USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rusya'da çalışkanlık yayınlayan Batılı enerji devlerinde 'yatırımlardan çıkış' baskısı art

Rusya'ya hakkında açıklayan konuşu yaptırımlar sonrası bp, Equinor ve Shell'in ülkedeki yatırımlarından çekilmesiyle gözler, ülkede çalışkanlık yayınlayan ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies, Vitol, Wintershall Dea, Eni ve Trafigura'ya çevrildi.

Rusya'da çalışkanlık yayınlayan Batılı enerji devlerinde 'yatırımlardan çıkış' baskısı art
01-03-2022 11:46
İstanbul

ABD ve Avrupalı devletlerin Rusya'ya gönül rahatlığı açıklamış bulunduğu hesaplı yaptırımlar sonrası bp, Equinor ve Shell'in ülkedeki yatırımlarından çekilmesiyle gözler, Rusya'da çalışkanlık yayınlayan ve dünyanın en şişman şirketleri ortada toprak düzlük ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies, Vitol, Wintershall Dea, Eni ve Trafigura'ya çevrildi.

Norveçli enerji firması Equinor Rusya'daki eş girişimlerinden çıkıyor Shell, Rusya'daki plan ve eş girişimlerinden çıkıyorUkrayna'ya hücumcu Rusya'ya Batı'nın yanıtı 'ekonomi' olduKremlin: Batı'nın yaptırımlarına çıkarlarımız çerçevesinde karşılık verilecekRusya'daki acemi hesaplı buhran vatandaşlarda fikir yarattıRus rublesinde bedel kaybı yüzdelik 20'yi aştıRusya vatandaşlarının diyar dışındaki vezneci hesaplarına döviz yatırmalarını yasaklandı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Amerika ve Avrupa'nın hesaplı yaptırımları ülkenin en şişman dirimsel kalemlerini gerçekleştiren arz yağı ve tabii kavara sektörlerini vasıtasız erek alamadı. Bunda Avrupa'nın, tabii kavara ihtiyacının yüzdelik 40'ını Rusya'dan karşılaması çarpıcı oldu.

Bununla birlikte, 30 yıldan çok süredir Rusya'da çalışkanlık yayınlayan Batılı firmalar ülkedeki envestisman ve ortaklıklarından çekme kararlarını açıklamaya başladı.

Rusya'nın en şişman ecnebi yatırımcılarından bp, Rus arz yağı devi Rosneft'teki yüzdelik 19,75 hissesini hemen çıkaracağını ve bu kararın maliyetinin toplamda 25 bilyon doları bulacağını açıkladı.

Norveç merkezli enerji firması Equinor ise ülkedeki eş girişimlerden çıkacağını ve acemi yatırımları durdurduğunu açıklanan ikinci şirket oldu.

Shell de Sakhalin-II sıvılaştırılmış tabii kavara (LNG) tesisindeki yüzdelik 27,5 hissesini, Salym Petroleum Development ve Gydan enerji girişimindeki yüzdelik 50'şer hissesini hemen çıkaracağını, Gazprom ve ait kuruluşlardaki eş girişimlerinden ise ayrılacağını duyurdu.

Kuzey Akım 2 tabii kavara borazan hattı projesiyle de ilişiğini bitirmeyi planlayan Shell'in güzeşte sene sonu bakımından Rusya'daki bulunan duran servet kıymeti 3 bilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Gözler Rusya'da çalışkanlık yayınlayan başka arz yağı ve kavara şirketlerine çevrildi

Söz konusu üç arz yağı ve tabii kavara şirketinin arkası sıra gözler Rusya'da çalışkanlık yayınlayan ve dünyanın en şişman şirketleri ortada toprak düzlük ExxonMobil, Chevron, Total, Vitol, Wintershall Dea, Eni ve Trafigura'ya çevrildi. Özellikle bp ve Shell'in ülkedeki yatırımlardan çıkmasının başka firmalar üstünde de bası oluşturduğu ve bu yönde kararların hızlanabileceği öngörülüyor.

Piyasa kıymeti açısından dünyanın en şişman ikinci arz yağı ve kavara firması bulunan ExxonMobil'in, Rusya'daki en şişman vasıtasız ecnebi yatırımlardan Sakhalin-1 tabii kavara ve arz yağı istihsal alanında Exxon Neftegas şirketiyle yüzdelik 30 hissesi bulunuyor.

Şirket, Rusya'nın değişik şehirlerinde kısaca bin insana istihdam sağlıyor.

Alman şirket üç eş girişimle çalışkanlık gösteriyor

Almanya merkezli Wintershall Dea, Rusya'daki üç sahadaki yatırımıyla ülkenin en şişman dördüncü kavara üreticisi konumunda toprak alıyor.

Şirket, Achimgaz eş girişiminde Gazprom ile yüzdelik 50'şer hisse, Achim Development eş girişiminde yüzdelik 25 kayar ve Yuzhno-Russkoye alanında yüzdelik 35 hisseyle çalışkanlık yürütüyor.

Fransız TotalEnergies, Rus Novatek'te yüzdelik 19,4 hisseye sahip

Fransız enerji devi TotalEnergies'in ise Rusya'nın en şişman özgür tabii kavara müstahsil firması Novatek'te yüzdelik 19,4 hissesi bulunuyor.

Rusya'da 1991'den buyana çalışkanlık yayınlayan TotalEnergies, ülkenin en ehemmiyetli yatırımlarından Yamal LNG tesisinde yüzdelik 50,1 hissesi bulunan Novatek'in arkası sıra yüzdelik 20 hisseyle ikinci şişman yatırımcı yerine öne çıkıyor.

TotalEnergies, Termokarstovoye arz yağı ve kavara piyasası yetiştirmek düşüncesince kurulan eş teşebbüs Tefneftegas'da yüzdelik 49, Gyda yarımadasındaki Arctic LNG projesinde yüzdelik 21,6 ve Kharyaga arz yağı alanında yüzdelik 20 paya eş bulunuyor.

Fransız şirket Rusya'da değişik ilişkin kuruluşları üstünden pil çözümleri, LNG ticareti ve elastomer el işi sahalarında çalışkanlık gösteriyor.

ABD'li Chevron da Rusya'nın yüzdelik 24 kayar sahibi bulunduğu Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu'nda Chevron Neftegaz Inc. şirketiyle yüzdelik 15 paya eş bulunurken, Chevron Oronite ve Chevron Lummus Global LLC şirketleri Rusya arz yağı sahasının değişik sahalarında çalışkanlık gösteriyor. ​​​​​​​

İtalyan Eni, dü projede Rosneft ile ortak

İtalyan enerji firması Eni, ülkeyle iş ilişkilerini geliştiren geçmiş Avrupalı şirketlerden bir tanesi yerine öne çıkıyor.

Eni'nin kavara tedarikinin kısaca yüzdelik 30'u Rusya'dan sağlanırken, firmanın Barents Denizi ve Karadeniz'de edinmek kabilinden dü kontrol projesinde Rosneft ile ortaklığı bulunuyor.

Rusya'nın en şişman ikinci arz yağı üreticisi konumundaki PJSC Lukoil'in hissedarları ortada ise sırayla yüzdelik 1,66 ve yüzdelik 1,1 hisseyle ABD'li envestisman şirketleri Vanguard ve Blackrock, yüzdelik 0,91 hisseyle ise Norveç merkezli envestisman bankası Norges Bank Investment Management toprak alıyor.

İsviçre merkezli mal tecim firması Trafigura da Rosneft'in Arktik'teki arz yağı projesindeki yüzdelik 10 hissesiyle Rusya'daki ehemmiyetli yatırımcılardan bir tanesi yerine öne çıkarken, Vitol'un Rusya'da arz yağı ticaretinde yatırımları bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler