USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar Omicron iyimserliğiyle artı seyretti

Küresel hisse piyasaları, acemi kimse koronavirüs salgınında Omicron varyantına bağlı müspet salık akışıyla alış ağırlıklı ortak ilerleyiş izlerken, doğacak hafta Avrupa ve ABD'de piyasalarında Noel tatili nedeniyle rahat ortak ilerleyiş izlenmesi bekleniyor.

Küresel piyasalar Omicron iyimserliğiyle artı seyretti
25-12-2021 11:14
İstanbul

Omicron varyantının küresel bazda fenomen sayılarını artırmasına karşın, varyantın korkulmuş bulunduğu derece ağırbaşlı etkilerinin olmadığına dair bilgi akışı küresel bazda riziko algısının azalmasında ehemmiyetli gösteriş oynadı.

Analistler, bu hafta batıda nice bu sektörün Noel sayesinde cuma namazı haset muamele görmediğini hatırlatarak, doğacak hafta da benzeri birlikte takvimin bulunduğunu ve tatiller sayesinde hisse piyasalarının rahat birlikte tempo izleyebileceğini anlatım etti.

Bu hafta ABD'nin 10 salname tahrifat faizi kısaca 9 temel nokta artışla yüzdelik 1,50'ye çıkarken, altının ons fiyatı haftayı yüzdelik 0,6 artışla 1.808 dolardan tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı ise Omicron varyantına dair endişelerin azalmasıyla yüzdelik 5,1 artarak 76,7 dolara çıktı.

ABD'de piyasalara Omicron morali

ABD'de Omicron varyantının 50 eyalete yayılmış bulunduğu bildirilmesine karşın, Omicron varyantına yakalananların hastaneye yatma olasılığının öteki varyantlara nispetle elan az olduğuna dair icraat riziko iştahını artırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, Kovid-19 olaylarına dair dünkü politikalarını açıklarken, Omicron ile uğraş düşüncesince evvel kendisine aşıya teşviki artıracaklarını belirtti.

Yaşanan imtihan sıkıntısını bertaraf etmek düşüncesince doğacak aydan itibaren duman etmek az daha 500 milyon "evde aceleci imtihan kiti" satın aldıklarını kail Biden, Omicron varyantının herkesi endişelendirmesi icap ettiğini fakat bunun ürkü sebebi olmadığını vurgulayarak, "Omicron ile uğraş düşüncesince hazırlıklıyız. Varyant zımnında Güney Afrika ve çevresindeki 7 ülkeye getirilen gezi kısıtlamasını da kaldırmayı düşünüyoruz." dedi.

Öte taraftan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Senatör Joe Manchin'in dayanak noktası vermeyi reddetmesine rağmen Biden'ın 1,75 trilyon dolarlık içtimai masraf dayanak noktası paketi planından vazgeçmediğini bildirdi. Açıklama sonrası iktisadi plana dair belirsizlikler sürerken, bahis konusu paketin hanuman ayında oylanmasının beklendiği basına yansıdı.

Makroekonomik data tarafında ise ABD'nin akan işlemler açığı bu senenin üçüncü çeyreğinde 214,8 bilyon dolar ile 2006'dan buyana en efdal ölçüde gerçekleşti.

Ülkenin üçüncü çeyreğine dair gelişme verisi ise yüzdelik 2,1'den yüzdelik 2,3'e rötuşlu edildi. 3. çeyrek verisinin arkası sıra sabık sene yüzdelik 3,4 daralan Amerika ekonomisinin 2021 yılı gelişme beklentisi yüzdelik 5,6'ya çıkarken, bu numara 1984'ten buyana en efdal seviyeye ayraç etti.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 2,28, Nasdaq endeksi yüzdelik 3,19 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,65 bedel kazandı.

27 Aralık ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi Dallas Fed imalat endeksi, salı Richmond Fed endüstri endeksi, çarşamba küresel stoklar ve muntazır mesken satışları ve perşembe haftalık aylakçılık başvuruları strateji edilecek.

Avrupa'da Noel tatili zımnında rahat birlikte hafta bekleniyor

Avrupa'da Omicron varyantı müstevli tedbirlerini artırmaya bozukluk olsa da, hisse piyasalarındaki müspet görünümü etkilemezken, doğacak hafta Noel tatili zımnında nice bu sektörün el işi gizli olmasıyla rahat birlikte haftanın geçmesi bekleniyor.

Hafta içre Rusya'dan Avrupa'ya Yamal borazan hattı ile gaz akışının kesilmesi, Fransa'da kimi çekirdeksel santrallerinin aksaklık vermesi ve sıcaklıkların düşmesinin tüketimi yükseltmesiyle gaz fiyatlarındaki yükseliş bitmeme etti ve hanuman vadeli kontratlarda megavat zaman başına 187,7 avrodan muamele gördü.

ABD'nin Avrupa'ya sağlamış bulunduğu LNG miktarını artırmasıyla hanuman vadeli gaz sözleşme tutarları 110,5 avroya derece gerilerken, doğacak günlerde 20'ye yaklaşan LNG tankerinin elan Avrupa limanlarına gireceği bildirildi.

Makro iktisadi verilere göre, İngiltere'nin 3. çeyrek büyümesi aşağılık taraflı rötuşlu edilerek yüzdelik 1,1'e çekilirken, ülkenin müstevli önceleri seviyelere dönmesinin 2022 sonunu bulabileceği belirtiliyor.

Çekya Merkez Bankası beklentilerin üstünde 100 temel nokta elan ürem artırımına derece derece siyaset faizini yüzdelik 3,75'e çıkardı.

Avro, dolar karşısında haftayı yüzdelik 0,65 artışla 1,1311'den tamamladı.

Almanya'da DAX endeksi haftalık yüzdelik 1,45, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 1,41, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 2,31 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 1,53 arttı.

Gelecek hafta Avrupa'da açıklanacak data bulunmazken, İngiltere borsalarında pazartesi salı ve cuma, Almanya'da da cuma namazı haset piyasalar Noel tatili zımnında gizli olacak.

Asya'da ABD-Çin gerilimi riziko iştahını düşürdü

Asya borsalarında Omicron varyantına dair iyimserlikle alış ağırlıklı birlikte tempo bilgili olurken, Çin, Amerika ile kalan gerginlik sonrası küresel hisse piyasalarından menfi ayrıştı. Gelecek hafta Asya'da gözler Amerika ile Çin arasındaki gelişmelerle data takvimine çevrildi.

Haftanın evvel gününde Çin Merkez Bankası (PBoC) da Nisan 2020'den buyana evvel kat ürem indirimine giderek, siyaset faizi kendisine temel tahsil edilen itibar ürem oranını 5 temel nokta azalttı ve yüzdelik 3,80'e çekti.

ABD ile Çin ortada Sincan Uygur Özerk Bölgesi dair gerilimin tırmanması jeopolitik riziko algısını artırdı.

Çin, ABD'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insanoğlu hakları ihlallerinde görevi bulunduğu sebebi öne sürülerek semt yönetiminin dü yetkilisini müeyyide listesine almasına karşılık, Beyza Saray'a dair Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonunun 4 üyesine müeyyide infaz sonucu aldı.

Japonya'da ise diyar özek bankası başkanı Haruhiko Kuroda, enflasyonun hedeflerin altında kalması zımnında çelimli akçasal destekleri sabırla sürdüreceklerini söyledi.

Japonya'da açıklayan büyük iktisadi verilere mucibince Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) salname yüzdelik 0,6 artarak beklentileri geride bıraktı.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,83 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 0,13 bedel kazanırken, Çin'de Şanghay birleşik endeksi yüzdelik 0,39 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 0,13 bedel kaybetti.

27 Aralık ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi Japonya'da perişan satışlar, salı Japonya'da aylakçılık payı ve endüstri üretimi verileri strateji edilecek. Japonya'da piyasalar cuma namazı haset dinlence zımnında gizli olacak.


- Dolar/TL'de zamanı düşüş


Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 10 haftalık yükseliş eğiliminin arkası sıra kar satışlarıyla gönül rahatlığı karşıya kalırken, Dolar/TL'de haftalık bazda yüzdelik 33,4'lük zamanı birlikte arka çekme görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günkü kabin toplantısının arkası sıra ekonomiye dair meydana getirdiği izahat Dolar/TL'de kaba azalış yaşanmasını sağladı.

Erdoğan, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten meydana gelen kaygılarını bertaraf etmek talip vatandaşlara dünkü birlikte mali seçenek sunacaklarını belirterek, "Bundan sonradan tek vatandaşımızın 'kur elan efdal olacak' diyerek mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine gerekseme kalmayacak." dedi.

Şirketler kabilinden yapılacak kazanç ödemeleri üstündeki stopajı yüzdelik 10'a indireceklerini aktaran Erdoğan, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması düşüncesince piyasa paydaşlarıyla dünkü vesait geliştirileceğini bildirdi. Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin başıboş piyasa ekonomisinden ve kambiyo diyetinden en ıvır zıvır arka aşama atmaya birlikte niyeti olmadığını da vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı dünkü ürünün isminin "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" bulunduğunu açıklarken, üründe esas şahısların TL vadeli hesapları üstünde işleyecek ürem ile matematik açım ve mehil tarihlerindeki düzem değiş oranının kıyaslanacağı, efdal bulunan miktar üstünden hesabın nemalandırılacağı bildirildi. Söz konusu üründe ön kesinti uygulanmayacağı, talip herhangi birlikte bankanın katılabileceği, hesapların 3, 6, 9 ve 12 ay vadelerle açılabileceği de detaylar ortada arazi aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da hariç satımcı ve hariç alımcı firmalara düzem riskini yönetebilmeleri amacıyla, kasacı gözetiminde eksiltme kanalıyla ve Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirileceğini bildirdi. Banka ayrıca, döviz plasman hesaplarının ve döviz cinsinden katılma fonlarının matematik sahibinin talebi üstüne TL vadeli hesaplara dönüşmesi şeklinde plasman ve katılma fonu sahiplerine dayanak noktası sağlanacağını duyurdu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi on haftalık yükselişin arkası sıra haftalık bazda yüzdelik 9,27 azalışla 1.891,28 puana indi.

Analistler, BIST 100 endeksinde haftanın evvel üç gününde çarpıcı bulunan satı baskısının perşembe ve cuma namazı haset azaldığını belirterek, fen manada 1.930 ve 2.040 puanın direnç, 1.850 ve 1.770 puanın dayanak noktası konumunda bulunduğunu kaydetti.

Dolar/TL de 18,3674 ile zamanı zirvesini görmesinin arkası sıra Erdoğan'ın açıklamalarıyla düşüşe geçti ve haftayı yüzdelik 33,4 azalışla haftayı 10,9914'ten kapattı.

Gelecek hafta gayrimenkul içinde, pazartesi yetenek kullanımı, sahici eğin itimat endeksi ve sektörel itimat endeksleri, perşembe iktisadi itimat endeksi ve cuma namazı aut tecim dengesi verileri strateji edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler