USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Milli sportmen Birgül Erken'i buz altında üstün dereceli heyecanı sardı

Serbest dalış rekortmeni ulusal sportmen Birgül Erken, Sivas'ın Zara ilçesindeki Tödürge Gölü'nde ferda buz altı tüpsüz başıboş ufki dalışta evren rekoru kırmaya hazırlanıyor.

Milli sportmen Birgül Erken'i buz altında üstün dereceli heyecanı sardı
05-03-2022 12:08
Sivas

Tödürge Gölü'nde müşterek müddet evvela Kayseri Türkuaz Doğa Sporları Su Altı ve Akarsu Arama Kurtarma kadrosunun fahri iştirakı ile buz altı dalışlarına süregelen ulusal sporcu, evren rekorunu delmek düşüncesince erte dalış gerçekleştirecek.

Erken, Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) kurallarına makul adına buzla ciltli gölde sonuç antrenmanlarını yapıyor.

Erken: "Allah'ın izniyle müşterek üstün dereceli gerçekleştireceğiz"

Birgül Erken, AA muhabirine, Tödürge Gölü'ne 3 senedir geldiğini ve rekoru burada delmek düşüncesince araştırı yaptığını söyledi.

Küresel istinas ve hava krizi zımnında sabık sene buzun durumunun makul olmadığını tamlayan Erken, bundan dolayı hoppadak Dünya Kadınlar Günü'ne hususi hatıra dalışı gerçekleştirdiğini anımsattı.

Dünya rekoru düşüncesince şartların bu sene oluştuğunu aktaran ulusal dalışçı, "Buz kalınlığı 30-35 santimetrelere genişliğinde baskı ve çabucak başvurularımızı yaptık. Tüm rekorlarımı doğrusu Türkiye'nin tanıtımı yönünde delmek istediğimi duyurmuştum. Söz verdiğim denli sabık sene yapamadığım üstün dereceli dalışını erte burada gerçekleştireceğiz." dedi.

Rekor dalışını Sivas'ta meydana getirecek olmaktan devlet duyduğunu dile getiren Erken, "Ülkemiz açısından baş döndürücü da elleme müşterek üstün dereceli olacak. Hatta tepme üstün dereceli düşüncesince tedarik yaptık. Aslında Guinness başvurum vardı, Guinness Dünya Rekorları'na gireceğiz." diyerek konuştu.

Fransız sportmen Aurore Asso'nun 8 Nisan 2015'te Grönland'da elde etmiş olduğu 112 metrelik evren rekorunu geçmeyi hedeflediğini vurgulayan ulusal sporcu, şunları kaydetti:

"Antrenmanda 122 mt. yaparak bunu geçtik. Pazar haset Allah'ın izniyle müşterek üstün dereceli gerçekleştireceğiz. Burada kaldığım müddet içinde ilkin bulunmaz ergin sporcuları, önemsiz kız sporcuları da görüşme ettim. Judocular ve badminton sporunu yapanlar vardı. Hocalarıyla danışma ettik ve onların da rekora tanık olmasını sağladık. Dünyaya Türkiye'nin tanıtımı anlamında, bu etkinlikte kız evlatlarının da toprak almasını istedim. Her birinin gerisinde mesajlar var. Onlar da bu vakası içselleştirdiler. Rekorda 10 kızımız burada yanımızda olacak."

Erken, üstün dereceli denemesinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne andıran vakte emsal gelmesi zımnında önsezi yoğunluğu yaşadığını anlatarak, "Her rekorumda yahut etkinliğimde kip olmak, kanma lideri olmak, önder olmak, onlara sefer göstermek, sefer ayırmak baş döndürücü önemli." ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna savaşına da aksan fail Erken, "Savaşın gölgesinde müşterek skala de var. umut ediyorum ki en çelimsiz sürede sulh olur. Güzel mesajlar vereceğiz, global ısınmaya dikkati çekeceğiz." açıklamasında bulundu.

"Yabancılar da baş döndürücü geçenlerde buraya gelecek"

Rekor denemesinin hem Türkiye'yi aynı sürede buz altı dalışında dünyada önceki 10 toprak arasına giren Tödürge Gölü'nü enformasyon açısından ehemmiyetli olduğuna yer veren Erken, şöyleki bitmeme etti:

"Turizm diyince kişilerin akla deniz, çağ geliyor fakat anca değil. Yurt haricinde hakeza lokasyonlar baş döndürücü kalburüstü olmaktadır ve bunu gelişigüzel şeyiyle kullanıyorlar. Buz altında başıboş dalış yönünde destinasyonları izleme ediyoruz. Dolayısıyla bizi de izleme ediyorlar. Yabancılar da baş döndürücü geçenlerde buraya gelecek. Bir kelebek tesiri denli kılıç müşterek obje yapacağız ve ya göle müşterek taş bırakıyoruz, onun tesirleri ne genişliğinde yaygınlaşacak, nereye değecek, dünyanın neresinden neva gelecek, baş döndürücü heyecanlıyız ve nikbet içerisindeyiz. Bundan 2 sene evvela buz altı dalış rekorunu Finlandiya'da delmek istiyordum, Avusturya da mümkün dedim. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, 'Niye Türkiye'de kırmıyorsun?' dedi. O esas oluyor. Bakanımıza verdiğimiz lafı tutmuş olacağım. Buz altı başıboş dalışta Türkiye'de hassas önceki evren rekoru olacak. Bundan sonradan ihtimal çoluk çocuk de beni izleme ayar diyerek düş ediyorum."

Heyecanlı bulunduğunu dile getiren Erken, "Buzun altında kimi soluk teknikleri kullanıyoruz. Çünkü his atımlarımızın yükselmesi normal. Soğuğa uyarlama düşüncesince baş döndürücü etraflıca vakitten bu yana itici duşlara başlamıştım. Stresimi de kumanda etmek yönünde kimi yollar kullanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Antrenmanda rekoru kırarak coşkusunu az buçuk yendiğini özetleyen Erken, laflarını şöyleki tamamladı:

"Antrenmanda üstün dereceli delmek beni az buçuk rahatlattı. Yaklaşık 3 haftadır buraya gelip gidiyorum. Teknik detaylar daha oturmamıştı, zihnî adına hazırız dedik. Sonra rekora andıran müşterek etap yaptım. Buz altı hakkıyla baş döndürücü tehlikeli. Dünya rekortmeni Rus Alexey Molchanov, 'Güvenliğin elleme değilse zinhar buzun dibine girme.' demişti. Türkuaz Arama Kurtarma kadrosuyla yolumuz kesiştikten sonradan burada rekorun kırılabileceğine kanma ettim. Antrenmanda rekoru kırmış olsam güçlü o coşku tek bitmiyor. Serbest dalış doğrusu kendinize müşterek yolculuk, kendinizi sakinleştirmeye, iç alanınıza dönmeye çevrilmiş müşterek şey. Uzun seneler eşimle scuba dalışlar da yaptık. O yönde de yetkinliğimiz yukarı düzeyde. Ancak burada yaptığımız başıboş dalış alelacayip müşterek şey. Serbest dalışta sınırlarınızı keşfediyorsunuz. Stresle başa çıkmanın, soluk kontrolüyle irtibatlı adına yollarını öğreniyorsunuz. İç alanınıza girdiğinizde de orada müşterek dirlik var, sükûnet var. Berrak, pür olmanız gerekiyor. Bu işin müşterek felsefesi mevcut diyebilirim. Bütün öğretilerde bulunan o parlak enerjiyi yakaladığınız zaman, başıboş dalışta baş döndürücü daha şen gidiyorsunuz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler