USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası politika faizini 100 temel nokta indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi bulunan birlikte hafta vadeli ürem eksiltme faiz oranını 100 temel nokta indirerek yüzdelik 18'e düşürdü.

Merkez Bankası politika faizini 100 temel nokta indirdi
23-09-2021 15:11
İstanbul

TCMB'den faiz oranlarına değgin meydana getirilen duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında birleşen Para Politikası Kurulu'nun, politika faizini 100 baz nokta indirerek yüzdelik 18'e düşürdüğü kaydedildi.

Duyuruda, kaslı devletler özellikle peyda etmek neredeyse evren genelinde aşılamanın hızlanmasının toptan ekonomide toparlanma periyodunu desteklediği belirtildi.

Aşılama oranlarındaki artışa karşın salgında toy varyantların toptan konuşu çalışkanlık üstündeki aşağılık cepheli riskleri enerjik tuttuğu anlatım edilen duyuruda şunlar kaydedildi:

"Küresel talepteki aceleci toparlanma, mal fiyatlarındaki efdal seyir, kimi sektörlerdeki bildirme kısıtları ve transport maliyetlerindeki artma arsıulusal ölçekte müstahsil ve mahveden fiyatlarının yükselmesine kere açmaktadır. Başlıca zirai mal ihracatçısı devletlerde yaşanmış bulunan hava koşullarının toptan besin tutarları üzerinde menfi yansımaları görülmektedir. Yüksek toptan enflasyonun, şişkinlik beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle birlikte, kaslı vatan tarz bankaları enflasyondaki yükselişin istem kompozisyonundaki normalleşme, bildirme kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla beraberce iri seviyede arızi özellikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, kaslı vatan tarz bankaları müzahir akçasal duruşlarını sürdürmekte, servet alıntı programlarına bitmeme etmektedir.

Öncü göstergeler taşınmazlar ortamında konuşu faaliyetin üçüncü çeyrekte aut alakanın de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmektedir. Aşılamanın topluluğun geneline yayılarak hızlanması salgından menfi etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve konuşu faaliyetin hâlâ muvazeneli müşterek bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır. Olumlu aut istem şartları ve uygulanmakta bulunan düzen bağı dünyalık politikası akan işlemler dengesini zait etkilemektedir. İhracattaki çelimli artma şevki ve aşılamadaki donanımlı ivmenin gezim faaliyetlerini canlandırmasıyla senenin art kalanında akan işlemler hesabının çok vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde tanıdık salah şevki paha istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme etmektedir."

"Para politikası duruşunda güncellemeye gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesi mamul ve politika faizinde tenzilat yapılmasına değişmeyen verilmiştir"

Duyuruda, enflasyonda akıbet devirde gözlenen yükselişte besin ve dışarı albeni fiyatlarındaki artışlar ile hazırlık süreçlerindeki aksaklıklar kabilinden bildirme cepheli unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya değgin istem gelişmelerinin çarpıcı yer aldığı belirtildi.

Bu etkilerin iare unsurlardan kaynaklı bulunduğunun değerlendirilmekte yer aldığı vurgulanan duyuruda, "Diğer taraftan, çelimli akçasal sıkılaştırmanın krediler ve iç istem üstündeki yavaşlatıcı tesirleri bitmeme etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı el hazırlamaya başlamıştır. Bunun yanında, ferdî kredilerin ölçülü seyre dönmesi düşüncesince makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir." ifadelerine arazi verildi.

Duyuruda, Kurulun dünyalık politikasının etkileyebildiği istem unsurlarının atom çekirdeği şişkinlik gelişimleri ve bildirme şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına müteveccih analizleri değerlendirdiği aktarıldı.

Bu çerçevede dünyalık politikası duruşunda güncellemeye gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesinin yapıldığı ve politika faizinde tenzilat yapılmasına değişmeyen verildiği tamlanan duyuruda,

"TCMB, paha istikrarı esas gayesi doğrultusunda enflasyonda kalımlı düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve ara vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya derece elindeki topu topu araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir. Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, vatan riziko primlerindeki düşüş, elverişsiz dünyalık ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalımlı adına gerilemesi eliyle makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının mıhlı ve sürdürülebilir müşterek halde devamı düşüncesince akıllıca döşeme oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı müşterek çerçevede almaya bitmeme edecektir." değerlendirmelerine arazi verildi.

Duyuruda, Para Politikası Kurulu Toplantı Özetinin iptidai çalışma haset ortamında yayımlanacağı bildirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler