USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

MÜSİAD'dan asgari ücret düşüncesince şişkinlik üstünde bindirim önerisi

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, "2022 yılı düşüncesince belirlenecek asgari ücret zammının, çalıştıran üstündeki asgari ücret ihsan yüklerinin ortak bölümü hafifletilerek behemehâl sene sonu şişkinlik oranının üstünde olması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

MÜSİAD'dan asgari ücret düşüncesince şişkinlik üstünde bindirim önerisi
09-11-2021 16:00
İstanbul

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD’ın 2021-2023 devri Yönetim Kurulu’nun lansman toplantısında icra ettiği konuşmada, MÜSİAD'ın 26. Olağan Genel Kurulu'nda MÜSİAD’ın 7’nci Genel Başkanlığı vazifesini üstlendiğini anımsatarak, patronaj oturmuş üyeleri, emlak içi-yurt dışı büro başkanları ve üyeler ile baş başa uzlaşma ortamında çalışacaklarını belirtti.

MÜSİAD'ın 2021-2023 hedeflerini, çalışkanlık planı ve stratejilerine yer veren Asmalı, "MÜSİAD adına 31 senedir gücümüzü üyelerimizden alarak ilerliyoruz. Şubeleşme ve bağlantı merkezlerimizi şişman müşterek çabucak açtık, açmaya da bitmeme ediyoruz. Yurt ortamında 88 şubeye, emlak haricinde ise 74 ülkede 81 bağlantı noktasına ulaştık. Değişik sektörlerde çalışkanlık yayınlayan 11 bin üyemiz ve 60 bin firmamız ile 1 milyon 800 bin insana istihdam sağlıyoruz. Oluşturduğumuz ilişik bedel ile Türkiye ekonomisinin gelişme göstermesine doğrultu veriyoruz." diyerek konuştu.

Asmalı, doğacak çağda önceki tecrübeleriyle, bugünün yeniliklerini birleştirerek, "Yüksek Ahlak Yüksek Teknoloji" ilkesiyle Türkiye'yi görülmemiş ufuklara taşıyacaklarını aktararak, 50 insandan oluşan patronaj oturmuş ile bu arada aldıkları bayrağı hâlâ ileriye geçirmek düşüncesince heyecan, azim ve kararlılıklarının dört dörtlük bulunduğunu söyledi.

Yeni çağda nice hususi aktiflik planladıklarını belirterek sene sonuna denli yapacakları etkinliklere dikkati çekici Asmalı, şunları kaydetti:

"Bu hafta sonu 25’inci Uluslararası İş Forumu kapsamında 3 hususi tayyare ile 500’ü müşterek tomar iş kadını ile arkadaş ve ahi vatan Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gidiyoruz. Yurt dışı şubelerimiz ve öbürü toplu tartışma üyesi hissedar vatan temsilcilerinin iştirakı ile 1.000’i müşterek tomar iş adamından oluşan heyetle Bakü’ye adeta emisyon yapıyoruz. Üç gündüz sürecek bu etkinlikte, başta işgalden kurtarılmış Karabağ’da yapılacak altyapı-üstyapı envestisman imkânlarını ve ticari iş birliklerini konuşacağız. Şube başkanlarımızın iştirakı ile umumi dalavere oturmuş toplantımızı 3-4 Aralık’ta Bursa’da yapacağız. Burada ‘Otomotiv Teknolojileri ve Yan Sanayisinde Yeşil Dönüşüm’ başlığını, dalında bilirkişi konuklarla masaya yatıracağız. 22 Aralık’ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 4’üncüsünü düzenleyeceğimiz Vizyoner’21 etkinliğimiz olacak. Bu etkinliğimizde ‘Fark Et’ mottosu ile dalında bilirkişi konuklarımızla 'dijitali, girişimi, iklimi, dönüşümü, değerleri/fark et' diyeceğiz."

Asmalı, MÜSİAD'ın Türkiye’nin müstahsil kimliğini, ilişik kalburüstü enerjisini ve inovatif gelişme hamlesini hepsi dünyaya yansıtmak düşüncesince çalıştıklarını ve buna bitmeme edeceklerini bildirdi.

Türkiye’nin domestik ve ulusal istihsal gücüne, değme anlamda ilişik bedel sağlayabilmek bunun şeklinde dünkü devre hedeflerini 7 anne iç kulak altında kurguladıklarını tamlayan Asmalı, bahis konusu maddeleri şu biçimde sıraladı:

“G-20 ülkelerinin tamamında MÜSİAD ofislerinin güçlendirilmesi ve ticari diplomasinin artırılması, Körfez İşadamları İrtibat Ofisi’nin kurulması, emlak haricinde minimum müşterek MÜSİAD Expo Fuarı’nın düzenlenmesi, MÜSİAD Uluslararası Tahkim Merkezi’nin kurulması, dar ihracatın desteklenmesi, bu doğrultuda değme üyemizin lojistik, insanoğlu kaynakları, ifa sistemleri kabilinden enfrastrüktür süreçlerinin güçlendirilmesi, tutum diplomasisi faaliyetleriyle sefirikebir ve ticari ataşelerin Anadolu’daki iş müşterilerini ile müşterek araya getirilmesi, MÜSİAD Ticaret Ofisi’nin (MTO) kurulması.”

"2023 senesinde 250 bilyon dolarlık ihracat hedefinin ferah ferah aşılacağına inanıyoruz"

Mahmut Asmalı, değme bölgede evren çapında işlere imza atan müteşebbis ve yatırımcılarla, dünyaya kalıp olacak iş modelleri kurguladıklarını, hars ve zanaat faaliyetlerine MÜSİAD Sanat markasıyla sene boyu devam eden muhtelif etkinliklerle bitmeme edeceklerini, Genç MÜSİAD ve MÜSİAD Kadın’ın projelerini desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Türkiye'nin başta esenlik dalında meydana getirilen akliyeci yatırımlar ve şişman dönüşümle, Kovid-19 salgınını dünyada en güzel yönetmen ülkelerden birisi bulunduğunu tamlayan Asmalı, mütekâmil ekonomilerin bile, şişman teessürat yaşamış bulunduğu bu zamanda Türkiye'nin, salgının tutum üstündeki tesirini hudutlu tutmayı başardığını aktardı.

Asmalı, Türkiye'nin ocak-ekim dönemindeki ihracat başarısına dikkati çekerek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"MÜSİAD adına Türkiye ekonomisinin, başta misyon ihracatının artarak çoğalması ile baş başa 2023 senesinde 250 bilyon dolarlık ihracat hedefini ferah ferah aşacağına inanıyoruz. Hatta bu rakamın 300 bilyon dolar seviyesine çıkabilmesini de pekala olanaklı görüyoruz. Bunun düşüncesince MÜSİAD üyesi ihracatçılar ile gerçekleştirdiğimiz hususi araştırı kapsamında 3 asliye izleme belirledik. Bu stratejiler; ilişik değerli, faziletli teknolojili mamüllerin ihracatına müteveccih stratejilere ağırbaşlılık vermek, emlak dışı geri misyon merkezlerine odaklanmak, bu kapsamda değme kabil enfrastrüktür dönemini güçlendirmek, e-ihracat ve dar ihracatı desteklemek. İhracatımızın sürekli müşterek biçimde artım kaydetmesi, aut tecim dahası sağlayan müşterek vatan özelliğine kavuşmamız ve sürdürülebilir müşterek gelişme düşüncesince Avrupa’dan Amerika’ya, Asya’dan Afrika’ya eksiksiz beklenen dünkü ihracat pazarlarına MÜSİAD adına talibiz. Bu sebeple MÜSİAD adına ticari diplomatlık çalışmalarımıza da ağırbaşlılık verdik."

Türkiye'nin e-ihracata müteveccih nice avantaja erbap olduğuna yer veren Asmalı, "Bunları 5 iç kulak altında sıralayabiliriz; Ülkemizin jeo-stratejik konumu, 30 milyon andıran güre nüfusu, bölgesindeki dengeli politik yapısı, 4 saatlik pervaz mesafesinde 1,6 bilyon nefis sektöre ve 28 trilyon dolar Gayrı Safi Milli Hasıla’ya seslenme edebilme potansiyeli, 1 bilyon doların üstünde ihracat karşıcı uran ve tecim şehirlerine erbap olması. Bu avantajları akilane yönetebildiğimiz takdirde, e-ihracatta vatan adına aşırı değişkin müşterek pozisyona ulaşabileceğimize inanıyoruz." diyerek konuştu.

"Asgari ücretin sene sonu şişkinlik oranının üstünde olması gerektiğine inanıyoruz"

MÜSİAD Başkanı Asmalı, Türkiye gündemini çalışır fail en ehemmiyetli konulardan birinin ürem tenzilat sonucu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Faizlerin dü yönü var. Getiri yönü ve maliyet yönü. Sanayiciyi ait maliyet yönü doğrusu kredilerdir. Dolayısıyla faizlerin faziletli olması istihsal maliyetlerinin faziletli kalmasına illet olabilmekte ve enflasyonun faziletli çıkmasını sağlamaktadır. Sanayici ve iş müşterilerini cemiyeti adına bizi ait bölümü da burasıdır. Faizler ne denli düşerse istihsal maliyetleri de güven faizlerinin gevşemesine ilişkin adına bire müşterek oranda düşecektir. Bu gidiş enflasyonun düşmesine yardım sağlayacaktır. Bu bağlamda yatırımların, üretimin ve istihdamın önündeki en şişman bariyer adına gördüğümüz ürem oranlarının düşürülmesini MÜSİAD adına destekliyoruz."

Tüm bunların indinde çalışanların hâlâ güzel maddesel şerait altında çalışması, hayatlarını hâlâ gönençli müşterek biçimde sürdürmeleri, alıntı güçlerinin artmasının, minimum onlar denli işverenler adına menfaatlerini de mutlu edeceğini tamlayan Asmalı, "Bu bağlamda 2022 yılı düşüncesince belirlenecek asgari ücret zammının, çalıştıran üstündeki asgari ücret bağış yüklerinin müşterek bölümü hafifletilerek elbette sene sonu şişkinlik oranının üstünde olması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Asmalı, Paris İklim Anlaşması'nın hava krizi ile savaş kapsamında müşterek saf infaz ile iş yaşamına ehemmiyetli sorumluluklar yüklediğini anlatarak, "Bu kapsamda MÜSİAD adına dü asliye misyonumuz bulunuyor; ön etap değme bölgede sürdürülebilirliği desteklemek, ikinci etap ise otomotivden gıdaya, ulaşımdan enerjiye, müheyya giyimden tarıma kadar, değme sektörde, istihsal zincirinde oluşabilecek karbon kadem izini azaltmaya müteveccih planların öncüsü olmak. Özellikle ekincilik sektöründe hâlâ müşterek tomar verim istihsal eylemek bunun şeklinde ekecek ıslahı, sulama ve gübreleme otomasyonları, çokbilmiş basma yönetimi, kırılan ilaçlama, izlenebilirlik yazılımları kabilinden muhtelif teknolojilerin kullanılmasına doğrultu sağlayan yeşil kalkınma devrimini sonuna denli destekliyoruz." halinde konuştu.

MÜSİAD olarak, vatandaşların değişkin mesleksel ve uran eğitimlere yönelmelerini, menfaatlerini geliştirerek, ekonomiye ilişik bedel sağlamalarını dilek ettiklerini özetleyen Asmalı, buna yardım bildirmek hedefi ile ayrı ayrı sektörlerde mesleksel ve uran eğitimlere müteveccih gereksinimi belirleme edecek şümullü müşterek yetişek tutanağı üstünde çalıştıklarını, kalifiye boşluk öge ihtiyacının bu tip eğitimlerin hızlandırılması ve yaygınlaştırılmasıyla karşılanabileceğine inandıklarını dile getirdi.

Asmalı, çelimli müşterek ekonomiye erbap Türkiye'nin, kazı ve hukukun, doğruluk ve eşitliğin, sulh ve güvenin, bolluk ve mutluluğun bilge bulunduğu müşterek dünyanın baştan nesir edilmesinin en şişman öncüsü olacağını belirtti.

"Bütün hesaplı müesseselerinin birbiriyle uzlaşma ortamında çalışmasını akilane olacaktır"

Mahmut Asmalı, müşterek iş kadını adına seviye artışlarının menfaatlerini uğur boncuğu biçimde etkilemediğini söylemenin akilane olamayacağını belirterek, kabak maddenin başta ad çekme ilişkin adına artım gösterdiğini söyledi.

Kur artışlarının yegâne ve en ehemmiyetli dizginleme nedeninin ürem artışı adına görülmesini akilane bulmadıklarını anlatım fail Asmalı, "Faiz artışları elbette enflasyonun 5-6 nokta üstünde olması gerekir' tarzındaki müşterek söylemi de akilane bulmuyoruz. Kaldı ki tığ sanayiciyiz. Dolayısıyla ana paraya gerekseme duyuyoruz. Bu noktada da bankaların ürem indirmesini, konuşmamla belirttiğim kabilinden akilane buluyoruz." dedi.

Asmalı, çalışanların hakkıyla şişkinlik karşısında ezilmemesini ve enflasyonun aşırı üstünde müşterek aylık artışını desteklediklerini vurgulayarak, "Bütün bunları yaparken eksiksiz yükü de çalıştıran kesimine yüklenmesini akilane bulmuyoruz. Dolayısıyla ihtimal şişkinlik payı denli müşterek kayıt işverene yüklenir lakin onun üstündeki bağış yükünün amme kabilinden karşılanmasının akilane olacağını düşünüyoruz." diyerek konuştu.

Merkez Bankası'nın amacının paranın istikrarını bildirmek olduğunu, zımnında bu manada meydana getirilen çalışmaların bulunduğunu, siyasilerin de bölüt gönül rahatlığı aritmetik hasretmek durumunda bulunduğunu aktaran Asmalı, "Dolayısıyla bu manada biçim bankalarının, siyasilerle ahenkli emek harcaması icap ettiğini düşünüyoruz. Eğer bu denli kırılan müşterek çağda şirketler arası farklılıklar olursa bu hâlâ şişman müşterek zarar getirebilir. Bu manada gönlümüz ve isteğimiz Türkiye'nin eksiksiz hesaplı müesseselerinin birbiriyle uzlaşma ortamında çalışmasını akilane olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"İnsanlarımız artırım yapınca ya kızıl almaktadır döviz alıyor, bu algının değişmesi lazım"

MÜSİAD Başkanı Asmalı, kabak özellik tedarikinde yaşanmış bulunan hastalıkların her insanın malumu olduğuna ayraç ederek, kabak özellik ve boşluk kenarlı yatırımlarının banko isteklendirme edilmesini edilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Altın ve döviz haricindeki ferdî tasarruflarını değerlendirebilecekleri ayrıksı enstrümanlar üstünde çalıştıklarını özetleyen Asmalı, "İnsanlarımız artırım yapınca ya kızıl almaktadır döviz almaktadır müşterek defa bu algının değişmesi lazım. İnsanlarımızın şurası bilmesi lazım; dakika aldığımız değme döviz giderek müşterek avlu pahalılığı adına da zat karşısına çıkabiliyor." cevabını verdi.

Asmalı, zat bünyelerine arsıulusal akrediteli takviye merkezi kurulmasını önemsediklerini, bu devre yaşama geçireceklerini belirtti.

İşsizlik ile alakalı ağırbaşlı çalışmalarının olacağını anlatım fail Asmalı, başta boşluk öge noktasında ağırbaşlı başağrısı yaşadıklarını, dizge liselerinin güçlendirilmesi ve sektörünün gereksinim duyan boşluk elemanın bu biçimde karşılanmasını desteklediklerini, dünkü çağda buna hususi anlatım hazırlayıp kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

"Atanmış ekspertizden vazgeçiliyor"

Mahmut Asmalı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'u ziyaretinde tayin edilmiş ekspertiz konusunu görüştüklerini belirterek, tayin edilmiş ekspertizden vazgeçileceğini, düzenek üstünden firmalara ekspertizi yeğleme hakkı verileceğini, oradaki formu müteahhitlerin, satıcıların dolduracağını ve suistimalleri Sermaye Piyasası Kurulu'nun denetleyeceğini bildirdi.

Türkiye'de değme sene 750 bin konuta gerekseme olduğuna ayraç fail Asmalı, "Her sene gerçekte 100-150 bin mesken açığı var. Hükümetin yer geliştirip müteahhitlerin önünü açması lazım. Yeni mesken yapımına çaba verilmeli." dedi.

Asmalı, İstanbul'da yer arzında dava olduğuna dikkati çekerek, kentsel dönüşümün de ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Gelecek çağda yatırımların müşterek hacim hâlâ artacağını anlatım fail Asmalı, "Şu anda firmalarımız uğur boncuğu bulunmadığı denli koyu müşterek dilek ile gönül rahatlığı karşıya. ek sığa artışı olacaktır." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler