USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Kasım 2021 zamanına bağlı 33'üncü Finansal İstikrar Raporu, bankanın genel ağ sitesinde yayımlandı.

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayımlandı
26-11-2021 14:43
Istanbul

Raporda, dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınını sınırlamaya müteveccih önlemlerin gevşetilmesi, aşılamanın mücahede kazanması ve müzahir tutum politikalarının katkısıyla toptan hesaplı faaliyetteki toparlanmanın sürdüğü, toptan tedbir zincirlerinde yaşanmış bulunan aksaklıkların kere açmış yer aldığı sunma kısıtları, açılmaya müteallik kalan arzu ve mal fiyatlarının tesiri ile toptan ölçekte pahalılık oranlarının yükselmekte yer aldığı belirtildi.

Gelişmiş vatan mal politikalarına müteallik ihtimalî değiş sinyallerinin, büyümekte bulunan devletlere (GOÜ) yönelen hazine alışkanlıkları üstünde çarpıcı yer aldığı anımsatılan raporda, gerçek dal ve amme borçluluğu ilkin edinmek kıl oranı toptan borçluluktaki efdal seyir, salgının dünkü varyantlar ile bitmeme ediyor olması ve hava değişikliğinin mali meslek üstündeki etkilerinin toptan mali kararlılık açısından gerçek ipham unsurları ortada toprak almış yer aldığı tabir edildi.

Raporda, taşınmazlar içi hesaplı faaliyette 2020 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren tanıdık çelimli toparlanma eğiliminin, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde aut ilginin desteği ve işlev sektörlerindeki diriliş ile beraberce bitmeme etmiş yer aldığı bildirildi.

İktisadi faaliyetin senenin ikinci çeyreğinde müstevli kısıtlamaları ve mali koşullardaki sıkılaşmayla beraberce müşterek hacim ivme kaybetmiş yer aldığı dökme raporda, "Bu çağda iç ilginin yanı esna kemiksiz ihracatın da salname büyümeye açıkça yardımı olmuştur. Öncü göstergelere layıkıyla hesaplı faaliyet, senenin üçüncü çeyreğinde müstevli engellemelerinin kaldırılması ve aut ilginin de etkisiyle, sektörel namına serbest yayılımlı çelimli müşterek tempo izlemiştir." ifadelerine toprak verildi.

"Enflasyon görünümü üstünde şişman seviyede sunma taraflı unsurlar çarpıcı olmaktadır"

Finansal İstikrar Raporu'nda ihracattaki neşeli tempo ilkin gezim edinmek kıl oranı işlev gelirlerindeki toparlanma ve kıymetli ithalatındaki düşüşün katkısıyla akan işlemler dengesinde açıkça müşterek salah şevki görüldüğü belirtildi.

Cari işlemler dengesinin, esbak öngörülerle mevzun halde ağustos ve ilkgüz aylarında çok verdiği, mevsimsellikten arındırılmış verilerin de aut dengedeki iyileşmeyi teslim etmiş yer aldığı tabir edilen raporda, ilkgüz ayında 18,4 bilyon dolara gerileyici on dü maaş birikimli akan işlemler açığındaki bu eğilimin bitmeme edeceğinin öngörüldüğü bildirildi.

Raporda, finansman ihtiyacının azalması ve başka yatırımlardaki artma sonra TCMB rezervlerinin 2021 yılı gene itibaren 35,1 bilyon dolar artma kaydederek 19 Kasım bakımından 128,4 bilyon dolara eriştiği aktarıldı.

Enflasyon görünümü üstünde şişman seviyede sunma taraflı unsurların çarpıcı yer aldığı tamlanan raporda, "Enflasyonda akıbet çağda gözlenen yükselişte; besin ve ilkin erke edinmek kıl oranı müstesna alım fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar denli sunma taraflı unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve gezinti kaynaklı arzu gelişimleri çarpıcı olmaktadır. Enflasyon üstünde çelimsiz vadede çarpıcı bulunan iare unsurların 2022 yılının civar yarısında da tesirini sürdürmesi beklenmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

"Reel bu sahanın salgınla beraberce kalan borçluluk oranı müstevli önceleri seviyelere geriledi"

Raporda, hanehalkının mali borcunun varlıklara oranının, yükümlülüklerindeki artma hızının yavaşlaması ve mali varlıklarındaki yükselişin bitmeme etmesi ile zamanı düşüt seviyelere gerilediği belirtildi.

Türkiye’de hanehalkı borçluluğunun müstevli çağında balya devletlere nazaran elan hudutlu kurda arttığı, düzey namına GOÜ averajının iyice altında bulunmuş yer aldığı tabir edilen raporda, şu değerlendirmelere toprak verildi:

"Tüketici kredisi borcu bulunan ad sayısı müstevli öncesine layıkıyla artarken, adam başı borçluluktaki salah bitmeme etmektedir. Bununla birlikte, borçlanmanın kalan miktarda çakılı gelirli endam çeşidinden yapılması borcun sürdürülebilirliğini desteklemektedir. Hanehalkı mali varlıklarındaki artma eğilimi, TL mevduat ve başka seçenek mali varlıklardaki çelimli nema ile bitmeme etmektedir. TL mevduat tercihi mevduat meblağ kırılımlarına layıkıyla kâffesi alıcı gruplarında gözlenmektedir. 2021 senesinde hanehalkının YP mevduat tercihinde akışmaz müşterek tempo izlenmektedir. Bu dönemde, hanehalkının envestisman fonları denli mevduat dışı TL mali varlıklara yönelimi de özen çekmektedir."

Raporda, gerçek bu sahanın müstevli ile beraberce kalan borçluluk oranının (Finansal Borç/GSYİH) müstevli önceleri seviyelere gerilediği, bu gelişmede hesaplı faaliyetteki diriliş ve TL ticari güven büyümesinin sabık yıla layıkıyla yavaşlamasının çarpıcı yer aldığı aktarıldı.

Reel bu sahanın YP mali borcunun, taşınmazlar dışından realizasyon edilen krediler kaynaklı müşterek hacim arttığı ve kemiksiz YP pozisyonundaki iyileşmenin bitmeme etmiş yer aldığı tamlanan raporda, "Firmalar 2021 senesinde taşınmazlar dışından ehemmiyetli seviyede finansman elde etmiş ve aut borçlarını yüzdelik 130 oranında yenilemiştir. Kısa vadeli kemiksiz YP konumu da, çelimsiz vadeli YP varlıklardaki yükseliş zımnında müspet görünümünü korumuştur." ifadelerine toprak verildi.

Raporda, gerçek bu sahanın mali varlıkları ortada ehemmiyetli paya erbap bulunan ticari mevduattaki artma eğiliminin bitmeme etmiş yer aldığı bildirildi.

TL ticari mevduatın, gezinti sonra neşeli hesaplı faaliyetle beraberce sağlanan akça girişleriyle arttığı dökme raporda, "YP mevduat artışında ise yaz sezonunda gezim faaliyetlerinin canlanması, kalan müstesna satım gelirleri ve taşınmazlar haricinde zihayat Türklerin ziyaretleri ile düzene giren efektiflerin ehemmiyetli görevi olmuştur." değerlendirmesi yapıldı.

"Ticari güven büyümesinde toparlanma şevki gözlenmektedir"

Finansal İstikrar Raporu'nda hesaplı faaliyetteki neşeli seyrin gerçek dal firmalarının kârlılık, akışkanlık ve namus borcu ifa göstergelerine müspet yansıdığı tabir edildi.

Borsa İstanbul'da prosedür gören gerçek dal firmalarının akça oranlarının rezerv saikiyle tutulan müheyya değerlerdeki artışa müteallik namına yükseldiği dökme raporda, bu durumun, gerçek dal firmalarının dünkü modifikasyon kaynaklı riskler yahut toptan mal piyasalarına müteveccih belirsizliklere erinç mücehhez olmaları açısından müspet değerlendirildiği bildirildi.

Raporda, "Firma kârlılıkları ve namus borcu ifa yetenekleri de çelimli iç ve aut ilginin etkisiyle müstevli önceleri seviyelerin üstüne çıkarken kârlılıktaki salah BİST firmaları geneline yayılmıştır. Kârlılıktaki iyileşmenin bankacılık alanının enerjik kalitesine müspet yönde yansıyacağı değerlendirilmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

2021 senesinde güven büyümesinin ticari krediler kaynaklı namına yavaşladığı, ferdî güven büyümesinin çelimli müşterek tempo izlediği vurgulanan raporda, şu ifadelere toprak verildi:

"Eylül ayından itibaren mal politikası duruşunda meydana getirilen güncellemeler sonra ticari güven büyümesinde toparlanma şevki gözlenmektedir. Öte yandan, ferdî kredilerde gözlenen canlılık, 2021 yılı mayıs kocaoğlan sonundan itibaren birlik gezinti ile beraberce çelimli müeccel ilginin devreye girmesinin yanı esna bankaların bu güven türündeki nema motivasyonu ile ilişkilidir. Bireysel güven büyümesinin mutedil seyre dönmesi düşüncesince güçlendirilen makroihtiyati çerçevenin tesirleri strateji edilmektedir. Bireysel güven büyümesinin mutedil düzeylere gerilemesi, aut balans ve pahalılık görünümüne müteveccih risklerin sınırlanması açısından ehemmiyet taşımaktadır."

"Sektörünün mecmu ve YP akışkanlık gelecek oranları zamanı efdal seviyelere yakın"

Raporda, bankacılık sahası enerjik kalitesinin, salgının başlangıcındaki beklentilerin ötesinde çelimli görünümünü koruduğu belirtilerek, hesaplı faaliyetteki canlılığın sürmesi ve güven bölümleme esnekliklerinin ilkgüz kocaoğlan sonuna denli bitmeme etmesinin etkisiyle tahsili gecikmiş ilişki (TGA) oranının nispetle ufki müşterek patikada akıntı etmiş yer aldığı tabir edildi.

TGA’lardan meydana getirilen tahsilatlar esbak yıllara nazaran çelimli seyrettiğine ayraç edilen raporda, "Kredi bölümleme esnekliğinin 2021 yılı ilkgüz kocaoğlan sonundan itibaren aşamalı müşterek halde kaldırılmasıyla TGA’ya ilavelerin başladığı görülse de, kemiksiz etkinin hudutlu olması beklenmektedir. Ayrıca, bankaların müstevli çağında sakınımlı müşterek halde güven karşılığı ayırmış olmaları, güven bölümlendirme esnekliklerinin kaldırılması sonra oluşabilecek TGA ilaveleri kaynaklı kasacı kârlılıkları üstündeki baskının hudutlu kalmasına sebep olacaktır." değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, bankacılık alanının fonlama ve akışkanlık kaynaklı riskleri yönetebilecek çelimli akışkanlık tamponlarının bulunmuş yer aldığı ve bankaların mecmu ve YP cinsi dünyalık aktiflerinde tanıdık artışın, bu sahanın akışkanlık görünümünü desteklemeye bitmeme etmiş yer aldığı vurgulandı.

Sektörün mecmu ve YP akışkanlık gelecek oranlarının zamanı efdal seviyelere DOĞRU yer aldığı dökme raporda, "Krediler, dengeli fonlama uzlaştırıcı bulunan mevduat ile fonlanmaktadır. 2021 senesinde güven büyümesinin yavaşlaması ile beraberce güven mevduat oranının akıbet dönemdeki en düşüt ederine eriştiği gözlenmektedir. Mevduattaki efdal YP oranı ve şirketlerin cılız seyreden YP güven talebi zımnında bankaların taşınmazlar dışı fonlama gereksinimi azalmış olup, aut namus borcu restorasyon oranı yüzdelik 93 seviyesinde gerçekleşmiştir." ifadelerine toprak verildi.

Bankaların 2021 senesinde gerçekleştirdiği sendikasyon kredisi yenilemelerinin yüzdelik 100 oranının üstünde gerçekleştiği, senenin ikinci çağında meydana getirilen sendikasyon kredisi faizlerinde salah gözlendiği tamlanan raporda,"Sektörün, YP dünyalık enerjik portföyü çelimsiz vadeli YP cinsi taşınmazlar dışı borcunu karşılayabilecek seviyededir. Bankacılık alanının arsıulusal kaynaklara çelimli muvasala yeteneğinin yanı sıra, bulundurmuş yer aldığı akışkanlık tamponları, fonlama ve akışkanlık kaynaklı beklenen risklerin önümüzdeki çağda güdümlü seviyede olmaya bitmeme edeceğine ayraç etmektedir." değerlendirmesi yapıldı.

"Bankacılık sahası TL ve YP cinsinden ürem riskine erinç çelimli dengelem yapısına sahiptir"

Finansal İstikrar Raporu'nda bankacılık sahası TL ve YP cinsinden ürem riskine erinç çelimli dengelem yapısına erbap yer aldığı ve bulunan söyleniş çağında bu sahanın mehil uyumsuzluğunun gerilemeye bitmeme etmiş yer aldığı tabir edildi.

Bankacılık bu sahanın enerjik ve pasifleri arasındaki mehil farkının hudutlu kurda gerilediği; değişebilir faizli güven ve taşınır kıymetlerin dengelem içindeki payının yükseldiği dökme raporda, "Buna müteallik namına meri ürem şoku senaryosunda oluşabilecek beklenen kaybın kanuncu öz kaynaklara oranı bankaların tamamında kanuncu sınırın (öz kaynakların yüzdelik 20’si) altında kalmaktadır. Öte yandan, 2020 yılı akıbet çeyreğinden itibaren YP vaziyet fazlasına sabık bu sahanın bu eğilimini 2021 yılı boyunca koruduğu gözlenmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, salgının negatif etkilerinin açıkça halde hissedildiği 2020 yılı ile 2021 yılının civar yarısında gerileyici bankacılık sahası kârlılığının, 2021 yılının ikinci yarısından itibaren toparlanma eğilimine girdiğine ayraç edilerek, şu değerlendirmelere toprak verildi:

"Kârlılık performansının iyileşmesinde en ehemmiyetli unsur, kredilerin baştan fiyatlanması ve mutedil seyreden mevduat faizlerinin etkisiyle kemiksiz ürem gelirinin artmasıdır. Öte yandan, TGA ilavelerindeki mutedil seyrin tesiri ve yanıt iptalleri sonra güven yanıt giderlerindeki düşüş da kâr performansına dayanak noktası vermektedir. Sektör kârlılığındaki iyileşme, öz pınar kanalından kapital yeterliliğini desteklemektedir.

Bankacılık alanının kapital yeterliliğindeki çelimli vizyon korunmakta, bu sahanın kapital ustalık oranları kanuncu sınırların üstünde kalmaya bitmeme etmektedir. Ülkemizde bankalar kanuncu kapital tamponlarının üstünde arttırma ana paraya sahiptir. Bankaların kanuncu öz kaynakları, dokunca gelecek kapasitesi efdal kalemlerden oluşmaktadır. Bankaların bulunan kapital stokunun ihtimalî kayıpları karşılayabilecek seviyede yer aldığı görülmektedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler