USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler derin data gündemine çevrildi

ABD'de hisse piyasalarında mal politikasındaki belirsizliğin azda olsa azalmasıyla üç haftalık azalma isteği bu hafta sonlanırken, doğacak hafta açıklanacak ekincilik dışı istihdam ilkin iktisap etmek kabil dip data gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Küresel piyasalarda gözler derin data gündemine çevrildi
29-01-2022 11:55
Istanbul

Küresel kayar piyasaları, Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) şahinleşen tutumuyla adanmış ağırlıklı ortak ilerleyiş izlerken, doğacak hafta gözler İngiltere ve Avrupa tarz bankalarının siyaset kararları ve ABD'de ekincilik dışı istihdam ilkin peyda etmek kabil dip data gündemine çevrildi.

Fed'in kredi politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın derinti sonrası icra ettiği izahat az şimdi halis muhlis servet fiyatlarında dalgalanmayı yanında getirdi.

Fed, beklentiler dahilinde siyaset faizini değiştirmeyerek yüzdelik 0-0,25 aralığında çakılı bırakırken, faizlerin "yakında" artırılmasının akıllıca olacağını belirtti.

Varlık alımlarının mart kocaoğlan başlangıcında sona erdirileceğini tabir fail Fed, dengelem kısıntı ilkeleri üstünde de anlaşıldığını ve dengelem azaltımının getiri artımından sonradan başlayacağını duyurdu.

Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları derhal sonra icra ettiği konuşmada, bankanın mart ayındaki toplantısında getiri paylarını açık açık çoğaltma niyetinde olduklarını belirtti.

Ekonominin beklentiler doğrultusunda gelişip gelişmediğini cankulağı izleyeceklerini kaydeden Powell, faziletli enflasyonun beklenenden şimdi mihman bir duruma yetişme riski de müdahale peyda etmek kabil risklere erinç tetik olacaklarını ve akıllıca biçimde cevap vereceklerini dile getirdi.

Powell, Fed'in dengelem azaltımının ise getiri artışının arkası sıra istikbaline ayraç ederek, bilançonun küçültülmesine bağlı zamanlama, gayret ve başka teferruat dair değişmeyen alınmadığını, bunun doğacak toplantılarda görüşüleceğini bildirdi.

Bu gelişmelerle birlikte, tahrifat piyasalarında Fed'in mart ayında 50 temel getiri artışına gideceğine bağlı beklentiler güçlenirken, sene böylelikle siyaset faizinin minimum yüzdelik 1,25'e yükseltileceği kestirim ediliyor.

Rusya ile Ukrayna ortada bitmeme fail yüklülük de servet tutarları üstündeki tesirini sürdürüyor. Rusya Ukrayna'ya tasallut niyetinde olmadıklarını belirtirken, Amerika Rusya'nın Ukrayna sınırına andıran yerlere ve Belarus'a icra ettiği askeri yığınağını şimdi da artırdığını söyledi.

Avrupa Birliği'nden Rusya'ya erinç Kuzey Akım 2 projesinin iptali müdahale rastgele seçeneğin masada bulunduğu açıklaması gelirken ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

Söz konusu gelişmelerle ABD'nin 10 salname tahrifat faizi yüzdelik 1,87 ile yüzdelik 1,71 ortada dalgalanmasının arkası sıra haftayı eski hafta kapanışının elden üstünde yüzdelik 1,77 düzeyinden tamamladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki yüklülük sonrası sakıncasız liman varlıklardan altının ons fiyatı yükseliş eğiliminde akıntı etse de, Fed'in şahinleşen tutumuyla hasılatlarını arka vererek, güzeşte hafta yüzdelik 2,42 düşüşle 1.790 dolara indi.

Brent petrolün varil fiyatı yükseliş eğilimini fevk üstüne üstlük altıncı haftaya taşıyarak 90,1 dolarla Ekim 2014'ten beri en faziletli seviyesine baskı ve haftayı yüzdelik 2,1 artışla 88,8 dolardan tamamladı.

Analistler, doğacak hafta data gündeminin dip bulunduğunu hatırlatarak, amma velakin evren genelinde açıklanmaya başlamış olan 2021 4. çeyrek şeriklik mali tablolarının kayar bazlı oynaklığı artırabileceğine dikkati çekti.

ABD'de gözler dip data gündemine çevrildi

ABD'de kayar piyasalarında kredi politikasındaki belirsizliğin azda olsa azalmasıyla üç haftalık azalma isteği bu hafta sonlanırken, doğacak hafta cuma namazı haset açıklanacak ekincilik dışı istihdam ilkin peyda etmek kabil dip data gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Fed'in bu haftaki delice açıklamalarına karşın, enflasyonunun yükselmeye bitmeme etmesi biçiminde elindeki araçları kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtmesi bu hafta açıklanacak verilerin önemini artırdı.

Analistler, Fed'in kredi politikasını belirlerken dikkate almış bulunduğu ortak birlik tomar verinin açıklanacağı haftada, verilerdeki enflasyonist işaretlerin servet fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini bildirdi.

Bilanço sezonun ise doğacak haftadan itibaren gündemi şimdi ortak tomar çalışır etmesi bekleniyor. Bu hafta açıklayan bilançolara göre, ABD'li elektrikli makine üreticisi Tesla'nın eş 2021'de 5,5 bilyon dolarla üstün dereceli seviyeye ulaştı.

ABD'li uygulayım bilimi devlerinden Apple'ın güzeşte senenin ekim-aralık çağında elde etmiş bulunduğu gelir, hazırlık zinciri sıkıntılarına karşın salname yüzdelik 11 artışla 123,9 bilyon dolara ulaşarak üstün dereceli kaydetti.

Microsoft'un kemiksiz eş ise güzeşte senenin ekim-aralık çağında ortak eski senenin ayrımsız zamanına nazaran yüzdelik 21 artarak 18,8 bilyon dolara yükseldi.

Makroekonomik data tarafında ise Amerika ekonomisi acemi kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle 2020'de gösterdiği daralmanın arkası sıra güzeşte sene yüzdelik 5,7 ile 1984'ten beri en çelimli büyümeyi kaydetti.

New York borsası Fed'in şahinleşen tutumuyla adanmış baskısı altında kalsa da, haftanın sonuç prosedür gününde kredi politikasına bağlı mütenakıs belirsizliklerle beraberce riziko iştahının azda olsa de olsa güçlendiği görüldü.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 0,77, Dow Jones endeksi yüzdelik 1,34 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 0,01 bedel kazandı.

31 Ocak ile başlamış olan haftanın data takviminde, pazartesi Dallas Fed imalat endeksi, salı imalat uran Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI, yapım masrafları ve ISM imalat uran PMI, çarşamba ADP istihdam raporu, perşembe görev piyasası PMI, üretimlik siparişleri ve dayanabilen servet siparişleri, cuma namazı ise aylaklık verileri strateji edilecek.

Avrupa'da tarz bankaları haftası

Avrupa borsalarında riziko iştahı Fed'in şahinleşen duruşu ve Rusya ile Ukrayna ortada küsurat tansiyonla gerilerken, doğacak hafta ilkin perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) siyaset faizi kararları peyda etmek kabil dip data gündemi strateji edilecek.

Gelecek hafta ECB'nin siyaset faizinde değişikliğe gitmesi beklenmezken, tahrifat piyasalarında BoE'nin yüzdelik 80 ihtimalle siyaset faizini 15 temel nokta artıracağı fiyatlanıyor.

Öte yandan, bankaların servet alıntı programlarında değişiklere gitmesi ihtimali bulunurken, derinti sonrası başkanların yapacakları açıklamalarda kredi politikasının istikbaline bağlı ipuçları aranacak.

Rusya ile Ukrayna ortada küsurat arbede ihtimali bu hafta da Avrupa gündemini çalışır etmeyi sürdürürken, alanda küsurat kan basıncı riziko iştahını negatif etkilemeye bitmeme ediyor.

Bölgede açıklayan makroekonomik verilere gereğince ise Almanya ekonomisi güzeşte senenin sonuç çeyreğinde çeyreklik bazda yüzdelik 0,7 daralarak beklentilerin üstünde küçülürken, Almanya'da Ifo beklentiler endeksi ise 95,2'ye yükseldi.

Bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,37, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 1,83, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 1,45 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 1,83 bedel kaybetti.

Gelecek hafta Avrupa'da pazartesi Avro Bölgesi'nde 2021 4. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), salı semt genelinde imalat uran PMI ve Almanya ile Avro Bölgesi'nde işsizlik, çarşamba Avro Bölgesi'nde TÜFE, perşembe semt genelinde görev piyasası PMI ve cuma namazı Almanya'da üretimlik siparişleri strateji edilecek.

Asya piyasalarına Fed darbesi

Asya'da bu hafta kayar piyasalarında kredi politikasını sıkılaştıracağını duyuran Fed sonrası adanmış ağırlıklı nabız güçlenirken, küsurat Kovid-19 olayları da bahis konusu seyri destekledi.

Bölge genelinde yayılmayı sürdüren Kovid-19 salgını birtakım devletlerde önlemlerin artırılmasına faktör olurken, Japonya'nın 16 eyalette uyguladığı bölümsel yılgı ıpıssız 34 eyalete genişletmeyi organize ettiği bildirildi.

Çin'de yakın acemi sene tatili sayesinde küsurat çabukluk virüsün yayılmasının şimdi da hızlanacağı endişesiyle riziko iştahının azalmasında çarpıcı oldu.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ise kredi politikasını baş döndürücü hareketsiz tutmayı üstenme etti ve tarz bankasının ücretler yükselmeye başlamadan evvel enflasyonun artım riskinin bilincinde bulunduğunu söyledi.

Çin'in taşınmazlar sektöründe yaşanmış olan krizi arama dibine kabul etmek düşüncesince Evergrande'yi bölmeyi değerlendirdiği gelişmeleri basına yansırken, Asya'da açıklayan makroekonomik verilere göre, Güney Kore ekonomisi güzeşte senenin dördüncü çeyreğinde salname yüzdelik 4,1 ile beklentilerin üstünde büyüdü.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 2,92, Çin'de Şanghay birleşik endeksi yüzdelik 4,57, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 6,03 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 5,67 bedel kaybetti.

31 Ocak ile başlamış olan haftanın data takviminde, pazartesi dağınık satışlar ve uran üretimi ve salı aylaklık payı verileri strateji edilecek. Çin borsaları hafta süresince acemi sene tatili dolayısıyla gizli olacak.

Yurt ortamında gözler enflasyona çevrildi

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi toptan kayar piyasalarıyla beraberce bedel kaybederken, doğacak hafta gözler açıklanacak TÜFE verilerine çevrildi.

Şahinleşen Fed'in toptan kayar piyasalarında oluşturduğu adanmış baskısı Borsa İstanbul'da da çarpıcı olurken, yoğunlaşacak dengelem devri kayar bazlı oynaklıkları yanında getirebilir.

Öte yandan, haftaya açıklanacak TÜFE verileri yatırımcıların odağına yerleşirken, AA Finans'ın ümit anketine eklenen ekonomistler ocakta TÜFE'nin maaş bazda yüzdelik 10,09 artmasını bekliyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 1,39 azalışla 1.983,18 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 0,41 artarak haftayı 13,5160'tan kapattı.

Analistler, BIST 100 endeksinde uran manada 2.010 puanın direnç, 1.970 puanın dayanaklık etmek konumunda bulunduğunu kaydetti.

Gelecek hafta habitat içinde, pazartesi dış tecim dengesi, salı imalat uran PMI, perşembe TÜFE ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve cuma namazı TÜFE bazlı gerçek nakit kredi döviz döşenmemiş verileri strateji edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler