USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Portakal, muz ve limonu kurutup ekleme kıymetini artırdılar

Malatya'da Tarım ve Orman Bakanlığının yardımı ile kurulan tesiste sergen ömrü endamsız bulunan portakal, limon ve muz kabil mahsulat kurutularak ilişik kıymeti artırılıyor.

Portakal, muz ve limonu kurutup ekleme kıymetini artırdılar
24-12-2021 15:19
Malatya

Tarım ve Orman Bakanlığının bağış yardımıyla Malatya'da kurulan, senenin dört mevsimi dünya koşullarından serbest sağlıklı ortamda üretimi sürdürmeyi amaçlayan sülfürleme ve kurutma tesisinde geçmiş kat portakal, limon ve muz kurutuldu.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanmakta bulunan plan kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının bağış yardımıyla kısaca dü sene evvela Yeşilyurt ilçesi Şahnahan Mahallesi'nde kurulan sarıerik sülfürleme ve kurutma tesisinde muhtelif kâr ve sebzeler, sezon şartlarından serbest sağlıklı ortamda kurutuluyor.

Üreticilere kar maksadı gütmeden görev sağlayan tesiste sergen ömrü endamsız bulunan kâr ile sebzeler kurutularak hem ekleme değerleri arttırılıyor aynı zamanda mamüllerin sergen ömrü uzatılıyor.

Dünyanın ehemmiyetli sarıerik istihsal merkezlerinden Malatya'da elan evvela akdiken ve elma üzere meyvelerin kurutulmuş olduğu tesiste geçmiş kat kurutulan kısaca 1 titrem limon, 300 kilo portakal ile 100 kilo muzda da muvaffakiyet sağlandı.

Pazarlama özelliğine uyarınca kurutma bitmeme edecek

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine, tesiste eskiden akdiken ve elma kurutma işlemlerinde güzel akıbet aldıklarını söyledi.

Kış mevsimi bulunmasına karşın nakit payı faziletkâr meyvelerin de tesiste kolay kurutulduğuna dikkati çekici Macit, "Girişimciler mevsimine göre, portakal, limon, mandalina ve muz üzere mevsimsel ürünleri kurutuyor. Trabzon hurması da bu mevsimde oluyor, burada boğunuk ortamda sağlıklı namına aceleci kurutuluyor. Girişimcimiz portakal, limon ve muzu kuruttu. Pazarlama özelliğine uyarınca kurutma işlemine bitmeme edecek." ifadelerini kullandı.

Geçmişte frijider ve antipatik dünya depolarının münteşir bulunmadığı çağda şehirde yaz mevsiminde göveri ve meyvelerin kışa tedarik şartıyla kurutulduğunu özetleyen Macit, şu şekilde bitmeme etti:

"Malatya'da eksiksiz göveri ve meyveler kurutularak kışın tüketiliyordu. Ulaşımın kolaylaşması ve öteki bölgelerden körpe kâr ve sebzelerin gelmesiyle bu ekin giderek kayboldu. Tesisin faaliyete geçmesiyle meyveler yeniden kurutulmaya başlandı. Gelişmiş devletler ile dünyanın değişik devletlerinde kurutulmuş mahsulat yeğleme ediliyor, atıştırmalık namına tüketildikleri üzere yemeklerde kullanılıyor."

Yurt içi ve dışına satılacak

Tesiste kâr kurutan müteşebbis tarım mühendisi Mehmet Bektaş, kısaca 4 sene tarım danışmanlığı yaptığını, elan sonradan ise muhtelif kâr ve sebzeleri imal ederek sattığını dile getirdi.

Yaptığı meydan araştırmasında kurutulmuş kâr ve sebzenin elan faziletkâr fiyata satıldığını, bunların sergen ömrünün derinliğine bulunduğunu gördüğüne ayraç fail Bektaş, şunları söyledi:

"Tesiste limon, portakal ve muz kuruttuk ve güzel olduk. Kivi, Trabzon hurması ve mevsimine uyarınca ürünleri kurutarak piyasaya sunacağız. Tesiste limon kısaca 20 saatte kuruyor ve 8'de birisi duruyor. Portakalda kurutulunca kantite kısaca limonla aynı. Elmada 5'te müşterek kalıyor. Kurutulmuş ürünleri emlak içi ve dışına satmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yaş kâr ile sebzelerin piyasaya iblağ sürecinde kalık verdiğini özetleyen Bektaş, "Taşınma sırasında çürüme, aksama olabiliyor. Yaş kâr ve sebzeleri kurutarak elan derinliğine müddet korunum ediyoruz, derinliğine vadeli gönderebiliyoruz. 100 kilo limon 300 lira. Kurutulunca bunun 8'de birisi kalıyor. Kurutulmuş limonun kilogramı 150 ile 200 liralık arasında. Biz global kilogramını 90 liralık yöresinde satıyoruz. Kurutulmuş muzun kilogramı dağınık 200 liralık civarında, kılıç onu da 110 liraya global pazarlıyoruz." sanarak konuştu.

Bektaş, proses ortamında kurutmalık kâr üretimini artırarak emlak içi ile dışına satış yapmayı hedeflediklerini laflarına ekledi.

"Tesisin erke giderini karşılayarak istihsal yapabilirler"

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz da çiftçilerin dirimlik kalemlerini yükseltmek şartıyla çalışkanlık gösterdiklerini dile getirerek, "Burada çiftçilerimize gelişigüzel muhtelif hizmeti vermeye hazırız. Çiftçilerimiz tesisin cazibe harcamasını karşıladıktan sonradan burayı ferah ferah kullanabilir." dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, sarıerik kurutma ve sülfürleme şartıyla kurulan tesiste enfrastrüktür yönünde dayanaklık etmek verdiklerini belirtti.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal İşler Daire Başkanı Hanifi Acar da tesisi görmek isteyenlerin kendilerine, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yeşilyurt Ziraat Odasına başvurabileceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler