USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kredi Garanti Fonu finansman paketleriyle ekonomiye destek oluyor

KGF, yatırım, dış satım ve pres masraflarına müteveccih akıbet açıklayan 60 bilyon teklik destek paketinin yanı sıra, KOBİ ve KOBİ dışı işletmeler ile avrat girişimcilere hususi finansman olanağı sunan nice paketle de ekonomiye yardım sağlıyor.

Kredi Garanti Fonu finansman paketleriyle ekonomiye destek oluyor
27-02-2022 11:21
Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Ocak 2022 sonu itibarıyla, Hazine destekli kefaletlerden faydalanan pres sayısı 1,3 milyona ulaştı. Kredi kütlesi 741,3 bilyon lirayı bulurken, kefillik kütlesi ise 635,8 bilyon teklik seviyesine çıktı.

Kredi Garanti Fonunun (KGF) halihazırda kullandırdığı Hazine destekli paketlerine, sabık hafta uygulamaya konan 3 dünkü paket eklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden müjdesi maruz ve henüz sonradan detaylarını Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamış olduğu toplanmış 60 bilyon teklik KGF kefaletli Yatırım, dışsatım ve İşletme Harcamaları Destek Paketleri düşüncesince müracaatlar başladı.

İşletmelerin kullanımına dünkü maruz bu paketler değişik sektörlerde çalışkanlık yayınlayan KOBİ ve KOBİ dışı işletmelere masraflarını akçalanmış etmelerinde araştırma görevlisi olacak.

Yatırım Destek Paketi

Yatırım Destek Paketi'nde rüçhan namına imalat sanayinde faaliyette mevcut işletmeler ile dış satımcı işletmeler özellikle edinmek kıl payı envestisman yapmayı planlayan KOBİ ve KOBİ dışı işletmelerin envestisman ve yatırıma ilişkin pres harcamalarının akçalanmış edilmesi amaçlanıyor.

Pakette kefillik kütlesi 25 bilyon lira, kefillik payı KOBİ düşüncesince yüzdelik 85, KOBİ dışı düşüncesince yüzdelik 80, avrat müteşebbis KOBİ'ler ve ihracatçılar düşüncesince yüzdelik 90 namına uygulanacak.

KOBİ'ler düşüncesince kefillik fevk limiti 29,75 milyon teklik ve cesaret fevk limiti 35 milyon teklik namına belirlendi. KOBİ dışı düşüncesince ise kefillik fevk limiti 80 milyon lira, cesaret fevk limiti de 100 milyon teklik namına uygulanacak.

Kredi vadesi envestisman kredilerindeki maksimal 24 ay ödemesiz devre engelleme maksimal 120 ay vade, pres kredilerindeki maksimal 6 ay ödemesiz devre engelleme maksimal 36 ay namına hesaplandı.

Yatırım ücretinin yüzdelik 70'ine denli envestisman kredisi ve geçer envestisman kredisinin yüzdelik 25'i denli arttırma pres kredisi kullanılabilecek pakete 31 Aralık 2023'e denli müracaat yapılabilecek.

İhracat Destek Paketi

İhracat Destek Paketi ile ise dış satımcı yahut döviz kazandırıcı sektörlerde çalışkanlık yayınlayan KOBİ'ler ile mevcutta dış satımcı sıfır fakat dış satım potansiyeli haiz KOBİ'lere destek sağlanarak dış satım hacimlerinin artırılması ve dış satımcı şirket sayısının artırılması hedefleniyor.

Pakette kefillik kütlesi 25 bilyon lira, kefillik payı yüzdelik 90 namına belirlendi. Kefalet fevk limiti 22,5 milyon teklik ve cesaret fevk limiti 25 milyon teklik namına uygulanacak. Kredi vadesi ise maksimal 6 ay ödemesiz devre engelleme maksimal 24 ay vade, reeskont kredilerindeki maksimal ödemesiz devre 12 ay olacak.

Yararlanıcının sene sonu cirosuna uyarınca farklılaştırılmış kefalet/kredi limitleri uygulanacak. dışsatım potansiyeli haiz KOBİ'ler, KOSGEB Başkanlığınca belirleme edilecek ve bu şirketlerin belirlenmesinde arı Başkanlıkça paylaşılacak data asal alınacak.

Programa müracaatlar 31 Aralık 2022'de bitecek.

İşletme Harcamaları Destek Paketi

İşletme Harcamaları Destek Paketi de KOBİ ve KOBİ dışı şirketlerin pres sermayesi gereksinimlerini kartlı ifa sistemleri vasıtasıyla istikbal etmek kıl payı tahsis edildi.

Pakette kefillik kütlesi 10 bilyon lira, kefillik payı KOBİ'ler düşüncesince yüzdelik 80, KOBİ dışı düşüncesince yüzdelik 75 namına belirlendi.

Paketten istifade etmek talip KOBİ'ler düşüncesince kefillik fevk limiti 4 milyon lira, cesaret fevk limiti de 5 milyon lira, KOBİ dışı işletmeler düşüncesince ise bahis konusu limitler 15 ve 20 milyon teklik namına uygulanacak.

Kredi vadesi maksimal 6 ay ödemesiz devre engelleme maksimal 30 ay önel ve kartlı ifa sistemi üstünden kullandırımlar düşüncesince maksimal 12 ay kullandırım süresi namına hesaplanacak.

Programda, cesaret kartı ve debit/ticari karta ilişkin basar kalifiye krediler düşüncesince bankacılık ölçün uygulamaları uygulanan olacak, yararlanıcı ifa yaptıkça boşalan limitler gine kullanılabilecek.

Program 31 Aralık 2023'e denli bitmeme edecek.

Kullandırımı bitmeme fail paketler

İşletmelerin kullanımında mevcut Hazine destekli öbür KGF paketlerini ise ek İstihdam Destek Paketi, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) Kredi Destek Paketi, TURWIB Programı Destek Paketi, İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi ve Soğuk Hava Ünitesi ve Frigorifik Araçlar Destek Paketi oluşturuyor.

Söz konusu paketlerle de türlü sektörlerde çalışkanlık yayınlayan KOBİ ve KOBİ dışı işletmelere finansman olanakları sunuluyor. Ayrıca, avrat yöneticisi mevcut işletmelere hususi finansman olanakları sunan KGF paketleri de bulunuyor.

İlave İstihdam Destek Paketi

İlave İstihdam Destek Paketi ile 2021 Mart kocaoğlan muhtasar ve prim fariza beyannamelerindeki sigortalı sayısı 50'nin altında olup arttırma istihdam yaratıcı yahut yaratacağını üstenme fail hususi kesim iş yerlerine, işletmelerinin kontrat yahut faturaya ilişkin pres giderlerinde kullandırılmak kıl payı finansman sağlanması hedefleniyor.

Söz konusu destek paketinde toplanmış kefillik kütlesi 10 bilyon lira, kefillik payı yüzdelik 80 ve cesaret kütlesi 12,5 bilyon teklik namına belirlendi.

Paketten istifade etmek talip iş bölgeleri düşüncesince kefillik fevk limiti 400 bin teklik namına uygulanıyor. ek İstihdam Destek Paketi düşüncesince krediler evvel 8 ay resülmal ve evvel 14 ay ürem ödemesiz devre edinmek kıl payı toplanmış 26 ay namına vadelendiriliyor.

Her birlikte yararlanıcı maksimal 5 arttırma istihdam düşüncesince kefillik imkanından, arttırma rastgele birlikte istihdam düşüncesince maksimal 100 bin teklik edinmek kıl payı maksimal 500 bin teklik cesaret imkanından faydalanabiliyor.

Giderlerin tamamının, kontrat yahut satmaca ile belgelendirilmesi gerekiyor.

Programın final zamanı 1 Temmuz 2022 namına belirlendi.

TKYB Kredi Destek Paketi

İşletmelere kesim ayrımı gözetmeksizin TKYB vasıtasıyla KGF kefaletli cesaret desteği sağlanıyor. Böylece kesim ayrımı olmadan işletmelerin envestisman finansmanı ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

Paketin toplanmış kefillik kütlesi 2 bilyon lira, kefillik payı yüzdelik 80 ve cesaret kütlesi 2,5 bilyon teklik namına belirlendi.

Söz konusu paketten istifade etmek talip KOBİ'ler düşüncesince cesaret fevk limiti 43 milyon 750 bin lira, bu meblağ KOBİ dışı iş bölgeleri düşüncesince 312,5 milyon teklik namına uygulanıyor.

İşletme kredilerinin vadesi minimum 6 ay, resülmal ödemesiz devri en çok 1 sene edinmek kıl payı maksimal 5 sene olacak. Yatırım kredilerinin minimum 6 ay, resülmal ödemesiz devri en çok 3 sene edinmek kıl payı maksimal 10 sene vadesi bulunuyor.

Yatırım kredilerine münhasıran, kredinin ödemesiz süresi içre ikamet etmek kaydıyla maksimal 3 sene içre tike sayısı kısıtı olmadan dilimler biçiminde cesaret kullandırımı yapılması ve KOBİ üstünden kredinin "açıldı" pozisyonuna getirilmesi gibi uygulanabiliyor. KDV ücreti cesaret ücretine engelleme ediliyor.

Söz konusu programın final zamanı 31 Aralık 2023 namına belirlendi.

TURWIB Programı Destek Paketi

TURWIB Programı Destek Paketi ile Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankasından (EBRD) sağlanan kaynağa güvenerek TurWiB Programı kapsamında avrat yöneticisi mevcut işletmelere destek sağlanarak bayanların iş dünyasına henüz çok iştirakı amaçlanıyor.

Söz konusu paketin toplanmış kefillik kütlesi 3 bilyon lira, kefillik payı yüzdelik 80 ve cesaret kütlesi 3,75 bilyon teklik namına belirlendi.

Paketten istifade etmek talip yapımcı ve ihracatçılar düşüncesince kefillik fevk limiti 9 milyon 600 bin lira, cesaret fevk limiti ise 12 milyon teklik namına uygulanıyor.

Diğer iş bölgeleri düşüncesince ise kefillik fevk limiti 5 milyon lira, cesaret fevk limiti ise 6 milyon 250 bin teklik düzeyinde bulunuyor.

İşletme kredilerindeki maksimal 12 ay ödemesiz devre engelleme maksimal 60 ay, envestisman kredilerindeki maksimal 36 ay ödemesiz devre engelleme maksimal 120 ay cesaret vadesi uygulanıyor.

TurWIB programı uygulamasının şartları gereği, yüzdelik 49 ve üstünde Türkiye'ye ilgilendiren bulunan kurumların ortaklığına eş firmalara cesaret kullandırılmıyor. Program kapsamında çabucak KOBİ ölçekli firmalara cesaret kullandırımı yapılabiliyor.

Söz konusu izlence 31 Mart 2023 tarihinde sona erecek.

İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamındaki işletmeler ile İstanbul dünya edinmek üzere, imalat endüstri yatırımlarına müteveccih bölgesel, öncelikli, önemli yahut plan bazlı envestisman isteklendirme belgesini haiz işletmelerin envestisman masrafları düşüncesince kefillik sağlanması hedefleniyor.

Söz konusu destek paketinin toplanmış kefillik kütlesi 10 bilyon lira, kefillik payı KOBİ'ler düşüncesince yüzdelik 90 ve KOBİ dışı işletmeler düşüncesince yüzdelik 85 namına belirlendi.

Paketten istifade etmek talip KOBİ'ler düşüncesince kefillik fevk limiti 35 milyon lira, cesaret fevk limiti ise 38,9 milyon teklik namına uygulanıyor.

KOBİ dışındaki iş bölgeleri düşüncesince ise kefillik fevk limiti 250 milyon lira, cesaret fevk limiti 294 milyon teklik seviyesinde bulunuyor.

Yatırım kredisi namına kullandırılacak kredinin vadesi, minimum 6 ay, maksimal 24 ay ödemesiz devre dahil, maksimal 120 ay namına belirlendi.

Program, 31 Aralık 2023'te bitecek.

Soğuk Hava Ünitesi ve Frigorifik Araçlar Destek Paketi

Soğuk Hava Ünitesi ve Frigorifik Araçlar Destek Paketi'nde ise Yerli Malı Belgesine eş itici iklim birimi ve soğutucu anahtar finansmanı özelinde KOBİ'lerin finansmana erişimine destek olunması hedefleniyor.

Söz konusu destek paketinde kefillik kütlesi 3 bilyon lira, kefillik payı yüzdelik 90 ve cesaret kütlesi 3,33 bilyon teklik namına uygulanıyor.

Destekten istifade etmek talip KOBİ'ler düşüncesince kefillik fevk limiti 6,75 milyon lira, cesaret fevk limiti 7,5 milyon teklik namına belirlenirken, cesaret maksimal 6 ay ödemesiz devre engelleme maksimal 36 ay namına vadelendiriliyor.

Paket kapsamında yatırımlar kontrat yahut satmaca ile belgelendirilmesi, bu belgelerin arı itici iklim birimi ve soğutucu anahtar alımına müteveccih olması gerekiyor.

Paketin meriyet süresi 31 Aralık 2022'de sona eriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler