USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Şansal Büyüka: Futbol gelişiyor ama kafalar gelişmiyor

Türk futbolunun aksakal isimlerinden Şansal Büyüka, 'Teknoloji gelişiyor, sahalar gelişiyor. Baktığınızda anahtar materyal gelişiyor ama maatteessüf kafaları geliştiremedik. Kafalar geriye gitti. Fiziksel şerait eskiden aşırı kötüydü ama futbolun müşterek kültürü vardı, m

Şansal Büyüka: Futbol gelişiyor ama kafalar gelişmiyor
30-11-2021 12:39
Türk futbolunun aksakal isimlerinden Şansal Büyüka, "Teknoloji gelişiyor, sahalar gelişiyor. Baktığınızda taşıt malzeme gelişiyor ama maatteessüf kafaları geliştiremedik. Kafalar geriye gitti. Fiziksel koşullar eskiden aşırı kötüydü ama futbolun yan yana kültürü vardı, yan yana anlayışı vardı. Böyle hoyrat yan yana düz yoktu" dedi.

D-Smart'ta gösterilen ve Emre Bol'un sunmuş olduğu Bol'ca Futbol programının bu haftaki konuğu, Türk futbolunun aksakal isimlerinden Şansal Büyüka oldu.

Türk futbolunun eskiye layıkıyla rastgele yan yana sabık devir elan çirkin bulunduğunu tamlayan Şansal Büyüka, "Teknoloji gelişiyor, sahalar gelişiyor. Baktığınızda taşıt malzeme gelişiyor ama maatteessüf kafaları geliştiremedik. Kafalar geriye gitti. Fiziksel koşullar eskiden aşırı kötüydü ama futbolun yan yana kültürü vardı, yan yana anlayışı vardı. Birbirine gönül rahatlığı yan yana hürmet vardı. Bunu ilkin kulüpler bazında söylüyorum. Onları endaze alarak söylüyorum. Böyle hoyrat yan yana düz yoktu. Sert yan yana hava yoktu. Her haftayı getirip kavgaya bağlayan yan yana konkur yoktu. Baktığınızda dört başı mamur bunları semere 15 hafta izler görür bu kavganın ortamında kendimizi bulur olduk. Futbol gelişiyor ama kafalar gelişmiyor onu da söyleyeyim. Eski ile yeniyi hesap yapmak icabında benim adıma en girintisiz çıkıntısız özeti bu" dedi.

"VAR HAKEMLERİN KİŞİLİĞİNİ ELİNDEN ALDI"

VAR'ın Türk hakemlerini geriye götürdüğünü kaydeden Büyüka, şöyleki konuştu: "Biz VAR'ın gerçek menafi sağlayacağını düşünmüştük ki ego ofsayt hikayelerinde sağladığını düşünüyorum. yüzdelik 100'e andıran yan yana vurma bulunduğunu düşünüyorum fakat onun haricinde hakemlerin art gitmesine illet oldu. Bir el bundan sonradan hakemler katiyen öncecilik almıyorlar, sonucu kendileri vermiyorlar. Hakem, 'Bu mesuliyeti ego almayayım VAR'a bırakayım' ağıt noktasına geldi baktığımızda. Şimdi örtüsüz gözle bakıp gördüğüm penaltıyı yöntemince veremiyorsun. VAR'dan bekliyorsun yada taravetli dayanıklı niteleyerek söylüyorum Necip'in semere maçta atılması. Hakemin kusursuz gözünün uğrunda bunun VAR'a falanca gereksinimi bulunmayan baktığında. Bunu görüp çalmalısın. VAR'dan da arama etmelisin; akıllıca mu değil mi diye. Zaten aşırı açık görünüyordu akıllıca olduğu. Bunu yavuz VAR'a bırakıyorlar. Doğru değil, hakemlerde gerçek yan yana kaçış başladı, sorumluluktan kaçış başladı. Bu da nefis yitirilmesine illet olmaktadır bana göre. Kendi hesabına değişmeyen verememe, iradeni ortaya koyamama, Bu aşırı yanlış. Hakem söylediğin orada iradesini gösterecek, kendini anlaşılan edecek, sahada oyunu arama ettiğini her insana hissettirecek, ikrar ettirecek. Bu kayboldu açıkçası. Bir apayrı önemlisi VAR'ın; bazısı konuma çağırıyorsun, bazısı konuma çağırmıyorsun. Zaten kılıç septik yan yana toplumuz, baktığımızda kapan diyoruz, çete diyoruz, pusu diyoruz, o diyoruz, bu diyoruz, sahada oynanmıyor diyoruz. Futbol izleyicisinin aklında, kafasında bundan sonradan bu ayak topu gerçekten doğaçtan mı oynanıyor, yok ise gerisinde bizim bilmediğimiz hesaplar mı var? Diye yan yana vehim doğdu. Bunun kararında tribünler umumi anlamda boş. Ekran başlangıcında peyrev azaldı. Baktığında yayıncının uzuv sayısında eksilme var, o var bu var. Baktığında VAR'da yan yana standardı tutturamadık. Bir, VAR hakemlerin kişiliğini elinden aldı, değişmeyen ödeme yetisini ellerinden aldı, reflekslerini ellerinden aldı. İki, VAR kimini çağırıp kimini çağırmadığı için; yan yana konuma gel, diğerine hulul söylediği düşüncesince Türk halkında futbolseverler hesabına vehim yarattı."

"BÖYLE FEDERASYON YAPISI DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK"

Türkiye'de şampiyonun sahada bulunduğunu tamlayan Büyüka, "Şu var, yan yana el nereden başlasam, neyine söylesem anca şeyler var ki... Futbol Federasyonu'na kulüpler ile aidiyeti bulunan yegâne yan yana insanın yegâne adamını hapishane atmaması gerekir. Kulüplerin mümessili denli ayak topu federasyonunda fariza yapıyorlar. Bir ayak topu federasyonu kuruluyor, oluşuyor başkanın dibine dört kulüpten birer pare reis vekili alınıyor. Fenerbahçe'den 1 temsilci, Trabzon'dan 1 temsilci, Beşiktaş'tan 1 temsilci, Galatasaray'dan 1 temsilci. Diyorsun ki Karadeniz'den de 1 dil avcısı alalım. Güneydoğu'yu temsilen 1 insan olsun. Bunu doğrusu afaki ölçüler ortamında alsan ikrar ederim doğrusu lehçe temsilcileri. Onu da afaki ölçüler ortamında almıyorsun. Mevcut yönetimden dayanıklı vereyim ego torpido gözü ile politik kâm ile giren orada minimum 5-6 pare tutumlu var. Şimdi dört pare reis vekili girince sanıyorlar ki kulüpleri kendilerinden yan yana obje bekliyor, bekliyorlar da zaten. Fenerbahçe ile Nihat Özdemir neticede 40 salname Fenerbahçe kurultay üyesi, sedir müesses üyesi Nihat Özdemir çekilmek mecburiyetinde kaldı. Yoksa kim bilir kulüpten ihraç edeceklerdi.

Hiç Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzon, Beşiktaş'ı birbirinden ayıramayız. Baktığında federasyona geldiklerinde ön hedefleri Türk futboluna bakım eylemek değil. İlk hedefleri ilişkinlik duygusuyla ilişkin oldukları kulüplerinin haklarını korumak. Böyle federasyon yapısı dünyanın uğur boncuğu durumunda yok. Ben duymadım, bilmiyorum. Var mı? Farkında değilim. Böyle olunca demin baktığında futbolumuzu nite geliştireceğiz? Nasıl elan ati noktalara götüreceğiz? Ondan sonradan deniyor ki ayak topu sahada yönetilmiyor. Çıkıp federasyonun reis vekili ''ben bu kulübü temessül ediyorum, kulübümün indinde duruyorum'' derse hakeza endişeler tabii natürel şekilde elan aşırı konuşulur, elan yan yana tomar düşünülür oluyor. Ben rastgele yan yana şeye karşın futbolda şampiyonları alan sonuçlarının tahin ettiğine inanıyorum ama şöyleki yan yana obje hissediyorum, zayıfsan demin şampiyonluktan kopmuşsun lerzan oynuyorsun, yargıcı sana elan aşırı vuruyor kardeşim. Güçlüsün, iraden sağlam, sahada iraden sağlam, alan haricinde iraden katı o devir senin indinde yargıcı elan yan yana tomar duruyor. Bu yaşadığımız mevsim düşüncesince de geçerli, yan yana evveli mevsim düşüncesince de geçerli, evveli 10-15 sene düşüncesince de geçerli. Hakemler zayıfın indinde durmuyor, zayıfın hakkını aşırı doğrulama etmiyor. Mesela sabık sene bakıyorsun, hakeza muameleye verilen artan yan yana dü pakt var, yan yana dü ekipman var yargıcı yüzünden 10-15 benek kaybeden. Birine verdiğini diğerine vermiyorsun. Hakem de iblis denli biliyor ki güçlü, ki değil. Kimin lobisi iyi, kimin lobisi kötü. Kritik pozisyonlarda ona layıkıyla değişmeyen alıyor" niteleyerek konuştu.

"SÜREKLİ MHK BAŞKANI DEĞİŞMESİ ASLA akıllıca DEĞİL"

Merkez Hakem Kurulu başkanının yoğun değişmesinin akıllıca olmadığını kail Şansal Büyüka, "Asla semere alamıyoruz. Şunu söylemeliyim ego senelerdir bu futbolun ortamında bulunan yayımcı şekilde hem gazeteci hem televizyoncu şekilde ego yargıcı dünyası genişliğinde birbirine düşman, birbirine pusu kuran, birbirinin ayağından çekici yan yana topluluk görmedim. Şimdi görevde değilseniz, tekaüt yan yana hakemseniz MHK'de natürel şekilde yan yana fariza bekliyorsunuz. Vermediler mi? Bu posta o MHK'yi nite indiririm niteleyerek 50 çeşitli pusular tuzaklar, onlar bunlar baştan sona bu olayların, kulislerin ortamında oluyorsunuz. Şunu ikrar edelim ki aktif hakemlerin çokları yan yana güruh lobinin tesiri altında, yan yana güruh gruplaşmanın içinde. Baktığınızda bulunan aktif hakemlere biat fail hakemler var. Baktığında hakemliği bırakmış ama onun indinde duran hakemler var. Son senelerde baştan sona cümle falanca deniyor ya? Sistem hakeza sözle düzelmez yada kurulmaz. Ben baştan sona şurası özlemişimdir düpedüz MHK dışından yan yana MHK başkanı atansa nite kabil acaba? Yani uzaylı olmasın ama sistemi bilsin" dedi.

"SERGEN YALÇIN'IN GÖREVE DEVAM ETMESİNİ akıllıca BULUYORUM"

"Sergen Yalçın'ın göreve bitmeme etmesini akıllıca buluyorum" diyen Büyüka, şöyleki konuştu: "Niye akıllıca buluyorum? 1, Değiştirseniz bazısı getireceksiniz? 2, Getirdiğiniz hocanın değerli olma dair yan yana garantisi var mı? Getirdiğiniz sarıklı kim bilir envestisman yapmış olduğunuz kadroda aşırı ciddi, köktenci revizeler isteyecek. Batak bulunan kulüplere extra yan yana yük getiriyor. Tribünler doğrusu arkasında. Bu hem Beşiktaş yönetimi bununla ortak Sergen Yalçın düşüncesince aşırı şişman yan yana avantaj. Çok gerçek yan yana kredisi var Beşiktaş takımını hem ligde hem kupada böke yaptı. İyi ayak topu oynattı."

"FATİH TERİM'İ ÖFKE, HIRS VE YARIŞMA YAŞATIYOR"

Fatih Terim'in semere aşama ekstrem yan yana sarıklı bulunduğunun altını çizen Büyüka, şu ifadeleri kullandı: "Kariyer şekilde doruk yapmış, Avrupa futboluna kendini ikrar ettirmiş, Avrupa'da o şampiyonluğu yaşamış, Galatasaray'da da uğur boncuğu devir dü üç seneyi yersiz geçmemiş, yan yana sene böke olamasa da öteki sene olmuş, Galatasaray'da yürek koleksiyoncusu biçimine mevrut yan yana hoca. Ben Fatih Hocayı öfkenin, hırsın, müsabakanın yaşattığına inanıyorum zira Fatih Hoca'nın bugünkü geldiği noktadan sonradan gelebileceği aşırı yan yana tomar yan yana gözcü yok. Avrupa şampiyonu olmuşsun, Türkiye'nin en yan yana tomar böke ergin takımını yaratmışsın. Almadığın kupayı bırakmamışsın. Bütün bunların ilişkin Fatih Hocanın koyacağı esen yan yana obje bulunduğunu düşünmüyorum ama Fatih Hoca da kenara çekilip oturacak yan yana cibilliyet de değil. Yıllardır bakıyorum; Galatasaray'ın Avrupa'daki başarısı neymiş genlerine işlemiş gibi. Çok ayrımlı yan yana noktada Galatasaray baştan sona hakeza lige oldukça Avrupa'da elan dobra yan yana başarım ortaya koyduğunu görüyoruz. Bu sene de öyle. Kaldı ki grubu aşırı hazırlop yan yana ekip değil. Lazio, Marsilya Şampiyonlar Ligi'nde o gruplarda aşırı yan yana tomar uğraş etmiş, oynamış takımlar. Lazio doğrusu İtalya Ligi'nde aşırı kırkyıllık yan yana kulüp. Bu grupta gerçek yan yana benek farkıyla önder iktisap eylemek semere aşama önemli. Son karşılaşma Lazio Galatasaray olsa yavuz ego liderliğin değişeceğine inanmıyorum. Galatasaray'ın buradan 1. şekilde çıkacağına inanıyorum. Galatasaray'ın Avrupa'ya elan yan yana tomar uyanıklık gösterdiği, elan yan yana tomar asıldığı görüşündeyim. Zaten elan yan yana tomar asılman lazım. Avrupa'ya çıktığında icap istemez yan yana kur farkı oluyor. O kur farkını kapatman ayrıca öne geçmen düşüncesince extra yan yana çelim harcaman, extra yan yana kabiliyet ortaya koyman gerekiyor. Sanıyorum Galatasaray bunu yapıyor. Galatasaray'da köktenci şekilde mamul yan yana gençleştirme var. Kerem, Türkiye'nin Avrupa'ya en andıran futbolcusu konumunda. Kerem transferi hesabına Fatih Terim'i kutlama ediyorum, scout kadrosunu kutlama ediyorum. Transferde emeği sabık herkesi kutlama ediyorum."

"YENİ PLAY-OFF DÜZENİ BÜYÜĞÜN KÜÇÜĞÜ EZMESİ İÇİN KURULMUŞ BİR SİSTEM"

"Yeni play-off düzeni büyüğün küçüğü ezmesi düşüncesince müesses yan yana sistem. UEFA'nın toy playoff sistemini semere aşama nahak yere buluyorum" diyen Büyüka, "Letonya ve Karadağ maçlarında yaşadığımız benek kayıpları bizim Katar zımnında taş döşedi. Play Off'a kaldık niteleyerek cemiyet topluluk yapıyoruz. Öyle kahramanlık ifadelere lazım yok. Biz bu Katar'a gidemeyiz, gidersek ego başımın üzerinde taşırım ulusal takımı. Fakat futbolun gerçekleri var, o dü maçın faturası aşırı ağırbaşlı döndü. Şimdi o dü karşılaşma düşüncesince Şenol hocayı aşırı eleştiriyoruz ama Hollanda ile Norveç'i yenen de Şenol hocaydı. Şenol sarıklı okyanusu açtı ırmaklarda boğuldu. Kuntz değil rastgele yan yana sarıklı Alman beklenti ulusal takımını böke yapardı. Biz Dünya 3. olduğumuz çağda Galatasaray'ın yan yana Avrupa Şampiyonu bulunan ekibi vardı. Oradan 8 topçu götürdük alttan mevrut dobra oyuncular vardı o devir 1-2 tahkim ile o ekipman Dünya 3.'sü oldu. Şimdi alttan mevrut yok. Kuntz dobra yan yana sarıklı ama önder yan yana sarıklı değil" biçiminde konuştu.

"TRABZONSPOR YÜZDE 80 ŞAMPİYON"

"Trabzonspor 14'üncü haftada bu genişliğinde benek farkını açmışken buradan yan yana devir yaşar mı? Hiç sanmıyorum" ifadelerini kullanan Şansal Büyüka, "Yaşarsa 50 senenin mucizesi olur. Şu an benim düşüncesince yüzdelik 80 belki ile Trabzonspor şampiyon. Trabzonspor çirkin rollendirirken yavuz kazanmasını bilici yan yana takım. Trabzonspor'un ikiden yan yana tomar çirkin oynadığı karşılaşma da gösteremezsin. Abdullah Hoca'nın bu genişliğinde çelimsiz müddette ekibi ile beraberce böylesine ayırt atmasını ego Türkiye Ligi'nde elan ilkin tutanak olmadım. Yapılan transferler hesabına Abdullah Hoca ve Trabzonspor Yönetimini kutlama ediyorum. Uğurcan Çakır denli yılgı yan yana kaleciye sahipler. Hamsik'i ikrar eylemek yan yana para aktarımı başarısı. Çok meşbu geldi bu lige Hamsik. Vitor Hugo ile Edgar Ie, bu dü savunmacı beraberce koskoca oynuyor bana göre. Abdullah Hoca'nın en şişman etabı hazırlop gol yiyici Trabzonspor'u savunmalı anlamda toparlaması oldu. Defansif anlamda toparlarken hamle anlamda kötüye de gitmedi. Trabzonspor'un en şişman şanssızlığı Gervinho sakatlığı oldu" niteleyerek konuştu.

"PEREIRA FENERBAHÇE'NİN HOCASI DEĞİL"

Fenerbahçe'nin Vitor Pereira tercihini dobra bulmadığını tamlayan Büyüka, "Fenerbahçe sabık yıla oldukça elan iyi. Geçen sene semere maçta şampiyonluğu kaçırmış bulunmasına karşın bu seneki ayak topu düzenini sabık yıldan elan dobra buluyorum. Vitor Pereira bana layıkıyla Fenerbahçe'nin hocası değil. Ben winner sarıklı gelmesinden yanaydım açıkçası. Hatta transferden aşırı hocaya yatırım, yapmış olup özlük ekolünü yaratacak, özlük ayak topu düzenini sahaya yansıtıp bunu rakibe ikrar ettirecek yan yana sarıklı bekliyordum. Ben rastgele yan yana şeyden ilkin çelimli dubara talip biriyim. O manada Perreira beni doygunluk etmedi. Ali Koç'u eleştirdiğim 1 numaralı bap Fenerbahçe'ye müstahak yan yana santrafor bulamadı. Ali Koç yönetiminin futbolda on paralık akıllıca gitmediğini düşünüyorum. Ben Fenerbahçe'nin santrafor haricinde ekibinin çelimli oyuna ergonomik bulunduğunu düşünüyorum. Belki sol angıç savunmasında az buçuk başağrısı olabilir. Baktığınızda Fenerbahçe genişliğinde kanatlardan hamle yiyici 2. Bir ekipman yok. İki bekin de ardı anlamsız kalıyor böylece Fenerbahçe'nin defans arkasına dehşetli sarkıyorlar. Rossi'yi nereden bulup getirdiniz? O fizikteki oyuncudan kafa golü bekleyemezsin, doğrusu o fizikte esen aktör da kalmadı" yorumunu yaptı.

"PEREIRA'NIN AVRUPA LİGİ AÇIKLAMASI SKANDAL"

Vitor Pereira'nın, "Avrupa Ligi şampiyonu olamayız" açıklamasına aksülamel yayınlayan Şansal Büyüka, "Skandal açıklama. Bu ekipman Aykut Hoca zamanında nısıf bitiş oynadı. 1 şahsi günah yapmasa belki Benfica'yı da Portekiz'de eliyordu. Hedefi şişman koyacaksın, şişman adamlarla oynayacaksın. Büyük kulüplerde şişman takımları şişman insanoğlu yönetir. Büyük takımlarda şişman hocalar fariza yapar. Büyük takımlarda şişman oyuncular olur" dedi.

"MESUT'UN OYNAMASI GEREKEN BÖLGE FORVET ARKASI, KENAR DEĞİL"

Şansal Büyüka semere şekilde Mesut Özil'in performansıyla ait değerlendirmelerde bulunmuş oldu ve şunları söyledi: "Mesut ulaştığında 11 ay ayak topu oynamamış birisi vardı. 11 ay oynamamak altından hazırlop kalkılacak yan yana yük değil. 11 ay oynamadıktan sonradan kendini toparlamak uzun uzun yan yana müddet alır, ki alıyor. Mesut halen o hikmet gücüne ulaşabilmiş değil. Galatasaray maçında Mesut'un attığı gol itibarı ile hikmet gücünden umutlandım. Topu santranın gerisinden alıp 50 mt. sürüşü bitirişi etkileyiciydi. Mesut'un oynaması müstelzim semt ati uç oyuncusu arkası, köşe değil."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler