USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Prof. Dr. Aşan: Körfez devletleri İstanbul Finans Merkezi'nde yerini alacak

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Körfez ülkelerinin İstanbul Finans Merkezi'nde yerini alacağını belirterek, "2022 yılının ortasında İstanbul Finans Merkezi'nin baş döndürücü ehemmiyetli müşterek bölümü etkin bir duruma gelecek." dedi.

Prof. Dr. Aşan: Körfez devletleri İstanbul Finans Merkezi'nde yerini alacak
23-10-2021 11:44
İstanbul

Aşan, İstanbul Finans Merkezi'ndeki (İFM) gelişmeler ve İFM'nin Katılım Finans’a katkılarına bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı. İstanbul Finans Merkezi'nin konumlandırılmasını ve stratejisini oluştururken, İstanbul'un yegâne özelliklerinden bir tanesi adına hem lehçe bununla müşterek kültürel anlamda katılım finans dalında ehemmiyetli yanında kapsayıcılığı olacağını anlatım fail Aşan, İstanbul'un Balkanlar, Kuzey Afrika, Körfez ve Türk Cumhuriyetlerinin ortasında merkezde yanında konumda bulunduğunu belirtti.

Bu anlamda bakılınca Türkiye'nin baş döndürücü şişman coğrafi pozitif yanları bulunduğuna dikkati çekici Aşan, "Finansal şirketler da karışma iktisap etmek kıl payı dört başı mamur firmaların yanında merkezi var. Kapsayıcılığı konuşurken, esasta dört başı mamur bu bölgelere seslenme edecek mali kurumların İstanbul'u yanında tarz yahut temel adına değerlendirmelerini düşünüyorduk. Kurumların merkezleri düşüncesince en akla yatkın toprak İstanbul ve bunu öne çıkarmaya çalışıyoruz. İstanbul, kültürel ve dini adına da İslam coğrafyasının ehemmiyetli yanında merkezidir." niteleyerek konuştu.

Aşan, Katılım Finans dalında bölgenin önderi ve çekicilik merkezi durumuna başlamak düşüncesince elzem unsurun türel enfrastrüktür bulunduğunu vurguladı. İyi ve etraflı yanında mevzuat altyapısı oluşturulduğunda arsıulusal yatırımcıların çağırma edilmesinin de şimdi havadan bulunduğunu özetleyen Aşan, şu şekilde bitmeme etti:

"Elbette Katılım Finans dalında halihazırda mevzuatımız mevcut ancak, çabucak katılım finans sahasını düzenleyen ayrı yanında türel altyapının olması şimdi doğru. Bankacılık Kanunu içre dercedilmiş orada mevcud düzenlemelerden çoğalma ayrı yanında Katılım Finans Kanunu emek vermesi gerçekleştirmek şimdi manalı olacak. BDDK ile Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi adına bu anayasa emek harcamaları bünyesinde toprak alıyoruz. Cumhurbaşkanımızın anlatım etmiş olduğu kabil ilgilendiren mevzuatın baş döndürücü endamsız müddet bünyesinde Meclis gündemine gelmesini bekliyoruz."

İstanbul Finans Merkezi faaliyete geçecek

Prof. Dr. Aşan, türel altyapının beş altı bacağı bulunduğunu, bunlardan birisinin de İstanbul Finans Merkezi'nin özlük kanunu bulunduğunu söyledi.

Bu kanunun sedir gündeminde bulunduğunu ve endamsız müddette çıkacağını tamlayan Aşan, "Kanunla beraberce İFM'nin elbette yönetileceği, orada ne çeşit istisnaların, teşviklerin vs. hizmetlerin olabileceği mahsus olacak. Bu çeşit finans merkezlerinde, doğacak bulunan şirketler açısından sizin vereceğiniz teşviklerden baş döndürücü şimdi ehemmiyetli unsurlardan bir tanesi buranın elbette yönetileceğidir. Çünkü bu çeşit finans merkezleri baş döndürücü şişman yapılardır ve buranın yönetiminde de rastgele yanında kapalılık olmaması gerekir." ifadelerini kullandı.

Aşan, İstanbul Finans Merkezi'nin faaliyete intikal takvimine bağlı soruyu, şu şekilde yanıtladı:

"2022 yılının ortasında İstanbul Finans Merkezi'nin baş döndürücü ehemmiyetli yanında bölümü açılıp etkin bir duruma gelecek. Kurumlarımızın ehemmiyetli yanında bölümü göç işlemlerini yapar niteleyerek düşünüyoruz. İnşaat emek harcamaları esasta bu senenin böylelikle büyükçe tükenmiş olacak. Bir yegâne Merkez Bankası binası kalıyor. Oranın en iddialı binası olacak. Merkez Bankası'nı da 2022 yılının böylelikle taşınacak bir duruma getirmiş olacağız. İFM, doğacak senenin ortasında kapasitesinin ehemmiyetli yanında kısmıyla faaliyete geçecek. Kamu bankalarımız, organizatör ve denetleyici kurumlarımız orada olacak."

Yatırımcıların nazarıitibar odağı: İstanbul

Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, İFM'nin yapım çalışmalarının fark alanda buraya müteveccih yanında nazarıitibar oluşturduğunu belirtti. Körfez bölgesinde gerçekleştirdikleri görüşmelerde katılım finansı dalında ağırbaşlı alakanın bulunduğunu anlatım fail Aşan, hem katılım finans dalında Körfez ülkelerinden yanında istem görüleceğini bununla müşterek bahis konusu devletlerin kuruluşlarının İstanbul Finans Merkezi'nde merkezleriyle, şubeleriyle yahut değişik ofisler ve departmanlarıyla gelmiş şekilde toprak alacaklarını söyledi.

İstanbul'dan 4 saatlik uçuşla gidilecek bölgelere bakılınca Avrupa'yı, Rusya'yı, Türk Cumhuriyetlerini, Kuzey Afrika'yı ve Körfez vatanlarını içerdiğini hatırlatan Aşan, "Aslına göre kâffesi bu yerler düşüncesince İstanbul nazarıitibar odağı. Görüşmelerimizde müspet dönüşler alıyoruz. Büyük arsıulusal firmaların ve mali kurumların değişik finans merkezlerinde bulunan semt merkezlerinin İstanbul’a taşınmalarını öngörüyoruz. Bu kuruluşların semt merkezleri var. Dubai bu ehemmiyetli merkezlerden biri. Oradan İstanbul'a yanında hacim kayma olabileceği ihtimalini de görüyoruz." niteleyerek konuştu.

"'İFM Tahkim Merkezi'ni kuruyoruz"

Göksel Aşan, ecnebi yatırımcılar açısından en ehemmiyetli konulardan birinin de takviye bulunduğunun altını çizerek, "Yabancı yatırımcılar açısından hususiyet baş döndürücü ehemmiyetli ve bizim de berk yanında hususiyet sistemimiz var. İhtisas mahkemelerimiz kuruldu. Bir de bunun takviye ayağı var. Biz de 'İstanbul Finans Merkezi markası' bünyesinde 'İFM Tahkim Merkezi'ni kuruyoruz. Bunun altında evvel el 'İslami Tahkim'i oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

Kümelenme projesini yanında şişman ekosisteme çevirmeyi başaracaklarını tamlayan Aşan, bunu başarınca kurumların İstanbul'a gelmemeleri düşüncesince on paralık yanında nedenin kalmayacağını aktardı.

Aşan, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonunda gerçekleştirilen, faizsiz adına çalışkanlık yayınlayan bankacılık, kapital piyasaları, sigortacılık ve toplumsal finans kabil alanları havi katılım finans sisteminde insanoğlu deposu potansiyelini artıracak "Katılım Genç Gelişim" kabiliyet ve kabul programı kendisince da bilgelik verdi.

İlk aşamada, 1.000 nefis kabiliyet tarzı ve eğitimi gerçekleştirilerek "Katılım Finans Temel Eğitimi Başarı Sertifikası" verildiğini tamlayan Aşan, 420 yöresinde yetkilendirilmiş verildiğini ve bu kabil programlarda bu sayının küçümsenmeyecek yanında muvaffakiyet bulunduğunu söyledi.

Aşan, ikinci evrede ise 100 nefis kabiliyet seçiminin ve eğitiminin tamamlamasıyla beraberce "İslami Finans Yetenek Başarı Sertifikası" verilerek istimara döneminin böylelikle hareket programının tamamlanacağını, güzel bulunan gençlere sektörde yetişim olanağı ve istedikleri takdirde sektörde emek harcamaları düşüncesince dayanak verileceğini dile getirdi.

Programa şişman nazarıitibar bulunduğunu ve bu seneki başarıdan şişman talih duyduğunu anlatım fail Aşan, "Önümüzdeki yıl bu sayıyı 2 bine çıkartacağız. Başarılı bulunan gençlerimizi gine piyasaya kazandırmayı hedefliyoruz. Katılım finans kuruluşlarını, kapital piyasalarını, tekafül sektörünü abartmak istiyoruz. 2025 senesinde katılım finansın, mali cümle içindeki payını, şu anki seviyenin 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler