USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

MÜSİAD üyelerinin 25 bilyon teklik yatırım, 25 bin istihdam sağlaması bekleniyor

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Yatırım Yılı duyuru ettikleri 2022'de MÜSİAD üyelerinin 25 bilyon teklik envestisman yapmasını ve 25 bin ek istihdam oluşturmasını beklediklerini söyledi.

MÜSİAD üyelerinin 25 bilyon teklik yatırım, 25 bin istihdam sağlaması bekleniyor
09-02-2022 13:58
İstanbul

Asmalı, bu sene gerçekleştirilecek MÜSİAD Expo ve Türk-Arap İş Zirvesi ilkin kazanmak kıl payı cemiyet çeşidinden yaşama geçirilecek planlara bağlı gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Görevi devraldıklarında ortaya koydukları 7 maddelik takip planı çerçevesinde MÜSİAD Ticaret Ofisi ve Körfez İşadamları İrtibat Ofisi'ni kurduklarını dile getiren Asmalı, envestisman alanlarının tanıtımı ve istihsal sahalarının geliştirilmesine bağlı raporlamalar yaparak, ihracata müteveccih ticarette dünkü ortaklıkların oluşturulmasını hedeflediklerini bildirdi.

Asmalı, "Bu birimlerle Körfez sahasından yatırımcıları iş insanlarımızla birlikte araya getirerek, diyalekt kalkınmayı müzahir birlikte emek vermek ortamı kurmayı amaçlıyoruz." niteleyerek konuştu.

Geçen haftalarda ticari diplomasiye müteveccih attıkları adımlar kapsamında Çorum ve Kayseri'de gerçekleştirdikleri Anadolu Ekonomi Diplomasisi programlarından bahseden Asmalı, ilkin büyükelçiler kazanmak kıl payı Türkiye'deki ecnebi hizmet temsilcilerini sahaya çağırma ederek başlattıkları projenin diyalekt kalkınmaya ağır ulama sağlamasını hedeflediklerini anlattı.

Asmalı, bu kapsamda Anadolu Ekonomi Diplomasisi programını Yatırım Yılı çerçevesinde diyar geneline yayıp, büyükelçilerle iş insanlarını birlikte araya getirmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

MÜSİAD üyelerinden 25 bilyon TL yatırım, 25 bin istihdam

Mahmut Asmalı, Anadolu'nun rekabete belirgin ve global pazarlara girmeyi başaran üreticilerine gelişigüzel zamankinden şimdi birlikte tomar güvendiklerini belirterek, laflarını şu halde sürdürdü:

"Aralarında büyükşehirlerin de bulunmuş yer aldığı 40'ı birlikte tomar ilimizde gerçekleştirilecek yatırımlarla, dış satım odaklı istihsal mekanizmasına gürecilik kazandırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda evvela aşamada Samsun'da 7,6 bilyon TL, Adana'da kısaca 4 bilyon TL, İzmir'de 1,6 bilyon TL ve Sakarya'da 660 milyon TL'lik envestisman projeleri yaşama geçirildi. Şimdiden toplamda 20 bilyon TL'ye vasıl bu emniyet hareketinin bulaşık sahasını Yatırım Yılı çerçevesinde şimdi da genişleteceğiz. Söz konusu envestisman ücretinin sene içinde 25 bilyon liraya ulaşacağını düşünüyoruz. Anadolu Üretim ve Yatırım Hareketi'nin iş gücü endüstrisine da ağır ulama sağlayacağına inanıyor, evvela aşama yatırımımızla toplamda 25 bine vasıl arttırma istihdam kurmayı amaçlıyoruz."

Türk-Arap İş Zirvesi 27-29 Mayıs'ta Gaziantep'te düzenlenecek

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, baştan tasarım ettiğimiz MÜSİAD Expo 2022 Ticaret Fuarı ile kıtaları birleştirecek birlikte tecim ot oluşturacaklarını söyledi.

İnşa ettikleri bu dünkü tecim anlayışında Türkiye merkezli arsıulusal ticareti güçlendirmeyi istediklerini vurgulayan Asmalı, "Türk-Arap İş Zirvemizi de bu kapsamda İstanbul dışına taşıyarak, diyalekt dinamiklere dokunmayı amaçlıyoruz. 27-29 Mayıs'ta Gaziantep'te gerçekleşecek Türk-Arap İş Zirvesi ve 2-5 Kasım'da düzenlenecek MÜSİAD Expo 2022 kabilinden organizasyonlar, bu hizmet çerçevesinde ülkemize eklenmiş bedel sağlayacak ve dünkü envestisman projeksiyonlarının devreye katılması periyodunu hızlandıracak."

"YUVAM adına gurbetçi iş insanlarımızın dayanaklık etmek vereceğine inanıyoruz"

Konuşmasından sonraları Asmalı soruları yanıtladı. Kur korumalı TL tevdiat adına MÜSİAD üyelerinin ilgisinin sorulması üzerine, şu anda bu hesapta 313 bilyon TL yöresinde birlikte büyüklüğe ulaşıldığını söyledi.

Asmalı, "Bu infaz bankalar düşüncesince de güzel oldu. Bankalarda mevduatın sayı farkı kalış süresi uzadı. Normalde 40-45 gündü. Şu anda evvela el 3 ayı, 6 kocaoğlan gören mevduatlar olacak." dedi.

MÜSİAD üyelerinin bu uygulamaya ilgisine bağlı Asmalı, "Bu mevzuda elimizde birlikte nicelik yok. Ancak tığ TL dışındaki giranbaha ve birtakım dövizlerde bulunan parayı TL'ye geçirdik. Çok avantajlı birlikte uygulama. Devletimizin verdiği bu fırsatı tamamı sanayicilerimizin, iş adamlarınız ve yurttaşlarımızın değerlendirmesi gerekiyor." niteleyerek konuştu.

Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım (YUVAM) hesaplarına bağlı Asmalı, şu detayları verdi:

"TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) Başkanımız (Şahap Kavcıoğlu) ile 40'ın üstünde emlak dışı ofis başkanımızın da katılımıyla devre içi güruh gerçekleştirdik. Orada YUVAM hesabı TCMB Başkanı çeşidinden ayrıntılı kendisine anlatıldı. Dün de Frankfurt şubemizin ev sahipliğinde Avrupa'da bulunan Türk menşeli iş insanlarının katılımıyla enli birlikte güruh yaptık. Bu çağrıya ilkin emlak dışındaki MÜSİAD üyelerimiz kazanmak kıl payı gurbetçilerimizin ve iş adamlarımızın dayanaklık etmek vereceğine inanıyorum."

"Bankaların yatırımcıya sunmuş yer aldığı getiri oranları aşağıya çekilmeli"

Mahmut Asmalı, düzem korumalı TL tevdiat hesaplarında hukuksal şahısların yatırımında asgari 6 ay bulunan vadenin bireyselde yer aldığı kabilinden 3 ayak tabanı düşürülmesini istediklerini, bu yönde birlikte çağrılarının bulunduğunu söyledi.

Finansman maliyetlerine bağlı birlikte soruya yanıt Asmalı, şu ifadeleri kullandı:

"Faize dirlik çıkarken, indirimi desteklerken bu yeri dile getiriyorduk. Ülkemizdeki sanayicinin, yatırımcının istihsal gerçekleştirmek düşüncesince işlerini büyütmesi gerekiyor ve bu aşamada akla yatkın değerli finansmana muvasala bedava olmalı. Rekabet ettiğimiz ümranlı Avrupa devletleri yüzdelik 1-2 seviyesinde itibar deposu bulurken, bizim yüzdelik 14'ler ayrıca gerçek sektörde yüzdelik 25'in üstünde yüzdelik 30-32 sayıları lakırtı konusu. Bu boyut sanayicimizin yatırımının önündeki en iri engellerden. Mutlaka aşağıya çekilmesi gerekiyor."

Asmalı, erke maliyetlerdeki artışlara değinerek, burada devletin ağır birlikte terviç sağladığını, erke şirketi yetkililerinin "iki senedir zararına çalıştıklarını" dediğini kaydederek, "Bir anda bu denli aceleci halde bindirim yapılmalı mıydı? Bu tartışılır. Ama hassaten KOBİ ölçeğindeki şirketlerin ve bölük halkının çarpıcılık tutarları artışından şimdi az etkileneceği birlikte sübvansiyonun esasen gündeme katılması hararetle savunuyoruz. Bu çetince şita şartlarında çarpıcılık fiyatlarında birlikte hacim şimdi iskonto olması icap ettiğini düşünüyoruz." biçiminde konuştu.

"Özellikle ithalatı ikame edecek ürünlerde envestisman yapmayı istiyoruz"

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, üyelerini Anadolu'ya yatırıma heveslendirme ettiklerini, orada iş gücü ve kiraların şimdi akla yatkın değerli olduğunu, şimdi şen personel bulunabildiğini söyledi.

Büyükşehirlere toprak kayması kapatmak ve aksine muhaceret iletmek istediklerini dile getiren Asmalı, bu kapsamda 2022'de Adana, Afyonkarahisar, Balıkesir, Çanakkale, Düzce, Mersin, Samsun, Karabük, İzmir ve Kayseri kabilinden şehirlerde üyelerinin yatırımlarını yaşama geçireceğini anlattı.

Asmalı, "Amacımız 81 ilde bu envestisman ağlarını birleştirme ve eş güdümlü etmek. Bu yatırımlar gıda, otomotiv, tekstil, metal, ambalaj, enerji, yapım sahası kabilinden elden sadece etraflı sektörlerde olacak. Özellikle ithalatı ikame edecek mamüllerin üretilmesi noktasında icraat yapıyoruz. Bu noktada üyelerimizi birlikte araya getirmeyi getirerek yatırımlar yapılmasını amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Firmaların envestisman iştahının sürdüğünü vurgulayan Asmalı, fakat şu anda enflasyonun iri dava dokuma ettiğinin ve bu rakamın birlikte an evvela düşürülmesi icap ettiğinin altını çizdi.

"Dolar döşenmemiş 11-12 TL seviyelerinde olmalı"

Mahmut Asmalı, dolar kurunun birçok seviyelerinde olması gerektiğine bağlı soruya karşılık, kurla ait hesapta bulunmanın çetince bulunduğunu bildirdi.

Asmalı, çağ bulunan seviyesine bağlı şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kurun şu anki seviyesi fark yüksek. Kurun seviyesi, öteki devletlerin de para şişkinliği rakamlarıyla karşılaştırıp onlardan arındırılmış seviyesine bakılınca 1990'lı yıllara mucibince fark en yukarı ölçüde şu anda. Dolayısıyla çağ şu anda bu miktarın az buçuk şimdi altında olması icap ettiğini düşünüyoruz. Ancak sanayimizin evvela arzusu kurdaki oynaklığın sonuç bulmasıydı. En azından düzem korumalı TL tevdiat hesabıyla bu sağlandı. Sanayiciler bu halden memnun. Ancak tığ çağ ithalatı özendirici ölçüde aşağılara gelmesini akla yatkın bulmuyoruz. Seviye kendisine az buçuk şimdi alçak düşmeli. 11-12 TL seviyeleri ihtimal şimdi akla yatkın birlikte kırat olabilir. Ancak söylediğim kabilinden oynaklığın olmaması bizim düşüncesince esastır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler