USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kovid-19'la yükselen enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşıyla evren gündeminde kalmaya bitmeme ediyor

Kovid-19 salgınının sebep bulunduğu dip kazançlı gerilemenin arkası sıra toparlanmaya güzeşte toptan ekonomide terfian 2021'e damgasını vuran enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle bu senenin geçmiş çeyreğinde de gündemde kalmaya bitmeme ediyor.

Kovid-19'la yükselen enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşıyla evren gündeminde kalmaya bitmeme ediyor
30-04-2022 11:41
Berlin

Küresel ekonomi, 2022'de itibar şişkinliği şokuyla huzur karşıya kalmaya bitmeme ediyor. Yüksek enflasyon, büyümekte bulunan devletlerin yanı esna kaslı ekonomilerin de problemi durumuna geldi.

Jeopolitik riskler emtia fiyatlarını mafevk cepheli baskılarken, Kovid-19 sonrası biçim bankalarının en şişman imtihanı olan itibar şişkinliği kaynaklı tedirginlikler de artıyor.

Kısa vadeli görünümle ilgilendiren olarak, faziletkâr enflasyonu arzu artışından çoğalma ilk önce maliyet kaynaklı gören analistler, Rusya-Ukrayna savaşının bedel baskılarını baştan artırdığı üstünde duruyor.

Analistler, savaşın, erke ve emtia fiyatlarının incitici halde yükselmesine sebep olduğunu, bunun da enflasyonu henüz mafevk seviyelere iteceğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkede akıbet devirde kalan itibar şişkinliği ve yükselen sıvıyakıt fiyatlarının şişman miktarda sorumlusunun Ukrayna'ya savaş açan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bulunduğunu savunuyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faziletkâr enflasyonun 2022'de düşmesini öngörürken, ortak tomar sayıda ekonomist, savaşın etkisiyle kalan erke tutarları kararı enflasyonun etraflıca müddet faziletkâr biçim kalmayacağını tartışıyor.

Salgın dolayısıyla tedbir zincirinde yaşanmış bulunan sıkıntıların hesaplı normalleşmeyle kalan mahveden talebini karşılamaması evren genelinde bedel artışlarını körükledi.

Ülkelerde itibar şişkinliği zamanı seviyelere yükseldi

Salgının sebep bulunduğu hesaplı şokun arkası esna devletler toparlanmalarını sürdürürken, faziletkâr itibar şişkinliği ekonomilerin en ehemmiyetli husus başlıklarından birisi durumuna mevrut durumda.

Enerjiden gıdaya akıbet devirde hızlanan bedel artışları, nice ülkede son kullanıcıların hayat maliyetini kayda bedel miktarda artırdı.

Arz elverişsiz boğazları, iş gücü piyasalarındaki sıkıntılar, baz tesiri ve ekonomilerin baştan normalleşmesinin arkası esna mevrut çelimli mahveden talebi, Rusya-Ukrayna savaşının erke ve emtia fiyatlarını incitici ortak halde yükseltmesi Amerika ve Avrupa engelleme evren genelinde enflasyonist baskıların nedenleri adına öne çıktı.

Dünyanın şişman ekonomilerinin çoğunda salname itibar şişkinliği oranları zamanı seviyelere yükseldi. Küresel itibar şişkinliği şokunun Rusya-Ukrayna savaşıyla şiddetlenmesi dikkati çekti.

ABD ve Almanya kaslı ekonomiler ortada itibar şişkinliği oranıyla öne çıkarken, büyümekte bulunan ekonomilerde de incitici itibar şişkinliği artışları kaydedildi.

Tedarik sıkıntıları ve faziletkâr ilginin bitmeme etmesiyle enflasyondaki yükselişin andıran sürede akıbet bulması beklenmiyor. Özellikle besin ve erke mamüllerindeki bedel artışları Avrupa topraklarını huzursuz ederken, bu durumun senenin şişman bölümünde de bitmeme etmesine değişmez gözüyle bakılıyor.

ABD'de 41 senenin en faziletkâr seviyesine çıkan enflasyonla mücadelede Amerika Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin kullandığı titrem "şahinleşmeye" bitmeme ediyor.

Enflasyonist baskının bitmeme edeceğine ilişikli beklentiler, Rusya-Ukrayna savaşının sebep bulunduğu jeopolitik riskler ve Fed'in agresifleşen "şahin" tutumu tağyir piyasasında hareketliliğe sebep oldu. ABD'de kalan itibar şişkinliği sonrası Fed üyelerinin anbean "şahinleşen" yönlendirmeleri elgün malı fiyatlarında oynaklığı artırmaya bitmeme ediyor.

Stagflasyon endişesi

Bazı iktisatçıların Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla durgun şişkinlik endişesi taşımaya başlaması da dikkati çekiyor.

"Ekonomilerde sükûnet ve faziletkâr enflasyonun ortak arada gerçekleşmesi" adına bildik stagflasyon, 1970'li zamanlarda OPEC üyesi devletlerin yer yağı fiyatlarını kısaca 3 katına çıkarması kararı kaslı ekonomilerde görülmüştü.

Bugüne bakıldığında; Kovid-19 salgını sonrası halihazırda faziletkâr enflasyonla uğraş fail kaslı ekonomilerde toparlanmanın maksut boyutta olmamasına tedbir zincirindeki aksaklıklar kararı kalan servet ve işlev fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşıyla yükselen jeopolitik risklerin indinde baş döndürücü faziletkâr emtia, yer yağı ve saf gürültü yağı lambası tutarları eklenince stagflasyona akla yatkın melodi ihtimali henüz ortak tomar kritik edilmeye başlandı.

51 sene öncesini anımsatan sorunların varlığı, durgun şişkinlik hesabına ikaz önleyen iktisatçı sayısının herhangi ortak sabık çağ artmasına sebep oluyor.

Enflasyon beklentilerindeki yükseliş ve henüz etraflıca mütemadi ortak enflasyonist ortamın varlığına ayraç fail gelişmelere dikkati çekici ekonomistler, tedbir zincirindeki aksama, faziletkâr yer yağı ve natürel saf gürültü yağı lambası fiyatları, iş gücü piyasasındaki sorunların mevcudiyetini koruması kıl payı risklerin ciddiye katılması ve hükümetlerin sunma cepheli tedbirleri devreye sokması icap ettiğini belirtiyor.

ABD'de itibar şişkinliği martta 41 senenin zirvesine çıktı

ABD'de hesaplı toparlanmanın arkası esna akçasal teşviklerin etkisiyle mevrut çelimli mahveden isteklerine rağmen arzda yaşanmış bulunan sıkıntı, şimdiye denli bedel artışlarının en esas sebebi adına gösterilirken, Rusya-Ukrayna savaşıyla kalan erke ve emtia tutarları enflasyondaki hızlanışın toy sorumlusu adına öne çıkıyor.

Artan erke maliyetleri, besin fiyatlarıyla baş başa 41 senenin zirvesine çıkan enflasyonun sevimsiz güçlerinden birisi olmaya ve Amerikalıların ekonomik durumuna dokunca vermeye bitmeme ediyor.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın akıbet verilerine göre, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta maaş bazda yüzdelik 1,2 ve salname bazda yüzdelik 8,5 arttı. Ülkede enflasyon, Aralık 1981'den bu yana kaydedilen en şişman yükselişi gösterdi. Bu devirde benzin, tahaffuz ve besin endekslerindeki artışlar mahveden fiyatlarındaki yükselişte sansasyonel oldu.

Enflasyon raporunda, hassaten erke kalemlerindeki ikiz haneli yükselişler dikkati çekti.

Savaşın etkisiyle süt fiyatlarındaki artım yüzdelik 50'ye yaklaştı. Amerikalıların alıntı gücü yükselen itibar şişkinliği ile dokunca görürken, Beyaz Saray, bedel artışlarının sebebi adına "Rusya-Ukrayna mücadelesi ile Kovid-19 salgınına" ayraç etti.

Avro Bölgesi enflasyonu 6. ayda da üstün dereceli kırdı

Son devirde erke ve besin ürünleri hassaten peyda etmek kıl payı yaşanmış bulunan umumi bedel artışı dolayısıyla Avro Bölgesi'nde itibar şişkinliği üstün dereceli kırmaya bitmeme ediyor.

Avro Bölgesi, yegâne itibar biriminin 20. asrın böylecene kurulmasından bu yana en faziletkâr enflasyonla huzur karşıya kalırken, bu gidişat Avrupa vatandaşlarını da huzursuz bedel bir duruma geldi.

Avro Bölgesi'nde martta yüzdelik 7,4 bulunan salname enflasyon, erke fiyatlarındaki artışın etkisiyle nisanda yüzdelik 7,5'e çıkarak kayıtlardaki en faziletkâr seviyesine ulaştı. Böylece itibar şişkinliği 6 ay peş peşe üstün dereceli seviyeye yükseldi.

Avro Bölgesi'nde april ayındaki enflasyonun anne bileşenlerine bakıldığında, en faziletkâr salname itibar şişkinliği yüzdelik 38 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzdelik 6,4 ile gıda, içki ve kötü ürünleri, yüzdelik 3,8 ile erke dışı endüstri ürünleri ve yüzdelik 3,3 ile hizmetler izledi.

Enflasyon, april ayında Almanya'da yüzdelik 7,8, Fransa'da yüzdelik 5,4, İspanya'da yüzdelik 8,3, İtalya'da yüzdelik 6,6, Belçika'da yüzdelik 9,3, Yunanistan'da yüzdelik 9,4, Slovakya'da yüzdelik 10,9, Hollanda'da yüzdelik 11,2, Letonya'da yüzdelik 13,2, Litvanya'da yüzdelik 16,6 ve Estonya'da yüzdelik 19 seviyesinde ölçüldü.

İngiltere'de itibar şişkinliği 30 senenin en faziletkâr seviyesinde

İngiltere'de, faziletkâr erke tutarları dolayısıyla martta salname bazda yüzdelik 7 adına gerçekleşen itibar şişkinliği akıbet 30 senenin en faziletkâr seviyesine çıktı.

Enflasyonun faziletkâr erke ve emtia tutarları ile global adına artarak çoğalması dikkati çekerken, İngiltere'de Brexit sonrası tecim ve nitelikli iştirakçi gereksinimi düşüncesince barhana sorunları da enflasyona katkıda bulunuyor.

Yıllık enflasyonun yüzdelik 7'ye çıkması, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) enflasyonu gemlemek düşüncesince siyasa faizini henüz da artırabileceğine bağlı beklentileri yükseltiyor.

Uzmanlar, İngiltere'de erke faturalarındaki mafevk limitin 1 Nisan'da artırılması dolayısıyla doğacak devirde enflasyonun henüz da yükselmesini bekliyor.

BoE, Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla erke fiyatlarındaki artışın İngiltere’nin hesaplı büyüme göstermesine dokunca vereceğini ve endamsız vadeli itibar şişkinliği baskılarını artıracağını değerlendiriyor.

Uluslararası Para Fonu ise (IMF) İngiltere'de enflasyonun G7’deki başka ülkelerden henüz etraflıca müddet faziletkâr kalmasını bekliyor.

Savaşın arsıulusal tedbir zincirini etkilemesi ve hesaplı belirsizliği çoğaltması dolayısıyla İngiltere'de idmansız özdek ve besin tutarları artışını sürdürürken, kalan besin tutarları karşısında, ülkenin önde mevrut süpermarketleri de birtakım esas besin ürünlerinde tutarları ya düşürerek yahut sene sonuna denli sabitleyerek talebi deli dolu tutmaya çalışıyor.

Almanya’da itibar şişkinliği akıbet 41 senenin en faziletkâr seviyesinde

Almanya'da enflasyon, Rusya-Ukrayna mücadelesi ve kalan erke tutarları dolayısıyla april ayında "şaşırtıcı" ortak halde yüzdelik 7,4'e çıkarak 1981 yılından bu yana tanıdık en faziletkâr seviyeye ulaştı.

Ülkenin en kalaba nüfusuna eş Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde ise itibar şişkinliği nisanda yüzdelik 7,7 ile 1973'ten bu yana en faziletkâr seviyeye çıktı.

Ülkede benzeri ölçüde faziletkâr itibar şişkinliği oranları en akıbet Irak ile İran arasındaki Birinci Körfez Savaşı'nın ortak kararı adına yer yağı fiyatlarının incitici ortak halde artarak çoğalması dolayısıyla 1981 sonbaharında kaydedilmişti.

Almanya'da erke tutarları nisanda salname bazda yüzdelik 35,3, besin tutarları da yüzdelik 8,5 arttı. Tüketici tutarları çabucak erke ürünlerinde değil, umumi adına artıyor. Bu gidişat ekonomistler ortada bedel yükselişlerinin ilkin varsayıldığından henüz etraflıca sürebileceğine ilişikli endişeleri artırıyor.

Alman hükümeti, enflasyonun bu sene sayı farkı yüzdelik 6,1 olmasını bekliyor. Bu da 1981'den buyana en faziletkâr düzem olacak. Ülkede enflasyon, sabık sene yüzdelik 3,1 ve 2020'de yüzdelik 0,5 adına kayıtlara geçmişti.

İtalya ve İspanya'da da itibar şişkinliği zamanı faziletkâr seviyelerde kalmaya bitmeme ediyor

Avrupa'nın üçüncü şişman ekonomisi bulunan İtalya'da salname enflasyon, kalan erke fiyatlarının etkisiyle nisanda yüzdelik 6,2 ile faziletkâr ölçüde kalmaya bitmeme etti.

İtalyan hükümeti, kalan erke maliyetlerinin bölük halkı ve firmalar üstündeki tesirini düşürmek düşüncesince 16 bilyon avrodan ortak tomar gider yaptı.

Avrupa'nın dördüncü şişman ekonomisi İspanya'da akıbet ortak senedir artım kaydeden ve rekorlar kenar itibar şişkinliği nisanda ise salname bazda yüzdelik 8,3 oldu.

İspanya hükümeti, 29 Mart'taki Bakanlar Kurulu'nda, 16 bilyon avroluk iane paketini içeren "Savaşın Ekonomik Sonuçlarına Ulusal Müdahale Planı"nı bildirme etmiş ve bundan yararlanacak kuruluşların iştirakçi çıkarmalarını yasaklamıştı.

Enflasyon büyümekte bulunan devletlerde yükselişini sürdürüyor

Enflasyon, Çin, Rusya, Brezilya, Meksika ve Güney Afrika kıl payı büyümekte bulunan devletlerin de gündeminde.

Dünyanın en şişman ikinci ekonomisi Çin'de veriler, üretimlik depar belgesi fiyatlarının mart ayında 8,3 arttığını gösterdi. Çin'de fiyatlar, bu sene global emtia fiyatlarındaki ralli ve Kovid-19 kısıtlamalarıyla çabuk ortak yükseliş kaydetti.

Ulusal İstatistik Bürosu çeşidinden açıklayan akıbet veriler, Çin'de mahveden bedel endeksinin martta sabık senenin bire ortak zamanına layıkıyla yüzdelik 1,5, müstahsil bedel endeksinin de yüzdelik 8,3 arttığını ortaya koydu.

Rusya'da salname itibar şişkinliği akıbet 20 senenin zirvesine çıktı

Rusya'da da 2020'nin sonlarında başlamış bulunan itibar şişkinliği artışı, Ukrayna savaşıyla bitmeme ederken, akıbet veriler Rusya'da salname enflasyonun Şubat 2002'den bu yana en faziletkâr seviyeye ulaştığını ortaya koydu.

Batılı devletlerin yaptırımları dolayısıyla ülkedeki mamüllerin fiyatlarında 2-8 Nisan'da haftalık itibar şişkinliği yüzdelik 0,7 seviyesinde gerçekleşirken, salname itibar şişkinliği da 0,7 benek artarak Şubat 2002'den bu yana evvel kat yüzdelik 17,5'e çıktı.

Uzmanlar, yaptırımlar dolayısıyla ülkedeki itibar şişkinliği oranının sene sonu bakımından yüzdelik 20'ye çıkacağını öngörüyor.

Son verilere göre, başka büyümekte bulunan ülkelerden Brezilya'da itibar şişkinliği martta yüzdelik 10,54'ten yüzdelik 11,3'e , Meksika'da yüzdelik 7,28'den yüzdelik 7,45'e ve Güney Afrika'da yüzdelik 5,7'den yüzdelik 5,9'a yükseldi.

Türkiye'de ise mart ayında salname itibar şişkinliği yüzdelik 61,14 adına kayıtlara geçti.

ABD ve Avrupa'daki bedel artışlarına rağmen Asya ülkelerinin çoğunluğunda Kovid-19 salgınında incitici bedel yükselişleri yaşanmaması dikkati çekerken, alanda Rusya-Ukrayna savaşının dümdar şokları hissedilmeye başlandı.

Genel adına Asya ülkeleri, Kovid-19 salgınında dünyanın başka bölgelerinde yaşananların bilakis emtia lojistiğindeki açık mesail ve yükselen enflasyonla karşılaşmadı.

Uzmanlar, bu durumun nedenini, alanda mahveden talebinde ansız ortak artım getirecek etraflıca vadeli karantinaların olmamasına bağladı.

Asya ekonomisinin öne çıkan ülkelerinden Japonya'da enflasyon, martta yüzdelik 0,9'dan yüzdelik 1,2'e yükseldi. Onlarca sene devam eden deflasyonla mücadelenin arkası esna global bedel artışları ülkede siyasal endişelere de sebep oluyor.

Güney Kore'de yüzdelik 3,7'den yüzdelik 4,1'e ve Hindistan'da yüzdelik 6,07'den yüzdelik 6,95'e yükseldi.

Avustralya'da ise salname itibar şişkinliği Ocak-Mart 2022'de yüzdelik 5,1'e çıkarak akıbet 20 senenin en çabuk yükselişini gösterdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler