USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İstanbullu sanayiciler, mesleki tahsile bağlı bilgilendirme kampanyası başlatacak

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesleki tahsile müteveccih müjdelerine ilişkin, bu fırsatı hem iş gücü piyasalarıyla hem düzentileme alternatifi arayan gençlerle buluşturabilmek noktasında dünkü müşterek zamanın başladığını söyledi.

İstanbullu sanayiciler, mesleki tahsile bağlı bilgilendirme kampanyası başlatacak
17-10-2021 12:28
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesleki eğitim merkezleri öğrencilerine müteveccih müjdeleri, hem sanayiciler hem de öğrenciler çeşidinden kıvançla karşılandı.

Erdoğan, sabık günlerde katılmış bulunduğu mesleki tahsile bağlı indinde programda dü müjdeyi duyurmuştu. Mesleki eğitim merkezlerine bitmeme fail öğrencilerin 4 sene süresince aldıkları ücretlerin çalıştıran üstündeki yükünün ağız ağıza kaldırılarak mevki çeşidinden üstlenileceğini açıklanan Erdoğan, ayrımsız sürede mesleki eğitim merkezlerinin akıbet sınıfına kalfa şekilde bitmeme fail öğrencilerin akıbet senelerinde minimal ücretin üçte birisi genişliğinde değil, ½ si genişliğinde ecir alacaklarını duyurmuştu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Vakfı çeşidinden yapılarak 2006 senesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağışlanan İSOV Dinçkök Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının sanayideki yansımasına hem de İSO içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı teşrikimesai ve yardımıyla bitirdikleri çalışmalara bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bahçıvan, toplumda meslek liseleri genişliğinde adsız sansız ikinci indinde mevzunun da mesleki eğitim merkezleri bulunduğunu söyledi.

Erdoğan'ın verdiği müjdelere ve mevzunun gündeme getirilmesine atıfta mevcut Bahçıvan, amme otoriteleri çeşidinden bu mevzunun geliştirilmeye çalışıldığını anlattı.

Yeniden bu mevzuyu ele kabul etmek ve bu konudaki fırsatı hem iş gücü piyasalarıyla hem de düzentileme alternatifi arayan gençler, ayrıca mutedil yaşlarla buluşturabilmek noktasında dünkü indinde zamanın başladığını tabir fail Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Maalesef bu konu, bugüne genişliğinde maşer çeşidinden aşırı elleme hissedilmemiş ve avantajları noktasında aşırı indinde tomar bilgilenilmemiş bulunan indinde konu. Cumhurbaşkanımızın bahsetmiş bulunduğu destek, mesleki eğitim merkezleri üstünden olacak. Biz İSO şekilde ayrımsız meslek liselerinde göstermiş olduğumuz himmet ve dayanaklık etmek çabasını istikbal haftalarda mesleki eğitim modelinde de gündeme getirmeye başlayacağız. Birinci konu, sektörünün bunu anlaması önemli. Ortada aşırı kıymettar indinde madde mevcut fakat bunun yeteri genişliğinde anlatılması ve anlaşılması noktasında indinde nakıs var. Ülkenin aşırı ağır indinde eşme zenginliği mevcut fakat kaynakları akla yatkın istimal noktasında da indinde eksikliğimiz var. İşte bu da indinde kaynak... Yani hakeza indinde kasıntı mevcut fakat bunun bugüne genişliğinde maatteessüf o yahut bundan ötürü esas neredeyse da buluşamaması denli dava var.

Önümüzdeki günlerde İSO şekilde hepsi sanayicilerimize hakeza indinde konunun, hakeza indinde enstrümanın varlığından ve bunun akıbet teşviklerle biraz büküm hâlâ da yardım verecek bir hale geldiğinden bahsedeceğiz. Pazarlama aşırı önemli. İSO şekilde bu konuların bundan sonradan pazarlanması dair bizlere mümin ve bizimle baş başa idman noktasında akıbet basamak açıkça ve kabadayı bulunan Milli Eğitim Bakanlığıyla fiilen bu mevzunun sanayicilerimize, sektörlerimize akla yatkın yansıtılması namına istikbal haftalarda dünkü indinde lansman ve tabir kampanyasına başlayacağız."

"Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi, yavaş yavaş ve adeta indinde ormanın filizlenmesi denli güçlenerek gelişiyor"

Kurulduğu günden bu yana mesleki eğitimin İSO'nun gündeminde ve vizyonunda indinde madde bulunduğunu vurgulayan Bahçıvan, Türkiye'nin en ehemmiyetli kaynağının çoluk çocuk bulunduğunu söyledi.

Bahçıvan, bu gençleri gelecekte akla yatkın istihdamla buluşturmanın önemine dikkati çekerek, indinde tarafta gençlerin avarelik problemi bulunurken, öbür tarafta da bundan sonradan "aranan eleman" şekilde vasıflandırılan "ara eleman" problemini canlı indinde uran dünyası bulunduğunu belirtti.

Bu dü ucun birleştirilmesi icap ettiğinin altını çizen Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Bu dü ucu tertip noktasında iri indinde eksiğimiz var. Bu mevzunun dü ucun öpüşmesi ile buluşması noktasında atılacak herhangi indinde akla yatkın adım, Türkiye'nin geleceğini ve doğacak kaynaklarını kıymetlendirmek adına, bu diyar düşüncesince yapılacak hem sosyolojik hem konuşu fakat hepsinden de mavera ihtimal ulusal düzenlilik konusu üstelik diyeceğimiz genişliğinde al indinde konu. İSO şekilde senelerden buyana sürdürdüğümüz bu konudaki politikada en istek ettiğimiz noktaya kısaca akıbet 3 senedir mahsus indinde boyutta ulaşmanın gururunu, mutluluğunu yaşıyoruz. 3 sene önce Milli Eğitim Bakanlığımızla bu arada başlamış olduğumuz meslek liselerine çevrilmiş izlence (Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi-MEİP), yavaş yavaş ve adeta indinde ormanın filizlenmesi denli güçlenerek gelişiyor.

Hala yapılacak aşırı nesne mevcut fakat 'keşke yapılsaydı' değil, 'ne bahtiyar yapılacak aşırı nesne var' noktasıyla bakıyoruz. Bu mevzuda icra vekili yardımcılığından buyana bu mevzuya kani ve aşırı azimli indinde Milli Eğitim Bakanımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu hafta başı bu mevzuyla ait ehemmiyetli indinde programın, bozulmamış olsun destekçisi oldu. Siyaset, bu mevzuda şu anda akıbet basamak kararlı. Sanayi dünyası ağır manada inanmaya başladı. O emektar paradigmalar, 'birlikte iş yapılmaktadır mı?' konusu, 'evet, yapılır'a dönüşmeye başlıyor fakat en müjdeli olanı bundan sonradan öğrenciler, meslek liselerine akmaya ve yeğleme etmeye başladı. Okulların doluluğu ve yaşlanmış yıla uyarınca benek değişimine baktığımız zaman, dayanaklık etmek verdiğimiz hepsi okullarda stabil indinde halde okullara çevrilmiş ilgide de, doluluk oranında da yüzdelik 100'ü bulduk."

"Meslek liselerinde mevrut istekten ötürü puanlar yükseliyor"

Erdal Bahçıvan, meslek liselerinde öğrencilerden mevrut istekten ötürü puanların da yükseldiğini, bu çerçevede yaşanmış bulunan gelişmelerin hepsi çevre düşüncesince müjdeli bulunduğunu tabir etti.

Ailelerin mevzuya bakışında da bahtiyar edici ehemmiyetli tadilat yaşandığını aktaran Bahçıvan, şunları söyledi:

"Aileler, indinde vakitler meslek lisesine çocukları kaydolduğu zaman, bu kelimeyi üzülerek söylüyorum, adeta indinde suçluluk duygusu içerisindeyken, demincek lisan rahatlığıyla ve ayrıca çocuklarının geleceğiyle ait müspet indinde umma içerisinde, çocuklarını umma ve umutla bu okullara kaydettiriyor. Çocuklar da etraflarındaki gelişimleri gördükçe, burada akla yatkın yetiştikten sonradan aşırı ferah ferah önlerinde açılabilecekleri indinde iş dünyası, iş fırsatı bulunduğunu gördükçe, yetkilendirilmiş olduktan sonradan da adeta kollarına indinde al kelepçe takarak başlayacakları indinde iş yaşamı fırsatını bulabileceklerini gördükçe bu okullarımıza hâlâ aşırı sarılıyor ve de inşallah hâlâ da aşırı sarılacaklar."

"Bu proses desteklenirse peşi esna aşırı hâlâ çelimli indinde nazarıitibar odağı gelecek"

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, gençlerin bundan sonradan özlük gelecekleri ile ait hâlâ zeki ve hâlâ şuurlu bulunduğunu belirterek, meslek liselerine meydana getirilen yatırımların hâlâ da artarak bitmeme etmesi icap ettiğini söyledi.

Bu çerçevede her insanın özlük ait sakıt rolü hazırlamaya bitmeme etmesinin ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Bahçıvan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Daha aşırı odaklanarak, bu verdiğimiz emeği hâlâ aşırı vererek, sanayici arkadaşlarımızın bu okullara bulunan lisan desteğini, bilim desteğini, mentorluk desteğini hâlâ aşırı artırarak bitmeme etmemiz lazım. Okul ve öğrenci, peşinde indinde uran ordusu olduğunu, dayanaklık etmek sağlayan indinde kol olduğunu, şefkatlilik bulunduğunu hissetmeli. Belki de en elleme lafız o; şefkat... O şefkati orada hissettiği müddetçe bunu daim bir hale getirebilirsek, biraz sene sonradan bu algının hâlâ da artacağını düşünüyorum.

Bu mevzuyu istikbal aylarda 3-5 destekle hâlâ donatabilirsek aşırı hâlâ elleme vaziyete gelecek. Çocukların okula girmiş bulunduğu anda sigortasının başlaması, ayrıca ailelere ihtimal meslek lisesine döl yazdırdıkları zaman, istihsal ekonomisine yardım sağlayıcı fasile namına indinde 'aile toplumsal dayanaklık etmek paketinin' olması, özlük yetişkin bulunduğu meslek üstünden indinde iş dünyasına katılmış bulunduğu ve o sektörde kalmış bulunduğu devir çocuğa iş hayatındaki maaşının en azından mahsus kesintiler yapılmadan ödenmesi, meslek lisesindeki eş öğrencilerin askerlikten affedilmiş tutulması denli bazısı tekliflerimiz var. Birtakım böyle, 3-5 kıta hâlâ değişik noktada destekle de bu proses desteklenirse peşi esna aşırı hâlâ çelimli indinde nazarıitibar odağının istikbaline kalben inanıyorum."

Meslek liselerinde öğrenciler eğitimden, öğretmenler ilgiden memnun

Meslek liselerinde tahsil gören öğrenciler de aldıkları öğrenimden kıvançlı olduklarını tabir ederek, seçimlerini şuurlu şekilde yaptıklarını söyledi.

Öğrencilerin yanı esna öğretmenler de meslek liselerine alakanın artmasından kıvançlı olduklarını aktardı.

İSOV Dinçkök MTAL Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı Atölye Şefi Hasan Hüseyin Aslancan, Kovid-19 süreci ile baş başa okulda basar kebap kebap kapital kurulduğunu belirterek, şunları söyledi:

"2020 senesinde el dezenfektan cihazı, pedallı dezenfektan standı denli ürünleri burada öğrencilerimizle baş başa imal ederek 200 bin TL'lik indinde iş hacmi yaptık. Hem ürettik hem de öğrencilerimiz el pratiğini geliştirdi. Bu sene da üretime bitmeme ediyoruz. Şu ana genişliğinde 1,5 milyon TL'lik iş hacmi yaptık. Bekleyen siparişlerimiz var. 15 yabanlık mektepli kadrosu ile çalışıyoruz. Burada nısıf üretimlik kurduk gibi... Kendi eğitim setlerimizi üretiyoruz. Hem bu setleri okulumuzda kullanıyoruz hem de öbür meslek liselerine bunların üretimi ve desteğini sağlıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler