USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım, ormancılık ve arıcılık 'bal ormanında' buluştu

BM Gıda ve Tarım Örgütü ile Tarım ve Orman Bakanlığınca ölçülü plan kapsamında Konya ve Karaman'da kurulan bal ormanlarıyla hem üretim arttı aynı zamanda civar halkına istihdam sağlandı.

Tarım, ormancılık ve arıcılık 'bal ormanında' buluştu
20-06-2022 12:02
Konya

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı kabilinden Küresel Çevre Fonu (GEF) yardımıyla hesaplı "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi" kapsamında Konya ve Karaman'a ilişkin 2 köyde kuruluş edilen bal ormanı, hem nitelikli ve efdal velut bal üretimine ulama sağlamaktadır bununla beraber civar halkının durumunda istihdamına dayanak noktası oluyor.

"Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi", Konya Kapalı Havzası’nda; orman, tarım alanları ve meraların sürdürülebilir yönetiminin güçlendirilmesi, biyoçeşitliliğin korunması, sürdürülebilirlik yönetimi, odun dışı orman ürünü üretiminin yer yararlanma projelerine entegrasyonu, hava değişikliğiyle savaşım düşüncesince bağan karbonlu teknolojilerin benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.

Proje kapsamında belirlenen bu hedefler doğrultusunda Konya'nın Halkapınar ilçesine ilişkin İvriz ve Karaman'ın Ayrancı ilçesine ilişkin Kıraman köyünde değme birisi 30 hektar bulunan dü bal ormanı kuruluş edilerek çevresinde canlı arıcıların kullanımına sunuldu.

AA muhabirinin sorularını cevap veren FAO Ormancılık ve Mera Uzmanı Mehmet Demir, 2000’lerin başlarında, başta arıların, ekosistemlerin mıhlı işlemesindeki anahtar rollerine binaen ormancılar ve arı yetiştiricileriyle meydana getirilen istişareler kararında geliştirilen bal ormanlarını, "Arıların şimdi şen konaklayabildikleri ve şimdi baş döndürücü çiçek şekli bulabildikleri serbest sahalarda arıcılığın ön plana çıkarıldığı kuma kavram" biçiminde tanımladı.

Bal ormanına dikilen yemişli türlerin çandır yaşamı ve başta kuşlar düşüncesince tagaddi ve tahaffuz olanağı sunduğunu, dirim bilimsel çeşitliliğe katkıda bulunduğunu, türlerin tıbbi hoş kokulu özelliklere cemaat olması yardımıyla başkaca kuma ek sağlık deposu sağladığını ve karbon putrel fonksiyonuyla da hava değişikliğiyle mücadeleye dayanak noktası bulunduğunu anlatım fail Demir, topu topu bu nitelikleri nedeniyle bal ormanlarının plan amaçlarıyla uygun örtüştüğünü anlatım etti.

Proje kapsamında köylere arılı kapçık ve takım dağıtıldığını ve senkronik kendisine köylülere kılgısal eğitimler verildiğini aktaran Demir, bu eğitimlerin yaz süresince bitmeme edeceğini vurguladı.

Bal ormanında öne çıkan noktanın, etrafının çevrilmesi ve civarda yetişen türlerle nebati kendisine zenginleştirilmesi bulunduğu bilgisini verici Demir, "Bu nebatat alıç, ahlat, badem, kekik, lavanta, adaçayı kabil türler. İvriz Bal Ormanı'na 20 bin nebati tür, 9 bin direk ve çiçek verici ağaççık çeşitleriyle bu yöreye başmaklık kuraklığa dayanabilen çeşitler dikildi. Geçtiğimiz sene dikim tamamlandı. Bu seneden itibaren de bundan sonra arıcılığa misyon etmeye başlayacak." dedi.

Üretim artacak, civar halkına istihdam sağlanacak

Var bulunan varlıklı floranın yanı esna kuma de kendilerinin arttırma etmiş bulunduğu bitkilerle baş başa şimdi baş döndürücü üretim yapılabileceğini ve çevresi lif örgüyle çevrildiği düşüncesince otlatma kısmının azaltılarak bunların hasarlarının baskılanacağını özetleyen Demir, "Dolayısıyla şimdi baş döndürücü bal üretimi sağlanmış olacak." niteleyerek konuştu.

Arıcılığın desteklenmesiyle civar halkına sağlık deposu sağlandığını vurgulayan Demir, şöyleki bitmeme etti:

"Arıcılıkla ait şimdi sürdürülebilir kuma pınar yönetiminin kesinlikle sağlanabileceği dair icraat yürüttük. Entegre halde tarım ve ormancılık kuma arada neler yapılabilir, bunların muayeneleri gerçekleştirildi ve hakeza kuma kuma kuma zeminde buluşuldu. Bu projeyle civar halkının istihdam edilerek durumunda kalması sağlandı. Kurduğumuz bu bal ormanı çerçevesinde 200’e yaklaşan aileye 2 bin yöresinde arılı kovanı vererek onlara kuma ek sağlık elde etmiş olduk. Proje çerçevesinde ad çekme çekimi kararı köylülere dağıttığımız arılardan kuma bölümü burada. Dönem devre gine bu arı malikleri arılarını getirip burada konaklatıyorlar."

Değişik türlerle bitkilendirildiği düşüncesince bal ormanında ayrımlı zamanlarda ayrımlı bitkilerin çiçek açtığını ve levent boylu kuma periyotta, yaz boyu, ayrımlı çiçeklerin bulunduğunu kaydeden Demir, bu sayede arıların değme devre bu çiçeklerden faydalanabildiğini söyledi.

Sürdürülebilir yer yönetimi dair 5 sene süresince gıllıgışlı kuma düzentileme yürüttüklerini dile getiren Demir "Bu sene sonuç yılımız. Bu çalışmaların, bundan sonrakilere de dobra benzer dokuma edeceğini düşünüyoruz." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler