USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler koyu data gündemine çevrildi

Enflasyon, başta sonuç üç senenin zirvesine çıkan yer yağı fiyatları, Çin'de yükselmeye bitmeme fail Üretici Fiyat Endeksi ve ABD'de beklentilerin üstünde kalan Tüketici Fiyat Endeksi ile riziko unsuru olmaya bitmeme ediyor.

Küresel piyasalarda gözler koyu data gündemine çevrildi
16-10-2021 11:15
İstanbul

Küresel hisse piyasaları, mangır politikasında mütenakıs belirsizlikler ve açıklanmaya başlanan müşareket bilançolarının bilhassa ABD'de beklentilerin üstünde gerçekleşmesiyle alıcılı borda bordaya tempo izlerken, doğacak hafta küresel bazda şişkinlik verileri ilkin iktisap etmek kıl payı dip data gündemi izleme edilecek.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) güruh tutanakları mangır politikasındaki belirsizlikleri şişman seviyede ortadan kaldırırken tutanaklarda, dünya malı alımlarının azaltılmasına bitmiş teşrin yahut aralıkta başlanabileceği, azaltım hızının ise maaş bazda 10 bilyon doları kaynak tahvillerinden, 5 bilyon doları mortgage destekli varlıklardan iktisap etmek kıl payı herhangi borda bordaya ay 15 bilyon dolar olabileceği sinyali verildi.

ABD'de açıklayan vezneci bilançolarının da beklentilerin üstünde gerçekleşmesi riziko iştahını artırarak küresel bazda hisse piyasalarında alış ağırlıklı seyri yanı sıra getirdi.

Buna göre, ABD'de senenin üçüncü çeyreğinde sabık senenin bire borda bordaya zamanına nazaran Bank of America'nın kesin eş yüzdelik 57 artışla 7,7 bilyon dolara, Citigroup'un kesin eş yüzdelik 48 yükselişle 4,6 bilyon dolara ulaştı. Aynı çağda kesin karını Wells Fargo yüzdelik 59 artırarak 5,1 bilyon dolara, Morgan Stanley yüzdelik 37 yükselterek 3,7 bilyon dolara çıkardı.

Öte yandan, enflasyon, bilhassa akıbet üç senenin zirvesine çıkan yer yağı fiyatları, Çin'de yükselmeye bitmeme fail Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve ABD'de beklentilerin üstünde kalan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile riziko unsuru olmaya bitmeme ediyor.

Brent petrolün varil fiyatı mafevk fazladan sekizinci haftayı da bedel hasılatıyla kapatırken, haftalık yüzdelik 2,45 artarak 84,2 dolara yükseldi.

ABD'nin 10 salname tahrifat faizi ise yüzdelik 1,63 ile Haziran'dan beri en erdemli seviyesini görmesinin arkası sıra gerileyerek haftayı yüzdelik 1,5750'den tamamlarken, altının ons fiyatı da 1.800 dolara derece yükselmesinin arkası sıra bu seviyelerde tutunamasa da haftayı yüzdelik 0,57 artışla 1.767 dolardan tamamladı.

Kripto paraların ABD'de regüle edilebileceğine bağlı salık akışıyla baş başa Bitcoin 12 Nisan haftasından beri en erdemli kur bulunan 62.933 dolara yükseldi.

ABD'de gözler Fed'in Bej Kitap tutanağı ve müşareket bilançolarına çevrildi

ABD'de mangır politikasının üstündeki belirsizliklerin azalması ve çelimli bilançolarla New York borsasında alış ağırlıklı borda bordaya tempo izlenirken, doğacak haftanın gündeminde Fed'in Bej Kitap tutanağı ile bitmeme edecek bilançolar bulunuyor.

Fed'in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) güruh tutanaklarında, Fed yetkililerinin hesaplı toparlanmanın uğrunda gitmesi şartıyla doğacak senenin ortalarında bitecek aşamalı borda bordaya daralma döneminin makul olabileceğini değerlendirdiği aktarılarak, "Toplantıdaki kimi Fed yetkilileri, bulunan şişkinlik baskılarının kestirim edilenden elan derinliğine sürebileceği endişesini dile getirdi. Üyelerin çoğu, bildirme kesintileri ve iş gücü sıkıntısının elan derinliğine sürebileceğini, şişkinlik risklerinin mafevk taraflı bulunduğunu ve bunun fiyatlar ile ücretler üstünde varsayılandan elan şişman ve sürekli etkilerinin olabileceğini belirtti. Üyelerden bazıları, mafevk taraflı risklerle baş başa 2022'de enflasyonun erdemli kalmaya bitmeme edeceğini düşünüyor." ifadeleri kullanıldı.

Analistler, tutanakların tahrifat alımlarının azaltılması sürecinde izlenecek yola müteallik patikayı netleştirdiğini belirterek, buna rağmen Fed'in eğreti şişkinlik söyleminden uzaklaştığını kaydetti.

Fed'in Bej Kitap raporunda enflasyona bağlı ipuçlarının aranacağına dikkati çekici analistler, açıklanacak müşareket bilançolarının ise hisse piyasaları üstünde müşareket bazlı oynaklığı artırabileceğini anlatım etti.

ABD'de açıklayan makroekonomik verilere uyarınca eylülde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) maaş yüzdelik 0,4 ve salname yüzdelik 5,4 artışla beklentilerin üstünde yükseldi. Böylece, salname şişkinlik baştan 13 senenin en erdemli seviyesine çıktı.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 1,82, Nasdaq endeksi yüzdelik 2,18 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,58 bedel kazandı.

18 Ekim ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi uran üretimi ve yetenek kullanımı, salı yapım izinleri ve mesken başlangıçları, çarşamba Fed'in Bej Kitap raporu, perşembe Philadelphia Fed imalat endeksi ve cuma namazı imalat uran ve işlev alanı Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri izleme edilecek.

Avrupa'da ruzname enflasyon

Avrupa'da saf gürültü yağı lambası yağı arzına bağlı teessürat azda olsa yatışsa da bitmiş teşrin vadeli saf gürültü yağı lambası yağı kontratları 90 ekü düzeyinden iş görmeye bitmeme ediyor. Gelecek hafta ise semt genelinde yayınlanacak TÜFE verilerinin yatırımcıların riziko iştahı üstünde çarpıcı olması bekleniyor.

Analistler, Avrupa'da tedbir sıkıntıları ve erke arzına bağlı endişelerin şişkinlik baskısını desteklemeye bitmeme ettiğini kaydederek, mangır tedarikinde yaşanmış bulunan gelişmelerin tutarları mafevk taraflı etkilemeye bitmeme ettiğini bildirdi.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi'nde enflasyonda yaşanmış bulunan artışın eğreti nedenlerden kaynaklandığı görüşünü yineledi.

Veri takviminde ise Almanya'da TÜFE maaş bazda değişmezken, salname yüzdelik 4,1 artışla beklentilere koşut gerçekleşti. İngiltere'de ise aylakçılık yüzdelik 5,2'ye geriledi.

Avro ise dolar karşısında iptidai haftalık düşme eğilimini sonlandırarak haftalık yüzdelik 0,25 bedel hasılatıyla 1,1605'e çıktı.

Bu hafta, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 2,51, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 1,95, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 2,55 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 1,68 bedel kazandı.

Gelecek hafta, çarşamba İngiltere'de ve Avro Bölgesi'nde TÜFE ile Almanya'da ÜFE, perşembe Avro Bölgesi'nde Tüketici Güven Endeksi ve cuma namazı semt genelinde işlev alanı ve imalat uran PMI verileri izleme edilecek.

Asya borsaları Çin dışarı yükseldi

Asya'da, Çin'de tedbir zincirinde bitmeme fail teessürat ve yüzdelik 10,7'yle 1995'ten beri en erdemli seviyeye çıkan ÜFE riziko iştahını negatif etkilerken, bölgenin başka vatanlarında küresel hisse piyasalarına koşut alıcılı tempo çarpıcı oldu. Gelecek hafta Asya'da Çin'in pazartesi açıklanacak 3. çeyrek Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) verileri dikkati çekiyor.

Çin'de taşınmazlar şirketlerinin tahrifat ödemelerine bağlı hâlâ müspet borda bordaya salık alınmazken, bu gidişat riziko unsuru olmaya bitmeme ediyor. Artan şişkinlik endişesi ve erke arzına bağlı teessürat da yatırımcıların riziko iştahını negatif etkileyen unsurlar ortada bulunuyor.

Asya'da açıklayan verilere göre, Japonya'da ağustos kocaoğlan atom çekirdeği makina siparişleri çoğalma beklentilerinin bilakis maaş bazda yüzdelik 2,4 düşme kaydetti. Çin'de ise eylülde borda bordaya geçmiş senenin bire borda bordaya ayına uyarınca dış satım yüzdelik 28,1 ve dış alım yüzdelik 17,6 arttı. Ülkede aut tecim fazlası, beklentilerin üstünde mevrut dış satım verilerinin yardımıyla 46,8 bilyon dolarlık öngörüleri aşarak 66,8 bilyon dolar oldu.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Çin'de Şanghay birleşmiş endeksi yüzdelik 0,55 bedel kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 3,64, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 1,99 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 2 bedel kazandı.

18 Ekim ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi Çin'de perişan satışlar ve uran üretimi, çarşamba Japonya'da aut tecim dengesi, ve cuma namazı TÜFE verileri izleme edilecek.

Yurt ortamında gözler TCMB'ye çevrildi

Yurt ortamında Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı küresel hisse piyasalarına koşut alıcılı seyirle tamamlarken, doğacak hafta gözler perşembe haset Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkma kararlara çevrildi.

AA Finans'ın ümit anketine dahil bulunan iktisatçıların şişman çoğunluğu borda bordaya hafta vadeli getiri münakasa nema oranının (politika faizi) indirileceğini kestirim ediyor. Ekonomistlerin yöntem faizindeki değişikliğe bağlı beklentilerinin medyanı 50 temel benek iskonto anlamında gerçekleşti.

Bu hafta açıklayan verilerde ödemeler dengesi ağustosta 530 milyon dolar çok vererek, uran üretimi de salname yüzdelik 13,8 artarak beklentileri geride bıraktı.

BIST 100 endeksi, haftayı yüzdelik 0,83 artışla 1.409,56 puandan tamamlarken analistler, beceri anlamda 1.420 ve 1.436 puanın direnç, 1.396 puanın ise dayanaklık etmek yerine öne çıktığını anlatım etti.

Dolar/TL ise haftayı 3,35 yükselişle zamanı erdemli kur bulunan 9,2701'den kapattı.

Gelecek hafta diyar ortamında ayrıca, pazartesi mesken paha endeksi ve perşembe Tüketici Güven Endeksi verileri izleme edilecek. Ayrıca cuma namazı haset piyasaların kapanmasının arkası sıra arsıulusal derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye düşüncesince emniyet notu derecelendirme raporunu açıklaması bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler