USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar şahinleşen tarz bankalarıyla olumsuz seyretti

Küresel hisse piyasaları, evren genelinde tarz bankalarının şahinleşen tutumunun öne çıkmış olduğu haftada satı ağırlıklı ortak tempo izlerken, doğacak hafta dünkü insan koronavirüs salgınında Omicron varyantına bağlı bilgi akışı gündemin odağına yerleşti.

Küresel piyasalar şahinleşen tarz bankalarıyla olumsuz seyretti
18-12-2021 11:49
İstanbul

Küresel bazda enflasyon baskısının mangır politikaları üstündeki etkinliği artmaya bitmeme ederken, bu hafta Amerika ve İngiltere biçim bankaları özellikle peyda etmek nice merkez bankasının şahinleşmesi sonrası küresel hisse piyasalarında satı baskısı bilgili oldu.

Hafta içinde, Amerika Merkez Bankası (Fed) 2021'in akıbet toplantısında faizleri değiştirmeyerek yüzdelik 0-0,25 düzeyinde bırakırken, servet alımlarının azaltım hızını maaş 15 bilyon dolardan 30 bilyon dolara çıkardı.

Karar metninde, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) servet alımlarının hızındaki benzeşim indirimlerin rastgele ay uygulanmasının makul olacağı, fakat kazançlı görünümdeki değişikliklerin gerektirmesi şeklinde alımların hızını ayarlamaya amade oldukları vurgulandı. Öte taraftan metinden enflasyona bağlı "geçici" değerlendirmesinin çıkarılması dikkati çekti.

Bankanın ekonomiye bağlı yayımladığı projeksiyonlarda ise doğacak sene düşüncesince 3 getiri artırımına ayraç edilirken, şişkinlik beklentileri fevk taraflı düzeltilmiş edildi.

Karar sonrası açıklamalarda mevcut Fed Başkanı Jerome Powell, kazançlı gelişmeler ve görünümün, servet alımlarının henüz aceleci azaltılmasını gerektirdiğini belirterek, "Yükselen şişkinlik baskıları ve çabucak güçlenen iş gücü piyasası dolayısıyla ekonominin bundan sonra kalan oranda yöntem desteğine gereksinimi yok." dedi. Omicron varyantının tutum düşüncesince riziko oluşturduğunu tamlayan Powell, azami istihdam anlamında çabucak ilerlediklerini, fakat müşterek süre henüz iş gücüne katılımın çelimli olmayabileceğini söyledi.

Analistler, Fed'in değişmeyen metni ile Powell'ın açıklamalarının "güçlü ve net" mesajlar verdiğini belirterek, meydana getirilen yönlendirmelerin rastgele ne denli "şahin" tonda bitmeme etse de 2022'de mangır politikalarının seyrine bağlı belirsizlikleri azalttığını, bu durumun hisse piyasalarını desteklediğini söyledi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Ağustos 2018'den beri önceki kat getiri artırımına giderken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) yöntem faizini çakılı bıraktı.

Bu hafta mangır politikası kararlarını açıklanan nice büyümekte bulunan diyar biçim bankası yöntem faizlerinde artışa giderken, iri çoğunluğunda şahinleşme eğiliminin bitmeme edeceğine müteveccih yönlendirmeler dikkati çekti.

Söz konusu gelişmelerle ABD'nin 10 salname değiştirme faizi kısaca 8 temel benek düşüşle yüzdelik 1,40'a inerken, altının ons fiyatı şahinleşen biçim bankalarına rağmen kalan şişkinlik baskısıyla terfian haftayı yüzdelik 0,85 artışla 1.798 dolardan tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı ise Omicron varyantının yayılmaya bitmeme etmesi sonrası kalan endişelerle bu hafta yüzdelik 3,1 azalışla 72,9 dolara geriledi.

ABD'de kalan şişkinlik Fed'i şahinleştirdi

ABD'de New York borsası bu hafta şahinleşen Fed'le baş başa satı ağırlıklı müşterek ilerleyiş izlerken, doğacak hafta gözler Omicron varyantındaki gelişmelere ve dip data gündemine çevrildi.

ABD'de kalan şişkinlik baskıları sonrası hafta içre Fed servet alımlarının azaltım hızını 30 bilyon dolara çıkarırken, 2022'de 3 getiri artışının beklendiği projeksiyonlar riziko iştahının azalmasında can alıcı oldu.

Omicron varyantındaki gelişmeler piyasalarda esas riziko unsurlarından olmaya bitmeme ederken, bu hafta Noel tatili yardımıyla artarak çoğalması muhtemel seyahatlerin salgının yayılmasını hızlandırabileceğinden düşünce ediliyor.

Hafta içre Amerika Başkanı Joe Biden federal hükümetin namus borcu limitini 2,5 trilyon dolar artırmaya müteveccih yasayı onayladı.

Makroekonomi data tarafında ise ABD'de imalat uran Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) aralıkta maaş bazda 0,5 benek azalarak 57,8 ile 12 ayın en düşüt seviyesine gerilerken, işlev alanı PMI ayrımsız çağda 0,5 benek azalışla 57,5'e inerek 3 ayın en düşüt seviyesini gördü.

Ülkede uran üretimi maaş yüzdelik 0,5 artarken, yetenek kullanması yüzdelik 76,8'e çıktı.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 1,94, Nasdaq endeksi yüzdelik 2,95 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,68 bedel kaybetti.

20 Aralık ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi kılavuz gemisi göstergeler endeksi, salı akan denge, çarşamba 3. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), mahveden inanma endeksi ve 2. el ev satışları ve perşembe ferdî gelirler, ferdî harcamalar, dayanabilen mangır siparişleri, Michigan mahveden inanma endeksi ile dünkü ev satışları izlem edilecek. ABD'de borsalar cuma namazı haset Noel tatili dolayısıyla boğunuk olacak.

Avrupa'da BoE'den şaşırtı getiri artırımı

Avrupa'da ECB ve BoE'nin bu hafta açıkladıkları mangır politikası kararları piyasaların odağında toprak alırken, BoE yöntem faizini 15 temel benek artırarak şaşırtı biçimde yüzdelik 0,25'e çıkardı.

BoE'nin değişmeyen metninde, İngiltere'de ilkgüz ayında yüzdelik 3,1 seviyesinde bulunan enflasyonun, kasımda yüzdelik 5,1 ile akıbet 10 senenin en efdal seviyesine ulaştığına ayraç edilerek, "Enflasyonun şita aylarında yüzdelik 5’in üstünde seyretmeye bitmeme etmesi ve Nisan 2022'de kısaca yüzdelik 6 ile doruk yapması bekleniyor. Çekirdek enflasyonda düşüşün fakat doğacak senenin ikinci yarısından itibaren başlaması öngörülüyor." ifadelerine toprak verildi.

ECB ise getiri oranlarında değişikliğe gitmezken, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) Mart 2022'de sona ereceğini konfirmasyon etti. Fed ve BoE'nin delice tutumunun tersine güvercin müşterek vakfe sergileyen ECB'nin değişmeyen metninde, Kovid-19 salgınıyla ilişik negatif şoklara erinç icabında PEPP kapsamında belirgin servet alımlarına baştan başlanacağı mesajı verilirken, enflasyonda yüzdelik 2 hedefine sadakatli kalındığı vurgulandı.

Öte yandan, Kovid-19 salgınında Omicron varyantı alanda yayılmaya bitmeme ederken, semt genelinde çabucak kalan hadise rakamları kazançlı toparlanmaya erinç esas düşünce deposu konumunda bulunuyor.

Avrupa'da açıklanan kocaman kazançlı verilere mucibince imalat uran PMI Almanya'da 57,9'a çıkarken, Avro Bölgesi'nde 58'e ve İngiltere'de 57,6'ya düştü.

Avro, dolar karşısında haftayı yüzdelik 0,7 düşüşle 1,1238'den tamamladı.

Almanya'da DAX endeksi haftalık yüzdelik 0,59, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,30, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,93 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 0,4 düştü.

Gelecek hafta, salı Avro Bölgesi'nde mahveden inanma endeksi ve çarşamba İngiltere'de 3. çeyrek GSYH verileri izlem edilecek. Cuma haset Almanya ve İngiltere borsalarında dinlence dolayısıyla muamelat gerçekleşmeyecek.

Asya'da BoJ şaşırtı yapmadı, Japonya artı ayrıştı

Asya'da BoJ, faizlerde ve mangır politikasında değişikliğe gitmezken, müstevli devrinde devreye almış olduğu önemsiz ve ılımlı ölçekli firmalara finansman desteği süresini 6 ay uzattı.

Banka, Kovid-19 etkilerine erinç önemsiz ve ılımlı ölçekli firmalara finansman desteği sağlamış olduğu hususi programının süresini 6 ay öteleyerek Eylül 2022'ye uzatırken, ağırlıklı adına iri ölçekli şirketler çeşidinden ihraç edilen iştirak tahvilleri ve ticari taşınır değerlere müteveccih sağlamış olduğu görüntü programını planlandığı denli Mart 2022'de itmam sonucu aldı.

Japonya'da açıklanan kocaman kazançlı verilere mucibince imalat uran PMI aralıkta 54,2'ye gerilerken, ülkede aut tecim dengesi 954,8 bilyon yen ile beklentilerin enikonu üstünde bariz verdi.

Çin'de ise kasımda uran üretimi salname yüzdelik 3,8 artışla beklentileri aşarken, ayrımsız çağda Çin'de perişan satışlar ise yüzdelik 3,9 yükselişle piyasa tahminlerinin gerisine kaldı.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,38 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 0,2 bedel kazanırken, Çin'de Şanghay birleşmiş endeksi yüzdelik 0,93 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 3,35 bedel kaybetti.

18 Aralık ile süregelen haftanın data takviminde, çarşamba BoJ'un derinti tutanakları ve cuma namazı Japonya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri izlem edilecek.

TCMB 100 temel benek getiri indirimine gitti

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, bu haftayla baş başa 10 hafta fevk üstüne üstlük terfian haftalık kapanış rekorunu geliştirse de, haftanın akıbet muamelat gününde kaba satıcılı ilerleyiş can alıcı oldu. Borsada işlemler, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin çalışmasıyla dü kat durduruldu.

Hafta içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yöntem faizi bulunan müşterek hafta vadeli nema tenkis getiri oranını 100 temel benek indirerek yüzdelik 14'e çekti.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yükselişini onuncu haftaya taşıyarak haftalık bazda yüzdelik 2,41 artışla tamamı zamanların en efdal kapanış seviyesi bulunan 2.084,47 puana çıktı. Analistler, BIST 100 endeksinde cuma namazı günkü kaba satıcılı seyrin doğacak hafta da can alıcı olabileceğini vurgulayarak, uran manada 2.000 ve 1.800 puanın dayanak konumunda bulunduğunu kaydetti.

Dolar/TL de 17,1456 ile zamanı zirvesini görmesinin peşi sıra haftayı yüzdelik 18,36 yükselişle haftalık kapanış rekoru bulunan 16,4290'dan kapattı.

Gelecek hafta gayrimenkul içinde, salı mahveden inanma endeksi ve perşembe TCMB'nin PPK tutanakları izlem edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler