USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar artı seyretti

Analistler, mal politikasına bağlı belirsizliklerin azalmasıyla beraberce riziko iştahının arttığını kaydederek, şahinleşen özek bankalarına rağmen hisse piyasalarında çelimli yükseliş eğiliminin bilgili bulunduğunu belirtti.

Küresel piyasalar artı seyretti
19-03-2022 11:47
İstanbul

Küresel hisse piyasaları, Amerika Merkez Bankası (Fed) hassaten edinmek az daha küresel tarz bankalarının nema kararlarının yatırımcıların odağında bulunduğu haftada sonuç zamanların en güzel performansını sergilerken, doğacak hafta Rusya-Ukrayna savaşından doğacak salık akışıyla baş başa koyu data gündemi izleme edilecek.

Fed, hafta ortamında 3 yılı hayli sürenin peşi sıra siyaset faizini 25 temel puanlık artırımla yüzdelik 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Banka, enflasyona erinç "agresif" ortak yazı da ortaya koyarken, sene sonuna genişliğinde gerçekleştirilecek 6 güruh düşüncesince 25'er temel puanlık artırımına ayraç etti.

Analistler, Fed'in mangır şişkinliği dair hala nikbin ortak davranış ortamında bulunduğunu ve bazısı üyelerin 50 temel puanlık nema artışına müspet baktığını aktararak, fiyatlamaların bankanın doğacak toplantılarda minimum ortak kere 50 temel puanlık nema artırımına gidilebileceğini gösterdiğini kaydetti.

Bu yıla bağlı mangır şişkinliği tahminini yüzdelik 2,6'dan yüzdelik 4,3'e yükselten banka, gerekseme duyulması şeklinde nema artırımlarının hızının ayarlanacağı mesajını da verdi.

Kararların peşi sıra değerlendirmelerde mevcut Fed Başkanı Jerome Powell, gelişen koşullara bakacaklarını ve nema artırımlarında şimdi aceleci akım etmeleri icabında bunu yapacaklarını söyledi.

Powell, ekonominin baş döndürücü çelimli ve şimdi sık düzen mangır politikasıyla başa genişlemek düşüncesince güzel ortak konumda bulunduğunu vurgulayarak, Fed'in kısaca 9 trilyon dolarlık bilançosunun küçültülmesine mayıs ayında başlanabileceğinin sinyalini verdi.

Fed yetkilileri de toplantıyı izleme fail günlerde dengelem küçültülmesine bağlı lafla yönlendirmelerde bulunurken, Fed'in en çelimsiz müddette bu adımları atacağı dile getirildi.

Analistler, mangır politikasına bağlı belirsizliklerin azalmasıyla baş başa riziko iştahının arttığını kaydederek, şahinleşen tarz bankalarına rağmen hisse piyasalarında çelimli yükseliş eğiliminin bilgili bulunduğunu belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşının hala ehemmiyetli ortak riziko unsuru adına fiyatlamaları etkilediğine yer veren analistler, buna rağmen bitmeme fail araştırma periyodunun bağıl riskli varlıklara bulunan talebi desteklediğini bildirdi.

Bu gelişmelerle ABD'de hisse piyasaları haftalık bazda Kasım 2020'den beri en güzel performansını sergilerken, ülke ortamında BIST 100 endeksi topu topu zamanların en faziletkâr haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Tedarik mevzusundaki müspet salık akışı ve Çin'de kalan dünkü insan koronavirüs (Kovid-19) hikâye sayılarının talebi azaltacağına müteveccih beklentilerle hafta ortamında 95,4 dolara genişliğinde nazil Brent petrolün varil fiyatı, bu seviyeden mevrut tepkime alımlarıyla kayıplarını azda olsa telafi ederek haftayı yüzdelik 3,8 azalışla 106,3 dolardan tamamladı.

Altının ons fiyatı şahinleşen Fed ve Rusya-Ukrayna savaşındaki araştırma haberleriyle baş başa gerileyerek haftalık bazda yüzdelik 3,3 düşüşle 1.920 dolara indi.

ABD'de Fed'in şahinleşen tutumuyla değiştirme piyasasında adanmış ağırlıklı tempo güçlenirken, ABD'nin 10 salname değiştirme faizi haftayı kısaca 15 temel benek artışla Mayıs 2019'dan beri en faziletkâr kırat bulunan yüzdelik 2,14'ten tamamladı.

- ABD'de mangır şişkinliği endişesi büyüyor

ABD'de hisse piyasaları bu hafta yüzdelik 5'ten ortak tomar bedel kazanırken, Nasdaq endeksinde yükseliş yüzdelik 8'i aştı. Gelecek hafta ABD'de Fed Başkanı Powell'ın pazartesi ve çarşamba yapacağı izahat ile koyu data gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Analistler, Fed'in şahinleşmesine mukamele mangır politikasında minval haritasının azda olsa de olsa belirginleşmesinin yatırımcıların riziko iştahını artığını kaydederken, Rusya-Ukrayna savaşındaki müzakerelerin de yükseliş eğilimini desteklediğini belirtti.

Öte yandan, ABD'nin Rusya karşıtı adımları ise bitmeme ederken, Amerika Başkanı Joe Biden, hafta ortamında meydana getirdiği açıklamalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "savaş suçlusu" adına nitelendirdi.

Biden, Çinli mevkidaşı Şi Cinping'e ise Ukrayna harbinde Rusya'ya takım desteği vermenin neticeleri olabileceği dair uyarıda bulundu.

ABD'de bu hafta açıklayan makroekonomik verilere göre, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, martta 27,4 ile Kasım 2021'den beri en faziletkâr seviyeye ulaşırken, endüstri üretimi, şubatta piyasa beklentileriyle koşut ortak tempo seyrederek maaş yüzdelik 0,5'lik artma gösterdi.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 6,16, Nasdaq endeksi yüzdelik 8,18 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 5,50 bedel kazandı.

21 Mart ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi Chicago millî etkinlik endeksi, salı Richmond Fed endüstri endeksi, çarşamba dünkü mesken satışları, perşembe dayanabilen dünyalık siparişleri ve haftalık aylaklık aylığı başvuruları ile cuma namazı gözleyen mesken satışları ve Michigan mahveden itimat endeksi verileri izleme edilecek.

- Avrupa'da borsalar yükseliş eğilimini ikinci haftaya taşıdı

Rusya-Ukrayna harbinde probleminin diplomatlık kanalıyla çözüleceğine bağlı kalan umutlarla Avrupa'da borsalar yükseliş eğilimini ikinci haftaya taşırken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) siyaset faizini 25 temel benek artırarak yüzdelik 0,75'e çıkardı.

Gelecek hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın pazartesi ve salı haset yapacağı konuşmalar yatırımcıların odağına yerleşirken, Rusya-Ukrayna savaşından doğacak duyum de piyasalarda oynaklığı artırabilir.

Avro Bölgesi'nde küçük ay ayında mangır şişkinliği erke fiyatlarındaki artışın etkisiyle salname bazda yüzdelik 5,9 ile tarihinin en faziletkâr seviyesine ulaştı.

Verinin peşi sıra enflasyonda bayır noktasının hâlâ görülmediği ve aceleci yükselişin doğacak devirde de süreceği beklentileri güçlenirken, ECB Başkanı Lagarde Rusya-Ukrayna savaşının sonuçlarına elastik ortak halde mukamele verebileceklerini ve dünkü vasıtalar tasarlayabileceklerini söyledi.

Artan mangır şişkinliği baskısı değiştirme piyasalarındaki adanmış baskısını güçlendirirken, Almanya'nın 10 salname değiştirme faizi kısaca 11 temel benek terfian yüzdelik 0,36'yla 12 Kasım 2018 haftasından beri en faziletkâr haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin servet fiyatlarını etkilemeyi sürdürmesinin beklendiğini kaydederek, hassaten finans fiyatlarındaki oynaklığın yakından izleme edilmesi icap ettiğini tabir etti.

Bölgede açıklayan makroekonomik verilere gereğince Almanya'da Rusya-Ukrayna mücadelesi ve yaptırımların etkisiyle martta ortak esbak taban gereğince 93,6 benek azalarak eksiklik 39,3 puana gerilerken, bahis konusu azalış, Aralık 1991'den beri en aceleci düşme adına kayıtlara geçti.

Bu gelişmelerle bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 3,48 artarak salname bazda zait ürem sağlayıcı borsalara katılırken, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 5,76, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 5,75 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 5,13 bedel kazandı.

Gelecek hafta pazartesi Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), salı İngiltere'de TÜFE ve Avro Bölgesi'nde mahveden itimat endeksi, perşembe semt genelinde imalat endüstri ve fariza sahası Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile cuma namazı Almanya'da Ifo iş ortamı itimat endeksleri izleme edilecek.

- Asya borsalarında "çılgın" hafta

Asya'da Çin'de kalan Kovid-19 vakalarının ekonomiyi negatif etkileyebileceği endişesiyle uygulayım bilimi hisseleri öncülüğünde pazartesi ve salı haset kaba sakıt hisse piyasaları, haftanın art kalanında müspet salık akışıyla baş başa kayıplarını telafi etti.

Söz konusu yükselişte Çin'de uygulayım bilimi hisseleri üstündeki regülasyonların tamamlanacağına müteveccih beklentiler ehemmiyetli gösteriş oynarken, hassaten Hong Kong borsasında muamele gören Çinli uygulayım bilimi şirketleri hisseleri zait ayrıştı.

Öte taraftan Çin'de taşınmaz sektöründe bitmeme fail namus borcu yöneltme problemleri karşısında Şanghay'da bankaların hem mortgage kredilerine müteveccih nema oranını düşürdüğü bununla ortak izin periyodunu kısalttığı gelişmeleri de piyasaları destekledi.

Hafta ortamında Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve mangır politikasında değişikliğe gitmezken, Rusya-Ukrayna savaşına bağlı gelişmelerin özen gerektirdiği ve sonuç aşama faziletkâr belirsizlikler ihtiva ettiği uyarısında bulunuldu.

BoJ, doyumsuz oranda mevki tahvili ve salname 12 trilyon yen borsa envestisman fonları (ETF) ile salname 180 bilyon yen Japon taşınmaz envestisman fonları (J-REIT) alımına bitmeme edeceğini duyurdu.

Hafta ortamında alanda açıklayan makroekonomik verilere gereğince Çin'de küçük ay ayında salname bazda endüstri üretimi yüzdelik 7,5 ve dağınık satışlar yüzdelik 6,7 artarak beklentilerin enine boyuna üstünde geldi.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Çin'de Şangay mürekkep endeksi yüzdelik 1,77 gerilerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 6,62, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 4,18 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 1,72 bedel kazandı.

21 Mart ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, perşembe BoJ güruh tutanakları ve cuma namazı Japonya'da Tokyo TÜFE verisi izleme edilecek. Japonya'da piyasalar pazartesi haset dinlence zımnında gizli olacak

- BIST 100 haftalık kapanış rekorunu kırdı

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yükseliş eğilimini fevk fazladan üçüncü haftaya taşırken, haftalık bazda topu topu zamanların en faziletkâr kapanışını gerçekleştirdi.

Hafta ortamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) siyaset faizini yüzdelik 14'te çakılı bıraktı.

Öte yandan, Rusya-Ukrayna harbinde arabuluculuk görevi üstüne alan Türkiye'de yetkililerin diplomatlık trafiği bitmeme ediyor. Hafta ortamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hem Rus bununla ortak Ukraynalı mevkidaşı ile musahabe gerçekleştirdi.

Analistler, küresel bazda kalan riziko iştahının Borsa İstanbul'da da sansasyonel bulunduğunu kaydederek, jeopolitik risklerin azalması yerinde hisse piyasalarındaki yükseliş eğiliminin şimdi da güçlenebileceğini bildirdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 4,40 artışla 2.144,26 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 0,29 terfian 14,8105'e çıktı.

Analistler, BIST 100 endeksinde uran anlamda 2.100 puanın üstünde ölmezlik sağlanması şeklinde 2.250 puanın direnç, 2.070 puanın ise dayanak konumunda bulunduğunu kaydetti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin hisse piyasaları üstünde sansasyonel olmayı sürdürdüğünü aktaran analistler, kalan oynaklık sayesinde yatırımcıların davranışlarında ölçülü akım etmelerinin yararlı olacağını söyledi.

Gelecek hafta ülke ortamında çarşamba mahveden itimat endeksi ve aylaklık oranı, perşembe TCMB'nin PPK özeti ve cuma namazı gerçek endam itimat endeksi, sığa yararlanma payı ile sektörel itimat endeksleri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler