USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kilosu 130 TL; Turfanda üzümler Avrupa yolunda

Türkiye'nin turfanda meyvelerinin önce hasadının yapıldığı kentlerin başlangıcında arazi düzlük Mersin'de destar altında imal edilen üzümler hasat edilerek 100 ile 130 TL ortada satışa sunuluyor, hem iç tüketicilere bununla birlikte Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Kilosu 130 TL; Turfanda üzümler Avrupa yolunda
28-04-2022 10:28

Yaş göveri ve sonuç üretiminde Türkiye'nin ehemmiyetli merkezleri ortada evvel sıralarda toprak düzlük Mersin'de, bariz bahçelerin birlikte baş döndürücü sayıda serada da turfanda sonuç yetiştiriliyor. Daha ilkin erikten, kayısıya, yenidünyadan kavuna derece müşterek baş döndürücü ürünün turfanda hasat edilmiş olduğu şehirde demin de üzüm hasadına başlandı. Erdemli ilçesi Kocahasanlı Mahallesi'nde Üstül ailesine ilgili serada sabahın er saatlerinde işçiler gelmiş olarak üzümleri yegâne hiç itinayla kesti. İlk üzümler kestirmece birer kiloluk paketlere doldurularak kutulanıp satışı meydana getirilen şehirlere gönderme edildi. İlk mamüllerin kalitesine layıkıyla 100 ile 130 TL ortada müşteri bulmuş olduğu belirtildi. İlk ilkin gezim yerleri ilkin peyda etmek neredeyse şişman şehirlere gönderilen üzümlerin, hasat yoğunluğuna layıkıyla Avrupa devletleri ile Katar ve Dubai'ye göndermiş olduğu kaydedildi.

40 senedir çiftçilikle uğraştıklarını tamlayan 58 yaşındaki Ayşe Üstül, ”8 senedir destar altında üzüm yetiştiriyoruz. Emeği çok, daima saf ilaçlarla destekliyoruz. Ot ve yaprakları ıslayarak sulanmış basma veriyoruz. Elimizden geldiği derece imdi birinci sınıf hazırlamaya çalışıyoruz. İnşallah sofralara imdi dobra üzüm ve sonuç çeşitlerini yetiştiririz” dedi.

Avrupa ile Dubai ve Katar'a gönderiliyor

Kocahasanlı dalında üzüm hasadı yaptıklarını anımsatan kültür mühendisi Emine Yaman Kutlu, ”Burada bizim işlerimiz Kasım ayın da budama ile başladı imdi sonradan destar altında fasulye diktik hasadını yaptık. Ardından üzümlerimizin yapraklarını topladık onları değerlendirdik. Şu anda anne ürünümüz üzümü hasat ediyoruz. Açık bölgede da üzümlerimiz yetişiyor fakat destar altında 2 ay sonradan yetişiyor. Biz burada turfanda yetiştirerek 2 ay öne aldık hasadımızı" niteleyerek konuştu.

Yurt içre İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir denli şişman illere hasat ettikleri ürünleri gönderdiklerini aktaran Kutlu, üzümler de hasat yoğunlaştığı devir ise Belçika, Almanya denli Avrupa ülkeleriyle Katar ve Dubai'ye ye ihraç edildiğini kaydetti.

Kilogramı 130 TL'ye derece satılıyor

Örtü altında yetişen üzümü satın düzlük tacir Mükremin Takan ise, ”Mersin'in Erdemli ilçesinde evvel üzümler ha hasadını yapıyoruz. Bunu dünya içi ve dünya dışına gönderiyoruz. Bu sene inşallah fazlalaşan kabil elleme üzüm var. Kilogram fiyatı 100 ile 130 TL ortada değişiyor, fazlalaşan müşterek sayaç bekliyoruz, dünya haricinde Belçika ve Almanya denli AB ülkelerine gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

Halil İbrahim Varlı-Hüseyin Yıldız
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler