USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rusya'ya müteveccih yaptırımların arkası sıra ABD'li şirketlerin gözü Türkiye'de

ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Myron Brilliant, "Türkiye'nin akla yatkın tutum politikaları oluşturması, şeklinde ABD'li kuruluşların buradaki mevcudiyetini teşmil ve yatırımlarını tamik imkanı var." dedi.

Rusya'ya müteveccih yaptırımların arkası sıra ABD'li şirketlerin gözü Türkiye'de
16-03-2022 13:57
Ankara

ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Myron Brilliant, Rusya'nın, Ukrayna'yı işgalinin ortaya çıkardığı zorlukların indinde Türkiye açısından izlemsel fırsatlar da doğurduğunu belirterek, "Türkiye'nin akla yatkın iktisat politikaları oluşturması, sayısal ve fiziki altyapısını iyileştirmeye bitmeme etmesi biçiminde ABD'li şirketlerin buradaki mevcudiyetini teşmil ve yatırımlarını tamik imkanı var." dedi.

Brilliant, Ankara temasları kapsamında planlı TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı imza töreninin peşi sıra matbuat çalışanlarının sorularını yanıtladı.

Ukrayna'da meydana mevrut trajedinin insanca ve iktisadi neticeleri olduğuna ayraç fail Brilliant, "Bütün bunlara karşın tığ tecim ilişkilerimizi, bulunan ortaklıkları henüz da yetiştirmek düşüncesince okazyon bulunduğunu düşünüyoruz. Bu fırsatları bu arada değerlendirebiliriz. Özellikle sayısal sağlık, erke dönüşümü, hazırlık zinciri, dayanıklılık, ekincilik ve mal sahalarında toy tecim modelleri olabilir." niteleyerek konuştu.

Brilliant, ABD Ticaret Odası namına TOBB ve Türkiye ile ilişkilerine ehemmiyet verdiklerini aktarırken, imzalanan uyuşma zaptıyla da dü diyar arasındaki ticari ilişkileri dört-beş bölgede güçlendirilmesini amaçladıklarını söyledi. İki diyar ilişkilerinin siyasal ve askeri boyutları da bulunduğunu bildiren Brilliant, iktisadi ilişkilerin, umumi açıdan ilişkilerin güçlenmesinde çelimli eş mefruşat oluşturduğunu belirtti.

"Stratejik fırsatlar var"

İki diyar ilişkilerinde öne çıkan alanlara da ayraç fail Brilliant, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bunlardan birisi, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların Türk ekonomisi üstündeki etkisi. Bunlar doğal doğal taş yağı lambası ve ekincilik üzere alanlarda. Hem Türkiye hem ABD iş dünyası, hükümetleriyle beraberce fiilen şimdiye derece geçerli iktisadi yaptırımlar ve bundan sonradan da olabilecek yaptırımların kararı namına karşımıza çıkma sorunlarla başlangıç etmenin yollarını arayacak. İkincisi de ABD ve Türkiye'nin dalavere bazında fevk dozaj izlemsel diyalog yürütmesi. Biz rastgele dü hükümeti de ticaretin önündeki engellerin kaldırılması anlamında isteklendirme ediyoruz. Bu, Section 232 de olabilir, polat dair uygulananlar yahut Türkiye'deki esenlik alanındaki düzenlemelerden olup biten müşkülat olabilir. Biz ABD Ticaret Odası namına da ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasından yanayız. Her dü ülkenin henüz kurumsal tecim çerçevesi üstünde çalışmasını ve dü diyar arasındaki iktisadi ilişkilere verdikleri önemi vurgulamalarını istiyoruz."

Bu süreçte yenilenebilir enerji, gaz, hazırlık zinciri, metanet hikayelerinde izlemsel fırsatlar bulunduğunu aktaran Brilliant, "Rusya'nın Ukrayna işgalinin Türkiye üstündeki tesirini düşünelim. Türkiye'nin, Rusya'ya doğal doğal taş yağı lambası ve buğdayda ne derece ilişkin bulunduğunu düşünürsek ihtimal de deminden bundan sonradan hususi kesim çeşitlendirme ihtiyacını düşünmeye başladı." ifadesini kullandı.

"ABD'li şirketlerin yatırımlarını tamik imkanı var"

Brilliant, Rusya'dan ayrılan ABD şirketlerinin halini da değerlendirirken, bu şirketlerinden bazılarının Rusya'dan ayrıldığını, bazılarının elden operasyonlarını askıya aldığını söyledi. Bu şirketlerin kararlarını kendilerinin aldığına ayraç fail Brilliant, "Biz Oda namına onlara ne yapmaları icap ettiğini söylemiyoruz. Elbette Sayın Putin de bu pazardan ayrılan firmaları yıldırma edince, bu da bu hale araştırma görevlisi olmuyor. Burada tahsil edilen kararlar Putin'e karşıdır, Rus halkına dirlik edilgin kararlar değil." dedi.

Bu durumun Türkiye düşüncesince okazyon olup bulunmadığı sorusuna da karşılık verici Brilliant, "Türkiye bu mevzuda kendisi ne gerçekleştirmek istiyor, tabii bunu cezaevi önüne almamız lazım. Biz rastgele devir Türkiye'nin hakkıyla aşırı izlemsel eş yerde bulunduğunu düşündüğümüzü söyledik. Gerçekten ehemmiyetli eş merkez. Avrupa'ya, Orta Doğu'ya, Orta Asya'ya bağlanıyor. Türkiye'nin tabii sayısal çerçevesini, altyapısını iyileştirmesi gerekiyor, buraya yatırımı çekecek, cezbedecek halde aranjman ortamını ve yatırım ika ortamını sağlaması gerekiyor. Ama Rusya'nın Ukrayna'yı işgali böylecene ortaya çıkan bata çıka bu arada Türkiye'nin burada yararlanabileceği muhtelif fırsatların da bulunduğunu düşünüyoruz." niteleyerek konuştu.

Brilliant, Türkiye'nin akla yatkın iktisat politikaları oluşturması, sayısal ve fiziki altyapısını iyileştirmeye bitmeme etmesi biçiminde ABD'li şirketlerin buradaki mevcudiyetini teşmil ve yatırımlarını tamik imkanı bulunduğunu belirterek, "Aynı sürede bunun ne sektörlerde yapılabileceğini de görmeye çalışıyoruz. Pek aşırı kesim sayabilirim. Sağlık, enerji, sayısal sağlık, enformatik ve yazışma teknolojileri ehemmiyetli düzlük olabilir. Bu pazarda enerjik ABD'li firmalar var. Google, Apple bunlardan bazıları. Bunlardan henüz fazlasını enformatik ve teknolojileri sektörlerinde çekebiliriz. Aynı sürede ekincilik ve besin alanı de Türkiye'nin Rusya ile ekincilik alanındaki bağlarını düşününce bakılabilecek alanlar olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Türk yapım sektörüne davet

Brilliant, Türk şirketlerinin de ABD'ye henüz eş tomar gelmesini istediklerini belirtirken, "Müteahhitlik ve inşaat, onların gelebileceği alanlardan biri olabilir. Türk firmaları, müteahhitleri bu sektöre yönelebilir. ABD Kongresinden altyapıyla ilgilendiren ehemmiyetli kanun tasarısı geçti. Hem federal hem eyalet seviyesinde Türk firmaları burada henüz aşırı arazi alabilir." niteleyerek konuştu.

"Yaptırımların kaldırılması icap ettiğini düşünüyoruz"

Türkiye'ye geçerli iktisadi ve askeri yaptırımlara uyanıklık çekilmesi dair ise Brilliant, bu konuların dü diyar liderleri kabilinden konuşulması müstelzim meseleler bulunduğunu söyledi. Brilliant, "CAATSA yaptırımları indinde Section 232 ile ilgilendiren tarifelerin kaldırılması gerekliliği var. Biz ABD Ticaret Odası namına bunların kaldırılması icap ettiğini düşünüyoruz. Her dü hükümetin eş araya gelmiş şekilde bence çözebileceği meseleler. Bu mevzuda hal bulunmasını destekliyoruz. Türkiye'deki şirketlerin umumi tercihli sistemde arazi alıp almayacağı meselesi de var. Bunların da görüşülüp çözüme kavuşturulabileceğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

"Türkiye bu bölgede ticari tarz biçimine gelebilir"

İki ülkenin üçüncü devletlerde eş iş ika potansiyelini de değerlendiren Brilliant, şunları kaydetti:

"Biz Türkiye'nin rastgele devir bölgede aşırı ehemmiyetli eş iktisadi aktör bulunduğunu düşündük. Her devir da Türkiye'yi buradaki ticari tarz namına gördük. Türkiye'nin Afrika ve bambaşka sert aşırı yerde icra ettiği emek harcamaları bu halde değerlendirdik. ABD'li ve Türk şirketlerin beraberce çalışmasının, birbirine mütemmim tesiri bulunan ekonomilerde muhtemel bulunduğunu düşünüyorum. Çeşitli sektörlerde bu semt süresince genişleme, gelişme fırsatı bulunduğunu düşünüyorum. Enerji bu sektörlerden biri olabilir. Türkiye bu bölgede asıl eş ticari tarz biçimine gelebilir. Bunu muktedir olmak düşüncesince Türkiye'nin zat politikalarını buna mucibince düzenlemesi gerekir. Bu yapılacak olursa ABD'li firmalar de bunu strateji edecektir. ABD'li firmalar Türkiye'yi ticari tarz namına görecek olursa, bunun Türkiye'nin bölgedeki ilişkilerini de iyileştireceğini düşünüyorum. Bu halde Türkiye'nin süresince bulunmuş olduğu jeostratejik konumdan aşırı henüz dobra halde yararlanmaya bitmeme edeceğini düşünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler