USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Otomotiv alanı temsilcileri AA'ya 2021'i değerlendirdi, 2022 beklentilerini açıkladı

Otomotiv alanı temsilcileri, bu yılki satışların 2020'nin birlikte hacim altında kalacağını ve salgındaki gelişmelerin, hazırlık zincirindeki rahatlamanın, düzem ve faizlerin seyrinin 2022'deki vaziyeti belirleyecek etkenlerin başlangıcında geleceğini belirtti.

Otomotiv alanı temsilcileri AA'ya 2021'i değerlendirdi, 2022 beklentilerini açıkladı
26-12-2021 14:17
İstanbul

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, otomotiv sektöründe bu sene yaşanmış bulunan gelişmeler ve 2022 beklentilerine dair AA muhabirine meydana getirmiş bulunduğu açıklamada, ince zorlu, inişli yokuşlu ve gelişigüzel ayına bambaşka olayın kaşe vurmuş bulunduğu müşterek yılın geride bırakıldığını söyledi.

Mersin, istihsal ve tedarikten meydana gelen sorunlar, arz-talep dengesinin bozulması, seviye hareketliliği ve faizlerin sene sonu kapanışına bulaşık fail faktörler yerine 2021 süresince bu piyasanın karşısına çıktığını kaydetti.

2021'in mecmu satışlar açısından sabık yılın altında yahut sabık yıla aşırı DOĞRU seviyelerde kapanacağını düşündüklerini anlatım fail Mersin, "Yıla önceden 1 milyon adede akilane müşterek yürüyüşümüz vardı fakat teşrinisani sonu bakımından alışveriş 675 bin yöresinde gerçekleşti. Geçen seneyi tespit etmek ve devredilmek düşüncesince 100 bin skor elan satılması gerekiyor. Ancak tedarikte yaşanmış bulunan mesail dolayısıyla bu rakama erişmek güç görünüyor." dedi.

Mersin, kalan fiyatlar dolayısıyla satılan vasıtaların yüzdelik 90-95'inin yüzdelik 80'lik ÖTV dilimine girdiğini, bu yüzden aceleci müşterek halde ÖTV matrahlarının güncellenmesi icap ettiğini söyledi.

2022 yılı beklentilerini de paylaşan Mersin, "Bugünkü talebi düşündüğümüzde şayet bildirme sorunları düzelirse pazarın skor yerine ehemmiyetli müşterek azalış yaşamayacağını söyleyebiliriz. Ancak yurdumuzdaki aceleci ve fevk aşırı yönlü, değişebilir seviye hareketleri dolayısıyla maliyetler artmaya bitmeme ederse bu artışlar fiyata yansıyacağından talepte müşterek daralma olması da mübrem olacaktır. Ayrıca, bu piyasanın en ehemmiyetli manivela tesiri mucit faktörü cesaret faizleri ve havadan ulaşılabilmesi de bugünkü ortamda ince iri müşterek çıban almış durumda. Bu gözle değerlendirirsek bugünkü alakanın ehemmiyetli miktarda azalması öngörülebilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Maalesef alakanın aşırı altında istihsal gerçekleşti"

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt da salgının etkisiyle yaşanmış bulunan ve halen bitmeme fail yonga krizinin, kabala çapta istihsal karşılayıcı dört başı mamur sektörleri etkilediği derece otomotivi de direkt etkilediğini anlatım etti.

Üretimde beğenilen malzemelerin tedarikinden kaynaklı bazısı redif zerre gruplarındaki istihsal ve bulunurluk sorunu ile mazi hizmet sektöründe yaşanmış bulunan sıkıntıların da arz-talep dengesini iri miktarda etkilediğini tamlayan Bozkurt, "Tüm bunların sektörümüze yansımasıyla maatteessüf alakanın aşırı altında istihsal gerçekleşti ve kabala müşterek dava yerine yaşandı ve yaşanmaya bitmeme ediyor. Bu durum, çabucak Türkiye'de istihsal karşılayıcı fabrikaların değil, dünyada istihsal karşılayıcı tamamı fabrikaların karşılaşmış bulunduğu ve tamamı markalara yansıyan müşterek sorundu." niteleyerek konuştu.

"Pazar, geçtiğimiz yılın altında yahut aşırı DOĞRU müşterek ölçüde yılı kapatabilir"

Türkiye otomotiv pazarının ÖTV matrah güncellemesinden sonraları anahtar bulunurluğu problemininin olmaması şeklinde 1 milyon adetler yöresinde seyretmesinin muhtemel müşterek boyut bulunduğunu aktaran Bozkurt, "Çünkü yılbaşından itibaren derin öğrenci baktığımızda alışveriş 1 milyonu gösteriyordu fakat öngörü yerine bu rakamlar söyleyiş edilemedi. Tüm bu menfi sayılabilecek şartlara karşın alışveriş geçtiğimiz yılın altında yahut aşırı DOĞRU müşterek ölçüde yılı kapatabilir." dedi.

Bozkurt, 2022 düşüncesince ise üretimde bazısı redif parçaların tedbir edilememesi, yonga krizi, mazi hizmet hizmetlerinde aksamalar ilkin edinmek az daha müstevli sürecinin getirmiş bulunduğu belirsizliklerin sürmesi DOĞRU alışveriş tahmininde bulunmanın gene zorlaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Böylelikle sektörümüz davranışlarında ölçülü müşterek yaklaşım içinde. Çip krizi aşılır ve ÖTV baremleri gerektiği senelerde tehirsiz güncellenirse 2022'deki satışların 2021 yılı ile ayrımsız seviyelerde olacağını öngörüyorum. Bunun indinde kurlar, ürem seviyesi de aşırı belirleyici ilke yerine karşımıza çıkıyor. Kurun, enflasyonun yada ürem oranlarının yüksekliğinden çok öngörülebilir olması da gerekiyor."

"Pazar tahminimizi sabık yılın az buçuk altında, 740 bin seviyelerinde tutuyoruz"

Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş ise 2021'in sabık sene derece müstevli tesirinin hissedildiği müşterek çağa oyunluk bulunduğunu anlatım ederek, erdemli döviz kurunun yanı esna yonga krizine dair yerine yaşanmış bulunan anahtar bulunurluğu problemininin en ehemmiyetli ruzname maddelerinden bulunduğunu vurguladı.

Tüketicilerin çoğunun hem mobilite ihtiyacının bununla ortak fiyatların elan da artacağına müteveccih beklentisinin alışveriş trendini ağustos ayına denli enerjik tuttuğunu tamlayan Çağdaş, eylül, geçmiş teşrin ve teşrinisani aylarında ise mahveden gözetiminde istem bulunmasına karşın yonga krizine dair bulunabilirlik sorunundan dolayı pazarda ay bazında ehemmiyetli düşüşler yaşandığını kaydetti.

Çağdaş, boşluk ayında bu piyasanın öğür bulunduğu sene sonu trendinin bu sene görülemeyeceğini belirterek, "Bu ay makine ve ferah ticari anahtar satışlarının mecmu pazarda 60-70 bin skor ortada olmasını bekliyoruz. Bu doğrultuda alışveriş tahminimizi sabık yılın az buçuk altında, 740 bin seviyelerinde tutuyoruz." dedi.

2020 yılı beklentilerini de paylaşan Çağdaş, şunları kaydetti:

"Önceleri endamsız vadeli olacağını düşündüğümüz ve otomotiv dalının kapsamını öngörmekte zorlandığı yonga krizinin, önümüzdeki endamsız ve ölçülü vadeyi de etkileyeceğini söyleyebiliriz. Birçok üretici, 2022 senesinde da yonga krizinin kol gündeminin başlangıcında olmaya bitmeme edeceğini anlatım ediyor. Tedarik problemi öngörülebilirlik yönünde işlerimizi zorlaştırsa da tamamı iş ortaklarımız ile beraberce en güzel ve tam istif düşüncesince savaşım ediyoruz. Öte yandan, döviz kurundaki volatilitenin seyrine gereğince müşterek yandan temkinli, öbür yandan nikbin duruşumuzu sürdürerek tüketicilerimizden mevrut talepleri istikbal etmek düşüncesince çalışmaya bitmeme edeceğiz."

"Büyüyen piyasadan toplanacak mevhibe geliri artışına müteveccih müşterek organizasyon elan DOĞRU olacak"

Berk Çağdaş, doğacak devirde hem yurt genelinde yatırım, dış satım ve istihdam kanalıyla sürdürülebilir müşterek büyümenin sağlanmasının bununla ortak otomotiv sektöründe miktar artışı düşüncesince bilhassa döviz kurlarında tanıdık volatilitenin minimum seviyeye indirilerek müşterek abra ortamı oluşturulmasının aşırı ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Çağdaş, "Bu boyut müşterek ahir aşamada, tüketicinin elan akıllıca nakil anahtar finansman faizleriyle desteklenmesini de sağlayacaktır. Yeni yılda ÖTV matrah dilimlerinde yapılacak müşterek güncelleme, yükselen kurların getirmiş bulunduğu maliyet yükünün vergiyle beraberce tüketiciye yansımasının önüne geçecektir. Böylece kol dem alırken, yüzdelik 45 ve 50'lik ÖTV diliminde elan müşterek tomar modelin arazi almasıyla tüketiciler düşüncesince tercihler artacak. Genel yerine ünite anahtar başına kalan mevhibe yerine, büyüyen piyasadan toplanacak mevhibe geliri artışına müteveccih müşterek düzenlemenin elan DOĞRU olacağına inanıyoruz. Ayrıca, mevhibe sistemimiz, sürdürülebilirlik kriterleri açısından çevreye ziyanı elan az bulunan vasıtaların mevhibe açısından da elan birebir olabileceği müşterek yapıya dönüşmeli." ifadelerini kullandı.

"Çip krizinin 2022'nin en azından yılın geçmiş yarısında da bitmeme edeceği öngörülüyor"

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, bu sene içre üretimde ehemmiyetli teessürat yaşanmasına faktör bulunan yonga krizinin, 2022'nin en azından yılın geçmiş yarısında da bitmeme edeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Berkel, "Tedarikte yaşanacak muhtemel aksamalar, kurlardaki dalgalanmalar ve ekonominin stabilitesinin sağlanamaması, pazarın dengelerinde de devir hin değişkenlikler yaratabilir. Yıl içerisindeki bu değişkenlikler, pazarın da muhtemel seviyelere ulaşamamasına hastalık olabilir. Ancak koşullar müspet gerçekleştiğinde pazarın bu yılın altında kalmayacağını öngörebiliriz." dedi.

"Türkiye, Avrupa devletleri otomotiv satışları listesinde 6'ncı olacak"

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer de 2021'in kol düşüncesince ince "sıra dışı" müşterek sene yerine hatırlanacağını fakat Honda Türkiye özelinde güzel müşterek sene bulunduğunu söyledi.

Kılıçer, müstevli yardımıyla kalan mobilite gereksinimi ile süregelen istem hareketliliğinin, aracın baştan müşterek envestisman ara bulucu yerine görülmesi ile çaba kazandığını fakat 2021'in; sektörde yaşanmış bulunan yonga krizi ve kaba bap fiyatlarındaki yükselişler dolayısıyla arzı değişik azalan, üretimi kabala çapta düşen, aşüfte kurlar ve ÖTV matrah sınırları dolayısıyla fiyatlamada güçlükler yaşanmış bulunan müşterek sene yerine hatırlanacağını anlatım etti.

Son müşterek ayda yaşanmış bulunan gelişmeler de cezaevi önüne alındığında sabık yılın mecmu satı rakamlarının yakalanmasının muhtemel görünmediğini tamlayan Kılıçer, "Ancak bu satışlarla üstelik Türkiye, sabık yılın ayrımsız zamanına gereğince Avrupa devletleri otomotiv satışları listesinde 6'ncı olacak. Ekonomimizin lokomotifi bulunan otomotiv sektörü, pandemi tesirinin azalması ve alınacak akilane kararlarla hareketliliğini çabucak arka kazanacaktır." dedi.

Bu denli girdap müşterek sene içre melez ve elektrikli makine satışlarındaki artışların ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Kılıçer, 2022 beklentilerini ise şu halde açıkladı:

"Otomotiv sektöründeki miktar artışı düşüncesince en önce ekonomide abra ortamı ve öngörülebilirlik aşırı önemli. Tüketicilerin arabaya ulaşmasını çoğaltmak düşüncesince paha istikrarının sağlanması, nakil anahtar kredisine erişim, ürem oranları ve ÖTV matrah düzenlenmesi derece koşulların da iyileştirilmesi gerek. Elbette kabala çapta yaşanmış bulunan pandeminin ve buna dair yerine gerçekleşen tedbir zincirindeki bozulmaların seyri de aşırı ehemmiyetli müşterek etken. 2022 yılının en azından geçmiş yarısının erdemli enflasyonist müşterek ortamda yaşanacağını da unutmamak gerek. Tüm bu gerçeklerden hareketle önümüzdeki sene düşüncesince en güzel senaryo, bu piyasanın bu sene gerçekleşen üretim, dış satım ve satı oranlarını yakalaması olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler