USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İstanbul’un merkezinde topraksız tarım

Sürdürülebilir tarım düşüncesinden yola çıkarak İstanbul’un göbeğinde Beşiktaş’ta topraksız tarım endüstrisi açıldı. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ve akademisyenleri çeşidinden yaşama geçirilen alanda, nane, reyha

İstanbul’un merkezinde topraksız tarım
08-10-2021 11:49

Yemek atıklarının saf kemre adına kullanıldığı ve ‘topraktan mutfağa, mutfaktan doğaya’ bilinciyle akıntı edilen, bölümdeki öğrencilerin tohumdan hasada herhangi ortak etapta devim bilimi ortak biçimde arazi almış bulunduğu ‘BAU Tarım Bahçesi’nin açılışı geçmiş planlı törenle yapıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi binasında planlı açım programına, BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Uygulamalı Bilimler Dekanı Dr. Dilistan Shipman, dekanlar ve öğrenciler katıldı.

“AMACIMIZ ÖĞRENCİLERE TARIM UYGULAMALARINI GÖSTERMEK”

Açılış programında mütekellim BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, “Dünya tarımı konuşuyor, başta uzvi tarım ele alınıyor. Toprağın velut bir vaziyete gelmesi düşüncesince de icraat bitmeme ediyor. Kentte tarım kesinlikle yapılıyor sorusundan yola çıktık. Arkadaşlarımız topraksız tarım uygulamasına geçti. Burada hem gastronomi bölümündeki aynı sürede dışarıdaki öğrencilerimize tarımın çabucak toprakta olmayacağını, bambaşka bölgelerde da tarımın yapılabileceğini gösterdik. Duvarda, ayrıca ortak dairenin bünyesinde de bu tarım uygulaması yapılabilir. Amacımız gastronomi bölümümüzdeki öğrencilere bu uygulamaları gösterebilmek. Aynı sürede saf hayat köyü ve infaz alanlarını hazırlamaya başladık. İlkini Karadeniz’de yaşama geçirdik. Şimdi bambaşka bölgelerde de bunları geliştireceğiz. Öğrencilerimizle beraberce o bölgedeki insanlarımız ile yazışma kurarak başta avrat istihdamı dair çalışmalarımızı bitmeme ettireceğiz” dedi.

“DAHA AZ SUYLA DAHA VERİMLİ ÜRÜN ÜRETİYORUZ”

Toprağın ve suyun ehliyetli bulunmadığı hallerde topraksız tarımın seçenek bulunduğunu söyleyerek projeye müteveccih bilgelik verici BAU Yüksek Ziraat Mühendisi Kevser Üner Öztürk ise “Toprağımızı iyileştirerek tarım gerçekleştirmek önceliğimizdir ancak bu da kentsel tarımın öğelerinden biri. Atıl ortak duvarı değerlendirdik. Yetiştiricilik gerçekleştirmek düşüncesince de hidroponik cümle kuruldu. Topraksız tarımda kökleri doğrulamak düşüncesince hindistan cevizi kabuğunun tohumu kullanıldı. Sistemde gıdalı ortak su döngüsü var. Böylece aşırı şimdi az su harcayarak, amudi düzlemde bulunduğu düşüncesince şimdi az ortak bölgede şimdi aşırı yetiştiricilik yapabiliyoruz. Öğrencilerimizin bu uygulamayı deneyimlemesini sağladık” sanarak konuştu.

ÖĞRENCİLER TOHUMDAN HASADA ÜRÜNÜN YETİŞTİRİLMESİNİ ÖĞRENİYOR

Topraksız tarımın önemine aksan eden Öztürk, “Hem topraklarımız kirleniyor aynı sürede kişi artıyor. O sebeple topraksız tarım önemli. Gastronomi kısmı öğrencileri, bahçede tohumdan hasada zat ektikleri bitkilerin büyümesine, büyüme göstermesine tanıklık ediyor. Sonrasında hasadını yapıp, yetiştirdikleri bitkilerle tabaklarını hazırlıyorlar. Yükseltilmiş göveri yatakları kentsel tarımın ehemmiyetli ögelerinden biri. İnsanların şen çalışabilmesi düşüncesince yerden yükseğe konumlandırılıyor. Bu yatakların içi uzvi maddece varlıklı toprakla dolu. Böylece şimdi ters bölgede şimdi velut yetiştiricilik yapabilirsiniz. Aynı sürede aşırı şimdi az suyla, suyu içre epilepsi tarım yapabilmenizi sağlıyor. Marul, roka, şita sebzeleri, mor lahana, karnabahar, adaçayı, kekik kabilinden 35’ten ortak tomar mevsiminde nebat türünü yetiştirdik. Sürdürülebilir tarım yapabilmemiz düşüncesince gam de önemli. Her bitkinin büyüdüğü çağ sayısı değişiyor” ifadelerini kullandı.

ORGANİK GÜBRE DE ÜRETİLDİ

Mutfaktan çıkan uzvi atıkların aşırı kalburüstü bulunduğunu kail Öztürk, “Doğru yöntemle bu atıkları yetiştirirsek ve buğulanmış ortamda çözülmelerini sağlarsak toprak düşüncesince aşırı dobra ortak maddeye ulaşıyoruz, bunun ismi komposttur (organik gübre). Kompost toprağımızı besleyerek düzenliyor. Bunu çabucak atıklarımızdan yapabiliyoruz. Yetiştirilen mahsulat BAU Gastronomi Mutfağı’nda değerlendiriliyor. Hedefimiz sabah yeli olabilmek, öğrencilerimizin tohumdan hasada bu döngüyü izlem etmesini sağlamak. İleride zat restoranlarını açtıklarında atıksız mutfak, topraksız tarım kabilinden nice alanda, ihtimal de zat konseptini yaratabilecek şefler olacaklar” dedi.

“UYGULAMAYLA VİZYONUM GENİŞLEDİ”

Bahçede devim bilimi gastronomi kısmı dördüncü dershane öğrencilerden Kubilay Duygun da “Bahçemizin kuruluşunda arazi aldık. Haftada ortak kez öğüt süreci bünyesinde gelip bahçedeki bitkilerle ilgileniyoruz. Genç lider talibi adına ürettiğimiz yiyeceklerin, işlediğimiz besinlerin nereden geldiğini gitmek bizlere değişik ortak açılım kazandırdı. Bu aşırı hususi zira böylecene bitkilere kesinlikle yaklaşacağını ve kesinlikle ortak muamelat yapmanız icap ettiğini öğreniyorsunuz. Bizim düşüncesince aşırı yararlı oldu. Mezun olunca şeflik yapmayı hedefliyorum, burada öğrendiklerimi hayatıma yansıtmayı aşırı istiyorum. Ders sebebiyle bilgelik sahibi oldum, vizyonum genişledi” sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler