USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalarda pahalılık endişeleri bitmeme ediyor

ABD'de kalan pahalılık baskılarının Fed'i beklenenden ilk düzen bağı mülk politikasına zorlayabileceği endişeleri bitmeme ederken, ahit İngiltere ve Avro Bölgesi'nde pahalılık verileri ile Fed yetkililerinin konuşmaları yatırımcıların odağında bulunuyor.

Küresel piyasalarda pahalılık endişeleri bitmeme ediyor
17-11-2021 09:18
İstanbul

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping geçmiş çevrimiçi namına ortak araya gelmesi ve müzakere sonrası, Biden'ın fazlalık açıklamaları Amerika ile Çin arasındaki gerilime bağlı endişeleri hafifletirken, küresel ölçekte küsurat para şişkinliği piyasalar üzerinde baskıya sebep oluyor.

Dün ABD'de açıklayan perişan satışlar, ekimde ortak esbak ayak tabanı nazaran yüzdelik 1,7 artarak mart ayından beri en erdemli artışı kaydetti. ABD'de Walmart ve Home Depot kadar perişan zincirlerinin de beklenenden güzel mevrut karlılıkları sonrası New York borsasında fazlalık ortak ilerleyiş izlendi.

Tüketici masraflarındaki çelimli seyrin enflasyonu destekleyebileceği endişesi ise tahrifat piyasalarında satışların artmasına sebep evet ve ABD'nin 10 salname tahrifat faizi yükseliş eğilimini sürdürerek yüzdelik 1,65'e çıktı.

Artan küresel dolar isteğiyle dolar endeksi yükseliş eğilimini fevk fazladan üçünce güne taşıyarak, 96,2'yle akıbet 16 ayın en erdemli seviyesine ulaştı.

Dün açıklamaları strateji edilen Amerika Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, iktisat düşüncesince ortak sene öncesine gereğince hâlâ fazlalık bulunduğunu belirtirken, nema artışı dair aşama çarpmak düşüncesince hâlâ aşırı er bulunduğunu dile getirdi.

Öte taraftan Amerika Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin namus borcu limitine 15 Aralık'ta ulaşacağını kestirim ettiğini belirtirken, Biden Fed Başkanlığı düşüncesince kararını 4 gündüz ortamında vereceğini açıkladı.

Dün, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzdelik 0,39, Nasdaq endeksi yüzdelik 0,76 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 0,15 yükseldi. Bugün indeks vadeli muamelat kontratlarında ise sınırlanmış da olsa satıcılı ortak seyrin bilgili bulunduğu görülüyor.

Avrupa yanındaki siyasal anlaşmazlıklar piyasaları etkilemeye bitmeme ederken dün, Almanya'nın erke alanı regülatör kurumu (Bundesnetzagentur-BNetzA) Rusya'dan Avrupa'ya uzanan Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı'nın ruhsatlandırma periyodunu muvakkat namına askıya aldığını duyurdu.

Kurumdan meydana getirilen açıklamada, projenin yürütücü şirketi Nord Stream 2 AG'nin, hattın pres ruhsatını almaya müteveccih hâlâ ortak tomar ön şartı namına gelmek şartıyla Almanya yasalarına gereğince ortak ortaklık kurması gerektiği belirtildi. Karar sonrası Avrupa'da muamelat gören tabii kavara vadeli muamelat kontratı tahminî yüzdelik 16 artışla 94,6 avroya çıktı.

Polonya ve Belarus sınırında bitmeme fail muhacir krizinde ise hâlâ konkre ortak evolüsyon bulunmazken, alanda toy kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınına bağlı endişeler de artmaya bitmeme ediyor.

Dün, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzdelik 0,61 bedel kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,34 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzdelik 0,23 bedel kaybetti. Fransa'da CAC 40 endeksi ise ufki seyretti.

Avro/dolar paritesi ise yüzdelik 0,1 azalışla 10 Temmuz 2020'den beri görmüş bulunduğu en bağan düzem bulunan 1,1264'e geriledi.

Asya tarafında, Kovid-19 salgınında küsurat vakaların tedbirleri yanında getirmesi riziko iştahını törpülüyor. Çin ile Amerika talih başkanlarının düet görüşmesi ise hisse piyasalarında müspet fiyatlandı.

Bugün Japonya'da açıklayan verilere gereğince aut tecim açığı ekimde 67,4 bilyon yenle beklentilerin altında gerçekleşirken, atom çekirdeği otomobil siparişleri salname yüzdelik 12,5 artsa da piyasa öngörülerini karşılayamadı.

Bu gelişmelerle kapanışa yaklaşan Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,40, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 1,10 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 0,70 bedel kaybederken, Çin'de Şanghay mürekkep endeksi yüzdelik 0,30 yükseldi.

Yurt içinde, geçmiş Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi görmüş bulunduğu en erdemli düzem rekorunu 1.725,02 puana taşımasının peşi sıra küsurat satı baskısıyla düşüşe geçti ve haset esbak kapanışa gereğince 0,99 azalışla 1.685,60 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise geçmiş arsıulusal piyasada haset yüzdelik 2,51 artışla 10,3166'dan tamamlaması sonrası, dakika bankalararası bu sektörün açılışında 10,4505 ile zirvesini gördü.

Analistler, dakika ülke ortamında endamsız vadeli aut namus borcu istatistikleri, ülke haricinde ise Avro Bölgesi ve İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile ABD'de yapım izinleri ve ev başlangıçları verilerinin strateji edileceğini bildirdi.

Fed yetkililerinin lafla yönlendirmeleri ve oynaklığın arttığı tahrifat piyasalarının da yatırımcıların odağında bulunduğunu aktaran analistler, fen anlamda BIST 100 endeksinde 1.640 puanın destek, 1.725 düzeyinin dayanım konumunda bulunduğunu anlatım etti.

Piyasalarda dakika strateji edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ilkgüz kocaoğlan endamsız vadeli aut namus borcu istatistikleri

10.00 İngiltere, teşrinievvel kocaoğlan TÜFE

13.00 Avro Bölgesi, teşrinievvel kocaoğlan TÜFE

16.30 ABD, teşrinievvel kocaoğlan yapım izinleri

16.30 ABD, teşrinievvel kocaoğlan ev başlangıçları

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler