USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalarda jeopolitik risklerle sansasyon sürüyor

Küresel piyasalarda, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri harekatının yansımaları izlenirken, Rusya'ya müteveccih açıklayan kaba yaptırımların peşi sıra riziko algısının oldukça yatıştığı, mal fiyatlarındaki yükselişin himmet kestiği görülüyor.

Küresel piyasalarda jeopolitik risklerle sansasyon sürüyor
25-02-2022 09:30
İstanbul

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri harekatı bitmeme ederken, umumi seferberlik duyuru edilen Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, meydana gelen harekatı "alınması müstelzim tedbirler" yerine tanımlayarak, "Rusya evren ekonomisinin ortak parçası olmaya bitmeme ediyor ve bu düzene dokunca vermeyi planlamıyor." dedi.

Harekatı durdurmaya müteveccih arsıulusal camiadan tepkiler de gelmeye bitmeme ederken, Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere ve Japonya'dan peş peşe kaba yaptırımlar açıklandı.

AB üyesi ülkeler, Rusya'ya dirlik finans, enerji, ulaşım, dış satım kontrolü ve finansmanı ile ara sınav politikası kabilinden ayrışık bölgelerde uygulanacak acemi yaptırımları devreye aldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu paketin Rusya'nın en ehemmiyetli kapital piyasalarına erişimini karşıcı finansal yaptırımları içerdiğini belirterek, "Rusya bankacılık alanının yüzdelik 70'ini hedefleyen bu yaptırımlar, Rusya'nın istikraz maliyetlerini artıracak, enflasyonu yükseltecek ve Rusya sanayisinin ehemmiyetli noktasını yıpratacak." ifadesini kullandı.

ABD yönetimi de Rusya'nın en şişman ikinci mangır kurumu VTB Bank karışma 4 Rus bankasını müeyyide listesine eklerken, bu bankaların toplamda 1 trilyon dolarlık varlıklarını dondurdu. Öte taraftan Sberbank ile Gazprom karışma 13 şişman Rus işletmesine müteveccih acemi namus borcu ve öz kapital kısıtlamaları getirildi.

ABD Başkanı Joe Biden, yaptırımların Rus ekonomisine ağırbaşlı maliyetler getireceğini, Rusya'nın dolar, avro, paunt ve yen ile iş etme yeteneğini sınırlayacağını belirterek, "Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılması rastgele devir ortak seçenek, fakat şu anda Avrupa'nın gelişememiş kalanının kabul etmek istediği ortak değişmeyen değil." dedi.

İngiltere tamamı şişman Rus bankalarını, 5 Rus oligarkı ve 100'den ortak tomar iştirak ve kişiyi maksat meydan acemi ek müeyyide paketini duyururken, Japonya da müeyyide paketinin kapsamını genişletti.

Rusya'ya müteveccih yaptırımların artırılmasının arkası sıra bu sabahleyin Asya borsaları ve Amerika ile Avrupa dizin vadeli kontratlarında alengir ortak ilerleyiş izlendiği, riziko algısının oranla yatıştığı gözleniyor. Emtia fiyatlarında ise yükselişin sürdüğü fakat mücahede kestiği dikkati çekiyor. Dün 2014'ten buyana evvela el 102 doların üstünü gören ve haset 95,7 dolar seviyelerinden bütünler Brent petrolün varil fiyatı bugün yüzdelik 1,7'lik artışla 97,3 dolar seviyelerinde bulunuyor. Altının ons fiyatı evvel 17 ayın zirvesi bulunan 1.974 doları görmesinin arkası sıra bugün 1.913 dolar seviyelerinde akıntı ediyor. Dün yüzdelik 5,7 yükselen buğday tutarları ise bugün Haziran 2008'den buyana en faziletkâr seviyeyi gördü.

Rusya'da RTS endeksi evvel yüzdelik 50'ye vasıl azalma yaşanmasının arkası sıra haset yüzdelik 38,3'lük kayıpla 742,9 puandan kapatırken, dolar/Rus rublesi paritesi 89 ile tarihinin en faziletkâr seviyesini gördü. Bu evolüsyon karşısında bugün Moskova piyasalarının gizli olabileceği duyurulurken, Rusya Merkez Bankası döviz piyasalarına karışma etti ve rastgele muhtelif senaryo düşüncesince kemiksiz planlarının bulunduğunu bildirdi.

Jeopolitik gelişmelerin kûhi el altında yükselen şişkinlik karşısında mangır politikasını sıkılaştırma sinyalleri verici tarz bankalarının adımlarını ne biçimde etkileyeceğine ilişikli tartışmalar da yakından strateji ediliyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, bankanın Ukrayna'daki vaziyeti yakından izlediğini belirtirken, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, mart ayında nema artırımlarına ve geçenlerde dengelem küçültmeye başlanmasını hala desteklediğini söyledi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin da Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri harekatının Fed'in nema açık açık tezyit planlarını değiştirmesine biçim açıp açmayacağına değişmeyen hasretmek düşüncesince aşırı er bulunduğunu tabir etti.

Bu gelişmelerle evvel güne kaba düşüşle başlamış bulunan New York borsasında endeksler, Rusya'ya müteveccih yaptırımların açıklanmasının arkası sıra tarafını yukarıya çevirdi. Dow Jones endeksi, yüzdelik 0,28, S&P 500 endeksi yüzdelik 1,50 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 3,34 bedel kazandı. Dolar endeksi evvel 97,7 ile Haziran 2020'den buyana en faziletkâr seviyeyi görmesinin arkası sıra bugün 96,9 seviyelerinde bulunuyor. ABD'nin 10 salname tahrifat faizi ise evvel 1,85'e derece gerilemesinin ardından, baştan yüzdelik 1,96 seviyelerine yükseldi.

Avrupa'da, ilkin erke fiyatlarındaki yükselişin şişkinlik ve konuşu yaptırımların repo üstündeki etkilerine müteveccih endişeler artarken, evvel Avrupa'da mart vadeli kontratlarda natürel taş yağı lambası yağı tutarları yüzdelik 61 artışla 144 avroyu gördü. New York borsasında alımların tesirini artırmasından evvela kapanan hisse piyasaları tarafında ise evvel yüzdelik 4'e andıran zayiat yaşandı. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzdelik 3,96, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 3,83 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 3,88 geriledi. Dün 1,11 sınırına derece gerileyici avro/dolar paritesi bugün 1,1220 seviyelerinden prosedür görüyor.

Asya tarafında da acemi günün Amerika borsalarındaki fazlalık havaya koşut alıcılı başladığı görülürken, kapanışa andıran Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 1,8, Çin'de Şanghay birleşmiş endeksi yüzdelik 0,4 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzdelik 2,8 artışla seyrediyor.

Yurt içinde, evvel Borsa İstanbul'da güne kaba düşüşle başlamış bulunan ve açma bakımından çevrim stoper sisteminin çalışmış olduğu BIST 100 endeksi, haset yüzdelik 8,17 bedel kaybederek 1.851,38 puandan tamamladı. Dolar/TL, büyümekte bulunan iklim mangır birimleri üstündeki baskının artmasıyla evvel 14,6548 ile 2 ayın en faziletkâr seviyesini görmesinin arkası sıra geriledi ve bugün bankalararası sektörün açılışında 14,0370'ten prosedür görüyor.

Analistler, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ile küresel çapta küsurat riziko algısının açıklayan yaptırımlarla oranla yatıştığını belirterek, mevzuya bağlı risklerin hala masada olmasıyla piyasalarda oynaklığın sürebileceğini söyledi.

Gelişmelerin erke fiyatlarına yansımalarının, şişkinlik beklentileri ve mangır politikalarının seyri açısından da nazik olacağını, bu kapsamda yapılacak lafla yönlendirmelerin öneminin arttığını vurgulayan analistler, bugün İngiltere, Amerika ve Avrupa tarz bankaları yetkililerinin açıklamalarının izleneceğini tabir etti.

Analistler, data gündeminde ise emlak ortamında konuşu güvenlik endeksi, emlak haricinde ABD'de ferdî dirimsel ve harcamalar, dayanabilen mülk siparişleri, Avro Bölgesi'nde mahveden güvenlik endeksi ve Almanya'da büyümenin öne çıktığını kaydederek, fen manada BIST 100 endeksinde 1.830 düzeyinin destek, 2.000 puanın dayanım konumunda bulunduğunu bildirdi.

Piyasalarda bugün strateji edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, gücük ay kocaoğlan konuşu güvenlik endeksi

10.00 Almanya, 4. çeyrek büyüme

13.00 Avro Bölgesi, gücük ay kocaoğlan mahveden güvenlik endeksi

16.30 ABD, hanuman kocaoğlan ferdî dirimsel ve harcamalar

16.30 ABD, hanuman kocaoğlan dayanabilen mülk siparişleri

18.00 ABD, hanuman kocaoğlan gözleyen mesken satışları

18.00 ABD, gücük ay kocaoğlan Michigan mahveden güvenlik endeksi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler