USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Nihat Özdemir: Türk hakemliğinde yeni bir dönem başlıyor

Merkez Hakem Kurulu kabilinden Hakem Gelişim Programları çerçevesinde, 2021-2022 Sezonu MHK Hilmi Ok Kış Semineri'nin resmi açılışı ve FIFA Kokart Töreni çağ TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri Orhan Saka Salonu'nda gerçekleştirdi. Seminere TFF Başkanı Niha

Nihat Özdemir: Türk hakemliğinde yeni bir dönem başlıyor
03-01-2022 15:23

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir hakemlerin minimum konuşulmuş bulunduğu bir ortama kavuşacaklarına inandığını belirterek, “Öncelikle, hepsi hakemlerimize, burada bulunan misafirlerimize, spor ailemize, futbolseverlerimize ve milletimize, 2022 senesinde ilkin afiyet iktisap etmek üzere, rahat ve talih diliyorum. Salgınla amansız bir halde savaşım verici ülkemizin ve hepsi dünyanın, en endamsız müddette mükemmel normale dönmesini dilek ediyorum. 2.5 yılı TFF Başkanlığım devri iktisap etmek üzere, kestirmece 7 senedir hakemlerimizle beraberim. Bu süreçte nice hakem seminerine katıldım, bilhassa hakemlerimizin indinde olmak, onları idrak etmek ve dayanak hasretmek istedim. Türk hakemliğinde yeni yılla birlikte, yeni bir dönem başlıyor. Devrim sayılacak bir projeyi yaşama geçiriyoruz. Hakemliğimizde ilmî ve uygulayım bilimi kullanımına yeni bir kavrayış getiriyoruz. Süper Lig ve 1'inci Lig Kulüpler Birliğimiz ile ortaklaşa, Türk Futbol Hakemliği Çalışma Grubu oluşturduk. Bu işi, hepsi paydaşlarıyla ve konsensüsle halletmek düşüncesince evvel kat bu derece serbest şümullü biçimde bir araya geldik. Yine hakemliğin hayattaki en ehemmiyetli isimlerinden David Elleray ile müşavir adına anlaştık. Sayın Elleray, bize bir kıymetlendirme tutanağı ifham etmek düşüncesince çalışmalarını sürdürüyor. Komisyonumuzda, dü aydır yeni mekanizma üstünde koyu bir halde çalışmalarda bulunuyoruz. Bütün başkanlarımız bu toplantılara katılıyor, fikirlerini söylüyorlar. Samimi biçimde bu projeye inançlarını ve desteklerini anlatıyorlar. En akıbet geçtiğimiz hafta Riva’da, başkanlarımızın iştirakı ile yaptığımız bir toplantımız oldu. Toplantıda; hepsi başkanlarımız çalışmalarla ilgilendiren müspet izlenimlerini yineledi. Hatta ziyaretimize mevrut Beşiktaş kulübümüzün başkanı sayın Ahmet Nur Çebi, Riva’dan aşırı dobra izlenimlerle ayrıldığını, yeni dönemle baş başa hakem hatalarının olmayacağının müjdesini verebileceğini kamuoyuna anlattı. Bu projeye dayanak verici hepsi reis ve yöneticilerimize teşekkürname ediyorum. Özetle; ayak topu ailesinden, başkanlarımızdan düş veren, optimist mesajlar alıyoruz. Biliyorum ki, MHK de hakemler de bugüne genişliğinde ki hataların farkındalar ve hataları minimuma düşürmek düşüncesince dobra niyetle çalışıyorlar. İnşallah, bu işi baştan sona baş başa çözeceğiz. Bu yolun sonunda; fon ettiğimiz denli ‘hakemin’ minimum konuşulmuş bulunduğu bir ayak topu ortamına kavuşacağız, Türk hakemliği Türk futbolunun mihrak noktasından çıkacak” diyerek konuştu.

“MHK DEĞİŞİMİ İLE BİRLİKTE, HAKEMLERİMİZİN İYİ GİDEN PERFORMANSI OLDUĞUNU GÖZLEMLİYORUZ”

Merkez Hakem Kurulu’nda yaşanmış bulunan değiş düşüncesince de Özdemir, “Bildiğiniz denli vakit içinde Merkez Hakem Kurulumuzda bir farklılık yaşadık. Sayın Serdar Tatlı’nın istifası sonrasında, ivedilikle sarsıntı alıp, Sayın Ferhat Gündoğdu başkanlığında yeni bir heyet oluşturduk. Sayın Gündoğdu’nun hem hakem, hem öğretim üyesi bununla beraber becerikli kimliğiyle, Türk hakemliğinde ehemmiyetli planlara imza atacağına inanıyorum. 27 Ekim’de göreve başlamış bulunan yeni kurulumuz, dü maaş süreçte, ehemmiyetli adımlar attı. Öncelikle VAR ekibini bollatmak düşüncesince çalışmalarına başladı. TFF Yönetim Kurulu adına hepimiz de emir değişimleri ile kendilerine dayanak verdik. Gelecek vakit Spor Toto 1'inci Lig’de VAR sistemini yaşama geçirecek olmamızı da delik önüne meydan kurulumuz, VAR projesini ara kocaoğlan ile baş başa devreye yerleştirip var şehadetname periyodunu bütünleyen hakemlerimizi AVAR2 adına sahaya sürdü. Yine Aralık kocaoğlan sonunda, düş vaat fail hakemlerimizi görmek üzere, aşırı serbest şümullü terbiye ve testler içeren bir seminer düzenlendi. Türk hakemliğine yeni yüzler kazandıracak, hakemliğimizin geleceğini ölçü takanak hepsi bu çalışmalar, artarak bitmeme edecektir. MHK değiştirmek ile birlikte, hakemlerimizin iyiye revan bir performansı bulunduğunu gözlemliyoruz ve bu mevzuda umutluyuz. Bu kapsamda, hepsi kulüplerimizden beklentimiz, bitmeme fail Türk yargıcılık sistemi çalışmalarına da ulama verici Merkez Hakem Kurulumuza gelişigüzel açıdan dayanak olmalarıdır” halinde konuştu.

“GÖRDÜĞÜNÜZÜ ÇALIN, TEREDDÜT ETMEYİN”

Özdemir, ligin ikinci ½ si öncesinde hakemlerden ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını isterken, “Son adına sizlere seslenmek, kimi uyarılarda bulunan iktisap etmek istiyorum. Mevcut ayak topu zarfında ağır bir fariza yapıyorsunuz. Futbolun en ciddi aktörü olarak, maalesef, yazık krediniz namevcut denecek genişliğinde az. Çünkü ayak topu aşırı büyüdü, ümit arttı, tenkit fazlalaştı. Dolayısıyla siz kıymetli ziyaretçilerimizin yükü aşırı ağırlaştı. Bu ortamda siz kıymetli ziyaretçilerimizin yükünü hafifleştirmek adına, hepimiz elimizden mevrut hepsi çabayı gösteriyoruz, göstermeye de bitmeme edeceğiz. Ancak sizlerden de maksimum dobra yönetimler bekliyoruz. Sahada gerilmeyin, rahat olun, duraksama etmeyin, gördüğünüzü çalın, korkmayın, cesaretle kararlar alın. Ama en önemlisi emniyet duygusunu verin. İletişim dilinize behemehâl ilgi edin fakat Türk hakemliğini sahada ezdirmeyin. Unutmayın ki, sizler federasyonumuzu temessül ediyorsunuz. Sizlerin ikinci yarıda aşırı kıymetli olacağınıza inanıyorum” diyerek konuştu.

“HAKEMLERİMİZE BAŞARILAR DİLİYORUM”

Kokart töreni önceleri hepsi hakemlere muvaffakiyet arzulayan Özdemir, “Birazdan FIFA kokart törenimizi yapacağız. İlk kat FIFA kokartı takacak bulunan hakemimiz Zorbay Küçük ile, Elit kategoriye yükselen Halil Umut Meler’i kutlama kartı ediyorum. Yine, Katar 2022 Dünya Kupası namzet hakem seminerine çağırma edilen Elit hakemimiz Cüneyt Çakır’ın da başarılarının devamını diliyorum. Sözlerimi tamamlarken, hepsi hakemlerimize sezonun ikinci ½ si düşüncesince muvaffakiyet dilek ediyorum. ayak topu ailemize, bir misil henüz yeni yılda sağlık, rahat ve muvaffakiyet dileklerimi sunuyorum. Herkese hürmet ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

AĞAOĞLU: doğruca OLDUĞUNA İNANDIĞINIZ KARARI VERİN

Kulüpler Birliği Başkanı Ahmet Ağaoğlu, hakem sistemiyle ilgilendiren çalışmaların sürdüğünü söylerken, “Kısa müddette ehemmiyetli bir resmiyet kaydettik. Çalışmalar bizi aşırı değişik bir noktaya getirdi. Oynattığınız bir pozisyon, vermediğiniz bir gol aşırı şişman neticeler doğuruyor. Kulüplerimizin iktisadi vaziyeti maruz kararlarla hepimiz genişliğinde siz kıymetli ziyaretçilerimizin de elinde. Biz bir aileyiz. Sizlerin yapmış bulunduğu işin ağırlığını biliyoruz. Adalet duman etmek ağır bir eylem. Bu fiil düşüncesince de atılganlık sahibi olmalısınız. Doğru bulunduğunu inandığımız sonucu verin, o düdüğü çalın. Kulüpler Birliği ve kulüpler adına o cesaretin gerisinde tığ varız. Kulüplere, federasyona ve MHK’ya güvenin, şahıslara güvenmeyin. Hiçbirinizin mevrut olduğunuz, kariyerinizi getirdiğiniz noktaya kimesne yardımıyla gelmediniz. Eğitim sıkıntımız var. En dobra terbiye kesinlikle veriliyorsa bunu adına bildirmek bizim görevimiz” dedi.

GÜNDOĞDU: 53 DAKİKA 38 SANİYE OLAN TOPUN OYUNDA KALAMA SÜRESİNİ ARTIRMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu, hakemliği henüz dobra bir seviyeye boşaltmak düşüncesince çalıştıklarını dile getirirken, “Futbol çabucak bir düzen fakat uran biçimine geldi. Futbolun hepsi paydalarının icra ettiği işler kontak lens dibine aldı. Kendi işlerimize bakılmış bulunduğu devir bulunan usullerde değiş bulunduğunu görüyoruz. Bu dönüşümü kesinlikle yaşama geçtiğini ayırt ediyorsunuz. Sorunlara eş akılla hal buluyoruz. Çalışma grubunda henüz bir tomar duygudaşlık yapıldığın görmekteyiz. Ortak erek futbolun bellik kıymetini yükseltme. Hakemler adına şişman efor içerisindeyiz. Temelinde saydamlık ve matematik verebilirlik adına bitmeme ediyoruz. Göreve geldiğimiz dü maaş devirde liglerimizi en dobra biçimde tamamlayarak ehemmiyetli projeleri sahn geçirmeye çalıştık" dedi.

“KARARLARDA TUTARLI OLMA AMACINDAYIZ”

Gündoğdu, Hakemlik Yönetim Sistemi’ni kurduklarını ve bunun hakemler düşüncesince şişman bir önem sunma ettiğini belirtirken, “Önümüzdeki sene Spor Toto 1’inci Lig’de VAR toprak alacak. Hakemlerimizin 17’nci hafta fiktif ile AVAR adına sınama kazanmasını istedik. Önümüzdeki sene Spor Toto Süper Lig ve Spor Toto 1’’inci Lig düşüncesince 10 dinç hakemi 1’nci Lig hakem ekibine kattık. Hakemlerle ilgilendiren verileri federasyon yapısında toplayacağız. Hakemlik Yönetim Sistemi’ni yapmaya başladık. Hangi becerikli gelirse gelsin sürdürülebilir bir mekanizma bulacak. Kadın futbolunun gelişimine ulama sağlayacak avrat hakemlerimizin liderliğinde icraat başlattık. İlk yarıdaki hatalarımızı masaya yatıracağız, hedeflerimizi ferdî hedeflere çevirerek hakemlere bildiri edeceğiz. 53 dakika 38 saniye bulunan topun oyunda kalma süresini ikinci nısıf artırmaya çalışacağız. Futbolda kullanılmamış yazık olanaksız fakat insicamlı iktisap etmek en esas amacımız. İş donanmasına önem veriyoruz. İlk yarıda gösterdiğiniz iane ve desteği sürdürmenizi istiyoruz” halinde konuştu.

SANCAK: 4 BÜYÜK KULÜP FOBİSİNDEN KURTULMANIZ LAZIM

Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak, hakemliğin ağır bir mekanizma bulunduğunu söylerken, “Çok ağır bir iş. Gördüm yaşadım. Geldiğimiz noktada beğeni alarak bu işi yapıyorum. Futbol bir oyun. Her çeşitli ürün var. O gündüz ki istediyse o kazanıyor. Kaybederken kendimizi sorgulamalıyız. Haneler adına sıkıntılı ve kutsi bir fariza yapıyorsunuz. Bir kararla kentin futbolcuların kaderini değiştiriyorsunuz. 4 şişman pakt fobisinden kurtulmanız lazım. Çok giranbaha kulüpler fakat çabucak 4 pakt yok. Birlikte akıntı etmeliyiz. Adana Demirspor’un haklarını koruyacağıma lakırtı verdim. Sahaya çıktığınızda kulaklarınızı kapatın, gördüklerinizi çalın. Bir 90 dakika 4’üncü hakeme bu genişliğinde saldırılır mı?. Karar verdiğinde filhakika dönmüyor, dönerse filhakika VAR’dan döner. Gördüğünüzü çalın ve gidin. Dünya genişliğinde yazık yapıyoruz. Siz de yapabilirsiniz. Adil olun. Hayat aşırı kısa. Herkes yaptığının hesabını verecek” açıklamasında bulundu.

HURMA: HAKEMLERİ SÜREKLİ KONUŞMAK YERİNE SİSTEM KURALIM DEDİK VE ADIM ATTIK

VavaCars Fatih Karagümrük Kulübü Başkanı Süleyman Hurma, hakemlerin karşılaşma önceleri ve karşılaşma sonrası aşırı konuşulduğuna aksan yaparken, “Hakemlik Türk futbolunun en aşırı konuşulan konusu. Kangren biçimine getirdik. Geçen vakit hakemlerle ilgilendiren konuşurken şunları söyledik; senelerdir hakemlerle ilgilendiren konuşuyoruz, üyeleri beğenmiyoruz bir aşama ayrım atamadık. Biz özlük üzerimize düşeni yapalım, mekanizma çalışalım, bunu önerelim. Sonra hakemlerden isteyelim. Ahmet Nur Çebi ve Ahmet Ağaoğlu buna hamam yaklaştı. İlk kat bir federasyon başkanı bu mevzuya pus bastı. Önceden tığ bağıra çağıra konuşur gündüz böylecene elimizde bir obje yapılmaksızın art dönerdik. Cesur iktisap etmek buyurmak dingildemek değil, korkunun varlığına hakkında akilane olanı yapmaktır. Maçtan ilkin hakemlerle ilgilendiren konuşmamalıyız, maçlardan sonraları hakemlerimizle ilgilendiren konuşmamalıyız, oyuncularımız da yerde yatmamalı. Hakemler bası dibine alınmamalı. Medya mensuplarını lehine ve aleyhine bir madde saatlerce tartışmamalı” ifadelerini kullandı.

"YABANCI HAKEMİ KİMSE İSTEMEDİ”

Yabancı hakemi tek kulübün istemediğini dile getiren Hurma, “Yabancı MHK, ecnebi hakem doğacak denildi fakat kimesne bunu istemedi. Kendi çocuklarına güvendi. Bu hakemler bizim çocuklarımız. Çözüm bizdedir, özlük çocuklarımıza dayanak olmalıyız. Çalışmalarımızın böylecene saydam ölçülebilir bir mekanizma oluşur” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler