USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Stratejistler 2022'de belirsizliklerin sürebileceğini öngörüyor

2022'ye değgin imal edilen izleme raporlarında belirsizliklere ayraç edilirken, bu boyut yatırımcıları davranışlarında ölçülü ve anbean müteyakkız olunması müstelzim birlikte senenin beklediğini tasdik ediyor.

Stratejistler 2022'de belirsizliklerin sürebileceğini öngörüyor
09-02-2022 12:45
İstanbul

Türkiye'de önde mevrut kurumları kabilinden hazırlanan izlem raporlarında, 2022'de kâmilen çapta efdal şişkinlik ve oynaklık temasının süreceği belirtilerek yatırımcılara "temkinli ve tetikte" olunması gerektiği mesajı verilirken, borsada yükselişin sürebileceği öngörülüyor.

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerinin bitmeme etmiş bulunduğu 2021 yılında, ortak taraftan kalan enflasyonist baskılar ortak taraftan da salgında ortaya çıkan dünkü varyantlar sonucu büyümeye müteveccih kaygılar, özek bankalarını mülk politikaları üstüne çıkmaza sürükledi.

Böylesi kavi ortak ortamda yatırımcı algısına istikamet vermeye etkin özek bankalarının lafla yönlendirmeleri "şahin" ve "güvercin" ortada gidip gelirken, belirsizlikleri azaltmada herhangi ortak ne denli ehemmiyetli ortak gösteriş üstlense de fiyatlamalardaki oynaklık dikkate alındığında öngörülebilir ortak ortamın oluşturulmasında çıtırbom kaldı.

Özellikle efdal şişkinlik üstüne meydana getirilen "geçici" değerlendirmelerinin "beklenenden hâlâ derinlemesine süreli"ye evrilme sürecinde, özek bankaları disiplin mülk politikalarına geçişte aşamalı ortak minval izleneceği ve sektörün ilkin bilgilendirileceğine müteallik kemiksiz mesajlar verse de 2022 bakımından gelinen noktada hâlâ çabuk ve kaba ortak zamanın evvel sinyalleri alındı.

Bu gelişmeler paralelinde 2022'ye müteallik imal edilen izlem raporlarında da derinlemesine adına endamsız vadeli tahminler yapıldığı, büyük verilere müteveccih öngörülere arazi verilmediği dikkati çekerken, sene geneline müteallik beğenilen başlıklar "bir bilinçlilik değişir, herhangi ortak bilinçlilik değişir" tabirinin desteklediği belirsizliklere ayraç ediyor. Bu durum, yatırımcıları davranışlarında ölçülü ve anbean müteyakkız olunması müstelzim ortak senenin beklediğini doğrulama ediyor.

"Her şeyin olabildiği ortak yıl"

Garanti BBVA Yatırım kadrosu kabilinden hazırlanmakta bulunan izlem raporunda, 2022 düşüncesince "Her şeyin olabildiği ortak yıl" nitelendirmesi yapılırken, nice değişik senaryonun gündeme vürut olasılığının efdal olması dolayısıyla sene sonu tahminleri üretilmediği, evvel 3 taban odaklanılarak hâlâ endamsız aralıklarla yatırımcıların bilgilendirileceği belirtildi.

Tüm dünyada 2022'nin anne mevzusunun şişkinlik olacağı vurgulanan raporda, "Salgının en dip çağında istihsal ve mazi hizmet sorunları dolayısıyla tamamı ekonomilerde bildirme kaynaklı şişkinlik görülürken, toparlanmayla beraberce bu kat istem enflasyonu kendini hissettirmeye başladı. Parasal otoriteler bu tehdide akçasal gevşemeyi kesip, repo artırarak aksülamel vermeye başladı. 2022’de evren piyasalarının tarafını bu uygulamaların zamanlaması ve sertliği belirleyecek. Gelişmiş devletlerin akçasal sıkılaştırmaya gittiği ortak dünyada büyümekte bulunan devletlerin baş döndürücü değişik ortak istikamet izlemeleri beklenemez. Bu sebeple 2022'de Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) hamlelerine ilişikli adına nice gelişen ülkede de benzeri hareketler görmeye bitmeme edeceğiz." değerlendirmeleri yapıldı.

Raporda, evren ekonomisi hakeza ortak çağa girerken Türkiye ekonomisinde değişik ortak hikayenin izlendiğine ayraç edilerek, şunlar kaydedildi:

"Geleneksel politikalardan değişik metodlar meri vatanımızda daha büyük dengelerin de piyasalardaki oynaklığın da mükemmel adına oturmadığını görüyoruz. Yeni konuşu manken ile akan ortak tomar verici ortak tutum olmayı amaçlayan Türkiye'de bundan ahir süreçte yöntem faizinin enflasyonun altında tutulmaya bitmeme edileceğini düşünüyoruz. TL'nin değerlenmekte zorlanacağı hakeza ortak ortamda Merkez Bankasının devir zamane müdahalelerle kurları dengelemeyi denediğini göreceğiz, fakat sınırlanmış ortak rezervle bunu bitmeme etmek çelim olacağı düşüncesince düzey korumalı mevduat, kurumsal yatırımcılara forward döviz mobilyasız verilmesi, enflasyona endeksli mevduat/tahvil üzere mamüllerin çeşitlendirilmesi ile evcil yatırımcının döviz talebinin arama altında tutulmasına efor gider edilecek."

TL yatırımcıları açısından 2022'nin gözdesinin tekrar Borsa İstanbul olacağı dökme raporda, "İhracata çalışan, döviz konumu taşıyan, döviz maliyeti olsa güçlü bunu adanmış fiyatına duyurma gücüne erbap firmalar bu sene aslında canlı olacak. 2022'nin güzeşte yıldan ortak farkı, bu kat efdal şişkinlik süresince olmamız. Bu sebeple akça pozisyonunu ve borçlarını dobra müdür kuruluşların de öne çıktığını göreceğiz." denildi.

Raporda, müspet fiyatlamalarda BIST 100 endeksi düşüncesince yükselişlerin 2.140-2.170 ve 2.300-2.400 seviyelerine akıllıca sürebileceği tabir edilerek, gelişememiş çekilmelerin ise 1.900-1.700 bandında alıntı fırsatı verebileceği bildirildi.

"Yüksek volatilite ile normale devir çabaları"

Deniz Yatırım Araştırma kabilinden hazırlanmakta bulunan Strateji Raporu'nda da 2022 yılı düşüncesince "yüksek volatilite ile normale devir çabaları" tanımlaması yapıldı.

Küresel toparlanmanın hâlâ az müzahir koşullarla eski yıla kıyasla hâlâ düşük, fakat fazlalık patikada bitmeme edeceği dökme raporda, efdal şişkinlik ortamının da 2022 geneline bilge olacağı dile getirildi.

Raporda, kapalılık ortamının, sene süresince envestisman kararlarını kabul etme evresinde efdal oynaklık destekli güçlük çıkaracağı tabir edilerek, şu değerlendirmelere arazi verildi:

"2022’de 4 dolambaç çevresinde yatırımcı davranışlarının oluşmasını bekleriz: efdal repo hadleri, Fed'in oluşturucu olma rolü, repo arayışının rotasyonu desteklemesi ve arz-talep normalleşmesi. Buna göre, sene genelinde kâmilen çapta saymaca ve gerçek repo hadlerinin yükseleceği kanaatindeyiz. Fed’in teşrinisani ayından buyana icra ettiği güçlü yazışma destekli değişik yönlendirmeleri, mülk politikalarında normalleşme etabına geçilmiş bulunduğu göstergesi veriyor. Varlık alımlarındaki maaş azaltımların devreye alınmasıyla başlatılan süreç, senenin evvel çeyreğinde hâlâ çabuk ortak yaklaşımla mart kocaoğlan ortasında tamamlanacak. Devamında ise evvel repo artışı ve bilançonun daraltılması eylemleri görülecek. Söz konusu gelişmeler Fed’in öteki devletler gözetiminde de mülk politikalarının baştan gözden geçirilmesi riski yaratması anlamına geliyor. Getiri arayışlarının ise bitmeme edeceği düşüncesindeyiz. Salgından depar belgesi periyodunu ardı esna tanıdık çoğalma temalı pay senetlerinden, bedel eksenli gruba geçişin erk kazanacağına inanıyoruz."

Borsa İstanbul düşüncesince anne belirleyici unsurun, repo arayışı teması olacağı vurgulanan raporda, "Makro tahminlerimizde ve risksiz repo oranımızda yaptığımız güncellemeler sonucu 12 ay vadeli BIST 100 endeksi amaç fiyatımızı 2.750 nokta seviyesinde belirliyoruz. Son kapanış düzeyi gözetildiğinde yüzdelik 37 yükseliş potansiyeline ayraç etmekte. Özellikle kazanç verimi efdal pay senetlerinin yanı esna konvansiyonel ve yeşil erke grubu hisselerin ön planda olmasını bekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

"Dünyada normalleşmeye, Türkiye'de heterodoks politikalara dönüş"

Gedik Yatırım kabilinden "Dünyada Normalleşmeye, Türkiye’de Heterodoks Politikalara Dönüş" başlığı altında hazırlanmakta bulunan 2022 Strateji Raporu'nda ise evren ekonomisinde müstevli dönemindeki uygun dışı politikalardan normalleşmeye geçildiğine ayraç edildi.

Küresel ekonominin bu sene 2021'e kıyasla yavaşlasa da tarihî ortalamanın üstünde büyümesinin beklendiği dökme raporda, "Küresel hazırlık zincirlerindeki aksaklıkların bitmeme etmekle bu arada hafiflemesini, arz-talep dengesizliklerinin azalmasıyla kâmilen enflasyonun ikinci yarıda düşüşe geçmesini bekliyoruz." değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, bu mutedil beklentilere rağmen ABD'de enflasyonun derinlemesine vadeli hedeflerin üstünde kalmaya bitmeme edebileceği, buna ilişikli adına da Fed'in ortalık beklentilerinden hâlâ ortak tomar şahinleşebileceği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Bu durum, kâmilen piyasalarda ortak süreliğine kaba fiyatlamalara minval açsa da Fed'in piyasalarla iletişimini eski zamanlarda bulunduğu üzere ahenkli ortak biçimde yürütmesi sayesinde, satışların derinlemesine soluklu ortak trende dönüşmeyeceğini öngörüyoruz. Ilımlı adına nitelendirebileceğimiz bu büyük senaryoya ilişikli ehemmiyetli riziko unsurları da bulunuyor. Öncelikle, dünkü virüs varyantları ve ya Çin'in bakir Kovid-19 politikasına ilişikli kalması kararında hazırlık zincirlerindeki aksaklıkların bitmeme etmesiyle, kâmilen ticaretin ve enflasyonun negatif etkilenmesi en ehemmiyetli riziko unsuru olabilir. Salgın çağında gelişememiş plana atık ABD-Çin hegemonya mücadelesinin, herhangi ortak dü ülkedeki seçme atmosferleri de dikkate alındığında 2022'de baştan ön plana çıkarak mali piyasalarda dalgalanmalara minval açabileceğini düşünüyoruz. Ukrayna konusu hassaten kazanmak üzere, Rusya ile Amerika ve AB arasındaki gerginlikler, hassaten erke tutarları üstünden kâmilen tutum üstünde ehemmiyetli etkilere illet olabilir."

Türk pay senetlerinin ehven kaldığına ayraç edilen raporda, "Risk primindeki belirsizlikler pay senetlerinin gizil ederine ulaşmasını engellemeye bitmeme ediyor. Bu sene düşüncesince BIST 100 amacımız ise yüzdelik 30'luk itila potansiyeliyle 2,625 nokta seviyelerinde." denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler