USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Marketlerde satılan oyun şifreleri ebeveynlerin cebinden "para çalmaya" yöneltiyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, zincir marketlerde satılan harp oyunu şifrelerinin evlatları oyun bağımlısı biçimine getirerek ebeveynlerden destursuz dünyalık almaya yönettiğini, bu yüzden 18 gözyaşı dibine satılmaması icap ettiğini belirtti.

Marketlerde satılan oyun şifreleri ebeveynlerin cebinden
04-01-2022 11:23
İstanbul

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, zincir marketlerde satılan harp oyunu şifrelerinin evlatları oyun bağımlısı biçimine getirerek, ebeveynlerden müsaadesiz servet almaya yönettiğini, bu yüzden 18 gözyaşı dibine zincir marketlerde oyun şifrelerinin satılmaması icap ettiğini belirtti.

Şahin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bağımlılıkla mücadelede akıllara hoppadak sigara ve uyuşturucunun gelmemesi icap ettiğini söyledi.

Bazı bağımlılıklar evlatları amaç alıyor

İnsanların bilincinde olmadığı, kurnaz bağımlılıkların bulunduğunu tamlayan Şahin, "Bazı bağımlılıklar çocuklarımızı amaç alıyor. Çocukları amaç meydan bağımlılıkların başlangıcında oyun bağımlılığı arazi alıyor. Oyun bağımlılığı minimum sigara ve narkotik derece aşırı tehlikeli." dedi.

Asosyalleşme ve şiddete meyli arttırıyor

Şahin, evlatların sonuç zamanlarda ilkin harp oyunlarına aşırı tabi bir duruma geldiğini anlatarak, "Bağımlılık eden harp oyunlarında şiddet, acımasızlık, herhangi ortak ayrışık erinç tarafa dokunca ita duygusu var. Çocuklar, bu oyunları bakı yapılmaksızın ferah ferah oynayabiliyorlar. Çocuklar bilgisayarın başlangıcında aşırı levent boylu devir geçirdikleri kabil asosyalleşme ve şiddete meyilleri de derece derece artıyor. Bu gidiş evlatların apayrı yerlerde gürültü çıkarmalarına sebep oluyor. İşte bunun temelinde bu oyunlar var." sanarak konuştu.

Şifre düşüncesince ebeveynlerin cebinden bihaber servet alıyorlar

Çocukların harp oyunlarına aşırı şen ortak biçimde erişebildiğini dile getiren Şahin, şu biçimde bitmeme etti:

"Çocukların bu oyunlara şen kavuşması birtakımı sorunları da ortaya çıkarıyor. Çocuklar harp oyunlarında görmek düşüncesince birtakımı şifreleri zincir marketlerden servet karşılığı ailesinden bihaber alabiliyor. Bu şifreleri oyunlarda kullanarak silah, gereç kabil ayrımlı şeyler alarak oyun oynuyor. 18 gözyaşı dibine sigara kıymak yasaksa, sağlığımızı, gençliği, neslimizi dayanak olmak düşüncesince bu oyun bağımlılığının banko teftiş dibine katılması gerekiyor. Marketler oyun şifrelerini satarken sattığı bireyin yaşına, velinin müsaade verip vermemesine uyanıklık etmiyor. Çocuk, harp oyunu şifrelerine iktiran etmek düşüncesince hâlâ aşırı servet harcıyor. Bu parayı masrafından velinin haberi yok. Çocuklar oyun şifresi alabilmek düşüncesince ana babanın cebinden servet çalmaya başlıyorlar. Bağımlılık, evlatları hakeza ortak noktaya getiriyor. Bu tehlikenin farkına varılması ve mukteza önlemlerin katılması gerekiyor. 18 yaşın altındaki küçüklere bağımlılık yapan, şiddete götüren oyunların şifreleri ferah ferah zincir marketlerde satılmamalıdır. Satılan bölgeler de teftiş altında olmalıdır."

Şahin, ailelerin, oyun şifresi kabul etmek düşüncesince evlatların ceplerinden müsaadesiz servet aldığını sonra ayırt ettiğini tabir ederek, "Aileler bu hali çöpten buldukları fişlerle ayırt etmişler. Bazı füru velisinin icar parasını üstelik oyun şifresi almaya harcamış." dedi.

Uzman Klinik Psikolog Dilara Boztepe de oyun bağımlılığının herhangi ortak gözyaşı grubunda görülse de ilkin çocuklarda ve akil baliğ gözyaşı grubunda hâlâ ortak tomar bulunduğunu tabir etti.

Çocukların oyun oynama süresini örtmek düşüncesince asılsız gelir davranışına yöneldiğini aktaran Boztepe, "Oyun bağımlılığı çocuklarda ilkin uyanıklık ve bağ toplaşımı eksikliği, dürtüsellik ve sertliği de arttırmaktadır." ifadelerini kullandı.

Boztepe, çocuklarda oyun bağımlılığının sebepleri ortada karı içi ehliyetsiz ve aliteli olmayan enformasyon ile ailenin çocuklarla ortak tomar ilgilenmemesinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ailelerin evlatların oynadığı oyunlara uyanıklık etmesi gerekiyor. Özellikle hız muhtevalı harp oyunları, sakıncalı ve insafsız sahnelerin olduğu, yumruklama, katil kabil oyunlar çocuklarda sertliği arttırmakta ve sertliği normalleştirmektedir. Bu normalleşmeyle baş başa füru ve gençlerde hınç kontrolü bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bunu mâni olmak yerine karı içre nitelikli ve ehliyetli ortak enformasyon olmalıdır. Anne ve ağababa güneş içre çocuklarıyla saat geçirip günün ne geçtiğini çocuklarına sormalıdır. Hem ev içre bununla ortak ev haricinde çocuklarında müdahale bulunduğu aktiviteler planlanmalıdır ve aileler evlatların ne oyunları oynadığı dair bilim sahibi olmalıdırlar. Oyun bağımlılığı behemehâl ciddiye alınmalıdır. Ayrıca oyun bağımlılığı çocuklarda ailesinden müsaadesiz 'para alma' kabil hallere da sebep olabilmektedir. Çocuklarda ruh bilimsel şekilde hâlâ biçimsiz neticeler oluşmaması yerine aileler behemehâl ruh bilimsel dayanak de almalılardır. "

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler