USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalardaki olumsuz tempo delice Fed'le derinleşiyor

Küresel hisse piyasaları, Amerika Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve Fed üyelerinin hafta süresince icra ettiği delice yönlendirmelerle adanmış ağırlıklı birlikte ilerleyiş izlerken, doğacak hafta özellikle ABD'de faiz edinmek kabilinden gözler koyu data gündemine çevrildi

Küresel piyasalardaki olumsuz tempo delice Fed'le derinleşiyor
23-04-2022 11:24
İstanbul

ABD'de küsurat pahalılık sonrası Fed üyelerinin anbean şahinleşen yönlendirmeleri el âlem malı fiyatlarında oynaklığı artırmaya bitmeme ediyor.

Hafta süresince mangır politikasına bağlı görüşlerini dile getiren Fed üyelerinin tüm mayısta 50 temel puanlık getiri artırımına müspet yaklaştıklarını belirtirken, Fed Başkanı Powell'ın ortak yahut hâlâ ortak tomar görüşmede 50 temel benek getiri artırımına yeşil enerji yakması riziko iştahını düşürdü.

Powell, hafta içerisindeki açıklamalarında enflasyonun halihazırda baş döndürücü efdal ve mangır politikasının ise eskiye mucibince hala sponsor bulunduğunu kaydederek, az buçuk hâlâ aceleci akım etmenin akla yatkın bulunduğunu bildirdi.

Şahin duruşuyla tanıdık St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Fed'in hâlâ kaba adımlar atması icap ettiğini vurgulayarak, 75 temel puanlık getiri artışının hâlâ evvela yapıldığını ve bunun dünyanın sonu olmadığını dile getirdi.

Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası tağyir piyasalarında ilkgüz ayına derece yapılacak dört görüşmede da 50 temel puanlık getiri artışına gidileceği fiyatlanmaya başladı.

Tahvil piyasalarında güçlenen satı baskısıyla az hâlâ dört başı mamur vadelerde Amerika tağyir faizleri tahminî akıbet üç senenin en efdal seviyesine çıktı.

Emtia tutarları da şahinleşen tarz bankalarıyla baş başa satı baskısıyla gönül rahatlığı karşıya kalırken, Brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda yüzdelik 4,3 azalışla 106 dolara, altının ons fiyatı yüzdelik 2,1 düşüşle 1.932 dolara indi.

ABD'de firmaların çelimli karlılığı da satı baskısını engelleyemedi

ABD'de bu hafta yoğunlaşan dengelem sezonunda firmaların karlılıkları genellikle beklentileri geride bıraksa da, şahinleşen Fed'le kayar piyasaları fevk fazladan üçüncü haftayı da düşüşle tamamladı. Gelecek hafta ise gözler özellikle perşembe haset açıklanacak 1. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) peyda etmek amacıyla koyu data gündemine çevrildi.

Analistler, Fed'in pahalılık dair dikkate almış olduğu en ehemmiyetli göstergelerden bir tanesi bulunan 5 salname pahalılık beklentilerinin 2014'ten buyana en efdal seviyeye çıktığını bildirdi.

Yatırımcıların 2027 pahalılık beklentilerinin yüzdelik 2,6'ya derece yükseldiğini aktaran analistler, bahis konusu yükselişin halihazırda iyice delice ortak vakfe sergileyen Fed'e rağmak gerçekleşmesinin yatırımcıları hâlâ da rahatsız etmeye başladığını tabir etti.

Analistler, ABD'de açıklayan ortaklık bilançolarında karlılıkların beklentileri genellikle geride bırakmasına karşın, Fed üyelerinin delice açıklamalarıyla baş başa bu gelişmelerin fiyatlamalar üstündeki etkilerinin geri planda kaldığını söyledi.

ABD'de bu hafta açıklayan makroekonomik verilere göre, imalat endüstri Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 59,7'ye çıkarken, işlev alanı PMI 54,7'ye düştü.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 2,75, Nasdaq endeksi yüzdelik 3,83 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,86 bedel kaybetti.

25 Nisan ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi Chicago millî etkinlik endeksi ve Dallas Fed imalat endeksi, salı dayanabilen servet siparişleri, Richmond Fed endüstri endeksi ve toy hane satışları, çarşamba küresel stoklar ve gözleyen hane satışları ile cuma namazı haset ferdî gelirler, ferdî masraflar ve Michigan mahveden itimat endeksi verileri izleme edilecek.

Avrupa'da ECB sene sonundan evvela getiri artırabilir

Avrupa borsaları da evren genelinde eksilen riziko iştahıyla satı ağırlıklı ortak ilerleyiş izlerken, Rusya-Ukrayna mücadelesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) şahinleşen duruşu kayar piyasaları düşüncesince gerçek riziko unsuru olmayı sürdürüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, hafta içre icra ettiği açıklamalarda bankanın sene sonundan evvela getiri artırımına gidebileceğini kaydederken, el âlem malı alımlarının ise üçüncü çeyrek böylecene bitirilmesinin beklenen bulunduğunu dile getirdi.

Avrupa ekonomileri ile Amerika ekonomisi ortada strüktürel farklılıkların bulunduğunu ve dü ekonominin ayrımlı hızlarda akım ettiğini tamlayan Lagarde, getiri artışına bağlı değişmeyen kabul etmek düşüncesince doğacak makroekonomik verileri izleme edeceklerini söyledi.

Hafta içre alanda açıklayan pahalılık verilerine mucibince Avrupa'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) salname bazda yüzdelik 7,4 arttı.

Avro/dolar paritesi azalma eğilimini fevk fazladan üçüncü haftaya taşıyarak, haftayı yüzdelik 0,2 bedel kaybıyla 1,0800'den tamamladı.

Bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 1,24, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 0,15, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,12 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 2,3 bedel kaybetti.

Gelecek hafta pazartesi Almanya'da Ifo iş ortamı itimat endeksi, perşembe Avro Bölgesi'nde mahveden itimat endeksi ve Almanya'da TÜFE ile Avro Bölgesi'nde 1. çeyrek GSYH verileri izleme edilecek.

Asya'da gözler BoJ'a çevrildi

Asya tarafında, kayar piyasalarında bu hafta alengir ortak ilerleyiş izlenirken, doğacak hafta perşembe haset Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) mangır politikası oturmuş toplantısından çıkma neticeler yatırımcıların odağına yerleşti.

BoJ'un yöntem faizinde değişikliğe gitmesi beklenmezken, değişmeyen metni ve güruh sonrası yapılacak lafla yönlendirmelerde akıbet 20 senenin en yükseğine çıkan dolar/yen paritesi, ülkede adım adım artmaya başlamış bulunan pahalılık ve şahinleşen küresel tarz bankalarının peşi sıra gelecekteki mangır politikasına bağlı ipuçları aranacak.

Çin'de bitmeme fail toy kimse koronavirüs (Kovid-19) salgını gerçek riziko unsuru olmaya bitmeme ederken, piyasa beklentilerine rağmak Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) namus borcu ita oranlarında indirime gitmemesi Çin kayar piyasalarında satı baskısının kuvvetlenmesine etmen oldu.

Çin ekonomisi senenin evvel çeyreğinde yüzdelik 4,8 büyüyerek beklentileri geride bırakmasına rağmak Kovid-19 salgınında muteber kısıtlamaların tutum üstündeki tesirleri dağınık satışlar verisi ile kendini gösterdi. Ülkede dağınık satışla martta salname yüzdelik 3,5 azalarak tahminlerin iyice altında kaldı.

Haftanın ikinci yarısına akilane Çin'de ortak süredir Kovid-19 salgını dolayısıyla pratikte bulunan engellemeler adım adım da olsa gevşetilmeye başlanırken, daha belli başlı sayıda ve rüçhan bulunan ortaklık mensuplarının işe gitmelerine müsaade veriliyor.

PBoC'nin hafta içre icra ettiği toplantıdan namus borcu ita faizlerinde iskonto sonucu gelmemesi yatırımcıları rahatsız ederken, Çinli yetkililerin iri yatırımcılara kayar almaları çağrısında bulunması kayar piyasalarındaki satı baskısını azda olsa de olsa törpüledi.

Analistler, Çin'deki bu gelişmelerin yatırımcıları rahatsız etmeye bitmeme ettiğini ve Çin piyasalarında satı baskısının sürmesine köken bulunduğunu tabir etti.

Dolar/yen paritesi yükseliş eğilimini fevk fazladan yedinci haftaya taşıyarak, haftayı yüzdelik 1,7 artışla akıbet 20 senenin en yükseği bulunan 128,6 düzeyinden tamamladı.

Hafta içre alanda açıklayan makroekonomik verilere mucibince Japonya'da TÜFE salname yüzdelik 1,2 artarak beklentiler paralelinde gerçekleşti.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,04 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 0,3 bedel kazanırken, Çin'de Şangay birleşik endeksi yüzdelik 3,87 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 4,09 bedel kaybetti.

25 Nisan ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, salı Japonya'da işsizlik, çarşamba Çin'de endüstri karları, perşembe Japonya'da dağınık satışlar ve endüstri üretimi verileri izleme edilecek. Japonya'da piyasalar cuma namazı haset dinlence dolayısıyla bağlı olacak.

BIST 100 endeksinde üstün dereceli yenilense de yükseliş şevki sona erdi

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi görmüş olduğu en efdal seviyeyi 2.562,28 puana taşısa da, cuma namazı haset Amerika kayar piyasalarında güçlenen satı baskısının taşınmazlar içre de sansasyonel olmasıyla haftayı bedel kaybıyla tamamladı.

Analistler, bu hafta başlamış bulunan ve doğacak hafta yoğunlaşacak bulunan dengelem devrinde ortaklık karlılıklarına bağlı beklentilerin çelimli olduğuna dikkati çekerek, Borsa İstanbul'da ortaklık bazlı oynaklıkların artabileceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe haset açıklanacak Enflasyon Raporu'nun da yatırımcılar çeşidinden yakından izleme edileceğini aktaran analistler, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) april vadeli BIST 30 endeksine alakalı kontratta mehil sonunun yaklaşması dolayısıyla yatırımcıların davranışlarında ölçülü olmasının hayır olacağını bildirdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 0,88 azalışla 2.472,50 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 0,73 bedel kazanarak 14,7427'ye çıktı.

Analistler, BIST 100 endeksinde fen anlamda 2.400 puanın destek, 2.500 puanın dayanım namına izleme edileceğini kaydetti.

Gelecek hafta taşınmazlar içre pazartesi gerçek eğin itimat endeksi, sığa kullanması ve sektörel itimat endeksleri, perşembe kazançlı itimat endeksi ve cuma namazı imalat endüstri PMI ile aut tecim dengesi verileri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler