USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Medeniyetler şehri Mardin ve Diyarbakır turizmde neşe bereketi yaşıyor

Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Veysi Kaya, "Kentte ağırbaşlı anlamda gezmen akını görmekteyiz. Otellerimizde ayırtma yüzdelik 100'e vurmak üzere. Avrupa ülkelerinden ağırbaşlı rezervasyonlar almış bulunmaktayız." dedi.

Medeniyetler şehri Mardin ve Diyarbakır turizmde neşe bereketi yaşıyor
03-05-2022 12:24
Diyarbakir

Tarihi yapıları ve liberalizm turizmindeki değerleriyle akıbet yılların en ehemmiyetli çekicilik merkezlerinden Diyarbakır ve Mardin'de Ramazan Bayramı'nda ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Binlerce senedir değişkin medeniyetlere beşiklik eden, zamanı ve gezinsel mekanlarıyla ön plana çıkan kadim kentler, bayramda domestik ve ecnebi turistlerin gözdesi oldu.

Farklı ülkelerden ve Türkiye'nin ayrı ayrı bölgelerinden aşırı sayıda kişi, bayramda rotasını Diyarbakır ve Mardin'e çevirdi.

Kovid-19 tedbirlerinde sağlanan normalleşmeyle hareketliliğin yaşandığı zamanı illerde sefa zımnında çokluk oluştu.

Diyarbakır'daki UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde toprak meydan zamanı surlar, İçkale Müze Kompleksi, İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i bildirme edilen Ulu Cami, Ongözlü Köprü ve Hasanpaşa Hanı, Mardin'deki zamanı çıkmaz ve caddeler, Mardin Müzesi, Kasımiye Medresesi ile Deyrulzafaran Manastırı kıl payı aşırı sayıda zamanı ve kültürel mekan, domestik ve ecnebi turistlerle doldu taştı.

"12 bin salname gün burada tamamı misafirlerini bekliyor"

Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Veysi Kaya, AA muhabirine, sefa tatilini punt bilici turistlerin, şehrin zamanı mekanlarını gezdiğini söyledi.

Kaya, "Kentte ağırbaşlı manada gezmen akını görmekteyiz. Diyarbakır'da şu anda otellerimizde ayırtma yüzdelik 100'e yanaşmak üzere. Kent bariz iklim müzesi gibi. 12 bin salname gün burada tamamı misafirlerini bekliyor." dedi.

Salgın sürecinde domestik ve ecnebi gezmen sayısının ağırbaşlı miktarda düştüğünü hatırlatan Kaya, salgının tesirinin azalmasıyla, sabık yılın önceki çeyreğinde 102 bin domestik gezmen ağırlayan şehirde bu yılın ayrımsız devrinde sayının 129 bin 700'e çıktığını aktardı.

Geçen sene müstevli şartlarına karşın kente 3 bin 200 ecnebi gezmen geldiğini özetleyen Kaya, bu sene ise şimdiden gezmen sayısının 9 bin 300'ü geçtiğini bildirdi.

Kaya, şunları kaydetti:

"Bu yılın ikinci çeyreğinde öngördüğümüz domestik 400 bin, ecnebi ise minimum 70 bin turist. Mayısta gayrı aylara nazaran kalabalık eyyam bekliyoruz. Çünkü bu ayda ekin turlarının sayısının ağırbaşlı manada arttığını görüyoruz. Yabancı turistlerin de pandeminin etkisinden kaçma yardımıyla ayırtma yaptıklarını görüyoruz. Almanya ve İsveç ilkin kazanmak kıl payı Avrupa ülkelerinden ağırbaşlı rezervasyonlar almış bulunmaktayız. Diyarbakır'da misafirlerimizi ağırlamaktan coşku duymaktayız. Lütfen 12 bin salname kadim şehri görün."

Amerika'dan kenti ziyarete geldi

Amerika'dan mevrut Heather Caveney, dostlarının tavsiyesi üstüne Diyarbakır'ı görüşme ettiğini söyledi.

GAP turu kapsamında geldiği kenti 2 gündür gezdiğini özetleyen Caveney, "Planlanmış gezilerimiz var. Şu anne denli gördüklerim mükemmel. Özellikle Diyarbakır'da tanım edemeyeceğim hisler içerisindeyim. İçimdeki duygunun 'Mutlaka ortak gündüz gine buralara geleceksin.' söylediğini hissediyorum." ifadelerini kullandı.

Samsun'dan ailesi ve dostlarıyla mevrut Filiz Adıbelli ise Diyarbakır'ın kültürel zenginliğiyle aşırı elleme ortak site bulunduğunu belirtti.

Adıbelli, "Çok sevinçli kaldık. İlk kere geliyorum. Herkese gelmesini referans ediyorum. İnsanlar o denli elleme ve hürmetkâr ki... Kültürel açıdan aşırı ensesi kalın ortak memleket. Her şeyini aşırı beğendik. Arkadaşlarıma 'Buraya yerleşebilirim.' dedim. O denli beğendim." halinde konuştu.

Erdoğan Bayrak da Samsun'dan ailesiyle sefa tatilini buyurmak düşüncesince Diyarbakır'a geldiğini söyledi.

"Medeniyetler şehri Diyarbakır bizi şaşırttı. İnsanların bizlere yaklaşımı ve hevesi oldukça güzel. Memnun kaldık." diyen Bayrak, her insana Diyarbakır'ı görüşme etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Mardin

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, bu sene turistlerin derin biçimde kenti görmeye geldiğini belirtti.

Demirtaş, "Şu an doluluk oranının yüzdelik 100 bulunduğunu değerlendirmek bizleri aşırı bahtiyar ediyor. Esnafımızın yüzü gülüyor. Esnafımız halden aşırı memnun. İnşallah bundan böyle henüz da elleme olacağız." dedi.

Turizm acentesi yetkilisi İsmail Sincar da 15 senedir bu sektörde olduklarını dile getirdi.

Bu sefa aşırı elleme ortak çokluk yaşandığını kaydeden Sincar, "Çifte sefa kutluyoruz. Mardin'de turizm açısından önceki kere bu denli derin eyyam yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Burada olduğumuz düşüncesince aşırı mutluyuz"

Bayram tatilini Mardin'de buyurmak düşüncesince Mersin'den mevrut Ali Özkan, zamanı şehirden aşırı etkilendiğini anlatarak, "Mardin aşırı elleme ortak yer. Herkese referans ederim. Her noktayı birbirinden güzel." diyerek konuştu.

Gamze Zeybek ise Adana'dan turla aşırı düşkünlük ettikleri Mardin'e geldiklerini belirterek, "Çok beğendim, gene doğmak isterim. Tarih kokan ortak yer. Burada olduğumuz düşüncesince aşırı mutluyuz. Tarihi bölgeleri görmek, duymak aşırı güzel. İyi ki gelmişiz. Herkesin gelip görmesi gerekir." dedi.

İstanbul'dan mevrut Sena Nur da Güneydoğu turu kapsamında geldikleri Mardin'in hem hücre tıpkı zamanda gönüllere seslenme ettiğini, geziden aşırı sevinçli kaldıklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler