USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası politika faizini 100 temel benek indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi bulunan müşterek hafta vadeli nema tenkis faiz oranını 100 temel benek indirerek yüzdelik 18'e düşürdü.

Merkez Bankası politika faizini 100 temel benek indirdi
23-09-2021 15:11
İstanbul

TCMB'den faiz oranlarına dair meydana getirilen duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında birleşen Para Politikası Kurulu'nun, politika faizini 100 baz nokta indirerek yüzdelik 18'e düşürdüğü kaydedildi.

Duyuruda, kaslı devletler özellikle peyda etmek az daha evren genelinde aşılamanın hızlanmasının global ekonomide toparlanma periyodunu desteklediği belirtildi.

Aşılama oranlarındaki artışa karşın salgında dünkü varyantların global hesaplı çalışkanlık üstündeki alçak cepheli riskleri deli dolu tuttuğu tabir edilen duyuruda şunlar kaydedildi:

"Küresel talepteki aceleci toparlanma, mal fiyatlarındaki faziletkâr seyir, birtakım sektörlerdeki sunma kısıtları ve transport maliyetlerindeki artma arsıulusal ölçekte yetiştirici ve mahveden fiyatlarının yükselmesine kere açmaktadır. Başlıca zirai mal ihracatçısı devletlerde yaşanmış bulunan hava koşullarının global besin tutarları üstünde menfi yansımaları görülmektedir. Yüksek global enflasyonun, pahalılık beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle birlikte, kaslı şehir biçim bankaları enflasyondaki yükselişin istem kompozisyonundaki normalleşme, sunma kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla baş başa şişman seviyede bulaşan özellikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, kaslı şehir biçim bankaları müzahir akçasal duruşlarını sürdürmekte, el âlem malı alıntı programlarına bitmeme etmektedir.

Öncü göstergeler emlak süresince hesaplı faaliyetin üçüncü çeyrekte aut ilginin de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmektedir. Aşılamanın camianın geneline yayılarak hızlanması salgından menfi etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve hesaplı faaliyetin henüz muvazeneli beraberinde bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır. Olumlu aut istem şartları ve uygulanmakta bulunan düzen bağı servet politikası akan işlemler dengesini artı etkilemektedir. İhracattaki çelimli artma hevesi ve aşılamadaki donanımlı ivmenin gezim faaliyetlerini canlandırmasıyla senenin arka kalanında akan işlemler hesabının çok vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde tanıdık iyilik hevesi eder istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet sunma etmektedir."

"Para politikası duruşunda güncellemeye gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesi işlenmiş ve politika faizinde iskonto yapılmasına değişmeyen verilmiştir"

Duyuruda, enflasyonda sonuç devirde gözlenen yükselişte besin ve dışarı gelgel fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar az daha sunma cepheli unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya dair istem gelişmelerinin can alıcı yer aldığı belirtildi.

Bu etkilerin bulaşan unsurlardan kaynaklı bulunduğunun değerlendirilmekte yer aldığı vurgulanan duyuruda, "Diğer taraftan, çelimli akçasal sıkılaştırmanın krediler ve iç istem üstündeki yavaşlatıcı tesirleri bitmeme etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı ağırlık hazırlamaya başlamıştır. Bunun yanında, ferdî kredilerin meyan seyre dönmesi düşüncesince makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir." ifadelerine arazi verildi.

Duyuruda, Kurulun servet politikasının etkileyebildiği istem unsurlarının atom çekirdeği pahalılık gelişimleri ve sunma şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına müteveccih analizleri değerlendirdiği aktarıldı.

Bu çerçevede servet politikası duruşunda güncellemeye gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesinin yapıldığı ve politika faizinde iskonto yapılmasına değişmeyen verildiği tamlanan duyuruda,

"TCMB, eder istikrarı esas hedefi doğrultusunda enflasyonda temelli düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve meyan vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya derece elindeki tamamı araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir. Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, şehir riziko primlerindeki düşüş, dar servet ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin temelli kendisine gerilemesi eliyle makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının dimdik ve sürdürülebilir beraberinde biçimde devamı düşüncesince akla yatkın mefruşat oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı beraberinde çerçevede almaya bitmeme edecektir." değerlendirmelerine arazi verildi.

Duyuruda, Para Politikası Kurulu Toplantı Özetinin iptidai çalışma haset süresince yayımlanacağı bildirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler