USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu: Son müşterek yılda yatırımcı sayısı 2,4 milyona çıktı

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Son birlikte yılda yatırımcı sayısı 1,9 milyondan 2,4 milyona çıktı. Pay sektörü salname iş kütlesi ise 6 trilyon liradan 7,3 trilyon liraya yükseldi." dedi.

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu: Son müşterek yılda yatırımcı sayısı 2,4 milyona çıktı
14-12-2021 16:38
İstanbul

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) 23. dehşet umumi astronomi toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi.

TSPB'den meydana getirilen açıklamaya göre, derinti Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Son borda bordaya yılda yatırımcı sayısı 1,9 milyondan 2,4 milyona çıktı. Pay sahası salname prosedür kütlesi ise 6 trilyon liradan 7,3 trilyon liraya yükseldi." dedi., Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve TSPB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop'un açım konuşmalarıyla başladı.

TSPB üyelerinin katılımıyla Elektronik Genel Kurul Sistemi üstünden meydana gelen 23. dehşet umumi astronomi toplantısında 2021 yılı değerlendirildi, 2022 hedeflerine müteveccih ruzname maddeleri görüşüldü.

Açıklamada toplantıdaki konuşmasına toprak maruz SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, sonuç borda bordaya yılda yatırımcı sayısının 1,9 milyondan 2,4 milyona çıktığını, hisse sahası salname prosedür kütlesinin ise 6 trilyon liradan 7,3 trilyon liraya yükseldiğini bildirdi.

Taşkesenlioğlu, bu sene meydana gelen ve bütün büyüklüğü 21,6 bilyon liraya vasıl 52 bölüt bildirme işlemi ile hisse piyasalarının kapsayıcılığının ehemmiyetli seviyede arttığını vurguladı.

Sermaye piyasalarının ehemmiyetli gelişmeler gösterdiği borda bordaya yılı geride bıraktığını tamlayan Taşkesenlioğlu, şunları kaydetti:

"Yüksek borda bordaya ivme eline geçirmiş olmamıza karşın önceki 1.000 endüstri ve görev şirketinin aşırı şişman çoğunluğunun hala borsadan ırak ve meydan kapitalizasyonu/milli dirimsel oranımızın benzerlerimize gereğince düşüt kalmış bulunduğu açıktır. Talep tarafında ise taşınmazlar içi artırım sahiplerinin mali varlıklarında hisse senetlerinin payı yüzdelik 7 civarındadır. Rakamlar, muştulu gelişmelerin indinde hisse piyasalarının Türkiye ekonomisi düşüncesince öncelikler ortada kalması icap ettiğini göstermektedir. Pay piyasasını adalet etmiş bulunduğu seviyeye taşıyabilmek düşüncesince ise daha şişman adımlar atmamız gerektiği açıktır. Bunu başarabilmek için, ölçüm edersiniz ki, uzlaştırıcı büyüklenme ve portföy idare şirketlerinin de şişman düşünmesi, ıvır zıvır hesaplar ardında koşmaması gerekmektedir. Bu vesileyle, bilhassa bölüt arzların dağıtımı dair mevzuatı dolanarak sermayenin tabana yayılmasını engelleyecek gelişigüzel ayrışık girişimden ırak durulması icap ettiğini borda bordaya kere daha vurgulamak isterim."

Pay piyasasında yayınlanan gelişmenin hususi bölüm istikraz araçları piyasasında daha gösterilemediğini tamlayan Taşkesenlioğlu, Merkezi Kayıt Kuruluşu kabilinden kayden izlenen hususi bölüm istikraz araçları ve icar sertifikalarının istif değerinin güzeşte yıla gereğince yüzdelik 16 artarak 154 bilyon liraya yükseldiğini bildirdi.

Yeni devirde hususi bölüm istikraz araçları ve icar sertifikası sahası düşüncesince ilkin yeşil iktisap buyurmak üzere, tematik ihraçların borda bordaya katalizör görevi görebileceğini aktaran Taşkesenlioğlu, "Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, nice ülkede bulunduğu kabilinden Türkiye'de de şirketlerimizin üretim, hazırlık ve idare süreçlerini daha sürdürülebilir duruma getirmeye isteklendirme etmekte, daha belirgin borda bordaya ifadeyle zorlamaktadır." ifadesini kullandı.

"Sermaye piyasalarımızda bu sene dobra gelişmeler yaşadık"

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun da bu sene kapital piyasalarında dobra gelişmeler yaşadıklarını belirterek, "Halka arzlarda, hem bölüt bildirme sayısı bununla beraber bölüt bildirme ücreti kendisine gerçekleşen artış, endeksteki yükseliş, prosedür hacmimizdeki yükseliş, yatırımcı sayısındaki artma ve benzer nice yönüyle ele aldığımızda, gıllıgışlı borda bordaya seneyi geride bırakıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu sene indeks dalında aşırı derin kendisine çalıştıklarını aktaran Ergun, şunları kaydetti:

"Sürdürülebilirlik Endeksi'ni yeniledik. Katılım endekslerini ve kalburüstü Endekslerini hesaplamaya başladık. Ancak bu endekslerin, kurulacak borsa envestisman fonları ile daha borda bordaya tomar atasözü kazanacağını uyarmak istiyorum. Bu endekslere dokunan acemi fonlar kurulması düşüncesince sizlerle gelişigüzel ayrışık iş donanmasına belirgin olduğumuzu borda bordaya kere daha anlatım buyurmak istiyorum. Özellikle portföy idare şirketlerimizin, bu endeksler üzerinde kaynak kurmalarını bekliyoruz. Borsa İstanbul kendisine 2022 senesinde da sizlerle beraberce ekonomimizi güçlendirmeye, firmaların yatırımlarını daha bedava akçalanmış etmesini sağlamaya, ferdî yatırımcılarımızın, birikimlerini değerlendirmelerine katkıda bulunmaya bitmeme edeceğiz."

"Sürdürülebilirlik, bölüt açılma, sayısal transformasyon ve girişimcilik temalarına odaklanacağız"

TSPB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop ise hükümetin belirlediği sponsor politikalar yardımıyla sektörle ekonomiye aşırı ehemmiyetli kaynaklar yarattıklarını belirterek, "Türkiye kapital sahası kendisine sağladığımız gıllıgışlı performansla rekorlara imza attığımız borda bordaya yılı da geride bırakıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin gelişiminde, büyümesinde kapital piyasalarının çelimli borda bordaya görevi olduğunu, bunun daha da güçlendirilmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Öztop, "Türkiye'nin istikbaline erke tutaç projeler, etkinlikler, eğitimler tasarladık. Burada odağımıza gelişigüzel devir bulunduğu kabilinden gene yatırımcılarımızı alıyoruz. TSPB kendisine piyasalarımızın gelişimi düşüncesince topu topu meydan katılımcıları ile daima borda bordaya diyalog süresince çalışmalarımıza gayret kesmeksizin bitmeme edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Öztop, TSPB'nin, 2022 senesinde sürdürülebilirlik, bölüt açılma, sayısal transformasyon ve girişimcilik temaları üzerinde etkinlik, pedagoji bilimi ve şehadetname programları gerçekleştireceğini aktararak, şunları kaydetti:

"İyi fikirleri bulunan girişimcilerimizin finansmana erişmelerinde kapital piyasalarının canlı borda bordaya görevi olmasını hedefliyoruz. Türkiye'de 21 değişik portföy idare şirketinin yönettiği 88 adım sermayesi envestisman fonu, 8 bilyon TL'lik deposu acemi girişimlere elde etmiş durumda. SPK'nın paya ve borçlanmaya alakalı kütle fonlamasına bağlı düzenlemesi ile girişimcilerin girişimlerini yahut projelerini yaşama kılmak düşüncesince borda bordaya acemi soy sop seçenek finansman yöntemi kendisine türkiye kapital piyasalarına kazandırılmıştır. Girişimcilik ekosisteminin de kapital piyasaları ile bütünleşmiş edilmesi rüçhan çalışmalarımız ortada toprak alıyor. Yakın sürede ülkemize acemi borda bordaya data tabanını da kazandıracağız. TSPB kendisine önümüzdeki süreçte ilkin hava değişikliği iktisap buyurmak kıl payı çevresel ve toplumsal problemlere bağlı yenilikçi kapital piyasaları finansman ürünlerinin (başta yeşil, toplumsal ve sürdürülebilir ürünler) desteklenmesinde toprak alarak hem ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasının ivmelendirilmesinde bununla beraber kapital piyasalarımızın gelişmesinde mürşit rolümüzü bitmeme ettireceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler