USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Muğla'da zerdeçalın çayı, cipsi, reçeli ve dondurması yapıldı

Muğla'nın Milas ilçesinde kurulan müşterek araştırı çiftliğinde saksılarda yetiştirilen zerdeçalla çay, cips, reçel ve dondurma üretildi.

Muğla'da zerdeçalın çayı, cipsi, reçeli ve dondurması yapıldı
24-12-2021 15:14
Muğla
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Muğla'da zerdeçalın çayı, cipsi, reçeli ve dondurması yapılmış oldu

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ilişik kıymeti erdemli göveri istihsal programı kapsamında alanda ölçülü çalışmalara dahil olan Dörttepe Mahallesi'nde, yetiştirici Adnan Akar'a hint safranı rizomları (yeraltı bitkisi gövdesi) verildi.

Zerdeçal rizomları, İmmu-Nat Ar-Ge Çiftliği'nde 8 bin saksıda mart ayında toprakla buluşturuldu.

Aralık ayında zerdeçalın hasadını işleyen Akar, üründen erdemli randıman aldı.

Akar, ürünün ilişik değerinin hâlâ da yükselmesi ve semt ekonomisine yardım gelmek amacıyla acemi ürünler ihya arayışına girdi.

Kurduğu Ar-Ge çiftliğinde zerdeçalın kurusunu ve tozunu işleyen Akar, hâlâ sonraları ürünün suyunu, dondurmasını, çayını, reçelini ve cipsini üretti.

"Salgın çağında zerdeçala istem arttı"

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak Milas, AA muhabirine Bodrum ve Datça ilçelerinde hint safranı yetiştirilmeye başlandığını ve bu sene evvel hasatların yapıldığını söyledi.

Saylak, amaçlarının, ilişik kıymeti erdemli göveri ve semere üretimiyle çiftçinin refahının artırılması bulunduğunu dile getirdi.

Barış Saylak, hint safranı ve zencefilin bilhassa Kovid-19 salgınıyla baş başa kâffesi dünyada felah deposu namına gösterildiğine ve şişman özen gördüğüne dikkati çekerek, "Biz de bu amaçla alanımızda tıbbi hoş kokulu nebatat ilkin kazanmak kabil hint safranı ve zencefil üretimine şişman ehemmiyet verdik. Zerdeçal da başkaca ortak şifa kaynağı. Son zamanlarda popülerliğinin çoğalması ve afiyet üstündeki sağlam aşırı tesirinin bilgi dünyasınca kanıtlanmasıyla baş başa tüketimi de artmıştır. Bu sebeple müstevli çağında hâlâ aşırı tüketilerek fiyatı da arttı." dedi.

Bölgede yetiştirilen mamüllerin ambalajlanmış, bellik kıymeti ve ilişik kıymeti erdemli mahsulat namına üreticisine dirimlik sağlaması düşüncesince Ar-Ge emekleri yaptıklarını kail Saylak, "Üreticinin şişman çabalarla ürettiği mahsul ortak bellik kıymeti kazanmaz, yetiştirici alın terini almazsa zirai istihsal orada durur. Biz alanımızda ürettiğimiz ürünleri taraf ürünleriyle ortak bellik biçimine getirip bedel kazanması düşüncesince efor gösteriyoruz." diyerek konuştu.

Saylak, üreticilerin zerdeçaldan ürettiği nice ürünü Muğla markası namına millî ve arsıulusal pazarlara sunmanın en şişman hedefleri bulunduğunu anlatım etti.

Adnan Akar da Milas ilçesinde nebati ve hoş kokulu bitkilerin değerlendirilmesi amacıyla Ar-Ge çiftliği kurduklarını söyledi.

Amaçlarının tıbbi ve hoş kokulu bitkilerin yetiştiriciliği yaygınlaştırmak ve diyalekt kalkınmaya yardım gelmek bulunduğunu tamlayan Akar, "Burada tercih ettiğimiz tıbbi ve hoş kokulu nebatat alanımızda yetiştirilecek. Dışa bağımlılığın engellemesi düşüncesince diyalekt ve rustik kalkınmanın desteklenmesi düşüncesince bu efor içerisine girdik." dedi.

Bu çerçevede hint safranı ve zencefil yetiştirmeye başladıklarını, amaçlarının hoppadak mahsul bakmak olmadığını, ayrımlı formatlarda mahsul muktedir olgunlaşmak düşüncesince emek vermek yürüttüklerini ve bunu başardıklarını özetleyen Akar, şunları kaydetti:

"Kurduğumuz Ar-Ge çiftliğinde hâlâ evvela Hindistan'dan mevrut zerdeçalın üretimini ve hasadını yaptık. İlk evrede kuruttuğumuz zerdeçalları nısıf meful namına iç ve aut sektöre sunduk. Bunun tozunu yaptık ve şu an aktariyelerde bulunuyor. Bunun da ötesine geçerek zerdeçalı, taşlaşmadan kaba namına rende metoduyla çay formatında içilebilecek bir duruma getirdik. Bu mahsul evvel el üretildi. Yine rendeleme metoduyla cips yaptık. Taze ortak hint safranı suyu kimesne içmemiştir, kılıç demin onu da yaptık. Türkiye evvel el zerdeçalın reçeliyle karşılaşacak. Bizim buradaki asal amacımız, zerdeçalı taşınmazlar dışından getirmeden, kendimiz üretip, bellik mahsulat yapmış olup bölgemize ve memleketimiz ekonomisine yardım sağlamak. İlk denememizde bunu başardık. Önümüzdeki zamanlarda semt çiftçilerimizin de bu ürünü üretmeye başlamasıyla aşırı sayıda taraf ürünü üretip diyar pazarına kazandırabiliriz. Biz bu ürünleri önümüzdeki yıldan itibaren mekân halkıyla bu arada millî ve arsıulusal pazara girecek biçimde hazırlıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler