterek ekonomik faaliyette elan çelimli müşterek başarım sergilemektedir. Aşılama oranlarındaki artışa karşın salgında toy varyantlar toptan ekonomik çalışkanlık üstündeki aşağılık taraflı riskleri aktif tutmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, mal fiyatlarındaki efdal seyir, birtakım sektörlerdeki bildirme kısıtları ve transport maliyetlerindeki çoğalma arsıulusal ölçekte yetiştirici ve mahveden fiyatlarının yükselmesine kez açmaktadır. Başlıca zirai mal ihracatçısı devletlerde yaşanmış bulunan hava koşullarının toptan besin tutarları üstünde menfi yansımaları görülmektedir. Yüksek toptan enflasyonun, şişkinlik beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle baş başa kaslı şehir biçim bankaları enflasyondaki yükselişin istem kompozisyonundaki normalleşme, bildirme kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla baş başa şişman seviyede eğreti özellikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, kaslı şehir biçim bankaları sponsor akçasal duruşlarını sürdürmekte, dünya malı alıntı programlarına bitmeme etmektedir."

"Yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi bekleniyor"

Özette, ilkgüz ayının ikinci yarısından itibaren büyümekte bulunan şehir istikraz senedi piyasalarından çıkışların başladığı belirtilerek, kaslı devletlerde derinlemesine vadeli tahrif faizlerindeki oynaklık ve toptan mali koşulların seyrinin, büyümekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarına ilişikli riskleri aktif tuttuğu vurgulandı.

Söz konusu risklerin Türkiye'ye müteveccih portföy alışkanlıkları aracılığıyla yaratabileceği etkilerin, gayrimenkul haricinde yerleşiklerin portföy pozisyonlanmalarındaki bulunan seviyeler dikkate alındığında elan hudutlu kalabileceği dökme özette, "Uluslararası mal fiyatları, tedbir zincirlerinde bitmeme fail mesail ve gayrimenkul içi erke sektöründeki gelişmeler yetiştirici enflasyonu üstünde ilkgüz ayında da sansasyonel olmuştur. Bu çağda muvasala araçları, enerji, kağıt, mobilya, ağaç-mantar ürünleri, sıra işi metaller eder artışı öne çıkan ast gruplar olmuştur. Enerji sektörleri ve dip anne maden getirisi kullanan sektörlerde bağıl efdal eder artışları görülmektedir." denildi.

Özette, gayrimenkul içre ekonomik faaliyetin aut alakanın de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç edilerek, iş hacmi endeksleri ve soruşturma bazlı verilere layıkıyla 3. çeyrekte gayrimenkul dışı alakanın uran üretimini desteklemeyi sürdürdüğü, imalat uran firmalarının doğacak 12 maaş devre ilişikli envestisman eğilimlerinin de güçlendiği kaydedildi.

Aşılamanın camianın geneline yayılmasının salgından menfi etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve ekonomik faaliyetin elan istikrarlı müşterek bileşimle sürdürülmesine imkân tanımış yer aldığı tamlanan özette, şu değerlendirmelere arazi verildi:

"Perakende satı misil endeksi, açılmanın etkisiyle donanımlı müşterek çoğalma kaydetmiştir. Haziran ayından beri aşılamadaki çelimli ivmeyle baş başa kısıtlamaların hafifletilmesi, gezim faaliyetindeki ve ilişik işlev kalemlerindeki toparlanma eğiliminin belirginleşmesinde gösteriş oynamıştır. Dayanıklı istihlak malları talebi yavaşlarken, güçsüz istihlak mallarında müşterek toparlanma gözlenmektedir. Temmuz-ağustos devrinde istihdam, teferrüç ve turizmdeki müspet seyrin etkisiyle hizmetler alanının öncülüğünde çoğalma kaydetmiştir. Bu çağda ekincilik dışı istihdam ve tamamı ast bileşenleri müstevli önceleri seviyelerinin üstünde çıkmıştır. Anket göstergeleri ve efdal frekanslı veriler, teferrüç ve ekonomik faaliyetin seyrine ilişikli namına istihdam görünümündeki iyileşmenin ve iş gücü piyasasındaki müspet seyrin sürdüğüne ayraç etmektedir. Olumlu aut istem şartları ve uygulanmakta bulunan disiplin dünyalık politikası akan işlemler dengesini fazlalık etkilemektedir. Cari işlemler dengesi, ağustosta 0,5 bilyon dolar çok vermiş, 12 maaş birikimli namına ise 4,6 bilyon dolar azalışla 23 bilyon dolara gerilemiştir. Geçici aut tecim verileri, mevsimsellikten arındırılmış kıymetli dışarı dış satım ve ithalatın ilkgüz ayında, ithalatta elan donanımlı iktisap etmek üzere, bölümsel müşterek tashih hareketi yaptığına ve ihracatın ithalatı istikbal oranının efdal seviyelerdeki seyrini sürdürdüğüne ayraç etmektedir."

Özette, gezim gelirlerinde toparlanma eğiliminin belirginleştiği, ihracattaki çelimli çoğalma eğilimiyle senenin arka kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesinin beklendiği, bu eğilimin güçlenerek bitmeme etmesinin eder istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme etmiş yer aldığı vurgulandı.

"Politika faizinde aşağılık taraflı tashih düşüncesince sene sonuna denli hudutlu müşterek düzlük kaldı"

PPK özetinde, "Para politikası duruşu, şişkinlik görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve dünyalık politikası ile ne seviyede arama dibine alınabileceğine ilişikli değerlendirmeler dikkate alınarak davranışlarında ölçülü müşterek yaklaşımla enflasyonun temelli namına düşürülmesi ve eder istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir. Bu doğrultuda siyaset duruşu, şişkinlik gelişmeleri, şişkinlik beklentileri ve bunlar üstünde çelimsiz vadede sansasyonel olabileceği öngörülen eğreti unsurlar da dikkate alınarak dezenflasyon dönemini en çelimsiz müddette bünye edecek ve meyan vadeli hedeflere ulaşıncaya denli bunun sürekliliğini sağlayacak müşterek cimrilik düzeyinde belirlenmeye bitmeme edilecektir." ifadeleri kullanıldı.

Enflasyonda akıbet çağda gözlenen yükselişte, besin ve özellikle erke iktisap etmek az daha dış gelgel fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar kabilinden bildirme taraflı unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya ilişikli istem gelişmelerinin sansasyonel yer aldığı dökme özette, şunlar kaydedildi:

"Bu etkilerin muvakkat unsurlardan kaynaklı yer aldığı değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, çelimli akçasal sıkılaştırmanın krediler ve iç istem üstündeki yavaşlatıcı tesirleri bitmeme etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı el hazırlamaya başlamıştır. Bunun yanında, ferdî kredilerin ölçülü seyre dönmesi düşüncesince güçlendirilen makroihtiyati siyaset çerçevesinin müspet tesirleri gözlenmeye başlamıştır. Kurul, dünyalık politikasının etkileyebildiği istem unsurları, atom çekirdeği şişkinlik gelişimleri ve bildirme şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına müteveccih analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede siyaset faizi 200 baz nokta indirilerek yüzdelik 16 namına belirlenmiştir. Bununla baş başa bildirme taraflı muvakkat unsurlardan kaynaklı namına siyaset faizinde meydana getirilen aşağılık taraflı tashih düşüncesince sene sonuna denli hudutlu müşterek düzlük kalmış yer aldığı Kurul çeşidinden değerlendirilmiştir. Kurul, başkaca hava ve başka mekân kaynaklı riskleri hudutlandırmak amacıyla dünyalık politikasının anne hedeflerinde müşterek değişikliğe kez açmadan sürdürülebilir mangır uygulamalarını derinlemesine vadeli müşterek siyaset namına tutma sonucu almıştır."

"Kararlar şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı müşterek çerçevede alınmaya bitmeme edilecek"

Özette, enflasyonun çelimsiz dönemde, özellikle mal tutarları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar iktisap etmek az daha bildirme ve istem taraflı türlü unsurların etkisiyle aşüfte müşterek ilerleyiş izlemesinin beklendiği bildirildi.

Geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla enflasyonun baştan düşme eğilimine dönmesini sağlayacak sıkılıktaki akçasal duruşun; şişkinlik beklentileri, fiyatlama davranışları ve mali alışveriş gelişimleri bağlamında haricî ve eğreti oynaklıklara huzur ehemmiyetli müşterek tampon işlevi göreceği tamlanan özette, "TCMB, eder istikrarı esas maksadı doğrultusunda enflasyonda temelli düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve meyan vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya denli elindeki tamamı araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir." ifadesi kullanıldı.

Özette, fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrarın, şehir riziko primlerindeki düşüş, elverişsiz dünyalık ikamesi ile döviz rezervlerindeki çoğalma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin temelli namına gerilemesi vasıtasıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyeceği, böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının metin ve sürdürülebilir müşterek halde devamı düşüncesince makul döşeme oluşacağı kaydedildi.

Kredi piyasası, ekonomik faaliyet, bildirme taraflı unsurlar ve dış gelgel fiyatlarındaki gelişmeler doğrultusunda şişkinlik üstündeki istem ve maliyet taraflı etkilerin yakından izlendiği dökme özette, "Gelişmiş ülkelerdeki dünyalık politikası ile toptan riziko iştahına ilişikli görünüm, büyümekte bulunan devletlere müteveccih portföy alışkanlıkları üstündeki riskleri aktif tutmaktadır. Kurul, dünyalık politikasında eder istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri de gözeten müşterek yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir. Kurul, eder istikrarının sağlanması için, çelimli müşterek siyaset koordinasyonuyla tamamı paydaşları içeren totaliter müşterek geniş siyaset bileşimine gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesini yinelemiştir. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı müşterek çerçevede almaya bitmeme edecektir." denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler