USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sahte e-mail dolandırıcılığa dikkat

Dolandırıcılar bu kat ortaklık çalışanlarını hedefine koydu. Kurumsal firmaların e-mail adreslerine gönderilen gerçek olmayan gönderiler ile kullanıcı bilgileri, veznedar şifreleri ve hesaplarına ulaşılmaya çalışıyor. Bu yöntemde birlikte veznedar maili namına görülüyor v

Sahte e-mail dolandırıcılığa dikkat
18-11-2021 11:28
Teknoloji ve enformatik sistemi dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Kötü oruçlu kişiler gerçek sıfır e-maillerle kullanıcıları tuzağa çekiyor. Bu gerçek sıfır e-mail genel anlamda herhangi kullananların sık sık kullandıkları banka, saygınlık kartı şirketi, alım satım siteleri yahut elektronik posta hizmeti sağlayıcı firmalardan gönderilmiş kabil gösteriliyor. Bir örneği DOĞRU sürede Garanti Bankası'nın logosu kullanılarak gönderilen postada yaşandı. ‘Oltalama' denilen yöntemle gönderilen maili açan kişilerin vezneci hesaplarına, zatî bilgilerine yahut şifrelerine ulaşılabiliyor.

“Rastgele kullananların hesaplarına e-mail gönderiliyor”

Bilişim Uzmanı Ethem Şahin, data güvenliğini yıldırma fail en ehemmiyetli unsurlardan birisi ‘e-posta kanalıyla yayılan dokuncalı yazılımlar yahut data hırsızlığı' şekilleri bulunduğunu söyleyerek, “Sahte mail adıyla anılan bu yöntemle “veri hırsızlığı” amaçlanmaktır. Bu yöntemlerle gönderilen maili açan kişilerin vezneci hesaplarına, zatî bilgilerine yahut şifrelerine ulaşılabilmektedir” dedi.

Şahin, enformatik sektöründe bu dolandırıcılığa maruz ismin ‘Phishing' şu demek oluyor ki ‘Oltalama' bulunduğunu vurgulayarak, “Bu sahtecilik yönteminde herhangi kullananların hesaplarına e-mail gönderiliyor. Bu e-mail genel anlamda kullananların sık sık kullandıkları banka, saygınlık kartı şirketi, alım satım siteleri yahut elektronik posta hizmeti sağlayıcı firmalardan gönderilmiş kabil gösterilmektedir. Buradaki dirilik müşteri benek ise size gönderilen ve bilgilerinizin girilmesini istedikleri “url adresine tıklamanızdan ibarettir.” Gelen bağlantıya tıklamanız şeklinde bundan sonra atık yemi yemişsinizdir ve sunulan kaldığınız sahtekârlığında buradan dönüşü de havadan hafif olmamaktadır” sanarak konuştu.

“Bununla baş başa gelişigüzel sahtecilik kabil bu “sahte mail” dolandırıcılığından da sakınılabilecek birtakımı fen ayrıntılara dikkat ederseniz bu sahtekârlığa sunulan kalmaktan kurtulursunuz” diyen Şahin,
bu ayrıntıları 10 anne dolambaç şeklinde şöyle sıraladı:

“Gönderenin kurumsal kimliği: Genellikle “bize ödemediğimiz beraberinde vezneci faturası” yahut “bir yere dünyalık ödemesi” gerçekleştireceğimiz biçimde mevrut adresler kurumsal / tanıdık adresleri peçe kendisine kullanırlar. Bu kurumsal adreslerde genel anlamda cemi tanıdık firmalardan seçilir ki, bununla dolandırılacak insana gerçek sıfır beraberinde “güven duygusu” nesir edilmiş olsun. Bu nedenle bağımız olan ya da sıfır kurumsal adreslerden mevrut maillere hâlâ titiz bakmalıyız.

Kullanılacak mail adresinin hata olması: Mesela bizlere gerçek sıfır mail gönderen kurumsal şirket -maske kendisine geçer not kurumsal firma- “x” olsun. Normal de firmasının mail adresinin uzantısında beraberinde kod beraberinde tomar ya da kem kullanımla baş başa maili özlük istedikleri yere yönlendirebilirler. Yani “@x.com.tr” olacakken “@xx.com.tr” olması şeklinde başınıza çirkin sürprizler açılabilir.

Yazım hatası muhtevalı mail gönderilmesi: Genellikle gönderilen bu “sahte maillerin” çoğunda karşılaşılan durumdur. Elbet kılıç de doldurulma yanlışları yapabiliriz, bu normaldir. Kurumsal kuruluşların “bariz” yanlışlar yapması baş döndürücü lakin baş döndürücü küçük ihtimaldir. Çünkü bir çok aşırı kat kullandıkları kalıplar olmaktadır ve bununda sert dışına çıkılmaz. Ayrıca doldurulma hatası maddesinin içine “kurumsal dil” kullanmayı da eklemeliyiz. Bu nedenle muhteviyatında doldurulma hatası ya da kurumsal dili sıfır mailleri dü kat okumanız sizin yararınıza olacaktır.

E-posta kanalıyla zatî bilgilerinizin istenmesi: Bir mail adresi açarken ne cins bilgiler istendiğini biliyoruz. Böylelikle nice hususi bilgilerinize eş olan beraberinde büyüklenme yahut şirketler bundan sonra size hususi bilgilerinizi sormaz. Zaten bu kurumsal adreslerde sizin gelişigüzel ayrışık bilginiz bulunan olur. Buna karşın soruyorsa da mailin sizi ne beraberinde yere götürebileceğini beraberinde el hâlâ düşünülmelisiniz.

Tehdit fail özdek başlıkları: Herhalde “sahte maillerin” önceki bakışta çıkarlarını ele verecekleri en dikkat çeken özdek bura olsa gerek. Size emniyet sağlayıcı gerçek sıfır mail göndereni “yakın beraberinde zamanda hesabınızın kapanacağını” ya da “kişisel bilgilerinizin tehlikede olduğunu” söyleyecektir elbette. Siz de bu güvene güvenerek mail adresinizi kaybetmemek ya da zatî bilgilerinizi arkalamak düşüncesince enstantane beraberinde telaşa düşebilirsiniz. Çünkü verdiği güvene şek duymamanız sizi bu coşkuya itiyor. Sizin de bundan sonra bu andan itibaren “ne denirse yapabilecek” bir hale mevrut olmanız umut ediliyor haliyle. Tam bu esnada bu halden doğurmak düşüncesince gönderen bulunak mevki kurumu ise o birimle değilse göndermiş bulunduğu tez edilen kurumsal / tanıdık firmayla irtibata geçmeniz gerekmektedir. Acele etmeyin, dikkat edin. Ayrıca beraberinde haşiye olarak: “Güvenlikle ait beraberinde gestalt bulunduğu takdirde Emniyet müdürlüğü kabil kurumların sizinle mail üstünden iletişime geçmeyeceğini unutmayın.”

Antivirüs yazılımları: Kullandığınız antivirüs yazılımları da sizi bu tehlikelerden koruyacaktır. Sahte maillerle mevrut mülhakat karşısında antivirüs programı sizi uyaracaktır. Bununla baş başa antivirüslerin bu açığını da sezmiş olacaklar ki ara sıra eksiz biçimde maillerde gönderilmektedir. Yani sizi yönlendirecekleri dokuncalı yazılımı ilişim üstünden göndereceklerdir. Bu sebepten dolayı siz aklan yüzdelik beniz beraberinde itimat içerisinde bağlanmayın.

Kullandığınız şifreler: Yukarıda da değindiğimiz kabil dolandırıcılar sizin paranıza yahut zatî bilgilerinize iktiran etmek düşüncesince şifrelerinizi ele geçirmeyi hedefler. Bunun düşüncesince de alengir kod kombinasyonları ve maada hesaplarınızdan ayrımlı şifreler denemeniz gerekmektedir.

Cevap vermeme, maili silme: Aslında olayın en sade ve en sakıncasız yolu ağız ağıza bundan ibarettir. Yukarıda yazdığımız hususların kimilerini karşılayan ya da sizi şüphelendiren bambaşka özdek içeren mailleri dikme silmeniz en güzel yapacağınız yeğleme olacaktır. Mail içeriğini okuduğunuz taktirde sizi içine çekme şansı olan yahut telaşlandırabilecek beraberinde anlatma bolca karşılaşılan beraberinde durumdur. Böylelikle sizde vakaya karışan olma durumunu ortaya çıkarabilir. Siz en güzeli beraberinde şek görünen olursa maili silerek bu şüpheyi ortadan kaldırın.

Yarışma yahut keşide katılımları: Bu yöntemde kesif karşılaşılan yöntemlerden birisidir. Kolay yoldan dünyalık edinim hissini kımıldatma ederek özlük oltalarına sizi düşürebilirler. Bu bir hale da başkaca dikkat edilmelidir.

Mail hizmeti verici kuruluşların spam listeleri: Mail sunucularını birtakımı filtrelerden geçirip notunu kırdıkları mailleri spam şu demek oluyor ki gereksiz/istenmeyen mail kutularına atıyorlar. Bu sunucuların filtreleri mailin içeriğindeki eki, uzantısı, düzlük adı(domain), ip adresi kabil detayları kullanarak bir çok aşırı devir sizin mevrut kutunuza denli gelmesini engeller. Böylelikle bir çok aşırı devir bu dokuncalı maillerden vareste olursunuz. Fakat şayet bu filtrelerin bütünü aklık ve hemen url adresinde başağrısı olursa bunu belirleme edemeyebilir. Ya da ara sıra karışımından de bu filtreye yakalanmama ihtimali olabilir. Biz burada spam kutusuna sakıt maillere gönül rahatlığı titiz kendisine korunabiliriz. Ama gene de gelişigüzel mevrut ve bahsettiğimiz çirkin koşulları sağlayıcı maillere gönül rahatlığı da gelişigüzel sonsuz davranışlarında ölçülü olmalıyız.
Unutmayın; size mevrut tek mail size dokunca veremez. Ta ki siz onun içeriğindeki linki ya da dokuncalı yazılımı tıklayana / çalıştırana kadar.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler