USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Rekortmen sportmen Elif İldem'in müşterek günü

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nın erişmen yüzücüsü Elif İldem, sporda ve pedagoji bilimi hayatında elde etmiş olduğu başarıları azim ve özveren çalışmasına borçlu.

Rekortmen sportmen Elif İldem'in müşterek günü
03-12-2021 13:18
İstanbul

Geçirdiği hastalığa Charcot Marie Tooth (CMT) tanısı konulmasıyla mütebeddil hayatı Elif İldem'i değişik noktalara taşıdı. Tedavisi düşüncesince doktorunun önerisiyle 20 yaşlarında yüzmeye süregelen Elif, kabiliyetine azmini de ilaveten olimpiyatta rekora uzandı.

Yaklaşık 6 salname yüzme yaşamında elde etmiş olduğu derecelerle adından yalan ettiren Elif İldem, pandemi zımnında 2021'e ertelenen 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda hanımlar 100 m. başıboş biçem S1 kategorisinde 21 salname paralimpik rekorunu kırdı.

Paralimpik yüzmeye damgasını vuran Elif'in yetişek hayatı da başarılarla dolu. Aynı sürede nezdinde klinik ruh bilimci bulunan ulusal sporcu, Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nü medrese birincisi, Bahçeşehir Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı'nı öz saygı derecesiyle tamamladı.

"Her sabahleyin kalkıp annemle yollara düşüyoruz"

İstanbul Büyükşehir Belediyespor (İBB) Kulübü sporcusu bulunan Elif İldem düşüncesince güneş er başlıyor.

Çengelköy'de canlı ulusal sporcu, gelişigüzel sabahleyin annesiyle ercecik kalkıp Avrupa yakasında, Sultangazi'de mevcut İBB Cebeci Spor Kompleksi'ne cereyan ediyor.

Tesislerde ilk mağaza antrenmanları eden Elif İldem, peşi sıra havuzda tahminî dü sayaç çalışıyor. Haftanın 6 haset idman eden ulusal sporcu, üç güneş de antrenmandan sonradan hikmet tedaviye gidiyor.

Elif İldem, hayatı kırcı yaşamaya çalıştığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Her sabahleyin kalkıp annemle yollara düşüyoruz. Saat 7 kabil evden çıkıyoruz. Saat 09.00'da mağaza antrenmanları yapıyorum ve 10.30 kabil de suya giriyorum. Yaklaşık dü sayaç yüzme antrenmanı yapıyorum. Bu arada kahvaltımı az etmiyorum. Çünkü sporcular düşüncesince baş döndürücü önemli. Öğlen kulüpte aşındırmak yiyorum. Arkadaşlarımla takılıyorum, geveze ediyorum. Haftanın üç haset hikmet tedaviye gidiyorum. Fizik tedaviden sonradan doğrusu günün ½ si tükenmiş oluyor. Eve gidip az buçuk dinlenip, şimdi sonradan işaret okuyorum, ara sıra de film izliyorum. Zamanı kırcı geçirmeyi dost nezdinde insanım. Fizik tedavimin bulunmadığı günlerde dostlarımla buluşuyorum, bu arada çağ geçiriyoruz. Sosyal aktivitelere katılmayı baş döndürücü seviyorum."

"Annemin emeği çaker baş döndürücü büyük"

Elif İldem, halis muhlis gününü annesiyle geçirdiğini vurgulayarak, "Aslında bakarsanız yaptığım halis muhlis iş annemin fedakarlığı üstünden geçiyor. Annemin emeği çaker baş döndürücü büyük. Eğitimde olsun, sporda olsun elde ettiğim başarıların sahibi annem diyebilirim. Annemle bu arada savaş ettik ve bu noktaya geldik. Disiplinli ve programlı nezdinde biçimde cereyan etmeye çalışıyorum. Hafta sonu idman haricinde kendime çağ ayırıyorum. Ben ayrımsız sürede psikoloğum. İnsan kendisini ruhsal adına istiğna etmezse, acemi hafta iyi başlamıyor." ifadelerini kullandı.

Nörolojik nezdinde hastalığa cemaat bulunduğunu ve hastalığının güneş geçtikçe ilerlediğini aktaran ulusal sporcu, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Her güneş nezdinde kaybım oluyor, çelim ve balans kaybı şeklinde. Görme hastalığına denli revan nezdinde proses mevcut lakin baştan sona ileriye odaklanıyorum. Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nü medrese birincisi adına bitirdim. Bahçeşehir Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı'nı öz saygı derecesiyle bitirdim. Aynı sürede 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'ndan dü bitiş yüzerek ve S1 kategorisinde paralimpik rekorunu kırarak döndüm. Bunlardan şunun düşüncesince bahsediyorum. Hep 'Bir nesne yapamayız.' diyoruz. Özellikle engeli bulunan insanlardan bunu baş döndürücü duyuyorum. 'Yapamazsın, yapamam, beceremem...' seçimi şeyler. Ben bu noktaya gelirken benzeşim nice söylemle karşılaştım. Ancak tek devir pes etmedim. Hatta şimdi baş döndürücü adına gittim. Yapamazsın dedikleri nice şeyi yaptığımı gördüm. Bazıları basit, birileri mütekait şeyler. Eğitim hayatımda olsun, spor hayatımda olsun çabalayarak bu noktaya geldim. Aslında bu başarının sırrı taannüt etmek, uğraşmak ve pes etmemek. Tabii bu aşamada ailemin ve ilkin annemin desteği baş döndürücü büyük. Engelli bireylere şurası anlatmak istiyorum, engelinizin olması yapabileceklerinize bariyer olmasın. Lütfen denemekten vazgeçmeyin."

"Örnek teşekkül etmem beni baş döndürücü bahtiyar ediyor"

Elif İldem, elde etmiş olduğu başarılar sonrasında mânialı bireylerden baş döndürücü sayıda telefon ve ileti aldığını vurgulayarak, "Ufak da olsa nezdinde dayanıklı teşekkül etmem beni baş döndürücü bahtiyar ediyor. Bununla ilgilendiren art bildirimler alıyorum. Özellikle benim kabil hastalığa cemaat insanlardan baş döndürücü sayıda telefon ve ileti geliyor. 'Bu denli şeyi elbette yapıyorsun?' seçimi şeyler soruyorlar. Bu süreçte yaşadıklarımı kırışmak ve onlara verebileceğim şeyler mevcut ise hasretmek beni baş döndürücü bahtiyar ediyor. Çünkü nice insanoğlu hala yaşama nevmit biçimde bakıyor." niteleyerek konuştu.

Engellilere müteveccih göz açısının değişmesi icap ettiğini özetleyen ulusal sporcu, "Aslında engeli bulunan fertleri bu noktaya getiren engeli sıfır şahısların göz açısı, ön yargıları, ayrımcı tavırları. Çünkü hemen Engelliler Haftası'nda, Engelliler Günü'nde anılıyoruz. O hafta programlar, hakeza nezdinde duyarlılık gösterileri... Ancak o hafta geçtikten sonradan yapılabilirlik faaliyetlerinden tutun da mekân planlamasına, istihdamdan tutun da maşeri ortamlara denli nice yerde ayrımcılığa bitmeme ediyoruz. Bu noktada doğrusu mânialı bulunan bireyler, dışlanma hissiyle menfaatlerini şimdi geriye çekiyor. Aslında bizim engelimiz bizim bütünümüzü oluşturmuyor. Biz de düşünebiliyoruz, nice şeyi yapabiliyoruz. Bütünsel adına bakabilirlerse, engeli mevcut bireylerin de değişik olmadıklarını görecekler." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin engelliler dair bazısı bölgelerde geride bulunduğunu özetleyen Elif İldem, "Biraz dünya dışı kontrolleri eden birisiyim. Gördüğüm kadarıyla tığ esasta baş döndürücü gerideyiz. Dışarı çıktığınızda tekerli sandalyeyle nezdinde yerden nezdinde yere kolaylıkla gidemiyorsunuz. Düzenleme itibarıyla baş döndürücü dümdüz nezdinde nesne aslında. İstihdam dair baş döndürücü gerideyiz. Birçoğu işsiz. Sosyal anlamda, maşeri düzentileme noktasında geride kaldığımızı düşünüyorum. Aslında bunlar yapılacak şeyler, baş döndürücü mütekait değil. Biraz görmezden gelindiğimizi düşünüyorum. İşte kolu kırılır birisinin, 'Ben seni anladım, hakkıyla zormuş.' der. Lütfen kolunuz kırıldıktan sonradan değil, kırılmadan bizi düşünün. Çünkü iş işten geçtikten sonradan nezdinde manası kalmıyor." biçiminde konuştu.

"Neredeyse günümün hepsi Elif ile geçiyor"

Elif İldem'in anası Türkmen İldem, çağının iri bölümünü kızıyla beraberce geçirdiğini söyledi.

Sabah ercecik kalkıp Elif ile pakt tesislerine gittiklerini aktaran Türkmen İldem, "Antrenmandan sonradan eve gitmemiz sayaç 13.00'ü buluyor. Haftada üç güneş de hikmet tedaviye gidiyoruz. Elif'in başarısının sırrı öz emniyetli ve korkusuz olması. Onu anca gördükçe bahtiyar oluyorum, dayanaklık etmek vermeye çalışıyorum." açıklamasında bulundu.

Aile adına Elif'i gelişigüzel açıdan desteklediklerini özetleyen İldem, "Neredeyse günümün hepsi Elif ile geçiyor. Kendime baş döndürücü az devir ayırabiliyorum. Evimizde aşındırmak pişmiyor. Bütün çağımız Elif'le. Buradan çıktığımız devir işimiz bitmiyor. Gittiğimizde gene nezdinde şeyler hazırlamaya çalışıyoruz. Anne ve babası adına gelişigüzel devir yanındayız. İki ağabeyi var. Onlar da baş döndürücü dayanaklık etmek veriyor." biçiminde fikir belirtti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler