USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kripto para alanının büyüklüğü dalgalanmalara karşın 2021'de 2 trilyon doları aştı

Kripto para birimlerine müteveccih uyanıklık çabucak artarken, kripto para sahasının büyüklüğü 2021'de yaşanmış olan dalgalanmalara karşın 2 trilyon doların hesabına çıktı.

Kripto para alanının büyüklüğü dalgalanmalara karşın 2021'de 2 trilyon doları aştı
29-12-2021 11:02
Washington

Bazı şişman kuruluşların sponsor adımları ve yatırımlarının etkisiyle kripto para birimlerine müteveccih özen 2021 bakımından himmet kazandı.

ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın ıvır zıvır ay ayında 1,5 bilyon dolarlık varlığını Bitcoin'e yatırdığını duyurması, Mastercard ile Bank of New York Mellon'un ise kripto para birimlerinin kullanımını kolaylaştıracak adımlar atmasının arkası sıra 2021'in başlangıcında sayısal para birimlerinin mesabesinde aceleci ortak yükseliş kaydedildi.

Kripto para birimleri ortada yatırımcılar kabilinden en aşırı yeğleme edilen Bitcoin, senenin başlangıcında bahis konusu kuruluşların kararlarının arkası sıra 55 bin dolar seviyelerinin karşı çıktı. Aynı devirde kripto para biriminin meydan değerinin 1 trilyon dolara kavuşması ise yatırımcılar ortada ehemmiyetli ortak "dönüm noktası" kendisine nitelendirildi.

Çin kripto paralara müteveccih kısıtlamaları artırdı, El Salvador "yasal para birimi" kendisine tanıdı

Yılın ortalarına akıllıcasına kripto para piyasalarına müteveccih Çin'den mevrut duyum ise kripto para birimlerindeki yükselişi menfi etkiledi. Çin'in, mayıs ayında yerli mali müesseselerinin ve ifa sistemlerinin kripto para hizmeti vermesini yasaklaması kripto para birimlerinde düşüşe hastalık oldu. Çin, kripto para ticaretine müteveccih baskıyı hâlâ da artırarak ilkgüz ayında kripto para ile meydana getirilen kâffesi işlemleri "yasa dışı" duyuru etti.

Kripto paralara bağlı Çin'de muteber kısıtlamalara karşı Orta ABD ülkesi El Salvador, Bitcoin'i yöntemince tedavüle sokan evvel dünya oldu. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nın Bitcoin'in "yasal ortak para birimi" kendisine tanınmasına bağlı kanun teklifinin haziranda kongreden geçmesinin arkası sıra ülkede Bitcoin, ilkgüz ayında kanuncu para ünitesi kendisine kullanılmaya başlandı.

ABD'de Bitcoin vadeli muamele kontratlarına alakalı evvel ETF muamele görmeye başladı

Yetkililerin kripto paralara müteveccih davranışlarında ölçülü ortak vakfe benimsediği ABD'de ise Bitcoin vadeli muamele kontratlarına alakalı evvel borsa envestisman fonu (ETF), teşrinievvel ayında New York Menkul Kıymetler Borsası'nda (NYSE) muamele görmeye başladı. ProShares'in Bitcoin Strateji ETF'sinin "BITO" koduyla muamele görmeye başlaması, kripto para piyasalarını müspet etkiledi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), teşrinisani ayında ise servet yöneticisi VanEck'in ışıntı Bitcoin borsa envestisman fonu (ETF) başvurusunu onaylamadığını duyurdu.

Dünyanın en şişman kripto para borsalarından Coinbase, New York hususi borsasında uygulayım bilimi şirketlerinin ağırlıkta yer aldığı Nasdaq endeksinde april ayında muamele görmeye başladı.

Goldman Sachs kabilinden Wall Street bankaları da Bitcoin'e müteveccih çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Regülasyon çağrıları yoğunlaştı

Herhangi ortak tarz bankası yahut resmi yapılış ile bağı sıfır ve ağız ağıza mevhum kendisine imal edilen Bitcoin, tartışmaların merkezinde kalmaya bitmeme ederken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Bitcoin'i "spekülatif ortak envestisman aracı" kendisine nitelendirmeyi sürdürdü.

Finansal otoriteler, yararlanma alanlarının çoğalması ve herhangi ortak sabık devir alakanın artmasıyla kripto paralara bağlı çalışmalarına himmet verirken, mevhum para birimlerine müteveccih ayarlama çağrıları da yoğunlaştı.

ABD Merkez Bankası (Fed) ile ECB'nin de aralarında bulunmuş yer aldığı nice tarz bankası, sayısal para birimlerini gündemlerine aldı.

Kasımda 69 bin dolarla doruk işleyen Bitcoin, aralıkta 43 bin doların altını gördü

Yıl boyu yaşanmış bulunan gelişmeler, kripto paraların fiyatlarında kaba dalgalanmalara hastalık oldu.

Kasım ayında 69 bin doların karşı çıkarak senenin zirvesini gören Bitcoin'in fiyatı, aralıkta ise 43 bin doların dibine indi.

Tüm dalgalanmalara karşı dünyanın en pop kripto para ünitesi bulunan Bitcoin, 2021'in aslında buyana yüzdelik 70'in üstünde bedel kazandı. Bu senenin başlangıcında 30 bin dolar yöresinde bulunan Bitcoin'in fiyatı, çağ 48 bin dolar seviyelerinde kaydedildi.

Ethereum, tahminî yüzdelik 440'ın üstünde bedel kazandı

Hızla gelişen kripto para dünyasında öne çıkan "alt coin"lerden Ethereum da bu sene aceleci ortak yükseliş gösterdi. Bu senenin başlangıcında 730 dolar yöresinde bulunan Ethereum'un fiyatı, senenin sonuç günlerinde 4 bin dolar seviyelerine yükseldi. Ethereum, 2021'in aslında buyana tahminî yüzdelik 440'ın üstünde bedel kazandı.

CoinGecko verilerine göre, kâffesi kripto para birimlerinin meydan kıymeti ise bu sene tahminî 1,5 trilyon dolar artarak 2 trilyon doların hesabına çıktı.

Bitcoin'in pazardaki oranı azalıyor

Küresel piyasalardaki makroeokonomik kaygılar ve kar satışlarının etkisiyle kripto para piyasasında sonuç devirde kaba bedel kayıpları kaydedilirken, uzmanlar, bu sektörün ortak düşüşe akıllıcasına ilerleyebileceği dair uyarıda bulunuyor.

Düzenleyicilerin kalan incelemeleri ve derin bedel dalgalanmaları, sonuç yıllarda kripto para ünitesi Bitcoin'e müteveccih beklentileri menfi etkiliyor.

Kripto para alanı genişledikçe Bitcoin'in pazardaki oranı azalıyor ve Ethereum kabilinden öbür sayısal para birimleri hâlâ ortak tomar hisse almaya başlıyor.

Yatırımcıların şişman hasılatlar umuduyla tedricen hâlâ ıvır zıvır kripto paralara yönelmesinin doğacak sene da bitmeme etmesi bekleniyor.

2022'nin en ehemmiyetli konusu regülasyonlar olacak

Analistler, kripto para endüstrisine müteveccih düzenlemelerin 2022'de ehemmiyetli özellik başlıklarından birisi olacağını öngörüyor.

Hükümetlerin ve ilkin ABD'de SEC'in kripto sahasına kodifikasyon getirmesinin efdal belki bulunduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, düzenleyicilerin doğacak sene odaklanacağı ortak öbür ehemmiyetli alanın ise sabitkoinler (stablecoin) olduğuna ayraç ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler