USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kivi üretiminden Ordu ekonomisine 70 milyon teklik katkı

Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, "Ordu'da bu mevsim kivi rekoltesi kısaca 8 bin 500 ton." dedi.

Kivi üretiminden Ordu ekonomisine 70 milyon teklik katkı
08-11-2021 10:53
Ordu

Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, hasadına başlanılan kivinin bu mevsim Ordu ekonomisine kestirmece 70 milyon teklik ulama sunacağını söyledi.

Yılmaz, Perşembe ilçesine ilişkin Efirli Mahallesi'nde, AA muhabirine, kivi hasadının tamamı hızıyla bitmeme ettiğini anlatım etti.

Üreticilerin hasadın başlamasına eyyam kaldığında ürünlerini branşında sattığını kaydeden Yılmaz, bunun da üreticilere kazanım sağladığını dile getirdi.

Ordu kivisinin debboy ömrünün derinliğine olması ve kendine özgü aroması dolayısıyla Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi ayraç kendisine da tescillendiğini anımsatan Yılmaz, bu manada da üreticilerin kiviye başkaca özen gösterdiğinin altını çizdi.

Yılmaz, Ordu kivisinin pazarda aranan müşterek sonuç olduğuna aksan yaparak, vatandaşların başta Ordu kivisine özen gösterdiğini ve bu yüzden ürünün pazarda adeta bulunmayan sattığını anlatım etti.

Bölgede talih desteği ile beraberce toy kivi bahçelerinin oluşturulduğu bilgisini sağlayan Yılmaz, "Üreticilerimiz fındığın indinde kendilerine arttırma dirimsel sağlayıcı kivinin üretim alanlarını değme güzeşte sene artırmakta, toy bahçeler kurmaktadır." dedi.

Kivinin Ordu ekonomisine bulunan katkısına da yer veren Yılmaz, "Ordu'da bu mevsim kivi rekoltesi kestirmece 8 bin 500 ton. Tespitlerimize mucibince 70 milyon teklik yöresinde ilimiz ekonomisine kivi üretiminden ulama sağlanmaktadır. Kivi bahçelerinin arttığını düşünürsek bu rakamın doğacak senelerde henüz da artarak çoğalması beklenmektedir." diyerek konuştu.

Yılmaz, şehirde kivi üretiminin yaka ve mutedil kesimli yerlerde kalburüstü halde yapıldığını belirterek, hasat önleyen üreticilerin fındıktan sonradan kividen de mülk kazanmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Üreticiler memnun

Bahçesinde ehliyetli aromaya vasıl meyvesini hasat fail üreticilerden İbrahim Aydın ise kestirmece 8 sene geçmiş kivi üretimine başladığını dile getirerek, "4 sene sonuç alamadık. Daha sonradan sonuç alamaya başladık. Yaklaşık 4 sene kividen, fındığın yanı esna dobra oranda mülk kazandığımı söyleyebilirim." dedi.

Bahçesindeki kivi rekoltesinin değme sene artığına ayraç fail Aydın, buna koşut hasılatının arttığını vurguladı.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler