USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Putin, Avrupa’ya enerji konusunda patronun kim bulunduğunu göstermeye çalışacak

Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Yılmaz, Avrupa'nın enerji talebinin faziletli bulunduğu ve Avrupa'nın, Rusya'ya bulunan bağımlılığını dökmek düşüncesince muhtelif planlar geliştirdiği ortak dönemde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa'ya enerji ko

Putin, Avrupa’ya enerji konusunda patronun kim bulunduğunu göstermeye çalışacak
15-02-2022 15:29

Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Yılmaz, Rusya-Ukrayna krizinin, enerji tutarları üstündeki etkilerini ve yer yağı fiyatlarının dünyada nite şekillendireceğini İHA muhabirine değerlendirdi. Doç. Dr. Yılmaz, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin geldiği seviyede, yer yağı fiyatlarını ve yer yağı tutarları ile fiyatlanan gayrı enerji emtialarının fiyatlarının çabuk birlikte halde üst çıkmasına illet olduğuna dikkati çekerek, yer yağı fiyatının 100 doların üstüne çabuk birlikte halde gideceğini dile getirdi.

Yılmaz, Rusya ile Ukrayna arasında, 2006 Ocak ayında, 2009 Ocak ayında ve 2014'te de bulunduğu kabil Kuzey Avrupa'nın saf gaza ve elektriğe en birlikte tomar gerekseme duyduğu çağda tabii gürültü yağı lambası kısıntıları meselesi gündeme geldiğini hatırlatarak, Avrupa'nın Rusya'ya bulunan bağımlılığını indirmek düşüncesince ayrışık planlar geliştirdiği birlikte çağda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa'ya enerji konusunda alanda patronun kim bulunduğunu gösteremeye çalışacağını tabir etti.

Yılmaz, petrolü ve saf gazı üreten kuruluşların yahut ülkelerin, 2050'ye akıllıcasına elan az kullanılacak bulunan birlikte emtiaya toy yatırımlar yapmamasının, arzın öğrenci yetişemeyeceği birlikte tabela oluşturduğunun bilgisini verdi.

“Öngörülerimiz önümüzdeki çağda yer yağı fiyatlarının artmaya bitmeme edeceği yönünde”

Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Yılmaz konuşmasında, dünyanın ehemmiyetli birlikte enerji krizi ile başlangıç etmeye çalışırken, bunun üstüne jeopolitik risklerin de eklendiğini belirterek, “Özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin geldiği seviyeler, yer yağı fiyatlarını ve yer yağı tutarları ile fiyatlanan gayrı enerji emtialarının fiyatlarının çabuk birlikte halde üst çıkmasına illet oluyor. İçinden geçtiğimiz dönemde, öngörülerimiz önümüzdeki çağda yer yağı fiyatlarının artmaya bitmeme edeceği yönünde. Biz pandeminin depar belgesi senaristliğinin birlikte ilkin aşıların bulunması ve ekonomilerin açılmaya başlaması ile bu arada yer yağı fiyatlarında üst cepheli birlikte hareketi bekliyorduk. Bu da başlangıç döndürücü şaşırtı olmadı. Çünkü yer yağı tutarları 2020'nin Nisan ayında 21 dolara genişliğinde düşmüştü. Sonrasındaki çağda ilkin aşıların bulunması ve ekonomilerin açılması yer yağı fiyatlarındaki üst cepheli hareketi başlatmıştı” dedi.

“Tıpkı 2006'da, 2009'da ve 2014'te bulunduğu gibi; Rusya ile Ukrayna ortada toy birlikte yüklülük başlangıç gösterdi”

Yılmaz, uydurma etmiş bulunduğu senaryoya arttırma olarak, tedbir zincirinde yaşanmış bulunan sorunlar ve global geri hizmet zincirlerde yaşanmış bulunan sorunların de eklenmesi ile tutarları elan çabuk artmaya başladığını kaydederek, “Talep bölümüne arzın ayrımsız miktarda karşılık verememesi, yer yağı fiyatlarındaki artışı hızlandırmıştı. Tam da hakeza birlikte çağda motamot 2006'da, 2009'da ve 2014'te bulunduğu gibi; Rusya ile Ukrayna ortada toy birlikte yüklülük başlangıç gösterdi. Özellikle Ocak aylarına bedel geliyor bu gerilim. 2006 Ocak ayında ve 2009 Ocak ayında bulunduğu kabil Kuzey Avrupa'nın saf gaza ve elektriğe en birlikte tomar gerekseme duyduğu çağda tabii gürültü yağı lambası kısıntıları meselesi gündeme geldi” diyerek konuştu.

“Putin şişman ihtimalle Avrupa'ya enerji konusunda alanda patronun kim bulunduğunu göstermeye çalışacaktır”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, saf gazda azaltma yapmadıklarını, zat depoları ile ilişik problemleri bulunduğunu dile getirdiğini hatırlatan Yılmaz, “Aslında bildiğimiz emektar öykü baştan masaya geldi. Rusya-Ukrayna gerilimi. Zor birlikte dönem. Açıkçası şunun da altını yemek lazım. Putin, durduk yere zat sonucu ile Ukrayna'ya silahlı atak başlatmayacaktır. Kiev'in işgali kabil başlangıç döndürücü kökten kararlar konuşuluyor. Ben düpedüz bu kararların Moskova'nın gündeminde bulunduğunu düşünmüyorum lakin Avrupa Birliği ve ABD Birleşik Devletleri ısrarlı birlikte halde Putin'i hakeza birlikte ‘Çılgınlık' hazırlamaya itmeye çalışıyor.

Tabii Putin, deneyimli birlikte politik aktör. Dolayısıyla bu zorlamalara başlangıç döndürücü sorumluluk eğmeyecektir. Fakat Avrupa'nın bu genişliğinde enerji talebinin erdemli bulunduğu birlikte dönemde, iklim sıcaklıklarının bu genişliğinde ceninisakıt seyrettiği birlikte çağda ve Avrupa'nın Rusya'ya bulunan bağımlılığını indirmek düşüncesince ayrışık planlar geliştirdiği birlikte çağda Putin şişman ihtimalle Avrupa'ya enerji konusunda alanda patronun kim bulunduğunu göstermeye çalışacaktır. Zaten bunun emarelerini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Petroldeki 5 katlık eder artışı ve saf gazdaki 10-12 katlık eder artışı; enflasyonu üst cepheli itecek halde ekonomileri zorluyor”

Petrol fiyatlarındaki artışın makroekonomik göstergeler üstünde ağırbaşlı riskler oluşturduğunu dile getiren Yılmaz, “Bunların başlangıcında da şişkinlik geliyor. Bugün baktığımızda hayattaki enflasyonist baskının, ağırlıklı yerine enerji emtialarından ve besin fiyatlarından geldiğini görüyoruz. Petroldeki eder artışı 2020'nin Nisan'ından beri az elan 5 büküm oldu. Doğal gazda devre fasıl 10-12 büküm eder artışlarını gördük.

Avrupa'da, mevhum saf tabii gürültü yağı lambası tecim noktası TTF'de saf tabii gürültü yağı lambası fiyatlarının devir içinde yüzdelik 38- 40 arttığını gördük. Bütün bunlar makroekonomik göstergelerinden en önemlilerinden bir tanesi bulunan enflasyonu üst cepheli itecek halde ekonomileri zorluyor. Bugün Amerikan enflasyonu yüzdelik 7 buçuk. Bu yüzdelik 7 buçukluk şişkinlik verisinin içinde en başlangıç döndürücü kalan kalemlerden bir tanesi yüzdelik 40 ile enerji. Yine Avrupa enflasyonuna baktığımızda yüzdelik 5'lerde seyreden enflasyonun içindeki en şişman katkının gine enerji grubundan geldiğini görüyoruz. Benzeri halde İngiltere'de de enerji fiyatlarındaki artışları enflasyonu üst cepheli tetikliyor. Türkiye'de benzeşim vaziyeti yaşıyoruz. Yurt içi yetiştirici tutarları endeksine baktığımızda en erdemli artışın yüzdelik 142 ile enerji grubundan geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla bu bası bitmeme edecek” dedi.

“Enerji emtialarının çoğalması ve fiyatlamalara konu bulunan doların değerinin çoğalması evren ekonomilerinde koşa beklenmedik yiyecek ihtimalini artırıyor”

Enerji fiyatlarının dünyada dolar üstünden yapıldığı bilgisini sağlayan Doç. Dr. Levent Yılmaz, şunları söyledi:

“Dolarla yapıldığı için, doların kıymeti de akıbet adım ehemmiyetli birlikte değişebilir durumuna geliyor. Burada ayrıksı birlikte riziko de bizi ve dört başı mamur dünyayı bekliyor. Amerikan Merkez Bankası (FED), pandemi devrinde meydana getirdiği dengelem genişlemesinde bundan sonra daralmayı konuşmaya başladı. Varlık alımlarını mart ayının başı bakımından bitirecek. Hatta mart ayındaki FED toplantısında nema artışı stabil kabil görülüyor. Dahası, bu nema artışının 25 temel nokta mı olabileceği yok ise 50 temel nokta mı olabileceği da tartışılıyor. FED'in hem el âlem malı alımlarını bitirmesi hem nema çoğaltması bununla birlikte 2022 yılı içinde dengelem daraltmaya başlaması şu demek oluyor ki doların gayrı hayattaki dünyalık birimleri karşısındaki değerinin çoğalması anlamına geliyor. Dolayısıyla dünyayı muntazır zarar enerji tarafında şu: Bir, enerji emtialarının tutarları artıyor. İki, bu fiyatlamalara konu bulunan döviz cinsi doların kıymeti de artıyor. Buradan koşa beklenmedik yiyecek ihtimali iyice artıyor evren ekonomilerinde.”

“Petrol fiyatı 100 doların üstüne çabuk birlikte halde gidecek”

Petrol konusunda fiyatların nereye genişliğinde artacağı konusunda sert başlangıç döndürücü çalışmanın yapıldığına aksan işleyen Yılmaz, “Bazı analistler 110 doları tabir ederken, JP Morgan 125 dolarları tabir ediyor 2022'nin sonlarına doğru. Ama sâdır o ki endamsız müddet içinde jeopolitik gerilimleri de delik uğrunda bulundurduğumuzda yer yağı fiyatı 100 doların üstüne çabuk birlikte halde gidecek” dedi.

“Petrolü ve saf gazı üreten firmalar yahut ülkeler, 2050'ye akıllıcasına elan az kullanılacak bulunan birlikte emtiaya toy yatırımlar yapmıyorlar, bu da arzın, öğrenci yetişemeyeceği birlikte tabela oluşturuyor”

Doç. Dr. Yılmaz, ilkin yer yağı ve saf tabii gürültü yağı lambası özelinde dünyada 2050'ye genişliğinde el değmemiş çıkarma politikası izlendiğini dile getirerek, “Bu yer yağı ve saf tabii gürültü yağı lambası kabil karbon salınımına illet bulunan kaynakların elan az kullanılması demek. Petrolü ve saf gazı üreten firmalar yahut ülkeler, 2050'ye akıllıcasına elan az kullanılacak bulunan birlikte emtiaya toy yatırımlar yapmıyorlar. Yeni sondajların sayısı iyice azaldı, Yatırım miktarları iyice azaldı. Bu da arzın, öğrenci yetişemeyeceği birlikte tabela oluşturuyor. Tabii Avrupa Birliği, ilkin Yeşil Mutabakat süreci içinde el değmemiş karbon politikasını bitmeme ettirirken, birlikte taraftan da enerji fiyatlarının geldiği noktayı görerek, geçtiğimiz hafta toy tensikat yaptı. Avrupa Birliği ilkin enerji üretimindeki bazısı mamüllerin kullanımını iare yerine el değmemiş karbon politikası içinden çıkardı. Enerji fiyatlarının önümüzdeki çağda başlangıç döndürücü konuşulacağı, enerji politikalarının başlangıç döndürücü konuşulacağı ve ayrıca enerji üstünden arsıulusal ilişkilerin başlangıç döndürücü birlikte tomar konuşulacağı birlikte devre bizi bekliyor” diyerek konuştu.

Mustafa Cenik - Ahmet Furkan Gülap
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler