USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası faiz indirdi

Merkez Bankası, yöntem faizi bulunan ortak hafta vadeli ürem münakasa faiz oranının yüzdelik 19'dan yüzdelik 18'e indirilmesine değişmeyen verdi.

Merkez Bankası faiz indirdi
23-09-2021 14:36
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), yöntem faizi bulunan ortak hafta vadeli getiri münakasa faiz oranının yüzdelik 19'dan yüzdelik 18'e indirilmesine değişmeyen verdi.

Merkez Bankası'ndan meydana getirilen açıklamada, ''Gelişmiş devletler özellikle kazanmak kıl payı evren genelinde aşılamanın hızlanması global ekonomide toparlanma dönemini desteklemektedir. Bununla birlikte, dölleme oranlarındaki artışa karşın salgında toy varyantlar global konuşu çalışkanlık üstündeki dun taraflı riskleri çalışkan tutmaktadır. Küresel talepteki çabuk toparlanma, mal fiyatlarındaki faziletkâr seyir, birtakımı sektörlerdeki bildirme kısıtları ve transport maliyetlerindeki artma arsıulusal ölçekte yetiştirici ve mahveden fiyatlarının yükselmesine sefer açmaktadır.

Başlıca zirai mal ihracatçısı devletlerde yaşanmış bulunan hava koşullarının global besin tutarları dair aksi yansımaları görülmektedir. Yüksek global enflasyonun, pahalılık beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle birlikte, mütekâmil vatan tarz bankaları enflasyondaki yükselişin istem kompozisyonundaki normalleşme, bildirme kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla baş başa şişman seviyede eğreti özellikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, mütekâmil vatan tarz bankaları sponsor akçasal duruşlarını sürdürmekte, başkaları malı alıntı programlarına bitmeme etmektedir.

Öncü göstergeler gayrimenkul süresince konuşu faaliyetin üçüncü çeyrekte aut alakanın de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmektedir. Aşılamanın topluluğun geneline yayılarak hızlanması salgından aksi etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve konuşu faaliyetin hâlâ muvazeneli ortak bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır.

Olumlu aut istem şartları ve uygulanmakta bulunan disiplin mal politikası akan işlemler dengesini fazlalık etkilemektedir. İhracattaki çelimli artma şevki ve aşılamadaki donanımlı ivmenin gezim faaliyetlerini canlandırmasıyla senenin art kalanında akan işlemler hesabının çok vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde tanıdık salah şevki değer istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme etmektedir.

Enflasyonda akıbet çağda gözlenen yükselişte; besin ve müstesna çekicilik fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar kabilinden bildirme taraflı unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya ilişkin istem gelişimleri çarpıcı olmaktadır.

Bu etkilerin muvakkat unsurlardan kaynaklı yer aldığı değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, çelimli akçasal sıkılaştırmanın krediler ve iç istem üstündeki yavaşlatıcı tesirleri bitmeme etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı hasiyet hazırlamaya başlamıştır. Bunun yanında, ferdî kredilerin mutedil seyre dönmesi düşüncesince makroihtiyati yöntem çerçevesi güçlendirilmiştir. Kurul, mal politikasının etkileyebildiği istem unsurları, atom çekirdeği pahalılık gelişimleri ve bildirme şoklarının oluşturduğu etkilerin ayrıştırılmasına müteveccih analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede mal politikası duruşunda güncellemeye gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesi işlenmiş ve yöntem faizinde tenzilat yapılmasına değişmeyen verilmiştir.

TCMB, değer istikrarı esas gayesi doğrultusunda enflasyonda mihman düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve meyan vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya derece elindeki hepsi araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir.

Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, vatan riziko primlerindeki düşüş, elverişsiz mal ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin mihman yerine gerilemesi kanalıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir.

Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının dimdik ve sürdürülebilir ortak biçimde devamı düşüncesince akla yatkın mefruşat oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı ortak çerçevede almaya bitmeme edecektir'' denildi.

İLGİLİ HABER
Merkez Bankası sonucu sonrası dolar ve euroda akıbet durum! Merkez Bankası sonucu sonrası dolar ve euroda akıbet durum!
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler