USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kuyumcular da 'yastık altı altın' kampanyasına eklenmek istiyor

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasına müteveccih projelere, cevahirci mağazalarının katılımını lazım ve mecburi gördüklerini söyledi.

Kuyumcular da 'yastık altı altın' kampanyasına eklenmek istiyor
06-01-2022 11:38
İstanbul

Atayık, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması ve kuyumcuların bu konudaki çalışmalara karışma edilmesi dair AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın döviz dair Kur Korumalı TL Mevduatı'nın peşi sıra yastık altında ruhsuz duran altınların ekonomiye ve para sistemine alınması anlamında atılan adımları akla yatkın bulduklarını ve desteklediklerini tamlayan Atayık, "Ancak baş döndürücü güzel niyetle başlatılmış bulunan bu çalışmaların hedefine kavuşması düşüncesince bu çalışmalara Türkiye'de rakamları 35 bini bulan tamamı cevahirci mağazalarımızın katılımını mukteza ve mecburi görüyoruz." açıklamasında bulundu.

"Sahadaki nazirsiz dinamiğin de harekete geçirilmesi sağlanacak"

İKO Başkanı Atayık, eski senelerde beş altı şirket ve birtakımı bankaların katılımıyla yastık altındaki altınları düzene vermek düşüncesince derin kampanyalar yürütüldüğünü anımsatarak, "Ancak ne efsus ki birleşen rakamlar istek edilenlerin baş döndürücü altında kalmıştı. Yastık altı birikimlerinin sektöre çıkarılması düşüncesince tamamı kuyumcuların düzene bütünleşmiş edilmesiyle kuyumcuların çelimli finansal yapısı, vatandaşla bulunan çelimli iletişimi ve öbür mesleklere mucibince sahadaki nazirsiz dinamiğinin de harekete geçirilmesi sağlanmış olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasadaki en büyülü kelimenin inanma bulunduğu kabilinden yurttaşlar düşüncesince de yastık altı birikimleri düşüncesince en emniyetli limanın gene "güven" olacağını dile getiren Atayık, vatandaşın da bu itimatı bugüne denli tanıdığı, bilmiş bulunduğu senelerdir alım satım meydana getirmiş bulunduğu kuyumcusunda bulduğunu anlatım etti.

Türkiye’nin herhangi ortak mahallesinde, semtinde vatandaşla uygun muhatap olan, bire ortak dili konuşan, anlaşan kuyumcular bulunduğunu aktaran Atayık, bu çelimli erke ve sinerjiyi kullanılabilirse yastık altındaki altınların da düzene kazandırılmasının şimdi da hızlanacağını bildirdi.

"Hafta sonu Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılarıyla ortak araya geleceğiz"

Mustafa Atayık, bu mevzuda birtakımı görüşmeler yaptıklarını belirterek, "İKO Yönetimi kendisine yastık altı altınların toplanması sürecine tamamı kuyumcuların alınması dair düşünüm alışverişi gerçekleştirmek ve oluşturulacak sistemin alt yapısını müzakere etmek neredeyse Darphane Genel Müdürümüz Abdullah Yasir Şahin ve Darphane Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Güven Pado’yla görüştük. Hafta nihayetinde da mevzuyla ait kendisine İstanbul’da Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılarıyla ortak araya geleceğiz." ifadelerini kullandı.

Altının ekonomiye kazandırılmasının önemine yer veren Atayık, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımızın 5 bin salname tarihî alışkanlıklarını dikkate aldığımızda, altın hulliyat ve mücevhere bulunan tutkusu, örf adetlerimizin kararında bu konudaki birikimlerin ehemmiyetli iktisadi değerlere eriştiği hacısı hocası kabilinden biliniyor. Dünya salname altın istihsal değerleri ile karşılaştırıldığında DOĞRU ortak iktisadi bedel sunan bu birikimlerin anısı olanlar haricinde küsurat envestisman gayeli edinimlerin "Altın Bankacılığı" kapsamında ekonomiye kazandırılması ekonomimiz ve sektörümüz düşüncesince iri ortak değerdir. Tüm hayattaki salname altın istihsal miktarının 2-3 sert değerlere vasıl bu değerin (yaklaşık 280-300 bilyon dolar) ekonomiye kazandırılması cezaevi arkası edilecek ortak obje değildir.

Altın birikimlerinin ekonomiye kazandırılması aşamalarının içre sektörümüzün baş döndürücü fazla ehemmiyetli ortak noktayı bulunduğunu değerlendiriyoruz. Kuyumcu göz ve derneklerimizin destekleri ve yönlendirmesiyle tamamı Türkiye’deki kuyumcular, darphane, bankalar ve arıtımevi firmalarımızın toprak alacağı ortak yapıyla altın birikimleri aceleci ortak halde ekonomiye kazandırılabilir. Kuyumcularımız, kurulacak sistemle vatandaşların getirmiş bulunduğu altınları düşüncesince bire ortak sürede gerçek kıymeti belirleme dair ekspertiz hizmeti verecek. Vatandaşlarımız da getirdikleri altınlar düşüncesince ya TL karşılığını ve ya katılma ulama oranlarını kabul etmek neredeyse düzene karışma olacaklar."

"Ham husus ihtiyacının karşılanmasında yaşanmış bulunan problemlerin da önüne geçilecek"

Diğer yandan, yastık altın birikimlerin arıtılmış edildikten sonraları borsada muamelat görebileceğini, bu vesileyle yastık altı altınların, Türk cevahircilik sahasının idmansız husus ihtiyacını istikbal etmek neredeyse saygınlık kendisine verilebileceğini kaydeden Atayık, nihayetinde bu değerin emlak dışından ithal edilmesi adına diyar içerisinden temini yoluyla istihsal ve ihraç sürecine denli gerçekleşecek adımlarda idmansız husus ihtiyacının karşılanmasında yaşanmış bulunan problemlerin önüne geçilmiş olacağını savundu.

İKO Başkanı Atayık başkaca bahis konusu saygınlık getirilerinden vatandaşlara da ek ulama sunulması dahil, vatandaş, cevahirci ve kasacı ortada işlevsel ortak cümle kurulması düşüncesince icraat yapıldığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler