USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İstanbul Havalimanı 'İşaret Dilini' seçti

İstanbul Havalimanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Erişilebilirlik Belgesi düşüncesince denetime giren ve İstanbul’da bu belgeyi düzlük ikinci gurur oldu.

İstanbul Havalimanı 'İşaret Dilini' seçti
14-10-2021 15:44
İstanbul

"İstanbul Havalimanı İşaret Dilinde İşaretini Arıyor" yarışmasının sonucunun açıklanmış olduğu görüşmede konuşan, İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, en ehemmiyet verdiği konulardan birinin erişilebilirlik bulunduğunu anlattı.

Kendisinin de 21 yaşlarında otistik beraberinde kızı bulunduğunu tamlayan Samsunlu, şunları söyledi:

"Engellilerle canlı aileler de zat çocuklarıyla yaşadıkları rastgele gündüz beraberinde gündüz sonrasını fikren yaşıyor. çağ Bu mevzuda devletimizin beraberinde alkış hakkı var, icra ettikleri hakkıyla müthiş. verdikleri maddesel destek, verdikleri terbiye destekleri, tahaffuz destekleri baş döndürücü kemiksiz söyleyebilirim bunu beraberinde sakat babası şekilde söylüyorum. Yaşam beraberinde imtihan ve bu testin zarfında en iyisini gerçekleştirmek zorundayız. Bugün varım, erte yokum ve bu bebek ne yapacak? Bu mevzuda devletimizin beraberinde alkış hakkı var. Bu mevzuda hakkıyla verdikleri maddesel dayanak noktası ve eğitim, tahaffuz destekleri şekilde Türkiye'de sunulan tek olanak bambaşka tek ülkede yok. Burada havalimanımızı hacısı hocası düşüncesince engellenmeyen ve erişilebilir bir duruma getirdik. Bunun kararında da zat yaptıklarımızı murakabe etmek ve tevsik etmek istedik. Onun düşüncesince İstanbul Valiliğimizden sonraları bu belgeyi düzlük ikinci kurumuz. Burada hür şekilde değişik kategorideki bariyer kesimlerine ilgilendiren noktaları beraberce denetledik. Mesela otistik evlatların rahat ortamlara gereksinimi var. Onun düşüncesince hem yağız hem hava bölümünde hususi geçici odaları oluşturduk."

Toplantıya Samsunlu'nun yanı sıra, Türkiye Beyazay Derneği Onursal Başkanlığı vazifesini yürüteç ve AK Parti emektar saylav Lokman Ayva, İşaret Dili Tercümanı Nurben Kendirli, İGA Yolcu Deneyimi Dizayn Sorumlusu Hilal Kahraman ve birtakım çalışanlar katıldı.

İşaret dili çevirmeni çeşidinden çeviri edilen görüşmede gır düzlük Türkiye Beyazay Derneği Onursal Başkanı ve emektar AK Parti saylav Lokman Ayva da sözlerini, "İGA dört başı mamur algıları değiştiriyor. Bir hava limanı düşünün ki isminin ne olması icap ettiğini kullanıcılara soruyor. Arkasından da bunu belirleyip dünyaya duyuruyor. Bunun beraberinde halde olmasının o denli iri beraberinde önemi mevcut ki. Bize verdiği imge şu: 'Arkadaş siz değerlisiniz. Biz sizi zat gözünüzle kullanmak istiyoruz.Seyehat özgürlüklerinizi sınırlamayacağız.' diyor." biçiminde konuştu.

Kadri Samsunlu'nun yarışması kararında el oylamasıyla önce sırayı düzlük Ali İsmet Öner ile dereceye girenlere rütbe vermesinin peşi sıra merasim sona erdi.

Proje hakkında

Erişilebilirlik standartları gözetilerek tamamlanan dizayn ve yapım süreçlerinden sonraları hususi efrat namına icraat yürüteç İGA, sakat anahtar otopark noktaları, sakat tuvaletleri, araştırma görevlisi davet cihazı telefonları, erişilebilir asansör, ser ve rampalar, deskler, evleviyet tanılan intikal ve yurt alanlarıyla erişilebilirlik standartlarını tamamladı.

İstanbul Havalimanı’nda danışmadan otoparka, güvenlikten hususi hizmetlere değişik bölgelerde fariza özne 91 personel, hususi şekilde Erişilebilirlik Algı Eğitimi, Ulusal ve Uluslararası İşaret Dili Eğitimi alırken, https://www.istairport.com/tr internet sayfasında işaret diliyle sık sık sorulan sorular yayınlandı.

Buna ek şekilde İstanbul Havalimanı’ndaki Kovid-19 önlemleriyle alakalı anonslar, terminal zarfında işaret dili ile ekranlara geliyor.

"İstanbul Havalimanı İşaret Dilinde İşaretini Arıyor" yarışması düzenleyen İGA, bu dilin ne olması icap ettiğini işaret dilini kullananlara sordu. Yapılan müracaatlar alt kurul üyeleri çeşidinden incelendi ve sona küsurat 3 işaret, el oylamasına sunuldu.

“İstanbul Havalimanı İşaret Dilinde İşaretini Arıyor” yarışması kararında el oylamasıyla önce sırayı Ali İsmet Öner aldı. Yarışmanın galibi Ali İsmet Öner, 5.000 teklik mesabesinde bağış çekini almaya doğruluk kazandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler