USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Çiftçimizin alın terini yerde bırakmadık

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Emtia fiyatlarındaki artma bugüne derece çiftçimizi etkilememiş olsa da bundan ahir maliyet yapısı açısından etkileyecek denli görünüyor. Son 3 senedir çiftçimizin alın terini yerde bırakmadık." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Çiftçimizin alın terini yerde bırakmadık
22-10-2021 14:54
Çorum

Çorum'daki yanında otelde ekincilik piyasası temsilcileriyle yanında araya mevrut Pakdemirli, burada icra ettiği konuşmada, Bakanlığın bürokratlarıyla Türkiye'yi il il dolaştıklarını, sonuç 3,5 yılda acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın tahminî 700 derinti gerçekleştirip üreticilerle yanında araya geldiklerini söyledi.

Çiftçilerin problemlerini sahada çözüp derdine deva olmayı istediklerini vurgulayan Pakdemirli, "Zaman devir dertlerimiz ve çözümleri sonsuz değişecek. Biz de sonsuz gayret ediyor olacağız. Eğer derdiniz varsa, tün uyumuyorsanız, habbe ışıkları açıksa bizim de derdimiz var, Bakanlığın ışıkları açık, sizin düşüncesince düşünüyoruz, dertleniyoruz demektir." sanarak konuştu.

Kovid-19 salgınıyla mücadelenin bitmeme ettiğine dikkati çekici Pakdemirli, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Dünya ve Türkiye boğuşuyor ve bununla ilgilendiren tarımı, gıdayı, piyasası de etkileyen unsurlar var. Emtia tutarları artıyor, devletler istifçilik hazırlamaya başladı. Dış tecim tedbirleri getirdiler, getirmeseler de tanıtmalık dışı engeller uygulanıyor. Bütün dünyada belirsizliği yönetmeyle ilgilendiren umumi yanında endişeden ötürü fiyatlama yapısı da sonuç aşama fevk akıllıcasına gitmiş durumda. Bu arada tam çiftçimizin lehinde olurken, arada tam besicimizin aleyhinde olabiliyor, arada tam tüketicimizin aleyhinde olabiliyor fakat sürdürülebilir çoğaltma dair gayretimizi sürdürüyoruz. Pandemi bundan sonra bizlere yanında bilinçlilik emrediyor. Eskiden yaptığımız kabil işleri kelimesi kelimesine bitmeme ettirmememiz gerekiyor. Yani yanında mahsul üretiyorsak, bunun ayrımlı ürünlerini aramamız gerekiyor. Dekar başı verimlilikleri artırmamız gerekiyor. Son 20 yılda dekar başına verimlilikte, söz gelişi hububatta yüzdelik 40, mısırda yüzdelik 122 artışımız var. Bunlar Ar-Ge ve teknolojiyle oluyor."

Çiftçilere "kanola ekin" çağrısı

Pakdemirli, çiftçileri kanola üretimine çağırma ederek, şu biçimde konuştu:

"Türkiye yegane ayçiçek ülkelerinden biridir. Yani biricik yanında yağa yayımcı ülkelerden biridir. Kanola bizim toprağımıza baş döndürücü uygun, ehemmiyetli yanında mahsul bulunduğunu düşünüyoruz. Dünyadaki en ehemmiyetli besili tohumlu bitkilerden. Organik maddesi sonuç aşama faziletkâr ve buğdayla baş döndürücü emeksiz keşikleme edilmektedir ve bu tam toprağı düzeltme ediyor. Kışlık ekiliyor, hakkıyla az su tüketiyor ve kuraklığa sonuç aşama dayanıklı. Küspesinde yüzdelik 40 protein olta kaba maddesi var. Arıcılara ilkbaharda gani bal özü veriyor. Ülkemizin yağ ihtiyacını iri miktarda istikbal potansiyeli var. Türkiye'nin 10 salname averajı 115 bin tona yanıt geliyor. Dekara verdiğimiz dayanak mazot, gübre, sertifikalı ekecek destekleri toplarsak, 204 liraya vasıl desteğimiz var. Kanolada yağ randımanımız yüzdelik 40-45. Gerek kontratlı manken amacı gerekse de Toprak Mahsulleri Ofisi üstünden üreticilerimiz üretirse kılıç bunları alabiliriz. Sertifikalı tohumun da yüzdelik 50'sini Bakanlık namına karşılıyoruz. Dönümde yüzdelik 50'den yanında tomar yağ alıyorsunuz. Çiftçi düşüncesince elan yanında tomar dirimsel gır konusu. Bundan ötürü ilkin Türkiye'nin besili tohumlardaki kendiliğinden yeterliliğini mezru arazileri artırmadan artırmanın en ehemmiyetli yollarından yanında tanesi. Burada besili tohumlarla ilgilendiren ekileni de çeşitlendiriyor olmamız lazım."

Pakdemirli, kanola üretimiyle ilgilendiren TMO'ya emek vermek emri verdiğini, çiftçilerin on paralık çekinmeden istihsal yapabileceğini, icabında TMO üstünden alıntı yapabileceklerini anlattı.

Dünyada sonuç 50 yılda sel, sıkıntı ve yağışsızlık facia sayısının ilkokul katı arttığına ayraç fail Pakdemirli, şunları söyledi:

"İklim değişikliği de önümüzdeki 20 senede zirai üretimde bugünkü yaptığımız biçimde zirai istihsal yaparsak, yüzdelik 10 ila 25 yöresinde zayi olacağını söylüyor. Kuraklığı daima baş başa yaşadık. Kuraklığa dirlik hazırlık aldık, ilkin tahıl ve baklagillerde dekarda 100 liraya vasıl destek, zirai kredilerin ertelenmesi ve TARSİM yağışsızlık sigortasıyla ilgili kimi ek tedbirler aldık. Kuraklığın bundan sonra eğreti bulunduğunu düşünmememiz gerekiyor. Bunların bundan sonra acemi normaller bulunduğunu onama edip, sigortaya az buçuk elan yanında tomar yüklenmemiz gerekiyor. 2022’de yağışsızlık sigortasında yüzdelik 60 bulunan talih desteğini 70’e çıkardık. Hasar ifa paylarını da yüzdelik 70’ten 80’e çıkardık. Bu eleştiriliyordu, muhtemel evre yükselttik."

Pakdemirli, tahminî 7 ay üstünde çalışmış oldukları Su Şurası'nın esbak kapanışını yaptıklarını hatırlatarak, velut yanında emek vermek ortaya koyduklarını aktardı.

"Artışların asgari derecede olması gayreti zarfında olduk"

Salgın ve global belirsizlikler hasebiyle ağırbaşlı eder artışları yaşandığını dile getiren Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Petrol, plastik, demir polat ve bunlar kabil emtialarda, hububatta, besili tohumlarda yüzdelik 100-200'lere vasıl artışlar var. Emtia fiyatlarındaki artım ağırbaşlı manada bugüne genişliğinde ihtimal çiftçimizi etkilememiş olsa da bundan ahir maliyet yapısı açısından etkileyecek kabil görünüyor. Son 3 senedir çiftçimizin alın terini yerde bırakmadık, alın terini boşa akıtmadık. Doğru eder politikaları, akıllıcasına alıntı politikaları ve akıllıcasına piyasaların oluşmasını sağlayarak çiftçimizin akıllıcasına fiyatlara kavuşması gayretinde olduk. Bunu çoğunlukla başardık diyebilirim. Allah iane etti, Cumhurbaşkanımız dayanak beli ve global hesaplı dalgalanmanın bulunduğu müstevli zamanında çiftçimizi üzmeden, moralini bozmadan, istihsal seyri zarfında kalması gayreti zarfında olduk. Bunların hem yetiştirici hem mahveden tarafında besin tutarları artışıyla ilgilendiren bizde de hal emek harcamaları yapılması gerekiyor. Son aşama kalan fiyatlar ve mutfaktaki enflasyonun da yanında biçimde hem dirimsel hem de sabitlenmesi yönünde emek harcaması yapılması gerekiyor. Aslında onlarca emek vermek yaptığımızı söyleyebilirim. Dünyadaki eder artışlarının ehemmiyetli yanında bölümü da ülkemize elan asgari miktarda yansımıştır. Artırılan üretimle, akıllıcasına alıntı ve aut tecim politikalarının uygulanmasıyla bu artışların asgari derecede olması gayreti zarfında olduk. Burada ehemmiyetli derecede muvaffakiyet elde ettik. Onu da tabir geçirmek isterim."

Bakan Pakdemirli, besin fiyatlarındaki artışın çözümünün strüktürel tebeddülat olduğuna ayraç ederek, "Bununla ilgilendiren çelimsiz vadeli analizör ortaya koyuyoruz fakat strüktürel fark namına en ehemmiyetli değişikliği, kontratlı üretimde görüyorum. Sözleşmeli üretimde pancar, domates kabil ürünlerde deneyimimiz mevcut fakat kaslı devletlerde yüzdelik 85 oranında kontratlı istihsal yapıldığını biliyoruz. Bizde ne eyvah ki yüzdelik 5. Bizim çiftçimiz ekerken, dikerken, ektiğinin diktiğini birçok paraya satacağını bilmiyor. Günün sonunda, şu demek oluyor ki harman tarihi yanında tez oynanıyor ve deniyor ki, 'Harmanda dobra eder yakalayacağım'. Ekseriyetle yakalanıyor fakat yakalanmadığı bağlam da oluyor. Çiftçimizin elan konforlu olması düşüncesince bence çabuk biçimde kontratlı üretime geçmemiz lazım. Bana mucibince Türkiye buna geç kalmıştır." ifadelerini kullandı.

Muhalefet partilerinden mevrut ayak tabanı fiyatlara bağlı eleştirileri de cevap veren Pakdemirli, "Dün de anne aykırılık partisi önderi ayak tabanı fiyatlarla ilgilendiren kimi açıklamalarda bulunmuş. Bu işin çözümü ayak tabanı fiyatta değil. Türkiye bundan sonra başıboş çevre ekonomisinden arka dönemez. Türkiye hem ithalata hem ihracata açık, şu demek oluyor ki aut ticarete bariz yanında ülke. Türkiye Küba değil. Taban fiyatla bundan sonra yürütemezsiniz bu işleri. Bu işleri fakat kontratlı üretimle, şu demek oluyor ki söz gelişi üreticinin sonsuz üretimde kalması, tohuma küsmemesiyse, bunları fakat kontratlı üretimle yapabilirsiniz. Sözleşmeli üretimle ilgilendiren yasalı mevzuat eksiğimiz de var. Bununla ilgilendiren Gazi Meclis'imizle görüşüyoruz fakat bunu büyülü çomak kabil algılamamamız lazım. Sözleşmeli üretimin mecmu üretimdeki payını çoğaltması devir alacaktır fakat Türkiye düşüncesince gecikmiştir. Bir an geçmiş bunu devreye atmak lazım. Özellikle strüktürel değişikliklerin en başlangıcında kontratlı istihsal geliyor sanarak düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Fiyat artışlarıyla ilgilendiren dip mücahede yürüttüklerinin altını çizen Pakdemirli, "Gıda fiyatlarını takip kurulumuz, besin komitemiz ve ast kurul zarfında Merkez Bankası er ihtar sistemi getirdi. Bu biçimde mamüllerin hepsinin takip edeni yapılıyor. Dış ticaretteki dengelerde sıkıntı olduğunda bunları ortaya koyuyoruz ve bu takipler sonucunda mukteza tedbirler çabuk biçimde alınıyor. Aslında besin komitemiz ayda yanında toplanıyor kabil görünüyor fakat 3-4 görü gelişigüzel hafta ast komitelerde toplanıyor ve ağırlıklı namına elan baş döndürücü tarımın meseleleri, gıdanın meseleleri konuşuluyor. İşin zarfında Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı var. Gerektiğinde başka bakanlıklardan, imalatla ilgilendiren süreçler geldiği devir başka bakanlıklardan ihvan da geliyor fakat bu mevzular esasen gelişigüzel hafta hükümetin gündemine taşınmış halde ve gelişigüzel hafta konuşuluyor." dedi.

AK Parti zamanında ekincilik desteklerinin artarak bitmeme ettiğini vurgulayan Pakdemirli, "AK Parti hükümetleri öncesinde az elan desteklerin on paralık bulunmadığı fakat engelleme alımlarının dip bulunduğu yanında devri yaşadık. AK Parti zamanında de engelleme alımları beli fakat baş döndürücü az ve kesif olmamakla bu arada fakat desteklerin de göbek grado arttığı yanında çevrim yaşadık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi zamanında Sayın Cumhurbaşkanımızın da destekleriyle hem desteklerin baş döndürücü artığı, bire yanında sürede da yetiştirici dostu politikaların uygulandığı, ağırbaşlı engelleme alımların yapıldığı yanında devri baş başa yaşıyoruz. Bu nedenle istihsal seneden seneye artıyor. 2021 senesinde toplamda 24 bilyon liralık dayanak nereden geldi? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden. Bu, 2022 senesinde 26 bilyon liraya genişliğinde çıkma fakat bunu behemehâl Strateji Bütçe Başkanlığımız ve Hazine ve Maliye Bakanlığımızla konuşarak artarak çoğalması müstelzim yerlerde behemehâl artırıyor olacağız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler